‘Sky veegt voorstel met korte schorsing voor Froome opnieuw van tafel’
foto: LaPresse
woensdag 30 mei 2018 om 11:18

‘Sky veegt voorstel met korte schorsing voor Froome opnieuw van tafel’

Sky heeft een nieuw voorstel om Chris Froome met terugwerkende kracht voor zes maanden te schorsen verworpen. Dat schrijft La Gazzetta Dello Sport. Volgens de krant is afgelopen week in Rome gesproken met Sky over de afhandeling van de Salbutamol-affaire, maar de Britse ploeg heeft het voorstel van tafel geveegd.

Naast de schorsing met terugwerkende kracht, zouden ook Froomes Vuelta-zege en zijn bronzen plak van het WK tijdrijden afgenomen worden. Daar ging Sky niet mee akkoord. Men ziet Froome liever schoon uit de strijd komen, waardoor het aan zal moeten tonen dat de waarde niet door hem veroorzaakt is.

In januari ging het gerucht dat Froome akkoord zou willen gaan met een schorsing met terugwerkende kracht van zes maanden. Dat idee was geopperd door zijn vrouw en manager Michelle. Sky stak daar toen een stokje voor en wilde zijn kopman hoe dan ook via de juridische weg vrijpleiten.

ASO zoekt nog steeds manier om Froome te weren
De ASO is volgens de Italiaanse sportkrant bovendien nog steeds bezig om te bekijken hoe Froome geweerd kan worden uit de Tour de France. Volgens La Gazzetta bekijkt de organisator of het gebruik kan maken van een regel die de mogelijkheid geeft om renners of ploegen die het imago en de reputatie van de wedstrijd in gevaar brengen, uit te sluiten. In 2009 werd geprobeerd Tom Boonen met deze regel uit te sluiten, maar werden de Fransen in het ongelijk gesteld.

UCI-voorzitter David Lappartient gaf na de voorbije Giro d’Italia andermaal aan dat hij niet verwacht dat de Salbutamol-zaak voor aanvang van La Grande Boucle afgerond is. De zaak loopt sinds de door Froome gewonnen Vuelta a España. “We zullen zo snel mogelijk een knoop doorhakken, maar er is geen deadline. Onze twijfels moeten worden weggenomen door middel van onderzoek”, aldus Lappartient tegen AS.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2018 13:55
@Jungleman zoals Johan bruyneel al tweette: Hinault heeft een kort geheugen en moet zijn mond houden.
30 mei 2018 13:58
Moet je wel ergens willen rijden als de organisatie zelf er alles aan doet om je te weren? Volgens mij zijn ze zou in van zichzelf dat ze niet realiseren dat ze hun krediet volledig kwijt aan het raken zijn en daardoor het begin van het einde van SKY is.
30 mei 2018 13:59
Volkomen gelijk. Je laten uitsluiten of prijzen teruggeven op basis van een aan alle kanten rammelende test zou beetje vreemd zijn.
30 mei 2018 14:05
Zoveel astmatische klassementsrenners, maar het is net die ene die 6 grote rondes heeft gewonnen die positief test. Net die ene renner die kopman is van de ploeg die "per ongeluk" testosteronpleisters toegeleverd krijgt, de ploeg die computers met medische gegevens zonder back-up verliest op vakantie in Griekenland, net die ene ploeg die grote hoeveelheden cortisonen bestelt "om aan het personeel te geven", net die ene ploeg die blijkbaar niet zo transparant zijn zoals ze zelf zeggen. En net een positieve test de dag na dat hij een inzinking kreeg. Net op de dag waar hij terug tijd pakt op al zijn rivalen. Net die ene renner die in 2011 op plek 475 in de wereldranglijst staat als 26-jarige en plots 2e wordt in een grote ronde. Toch iets teveel toevalligheden voor mij, sorry.
30 mei 2018 14:07
Het moet toch niet gekker worden, dat een renner zelf bepaald wanneer een schorsing wordt opgelegd. Want daar komt het hier uiteindelijk wel op neer.

In januari ging het gerucht dat Froome akkoord zou willen gaan met een schorsing met terugwerkende kracht van zes maanden. Dat idee was geopperd door zijn vrouw en manager Michelle. Sky stak daar toen een stokje voor en wilde zijn kopman hoe dan ook via de juridische weg vrijpleiten. Als je zulke uitspraken doet zegt het genoeg hoe de vork in de steel zit

Met terugwerkende kracht slaat overigens ook nergens op. Het enigste wat je daar mee bereikt is wat resultaten verwijderen. Meneer Froome heeft gewoon kunnen blijven koersen, waar anderen worden geschorst in afwachting van.
30 mei 2018 14:13
@MatthiasVDH
ik had me nog zo voorgenomen om niet te reageren in deze discussie, maar jouw opmerking dat
Quote:
Quasi alle studies tonen aan dat Salbutamol prestatiebevorderend is

is of onzin, of de artikelen die ik ken zitten er allemaal naast. Kortom, welke studies heb je het over?
30 mei 2018 14:13
poeskescherens - 30 mei 2018 om 13:59
Nog iets over de uitspraken van Herman Ram...?
30 mei 2018 14:39
Terecht natuurlijk, accepteren zou bekennen zijn.
De literatuur zegt dat salbutamol op zijn best zeer marginaal zou werken.
De doping-tests voor salbutamol zitten zwak in elkaar.
Mooie case om de huidige toegestane waarden van salbutamol aanhangig te maken.

Verder zou het natuurlijk een geweldige stunt zijn als hij daar weer goed zou rijden.
30 mei 2018 14:39
Die gast had gewoon nooit aan de start mogen staan van welke koers dan ook, zolang het onderzoek nog gewoon loopt, wat een achterlijk gedoe ook. Achteraf gecorrigeerde uitslagen heb je helemaal niks aan en komt de wielersport niet ten goede. Hypocrite kut sky ook en maar roepen dat ze voor een schone wielersport staan, nou dit hypocriet verhaal zegt genoeg; de betaler bepaalt.
30 mei 2018 14:48
Mensen die op Froome lopen te zeiken. Lees ook even het artikel. Het is Sky van meet af aan die dit veroorzaakt en niet Froome.
'Froome wilde zelf een straf van 6 maanden accepteren in een eerder stadium.

Voor de rest natuurlijk compleet van de zotte dit allemaal.
30 mei 2018 14:54
Salbutamol, is voor zover ik weet, niet prestatie bevorderend. Ik snap Froome en Sky eigenlijk wel, de positie waarin zij zich opstellen.

Alleen snap ik de UCI absoluut niet en daar ligt, wat mij betreft, ook de fout. Iets daadkrachtiger te werk gaan en meteen duidelijkheid verschaffen.
30 mei 2018 14:55
Zie de Fransen wel met een guillotine aankomen bij de start.
30 mei 2018 15:05
Quintana10 - 30 mei 2018 om 14:54
"Salbutamol, is voor zover ik weet, niet prestatie bevorderend"
Studie? Zelf gebruikt?
"Ik snap Froome en Sky eigenlijk wel, de positie waarin zij zich opstellen."
In welk opzicht?
30 mei 2018 15:10
Gewoon hele ploeg 6 maanden schorsen vanwege het geheel in diskrediet brengen van wielersport in het algemeen.
30 mei 2018 15:20
Dit begint steeds meer te lijken op de Armstrong-affaire. Zowel de houding van de renner, de ploeg en de ploegleider. Maar ja, dat heeft ook jaren geduurd. Denk niet dat ASO daar nu weer wil onder lijden.
30 mei 2018 15:23
Geflitst somt het aardig op. Genoeg is genoeg. Ik hoop op rotte eieren en tomaten voor de Sky-bus in Frankrijk. Zoveel en zo vaak dat ze zelf afdruipen na drie dagen. Of reusachtige opblaasbare ventolin puffers, gratis uitgedeeld aan het voltallige publiek. Lijkt me dodelijk genoeg.
30 mei 2018 15:33
Raar dat men onderhandelt toch over deze overtredig , als ik een transactie krijg opgelegd vanwege het overtreden van de regels dan zit er ook geen onderhandelingsruimte in. Alleen naar betaling meestal mogelijkheid tot indienen van bezwaar. Maar ja in het wielrennen gelden kennelijk andere regels, zeker als het SKY betreft.
30 mei 2018 15:41
Je moet wel een flink Stockholmsyndroom hebben opgelopen ergens om Froome maar met allerlei kunststukjes te blijven verdedigen.
30 mei 2018 15:44
Nogmaals..
Kom eens met een linkje naar een onderzoek in plaats van alle mistvorming van Sky na te papegaaien.
30 mei 2018 15:57
@RV Zeg zo'n Stockholmsyndroom, kan dat in hoogst uitzonderlijke gevallen wellicht ook lichamelijke klachten veroorzaken die met gepuf van het een of ander verholpen zouden kunnen worden? Asking for a friend.
30 mei 2018 16:14
@redactie
Dank voor het bericht. Ik neem het ter kennisgeving aan.
De reacties bij dit soort berichten lees ik niet meer. Dat is toch bijna allemaal stront.

Ik kijk wel uit naar jullie voorbeschouwingen. Kom maar op met die van de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland!
30 mei 2018 16:23
Er zou eigenlijk in het reglement opgenomen moeten worden dat bij structurele en bewust toegebrachte imago schade aan de wielersport een ploeg en/of renner uitgesloten mag worden.

Dit gedoe emmert en ettert maar voort met als slachtoffer de wielersport.

Zou een leuke tour worden met publiek verkleed als arts met een injectie naald in de hand of als Ventolin inhalator, meelopend met Froome bergop.
Daar zit niemand op te wachten maar zal zeker gebeuren over andere mogelijke vormen van protest maar niet te spreken ... .
30 mei 2018 16:26
Voor iedereen die vraagt naar onderzoeken dat Salbutamol wel werkt, lees dit artikel (met heel veel bronnen en onderzoeken) even.

http://sportsscientists.com/2017/12/brief-thoughts-froomes-salbutamol-result/
30 mei 2018 16:27
Voor de liefhebbers,

http://www.ergogenics.org/salbutamol-werkt-als-doping.html
30 mei 2018 16:35
@hierboven
Die discussie is enkel relevant voor later. Tijdens zijn AAF stond het op de verboden lijst. Ze waren op de hoogte van het feit dat het zo was. Enige wat bepaald moet worden is de strafmaatregel. En snel graag.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.