Stelling van de Week: Nederlanders moeten verplicht deelnemen aan het NK
Dylan Groenewegen werd in 2016 Nederlands kampioen - foto: Sirotti
maandag 19 juni 2017 om 09:47

Stelling van de Week: Nederlanders moeten verplicht deelnemen aan het NK

Iedere week poneren we in WielerFlits Live de Stelling van de Week. Deze keer gaat die over het aanstaande Nederlands kampioenschap, waarbij enkele toppers schitteren in afwezigheid. Starten is verplicht in Nederland, maar als je niet start is er geen directe consequentie aan verbonden. Moet de KNWU dat wel doen?

In Italië heeft de wielerbond wel consequenties verbonden aan een niet-start. Profs zijn verplicht te starten, behalve als zij een terechte motivatie hebben waarom ze echt niet kunnen starten. Of je start op het nationaal kampioenschap, zal een grote invloed hebben of je geselecteerd gaat worden voor de nationale ploeg die naar het WK of EK reist. De Italiaanse bond hoopt daarmee op meer concurrentie in de strijd om de nationale titel.

Moet de KNWU ook harde consequenties stellen aan een niet-start op het NK?


[poll id=”537″]

Stem en laat je reactie op de Stelling van de Week achter onder dit bericht, of op Twitter met #WFLive.


WielerFlits Live, iedere maandag om 20:30 uur live op YouTubeFacebook en WielerFlits.nl. Wil je meepraten? Gebruik dan #WFLive op Twitter.

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2017 12:44
Zolang het niet eens live wordt uitgezonden (de tijdrit in ieder geval niet) zie ik geen reden om het te verplichten. Weinig publiciteit en voor de meesten toch kansloos.
19 juni 2017 13:44
Verplichten is onzin, maar ik ben wel benieuwd hoeveel renners het als een morele verplichting zien.
19 juni 2017 15:44
Oneens!

Wel ben ik van mening dat het goed kan zijn om deelname meer aan te moedigen. Het lastige is vooral dat je te maken hebt met 'sponsor-teams' op een kampioenschap dat in elk geval in theorie los staat van die sponsor-teams.

Kijk je naar andere sporten dan zie je dat NK's, of andere wedstrijden, niet zozeer verplicht zijn, maar ze zijn wel sterk bezet omdat er vaak tickets verkregen worden om deel mogen nemen aan andere (grote) wedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan het schaatsen.

Wel vind ik de redenatie om niet te starten soms wat gek, ook voor renners die normaal geen kans maken op een winst. 75% van de toppers starten tenslotte een week later in de Tour. Dan is zo'n NK toch een prachtig moment om wedstrijdhardheid op te doen (denk momenteel aan Poels met name) en om je nogmaals voor eigen publiek te laten zien? Want iemand als Dumoulin, Mollema, Gesink, Kruiswijk, etc kan wel geen kans op de winst maken, maar de NOS gaat ze echt wel even spreken. En zoveel wielrennen zendt de NOS nu ook weer niet uit. De sponsor zal toch graag die extra 2 a 3 minuten van een interview meepikken...?
19 juni 2017 16:47
Eens. Geen NK, dan ook geen WK en geen OS. Schuiven met NK's op de kalender moet natuurlijk wel een mogelijkheid zijn.

Dat gedoe steeds over klimmers die niets zouden kunnen gaan doen op vlakke parcoursen... haal die sneeuwvlokjes gewoon eens uit hun comfort zone en leer ze wat tactischer koersen, probeer eens een wedstrijd te winnen of op zijn minst de koers mee te kleuren wanneer het parcours jou niet op het lijf is geschreven.

Of doe iets terug voor die helper die eigenlijk voor geen meter kan klimmen maar wel 3 weken voor jou ligt te sleuren in een grote ronde en misschien wel eens kan winnen op een NK.
19 juni 2017 21:15
Waarom niet niet meerdere NKs tegelijkertijd? Tijdrijden, sprint, klassieker bijvoorbeeld
20 juni 2017 22:03
Eens! Op een WK mag je je land vertegenwoordigen en dan is het niet meer dan logisch dat je acte de presence geeft op je eigen kampioenschap. Dit is goed voor de waardering voor het NK en de Nederlands kampioen, die van iedereen heeft gewonnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.