‘Sky veegt voorstel met korte schorsing voor Froome opnieuw van tafel’
foto: LaPresse
woensdag 30 mei 2018 om 11:18

‘Sky veegt voorstel met korte schorsing voor Froome opnieuw van tafel’

Sky heeft een nieuw voorstel om Chris Froome met terugwerkende kracht voor zes maanden te schorsen verworpen. Dat schrijft La Gazzetta Dello Sport. Volgens de krant is afgelopen week in Rome gesproken met Sky over de afhandeling van de Salbutamol-affaire, maar de Britse ploeg heeft het voorstel van tafel geveegd.

Naast de schorsing met terugwerkende kracht, zouden ook Froomes Vuelta-zege en zijn bronzen plak van het WK tijdrijden afgenomen worden. Daar ging Sky niet mee akkoord. Men ziet Froome liever schoon uit de strijd komen, waardoor het aan zal moeten tonen dat de waarde niet door hem veroorzaakt is.

In januari ging het gerucht dat Froome akkoord zou willen gaan met een schorsing met terugwerkende kracht van zes maanden. Dat idee was geopperd door zijn vrouw en manager Michelle. Sky stak daar toen een stokje voor en wilde zijn kopman hoe dan ook via de juridische weg vrijpleiten.

ASO zoekt nog steeds manier om Froome te weren
De ASO is volgens de Italiaanse sportkrant bovendien nog steeds bezig om te bekijken hoe Froome geweerd kan worden uit de Tour de France. Volgens La Gazzetta bekijkt de organisator of het gebruik kan maken van een regel die de mogelijkheid geeft om renners of ploegen die het imago en de reputatie van de wedstrijd in gevaar brengen, uit te sluiten. In 2009 werd geprobeerd Tom Boonen met deze regel uit te sluiten, maar werden de Fransen in het ongelijk gesteld.

UCI-voorzitter David Lappartient gaf na de voorbije Giro d’Italia andermaal aan dat hij niet verwacht dat de Salbutamol-zaak voor aanvang van La Grande Boucle afgerond is. De zaak loopt sinds de door Froome gewonnen Vuelta a España. “We zullen zo snel mogelijk een knoop doorhakken, maar er is geen deadline. Onze twijfels moeten worden weggenomen door middel van onderzoek”, aldus Lappartient tegen AS.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2018 12:06
Maar stel dat ie negen maanden wordt geschorst met terugwerkende kracht vanaf 7 september vorig jaar, dan valt de Giro daar wel onder...
30 mei 2018 12:06
Wat ik niet begrijp is: in normaal recht heb je toch jurisprudentie? Er wordt naar deze zaak gekeken alsof de cases Ulissi en Petacchi nooit hebben bestaan.

Stel: Froome wordt vrijgesproken, wat zeg je dan tegen deze twee renners?

PS: ik kan mij vergissen, maar haalde Ulissi ooit nog het niveau van vóór zijn schorsing?
30 mei 2018 12:08
Team Sky riekt naar US Postal praktijken, kan het niet hard maken maar heb zo'n onderbuik gevoel. Die rookgordijnen, advocaten leger en het feit dat zij zelf zo'n Froom niet schorsen is gewoon niet in de haak
30 mei 2018 12:09
@kleomantre: "Verder bekruipt me toch het gevoel dat Sky wel eens vaker boven de grens is gekomen, maar dit onder het tapijt heeft kunnen vegen via de juiste contacten. Ditmaal is dat niet gelukt."
Dat gevoel heb ik ook. Ze hebben net zolang gewacht tot hij er ver over heen ging. Ondertussen zullen ze het bewijs verzameld hebben. Nu is het zaak dat ze alles goed rond krijgen. Bij Armstrong begon het destijds met geruchten over een positieve test in de Ronde van Zwitserland 2001. Uiteindelijk zal Froome wel moeten hangen, al kan dat misschien nog even duren.
30 mei 2018 12:11
@bertvd
https://cyclingtips.com/2018/05/the-secret-pro-an-insiders-view-on-chris-froomes-crazy-giro-attack/

Lees dit eens, nuanceert flink hoe onmogelijk de aanval van Froome zou zijn. Neemt niet weg dat ie er nooit had mogen rijden.
30 mei 2018 12:19
@ Sprintmaster: daar twijfel ik dus aan. EPO was gewoon knetter verboden. Men wist het alleen niet te traceren.

Bij Sky gebruikt men als een dolle TUE's. Met de juiste handtekening kun je dan ver gaan.

Uiteindelijk het verschil tussen amoreel en immoreel...
30 mei 2018 12:26
Kom op zeg, een schorsing is toch geen koehandel?
Zoals Hinault gisteren kenbaar maakte: positief = positief!

Logisch is om pro rata van de waarden waarmee Froome positief is bevonden t.o.v. Petacchi de schorsing op te leggen.
Dit zaakje begint harder en harder te stinken
30 mei 2018 12:29
De arrogantie spat er weer van af bij dat ploegske.
30 mei 2018 12:33
Alles kan koehandel worden, kijk bijv. maar naar zaak Paay :-)
30 mei 2018 12:35
@Merlinappa
Wat ik vooral interessant vind uit je linkje is dat Bahrain Merida blijkbaar het hotel op de Teide voor een heel jaar boekt zodat de andere teams er geen gebruik van kunnen maken.
30 mei 2018 12:35
Tja, dan krijg je straks alsnog 9 maanden of een jaar, word je gestript van de Vuelta en Giro, haken in de gehele wielersport weer een hele hoop sponsoren af en wint een ander zonder het zegegevoel postuum een grote ronde.

Had een man geweest, toegegeven dat je wat pufjes teveel hebt genomen en accepteer de schorsing. Maar nee, verpest vooral de sport!
30 mei 2018 12:41
Op die koers liggen ze nu blijkbaar Jose Maria. Maar met een blaffende hond als Brailsford verwacht je niet anders eerlijk gezegd. Ik denk dat dat het type is dat iemand zou inhuren om een ongeluk te veroorzaken om tegenstanders weg te werken.
30 mei 2018 12:42
Mooi. Als ze die 6 maanden niet eisen krijgt hij 9 maanden en is hij z'n giro zege kwijt.

Maar goed voor het wielrennen is het allemaal niet.
30 mei 2018 12:46
Belachelijk! Geld = macht. Hoe langer dit duurt, hoe slechter het is voor de wielersport.
30 mei 2018 12:50
Deze zaak ligt toch bij het anti-dopingtribunaal ? Wie doet er nu een schorsingsvoorstel, of zijn dit weer oude koeien uit de sloot in een nieuw jasje ?
Het anti-dopingtribunaal zal toch met een definitieve uitspraak komen en toch niet gaan onderhandelen over een mogelijke schorsing en de duur daarvan.
Logisch dat SKY niet akkoord gaat, want Froome wil zijn onschuld bewijzen.
30 mei 2018 12:54
Het is een heel trieste zaak geworden (al zijn we wel iets gewend). Ik weet niet wat ik erger vind, dat een renner over een grens heen gaat, of dat een sponsor een op zich genomen vrij duidelijke zaak (lijkt me) ter discussie stelt, niet akkoord gaat met een schikking - op zich ook al een kwalijke zaak - en uiteindelijk de reputatie van zichzelf, de renner en de hele wielersport te grabbel gooit en zelfs bewust probeert te grabbel te gooien. Zijn er ook nog de verdedigers van sponsor en renner. Deze affaire overschaduwt het hele 'grote rondeseizoen'. Wie heeft nu de laatste Vuelta gewonnen, en wie de laatste Giro, om nog maar niet over de komende Tour te beginnen?
30 mei 2018 12:57
"Zelfs al wordt Chris Froome gesanctioneerd voor zijn afwijkende dopingtest in de Vuelta, dan nog zal hij bij een eventuele eindzege in de Giro niet van de erelijst verwijderd worden", zegt Giro-directeur Mauro Vegni.
30 mei 2018 12:57
Lappartient is al net zo vies dus.
30 mei 2018 12:57
Omdat Froome en Sky de boel zo loopt te zieken zouden ze een zwaardere straf moeten uitdelen, gewoon een jaar schorsen.
30 mei 2018 12:59
Froome wordt onderhand de 'Assad van procycling', of noem een andere dictator die zichzelf een goddelijk bevoorrechte publieke figuur vindt en dat klootjesvolk minacht dat elkaar in de haren vliegt, vooral om hem. Froome en zijn Sky weten wat goed voor het klootjesvolk is dat wielrennen organiseert, kijkt en als schapen (voor de slacht) meepeddelt in het peloton.

Dat gezegd hebbend, Froome's juridisch-medisch wetenschappelijke team is, zou je mogen aannemen, druk bezig met dossiervorming tot (procedureel) bewerkstelligen van
1. ontslag van rechtsvervolging, althans sowieso grote strafvermindering wegens lekken van een vertrouwelijke test (aan UCI verwijtbare procedurefout) en (inhoudelijk)
2. ontlastend medisch bewijs rond te maken, om minstens 'reasonable doubt' over het testresultaat bij Froome te bewerkstelligen.

We mogen hopen dat er een stel hele scherpe geesten tegenover het Sky team zijn gesteld die zich op dit moment al juridisch en medisch prepareren op de (immers) voorzienbare standpunten van Sky, en niet nu passief duimen zitten te draaien, want dan gaat dit proces nog meer dan een jaar duren.
30 mei 2018 13:06
@Dumoulist..Dat had Vegni ergens geroepen maar dat bleek achteraf op niks te stoelen, behalve op zijn hoop dat CF aub niet zou gaan winnen want.....hij zit nu dus met de gebakken peren, en nog hele dure ook....
30 mei 2018 13:10
Het lijkt me dat voorlopig het onderzoek vooral gericht is op het zaaien van twijfel.
30 mei 2018 13:21
Onder het motto "hij is een beetje moe" is op kantoor bij Sky allang besloten dat ie helemaal niet naar de Tour gaat, denk ik.
30 mei 2018 13:31
Als ze gaan voor volledige vrijspraak hebben ze daar klaarblijkelijk reden toe. Is wel triest natuurlijk.
30 mei 2018 13:44
Quasi alle studies tonen aan dat Salbutamol prestatiebevorderend is, dan kun je niet anders dan sowieso zijn Vueltazege schrappen. Bewust of onbewust de boel belazerd, wanneer je met een verboden hoeveelheid prestatiebevorderende middelen wint, is er geen sprake meer van een strijd met gelijke middelen.

Als Sky daarnaast kan aantonen dat Froome niets verkeerds deed, maar dat zijn resultaat er kwam door een ongelukkige samenloop van omstandigheden (nierfalen, hoogte, vochtigheidsgraad, wat ze ook verzinnen) dan is voor mij een extra schorsing niet nodig.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.