Rio 2016: ‘Wout Poels twijfelachtig voor tijdrit’
foto: Sirotti
maandag 8 augustus 2016 om 08:56

Rio 2016: ‘Wout Poels twijfelachtig voor tijdrit’

Het is nog onzeker of Wout Poels kan deelnemen aan de olympische tijdrit van komende woensdag. In de wegwedstrijd kwam de 28-jarige renner ten val en heeft daar kneuzingen aan zijn rechter onderarm aan overgehouden.

“Alles voelt nog heel stijf aan. Alleen is het afwachten of ik in de beugel kan liggen”, zegt de Limburger, die gisterenochtend wel weer kon trainen op zijn gewone wegfiets, tegen De Telegraaf. “Of ik woensdag van start ga, is dus nog twijfelachtig.”

Indien Poels niet kan deelnemen, zal Nederland geen vervanger oproepen. “Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hebben hun tijdritfiets niet meegenomen. Wanneer Wout niet kan rijden, dan zal Tom Dumoulin de enige Nederlandse deelnemer zijn”, verklaart bondscoach Johan Lammerts

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2016 11:14
Laatste man +1
8 augustus 2016 11:16
@Orakel
Het gaat hier niet om een paar amateurs die totaal geen kans maken om te winnen, maar twee mannen die meededen voor winst in de grote ronden, waarvan een ook nog Clasika San Sebastian wint, beiden hebben bewezen meer dan een behoorlijke tijdrit te kunnen rijden en met name op soortgelijke parcours. We hebben het hier over Mollema en Kruijswijk, niet over renners die op continental niveau rondrijden. Ik zie het eerder als gebrek aan topsportmentaliteit om niet te starten als je gewoon fit bent als vervanger omdat de wielerbond er niet aan gedacht heeft ook fietsen voor de reserve mannen mee te nemen. Zoveel kansen krijg je niet om aan de Olympische tijdrit mee te kunnen doen en ondanks dat je geen topfavoriet bent, moet je als subtopper gewoon de kans pakken om te starten als vervanger, mocht Poels niet kunnen starten.
8 augustus 2016 11:29
Parcours leent zich niet echt voor een tijdritfiets, niet geschoten altijd mis natuurlijk. Ligstuurtje erop en vlammen.
8 augustus 2016 11:34
Ik mag hopen dat Kruijswijk tegen woensdag weer in Girona zit. Die heeft wel wat beters te doen, dan rondhangen in Rio. Mollema had nog gekund misschien, maar om daar nu een halszaak van te maken. Ik vind de deelname van Poels eerlijk gezegd ook niet zo relevant.
8 augustus 2016 11:38
" Ik zie het eerder als gebrek aan topsportmentaliteit om niet te starten als je gewoon fit bent als vervanger omdat de wielerbond er niet aan gedacht heeft ook fietsen voor de reserve mannen mee te nemen. Zoveel kansen krijg je niet om aan de Olympische tijdrit mee te kunnen doen en ondanks dat je geen topfavoriet bent, moet je als subtopper gewoon de kans pakken om te starten als vervanger, mocht Poels niet kunnen starten."

Samenvatting: de wielervolger ziet graag twee Nederlanders. En daarom moet een topsporter maar opdraven. Of het voor Kruijswijk en/of Mollema zelf nuttig is, lijkt geen rol te spelen in het gros van de argumenten die ik hier lees.

Er zijn geen fietsen vergeten, er is gewoon geen interesse vanuit Mollema en Kruijswijk voor de tijdrit. Respecteer dat gewoon.

Wielrenners (op enkele uitzonderingen na) hebben als droom om ooit de Tour te winnen, of podium in een grote ronde. Of als eendagsrenner een WK of een monument. Dat zijn dé doelen in het wielrennen.

Er zijn heel veel sporten waar de OS geen groot doel.
Kijk het tennis (een speler wint liever Wimbledon dan OS).
Of voetbal (een speler wint liever het WK dan OS).

Buiten atletiek zijn het zijn vooral kleinere sporten die normaal gesproken weinig aandacht krijgen, waar de OS heel prominent zijn. Zwemmen, zeilen, turnen, boogschieten, judo, etc.
8 augustus 2016 11:47
Mollema start dinsdagavond in Emmen in een criterium. Dat kun je zomaar niet af gaan zeggen . Er zijn contracten langsgegaan. Kruijswijk is in voorbereiding op de Vuelta en heeft ongetwijfeld een planning die kant uit. Dit zijn renners met een dik salaris. Die gaan daar in Rio niet wat lopen lanterfanten.
8 augustus 2016 11:55
Het hangt inderdaad van de sporters zelf af of zij naast de wegrit ook inzetbaar willen zijn voor de tijdrit. Daar kunnen wij als buitenstaanders niets aan veranderen. Maar je ontkomt er niet aan een groot verschil te constateren tussen de vrouwen en de mannen in hun beleving van de Spelen.
8 augustus 2016 11:58
@maklukzat "die gaan daar in Rio niet wat lopen lanterfanten"....Nee ? Wat hebben ze dan gedaan "met een dik salaris" ;)
Het is misschien wel amateuristisch dat je niet meer fietsen meeneemt, maar als er ook niemand meer is die de plaats van Poels in zou kunnen nemen, is dat ook overbodig.
Vroeger konden fietsen nog afgesteld worden op hoogte etc., maar ja blijkbaar met de moderne technieken is dat niet meer mogelijk.
Poels moet gewoon starten, al lijkt hij niet goed tegen wat druk bestand als er wat van hem verwacht wordt.
8 augustus 2016 11:58
Dames laten zien ondanks pech toch nog goud binnen te halen, bauke vind een criterium belangrijker blijkbaar, spelen leeft niet echt bij wielrenners lijkt het.
8 augustus 2016 11:59
@girardengo: de vrouwen hebben gewonnen (tenminste 1 ervan), en vormen ook de wereldtop. Komt t verschil daar niet van?
Daarnaast is t wat maklukzat zegt: de heren verdienen een dik salaris met andere zaken.
Voor Mollema trouwens maar goed dat hij geen goud gewonnen geeft, dat was nog krap geworden met de terugvlucht.
8 augustus 2016 11:59
Tsja. Als de renners er zo over denken. Emmen is natuurlijk wel veel belangrijker. Komt klungelig en niet sport minded over. Net als hoe ze de koers reden. Hadden afspraken over vervanging voor de tijdrit gemaakt moeten zijn natuurlijk. Laatsteman +2.
8 augustus 2016 12:01
Tsja dit is gewoon amateuristisch. Geen back up voor de tijdrit, terwijl kruijswijk en mollema echt niet zo slecht zijn. Wetende dat DUmoulin nog met een blessure kampt en je een gevaarlijk wegwedstrijd parcour hebt... Beetje jammer. Naja hopen dat hij alsnog start en gewoon goed rijd. De vrouwen leken inderdaad meer gemotiveerd.

Orakel: geen interesse in de tijdrit? tsja dat is wel een beetje een jammerlijke houding, dan had je toch beter kelderman mee kunnen nemen als backup en knecht.

Het verschil tussen de vrouwen teams en mannen teams van NL lijkt een beetje de teamspirit te zijn als ik als supporter kijk. Wie weet heb ik het mis hoor, maar zo komt het over
8 augustus 2016 12:08
Laatste klopt niet helemaal orakel....er zijn natuurlijk heel veel grote sporten op de Olympische Spelen, naast inderdaad sporten waarvan ik het bestaan soms niet eens af wist. Maar je kunt volleybal, basketbal, atletiek, boksen en zwemmen, om eens wat te noemen, toch niet afdoen als kleine sporten.

Persoonlijk vind ik, hoe begrijpelijk ook, dat wielrennen moet oppassen niet de sport van het eeuwige sparen te worden. In de Tour de France spaart iedereen zich tot de laatste dagen...en als ze kansloos zijn, sparen ze zich weer voor de Vuelta. En de rest van het jaar is een voorbereiding op de grote rondes, zo ongeveer.

Ik ben een groot wielerliefhebber, al sinds ik Peter Winnen bij Bernard Hinault zag weg fietsen op weg naar Alpe d' Huez...maar al dat gespaar komt me zo langzamerhand mijn neus uit.

Wat dat betreft vind ik wat jij het gedrocht Rio noemt een openbaring. Weg met die oortjes, kleinere ploegen en moet je kijken wat voor koers je krijgt. Dit was voor mij weer het wielrennen zoals ik me dat van vroeger herinner: spectaculair en verrassend.

De laatste jaren zit ik vaak op de bank en vraag ik me af waarnaar ik in hemelsnaam aan het kijken ben.
8 augustus 2016 12:09
Bauke had vorig jaar al zijn pijlen gericht op Emmen en is ook een beetje allergisch voor groepssfeer wat er bij de dames zo vanaf straalt, vd breggen had haar plaats graag ingeleverd als ze het drama had kunnen voorkomen, met einzelgangers wordt het nooit niet niks.
8 augustus 2016 12:25
Dumoulin heeft ook al twijfels over deelname aan de tijdrit, want zijn duim kan hij niet goed gebruiken en dat lijkt mij na de vreselijke val van Annemiek v. Vleuten geen goede zaak.
Maar past Bauke op de fiets van Dumoulin.;)
8 augustus 2016 12:32
Nooit niet niks? Dus wat wordt het dan?
8 augustus 2016 12:34
Lijkt me voor Kruijswijk zijn voorbereiding ook niet slecht om zich in een tijdrit te meten met de toppers. Dan weet je ook meteen waar je staat.
8 augustus 2016 12:35
@Orakel

Je hebt niet meegekregen dat Valverde al zijn zeges zou willen inruilen voor de Olympische titel?
8 augustus 2016 12:37
@kk
Bauke vragen, heeft eco nomie gedaan.
8 augustus 2016 12:44
Prachtig, wat een aannames hier weer. Kruijswijk en Mollema gaan hier niet tijdrijden, dus ze hebben geen interesse... Fijn dat sommige wielerflitsers gewoon in het hoofd van wielrenners kunnen kijken, en ons daar deelgenoot van maken :).

Wat mij opvalt, is dat Lammerts in dit interview de schuld lijkt te leggen bij Mollema en Kruijswijk, door aan te geven: "Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hebben hun tijdritfiets niet meegenomen". Dat lijkt me toch bij de KNWU en Lammerts liggen om dat te organiseren. Nogal makkelijk van Lammerts om dat op de individuele renners af te schuiven.

Op het moment dat Dumoulin vertrok naar Rio was nog allerminst zeker of hij überhaupt kon starten. Dan zorg je als KNWU en Lammerts er toch altijd voor dat de tijdritfietsen van Mollema en Kruijswijk meegaan? Het lijkt er op dat de KNWU en Lammerts de kansen van Mollema en Kruijswijk van tevoren niet hoog hebben ingeschat en hun geld daar niet in hebben willen investeren. Dat lijkt mij nou een tikje amateuristisch. Als het echt zo is, dan zou de KNWU zich moeten schamen. Heb je twee plekken, ga je er zo mee om. Andere bonden zouden een moord doen voor een (extra) plek op de OS.
8 augustus 2016 12:51
@klootje kriekeljon
Nooit niet niks lijkt me een driedubbele ontkenning, dus in het Nederlands wordt het dan niks.
8 augustus 2016 12:56
Peterwinnen, zo beleef ik het ook. En inderdaad wheely, dat van die tijdrit voor Kruis, leek mij juist ook een goed idee. Tom schijnt nu op zijn duim gehamerd te hebben, maar woensdag komt zijn focus bovendrijven en geselt hij zijn lichaam voor eigen glorie en vaderland. De lauwerkrans bezorgt hij met een big smile bij Annemiek en geeft zo met een glorieuze topprestatie alle teutjes van repliek.
Tom, ik heb vertrouwen in je, just do it, je baalt als mens namelijk het meest van gemiste kansen.
8 augustus 2016 13:00
@spruch
Goed ontrafeld, maar mag je ook iets van de verantwoording bij de renners zelf leggen, hebben ze ronde tafel gezeten voor de spelen om een plan b in te lassen, kan kruiswijk niet op wout zn fiets met enige aanpassing?
Dat de bond amateuristisch is wisten we al langer, is aan de renners om dat te doorbreken maar wel met alle gezichten een kant op natuurlijk.
8 augustus 2016 13:04
Het is toch prima dat Kruijswijk en Mollema niet starten in de TT? Wat winnen die bij een hooguit top 20 plek?

Ik vraag me zelfs af of beiden nog wel in Rio aanwezig zijn op het moment, zijn die niet gewoon al in voorbereiding op hun volgende koers naar huis/trainingskamp? Ik vraag me bij bijvoorbeeld Vuillermoz ook gewoon af waarom hij die TT gaat rijden.
8 augustus 2016 13:13
@Hakkie
Nu doet het er inderdaad niet meer toe. Daar heb je inderdaad gelijk in. Gedane zaken nemen geen keer. Hopelijk is dit wel een leermoment voor de KNWU. Je kunt deelname aan de Olympische Spelen niet belangrijk vinden en van tevoren denken dat je niet heel ver zal komen, maar ook Van Avermaet had van tevoren niet gedacht dat hij hier een medaille zou scoren, zoals hij zelf ook aangaf. Lijkt me dat je bij zo'n sportevenement altijd de strijd moet aangaan, ipv van tevoren je al neer te leggen bij feiten die nog geen feiten zijn. En dus moet je als bond alles in staat stellen zodat je sporters maximaal kunnen presteren, ook al is dat 'slechts' een plaats in de top 20.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.