Preben Van Hecke sprint sneller dan Jürgen Roelandts in BK
Sirotti
zondag 28 juni 2015 om 17:34

Preben Van Hecke sprint sneller dan Jürgen Roelandts in BK

De Belgische titel is verrassend naar Preben Van Hecke gegaan. De ervaren rot van Topsport Vlaanderen-Baloise was samen met Jürgen Roelandts weggereden uit een ruime kopgroep van 25 renners. Greg Van Avermaet deed in de slotronde nog een poging om het tweetal bij te halen, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met het brons.

Een ruime kopgroep van 25 renners ging er na  enkele wedstrijdkilometers vandoor. Daarin waren Lotto Soudal en Topsport Vlaanderen-Baloise met respectievelijk zes en vijf renners het sterkst vertegenwoordigd. Jürgen Roelandts en Kenny Dehaes waren voor de troepen van Marc Sergeant de twee afwerkers mee in de spits van de koers, terwijl bij de ploeg van Walter Planckaert vooral op Edward Theuns gerekend werd. Het derde grote blok aan de start, Etixx-Quick Step, had alleen Iljo Keisse en Guillaume van Keirsbulck vooraan en was dus op achtervolgen aangewezen.

Daarbij kreeg de formatie van Patrick Lefevere de steun van Wanty-Groupe Gobert, dat in de voorste gelederen alleen over Tom Devriendt en Jan Ghyselinck beschikte. Zeker toen de voorsprong opgelopen was tot zeven minuten was alle hulp welkom voor de blauwe brigade. Halfweg de wedstrijd was het verschil nog vier minuten, op zeventig kilometer van de aankomst waren dat er nog drie. Dat was het sein voor de mannen van Lotto Soudal om het kaf van het koren te scheiden in de kopgroep. Jürgen Roelandts nam op de enige helling in de plaatselijke ronde, de Horenberg, afstand van de rest met ploegmaat Tosh Van der Sande en Preben Van Hecke in zijn wiel. Het drietal liet de achtervolgers niet meer terugkomen.

Dat was mede de verdienste van Van der Sande, die zich in dienst van Roelandts helemaal leeg reed en zich vervolgens aan de kant zette. De andere vroege vluchters waren inmiddels opgeslokt door het peloton, waar Stijn Devolder, Dimitri Claeys en Jan Bakelants vlak voor het ingaan van de slotronde een  tegenaanval op poten zette. Vlak voor de slotbeklimming van de Horenberg werd het drietal echter opgeslokt, waarna Greg Van Avermaet op zijn eentje naar Roelandts en Van Hecke probeerde te rijden. Het leidersduo belette dat en ging voor de overwinning sprinten. Een moegestreden Roelandts moest Van Hecke laten voorgaan.

Belgisch kampioenschap op de weg 2015
Tervuren – Tervuren (252 km)

1. flag-be Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise)
2. flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal)
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
28 juni 2015 17:42
Heel de rit in de aanval rijden en allebei hun werk opgeknapt. Knappe overwinning en heerlijke koers
28 juni 2015 17:42
Verdient voor de ploeg, schitterend beeld na de koers gewoon met 10 man die tent in en een feestje bouwen
Jammer voor Roelandts, maar geklopt door een sterkere renner vandaag!
28 juni 2015 17:42
oververdiend
28 juni 2015 17:56
Prachtige koers, maar ik begreep niet zoveel van de tactiek van Etixx. Was Boonen hun enige troef?
28 juni 2015 18:02
Edit redactie: s.p.v. on topic reageren
28 juni 2015 18:05
Mooie koers. Zij blijven wel vooruit itt NL. Sterke Van Asbroeck in sprintje om plek 7.
28 juni 2015 18:08
Zeer spannend slot! Jammer dat van Marcke als eenling zat (volgens mij kon van Asbroeck - ondanks eindsprint en plek bij top 10 - alleen maar aanklampen).
28 juni 2015 18:21
Schitterend hoe Van Hecke het afmaakt, Roelandts die het wel even dacht te kunnen winnen in de sprint, maar na z'n schandalige hinderen in de sprint terecht wordt verslagen door de sterke Van Hecke. Etixx tsja ze moeten toch echt eens wat gaan verzinnen dan alles op Boonen, ze kwamen nog geen seconde dichterbij de koplopers.
Mooi om het podium te zien waar VanAvermaet blij is voor z'n trainigsmaatje.
28 juni 2015 18:23
Nog een kers op de reuzetaart van tsv! En wat voor één! Toch vind ik het jammer dat het niet roelandts of van avermaet was. Die komen veel meer in beeld in hun driekleur. Maar nu niet dat ik van hecke maar een waardeloos kampioen zou durf noemen... :) in dit deelnemersveld waren er echter wel mooiere kampioenen aanwezig.
28 juni 2015 18:24
Prachtig BK, Van Avermaet alweer de sterkste maar wel weer een zoveelste mooie ereplaats. Had geen moment rekening gehouden met Van Hecke maar hij legt Roelandts er toch op, totaal niet zien aankomen. Roelandts is hem eigenlijk net niet dit jaar. Vooruit in Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix en hier maar alle 3 geen winst. Dat gelukje ontbreekt.
28 juni 2015 18:37
Mooie finale gezien. Wuyts zat duidelijk flink te balen met deze overwinnaar.
28 juni 2015 18:39
Vandaag is het maar weer eens duidelijk geworden: Vlaanderen heeft de mooiste wegen voor koers en het meest passionele deelnemersveld. Waar elders zie je een dergelijke opeenstapeling van hartstochtelijke demarrages in een NK?

Leuke overwinning voor een renner die al heel lang geen B-garnituur genoemd mag worden (zat potdomme reeds al laatste in Devolders wiel op de muur!) en veel beter is dan zijn weinig sprankelende naam doet vermoeden.

Omdat het zo gek bekt > Hup Preben!
28 juni 2015 18:43
Boonen Heeft vandaag niets gemaakt op het Bk , maar ik durf hier te wedden
dat Boonen geselecteerd wordt voor de WK in Amerika en Preben van Hacke
de Belgische Kampioen niet.
28 juni 2015 18:48
Amai dat zou raar zijn ja! Dat iemand als Boonen geselecteerd zou worden ipv Van Hecke, brrr terwijl er zo n kloof is tussen Preben en die lutser van een Boonen haha!!
28 juni 2015 18:55
Boonen was helemaal niet slecht vandaag, deed gewoon lekker mee met de besten in koers maar zat geisoleerd. Dat gezegd hebbende is er op zich weinig af te dingen op een selectie van Wallys, Theuns, Van Hecke maar wat de met een luxeprobleem kampende bondscoach moet doen is lekker 2 weken vantevoren kijken en de beste 9 meenemen, wereldtactiek!
28 juni 2015 19:07
Ik vraag me wel iets af. Waarom wordt Roux gediskwalificeerd omdat ie Bouhanni laat vallen en Roelandts niet terwijl het overduidelijk was dat hij van Hecke in de Hekken wilde duwen.

@RV.
Groepje waar Vanmarcke en die twee van TSV en Lotto zaten, reed Boonen niet mee, daarom koos Vanmarcke telkens te gaan.
28 juni 2015 19:09
@nickdt: waarschijnlijk omdat het Roelandts niet lukte en Roux wel.
28 juni 2015 20:08
@thoin, correctie, slimste renner!
28 juni 2015 20:40
itt NK een fantastisch BK gezien (opgenomen). Wat een wedstrijd op een geweldig parcours. Rennersniveau in de breedte zeer sterk en... ook bereid te werken wanneer nodig. Prima winnaar van onderschatte renner.
28 juni 2015 20:43
Vreemd dat hier dan weer geen kritiek is op Ettix QS. Als sterkste ploeg hebben zij hier verzaakt..
28 juni 2015 20:49
Oei.. een verrassing... gelukkig pak ik nog wat centen terug met de podiumplek van Van Avermaet.
28 juni 2015 21:09
@Roberto, om de heel eenvoudige reden dat zij hier, itt LJ in NL, niet het sterkste team waren... Je had TSV met 22 renners, Lotto met 18 renners, Wallonie-Bruxelles met 14 renners, Wanty-Groupe Gobert met 12 renners en pas dan Etixx met 9. Bovendien was het, itt het NK, een heel selectieve koers waar eigenlijk enkel Boonen geschikt was om mee te kunnen spelen in de finale... Vandaar...
28 juni 2015 21:13
Prachtig BK, tegenvallend NK, en dan heb ik het over het verloop vd wedstrijd uiteraard. Beiden goeie gasten en verdiend gewonnen.
28 juni 2015 21:52
Fenomenale wedstrijd. Pracht koers gezien. 100 keer liever dit dan een internationaal peloton in een AGR of Waalse Pijl dat nooit durft te rijden.
29 juni 2015 00:13
Etixx was niet de sterkste ploeg. Als je als Lotto Soudal met 22 man kan starten.... Net daardoor zat Roelandts al in een zetel vooraan en moesten ze bij Etixx snel aan de bak. Ze hebben zich allemaal verkopen op de twee uiteindelijke koplopers. Velen zullen zeggen, Preben wie? Maar je ziet wel wat een goed renner in zijn mars heeft, en na zo lang in de aanval rijden. Petje af.
Ik ben een uurtje of twee gaan kijken en dat was smullen. Zoveel actie op dit mooie parcours. Voor zij die niet van hier zijn en eens leuk willen gaan bollen: komen maar! Topstreekje.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.