Quintana: “Ik beleef niet de beste tijd uit mijn carrière”
foto: Marcel Koch
dinsdag 11 juli 2017 om 08:19

Quintana: “Ik beleef niet de beste tijd uit mijn carrière”

De Tour de France verloopt voor Nairo Quintana tot dusver anders dan gehoopt. De Colombiaan staat na negen etappes op een achtste plaats in het klassement. “We moesten al wat tijd prijsgeven, maar de weg naar Parijs is nog lang”, reageert Quintana tegenover Sporza. “Het spreekt voor zich dat ik niet de beste tijd uit mijn carrière beleef. Toch hoop ik dat er nog enkele dagen komen waarop ik me kan tonen.”

Dan moet zijn vorm wel significant verbeteren. In de negende etappe naar Chambéry kon Quintana immers bergop niet met de besten mee. “Ik had nauwelijks kracht in mijn benen”, erkent hij. “Bij de start waren we er nog van overtuigd dat ik me ging kunnen laten zien.”

De Colombiaan geeft zich echter nog niet gewonnen, ondanks zijn achterstand van 2’13” in het klassement. “Het lijkt alsof Froome in mindere vorm verkeert in vergelijking met de vorige jaren, en voor de rest zit het allemaal heel dicht bij elkaar. Een superdag in de bergen is volgens mij genoeg om mijn concurrenten te kunnen bedreigen.”

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2017 08:31
Combinatie Giro en Tour werkt niet. Moet Quintana blijkbaar nog achter komen.
11 juli 2017 08:34
Giro-Tour is inderdaad een onmogelijke opgave mbt podium klassement. Maar in de derde week is hij misschien weer meer in orde en kan samen met Contador gaan werken aan een lange ontsnapping, zievuelta verleden jaar. Hopelijk is SKY te pakken.
11 juli 2017 08:34
Ok dan maar. Wachten op de superdag. Het is toch vakantie. Nairo, vindt jij het erg als wij onder het wachten een beetje hopen op een nieuwe uitdager. Iedereen mag proberen toch? Froome zal van dit interview niet zo wakker liggen. Denk dat er toch een pact van (ex) superhelden nodig is om hem een mindere nachtrust te bezorgen. Volgens mij spreken er genoeg Spaans in de top 20 om een verbintenis te smeden. Ik wacht af......
11 juli 2017 08:37
Hij staat momenteel stil in zijn ontwikkeling. Wellicht moet hij gaan leren om echt te pieken naar een ronde toe ipv de Valverde truc en gokken op het talent
11 juli 2017 08:49
Wederom is het bewijs geleverd dat het niet te doen is om bij de combi Giro-Tour voor de prijzen te rijden. Nu heeft Quintana twee keer net niks.

Over het minder sterk zijn van Froome heeft hij denk ik wel een punt! Alleen is Nairo zelf niet degene die hem kan bedreigen. Helaas is Porte naar huis. Nu maar hopen dat Aru en Bardet hem nog kunnen bedreigen. Aru heeft echter het probleem dat er ook nog een tijdrit is ingepland op de voorlaatste dag. Dus ik vrees dat het toch weer gewoon Froome wordt, maar hopelijk wel met een minder dominante Sky-trein zo na het uitvallen van Thomas en het ontbreken van Poels.
11 juli 2017 08:50
Zou hij niet gewoon, in het oorspronkelijke plan, als meesterknecht voor Valverde van start zijn gegaan? Een beetje een psychologisch spelletje, Valverde die zei dat hij volledig voor Quintana zou gaan, om Sky zand in de ogen te strooien. Het parcours was perfect voor Valverde en hij was in supervorm. We zullen het nooit weten helaas.
11 juli 2017 08:59
Of Froome echt zo veel minder is dan de vorige seizoenen, betwijfel ik. Niemand lost hem bergop en hij bepaalt wie wegrijdt en wie niet. Bovendien heeft hij by far de beste ploeg ter beschikking. Zonder ongelukken wint Froome zijn zoveelste Tour, waarschijnlijk met een minuut of 2 à 3 voorsprong op de tweede. In de tijdrit in Marseille zal hij zijn voorsprong immers ook nog wat uitbouwen - in de proloog was hij bv. ook bij de beste klassementsrenners.
11 juli 2017 09:01
Die tijdrit hoeft niet het grootste probleem te zijn voor Aru hoor, die heeft al meermaals heel behoorlijk gereden. Niet zo goed als froome maar beter dan Bardet en quintana.
11 juli 2017 09:02
Moet Nairo niet wat meer wedstrijden gaan rijden voor een ronde? xD
11 juli 2017 09:08
Die combinatie Giro-Tour is inderaad niet ideaal maar voor Quintana zag ik het nog wel goedkomen. Hij was bijvoorbeeld ook heel sterk naar het einde van de Vuelta vorig jaar toe. Toen had hij ook al de Tour in zijn benen. Maar ik heb toch ook het gevoel dat het niet beter gaat worden in deze Tour. Alhoewel we nog de 2000m cols gaan opzoeken, wat hem sowieso beter ligt. Hij heeft in ieder geval het potentieel om er iets van te maken, terwijl Martin, Bardet en Aru toch eerder aan hun plafond zitten.
11 juli 2017 09:10
Hij presteert de laatste jaren (zeker in grote rondes) minder goed dan van hem verwacht werd. Al doet hij het nu ook niet zo slecht in deze Tour, als je ziet dat andere renners uit de top 10 van de Giro (Mollema en Pinot) er nog minder aan te pas komen en ook Rolland zijn Girovorm bijlange niet haalt.
11 juli 2017 09:19
@Joachim: De intenties waar mannen als Rolland en Pinot aan de start van de Tour komen, na de Giro gereden te hebben, zijn m.i. ook wel anders dan die van Quintana. Waar de beide Fransen vooral voor een ritzege en mss de bollen willen gaan, gaat Quintana voor een algemeen klassement. Mollema is dan weer mee in dienst van Contador. Spijtig genoeg laat die laatste het wel afweten.
11 juli 2017 09:25
Giro tour onmogelijk en daarnaast lijkt Quintana met het ouder worden eerder te verzwakken dan versterken.
11 juli 2017 09:31
Quintana heft gewoonweg zijn jas in de Giro al uitgedaan. Vergelijking met Vuelta gaat niet op; daar had zijn tegenstand ook reeds de tour in de benen.
11 juli 2017 09:34
Quintana lijkt ook steeds meer een volger te worden dan een uitdager. Moet je natuurlijk de benen voor hebben, maar je zou verwachten dat hij eens wat vaker aangaat bergop. Was in de Giro toch ook vooral reactief.
11 juli 2017 09:36
Ik heb van het begin af aan weinig begrepen van de seizoensaanpak van Quintana: we gaan de Giro rijden voor het klassement, maar de Tour is het hoofddoel. Iedereen weet inmiddels wel dat je niet top kunt zijn in beide rondes. Je kunt voor ritten of de bergtrui gaan in de ene ronde en voor het klassement in de andere, maar beide ronden winnen in hetzelfde jaar zal alleen kunnen lukken als je duidelijk boven de concurrentie uitsteekt en je dus ook op minder dan je topniveau een ronde zou kunnen winnen. Quintana kan dat niet en zit nu met (voor zijn doen) twee keer niks.
11 juli 2017 09:39
@wHem, dat is waar, maar je moet oorzaak en gevolg niet omdraaien. De intenties van Pinot, Rolland en Mollema zijn anders omdat ze minder in vorm zijn vergeleken met Quintana. Het is dus niet dat ze slechter rijden omdat hun intenties anders zijn, maar omgekeerd. ;)
11 juli 2017 09:46
zou een verandering van ploeg voor Nairo niet een goede zaak zijn... keertje andere manier van werken/voorbereiden?
11 juli 2017 09:50
@Joachim: ja en nee, zowel Pinot als Rolland zijn er ondertussen ook wel al achtergekomen dat ze hun klassementsamibities voor de Tour mogen opbergen. Tenzij er een 10-tal toppers verstek geven, natuurlijk :-)
11 juli 2017 09:56
Quintana heeft ooit getekend bij het Movistar van Valverde en volgens mij inmiddels al 2x tussentijds bijgetekend. Daarmee heeft hij toch echt gekozen voor zijn eigen lot en noodlot, inclusief de spagaat waarin hij zijn keuzes moet maken en koersen moet rijden.
11 juli 2017 10:03
Hij verteert de Giro-Tour combinatie vooralsnog wel beter dan van Emden, laat dat maar een opsteker zijn dan voor hem. ;)
11 juli 2017 10:09
Heb het parcours nog eens goed bekeken. Ik snap de mensen echt niet die zeggen dat alles al in de pocket is voor Froome, zelfs na het wegvallen van Porte en Valverde.
Quintana gaat het deze Tour niet worden, maar zou op de Izoard bijvoorbeeld lelijk kunnen uithalen, en als een Aru dan meegaat op pure grinta, wil ik het nog wel eens zien hoe Froome het oplost. Of als er oorlog wordt gemaakt in de korte rit naar Foix...
11 juli 2017 10:29
@nederbelg: probleem voor de spanning is dat Froome niet een ploeg zoals Dumoulin in de Giro bij zich heeft. Zolang Froome gewoon zijn ploeggenoten kan volgen is er niets aan het handje.
11 juli 2017 10:46
Daniel was de grootste uitdager. Helaas heeft Porte hem uit de wedstrijd gegleden..
11 juli 2017 10:49
Misschien met een top dag in de laatste week - maar in de Giro was hij ook niet overtuigend.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.