Sterke Tim Wellens grijpt de macht in de Eneco Tour
foto: Sirotti
zaterdag 15 augustus 2015 om 17:02

Sterke Tim Wellens grijpt de macht in de Eneco Tour

Tim Wellens heeft de zesde etappe in de Eneco Tour solo op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Soudal ging in de laatste plaatselijke ronde in de aanval en soleerde naar de ritzege. Door zijn overwinning neemt hij ook de leiderstrui over van Wilco Kelderman, die vroeg geïsoleerd kwam te zitten. Greg Van Avermaet en Simon Geschke eindigden op ruime achterstand op twee en drie. Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander op plek vijf.

Kopgroep van vijf
Het peloton werd in de beginfase bij elkaar gehouden voor het eerste Primus Checkpoint. Hier was het Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) die de leiding overnam van Roompot Oranje Peloton-renner Jesper Asselman. Daarna wist een vijftal zich los te maken van het peloton. Jan Polanc (Lampre-Merida), Matthias Brändle (IAM Cycling), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Sébastien Turgot (AG2R La Mondiale) en Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) waren present. De Duitser Arndt was op 47 seconden van klassementsleider Wilco Kelderman de beste geplaatste renner. Keldermans LottoNL-Jumbo mende het peloton.

Van Avermaet versnelt op vijftig kilometer al
De voorsprong van de kopgroep liep op naar boven de vijf minuten. Bij het opdraaien van het plaatselijke parcours rond Houffalize was het gat nog vier minuten. In het peloton bleef het niet stil op de korte klimmetjes. Onder andere Andriy Grivko, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Jan Bakelants sprongen weg. LottoNL-Jumbo en Etixx-Quick-Step achtervolgden de acht ontsnapten op een halve minuut. Na de tweede passage van de streep werd het gat gedicht en toonde Kelderman zich sterk op de Saint-Roch. Hij maakte deel uit van een favorietengroep van zo’n twintig man die zich vormde op die steile klim. Een ferme versnelling van Van Avermaet deed deze groep reduceren. Zij haalden op 49 kilometer de laatste vluchters in.

Wilco Kelderman had het lastig - foto: Sirotti

Wilco Kelderman had het lastig – foto: Sirotti

Kelderman in de moeilijkheden
Negentien renners zaten in de groep-Kelderman. De klassementsleider zat wel geïsoleerd. De Nederlander werd bestookt met aanvallen in de regenachtige omstandigheden. Simon Geschke en Michael Rogers sloegen de handen ineen en pakten een voorgift. Meermaals moest Kelderman passen op aanvallen van directe concurrenten. Op de laatste keer de Saint-Roch leek Kelderman terug aan te sluiten bij de favorieten, al duurde het enige tijd voor hij daadwerkelijk erbij kwam. Vooraan ging Wellens op en over de koplopers en pakte zo de maximale score in de Gouden Kilometer. Van Avermaet reed op een grote achterstand zes seconden bijeen.

Tim Wellens solo
Wellens pakte een halve minuut op Van Avermaet en één minuut op de favorietengroep, en die verschillen bleven bleven groeien in het voordeel van de eindwinnaar van 2014. Geschke sloot nog aan bij Van Avermaet, terwijl ook Slagter en Bakelants nog wat probeerden. Het was vechten tegen de bierkaai voor de achtervolgers, die een machtige Wellens pas na de eindstreep in Houffalize terugzagen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

flag-nlflag-be Eneco Tour 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Heerlen – Houffalize (208,6 km)

1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 5u28m46s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 49s
3. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin) op 51s
4. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) op 1m03s
5. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 1m07s
6. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m13s
7. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) z.t.
9. flag-ua Andriy Grivko (Astana) z.t.
10. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
Uitslag

Wellens in zijn vertrouwde witte leiderstrui - foto: Sirotti

Wellens in zijn vertrouwde witte leiderstrui – foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 6
1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in 22u12m59s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 1m03s
3. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m17s
4. flag-be Philippe Gilbert (BMC) op 1m40s
5. flag-it Fabio Felline (Trek Factory Racing) op 1m48s
6. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) op 1m51s
7. flag-ua Andriy Grivko (Astana) op 1m54s
8. flag-dk Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) op 2m05s
9. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 2m13s
10. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) z.t.
Algemeen klassement

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2015 17:04
Wellens de sterkste. Kelderman gevochten, maar helaas. BMC tegen elkaar.

Fijn, een aantal Belgische gasten die hier mensen de les wensen te lezen. Doe toch niet zo sneu. Geniet dat Wellens en Kelderman prachtig rijden tijdens de Eneco Tour en helaas niet konden presteren in de Tour.

Prachtkoers. Jammer dat een aantal er niet echt van kunnen genieten.
15 augustus 2015 17:05
Prachtige prestatie! Iedereen met comentaar lik op stuk gegeven, en dat waren er heel veel!
15 augustus 2015 17:07
Iedereen die de voorbije tour commentaar gehad heeft, zwijgen is de boodschap!
Schitterende etappe, veel sterker dan de rest, Kelderman eig wel teleurstellend en Benoot wat een topper die kan echt alle klassiekers winnen binnen 3 jaar!
15 augustus 2015 17:08
Ook heerlijk dat hij dit jaar niet wint door het zogezegde 'laten begaan van de rest' dat iedereen vorig jaar direct aanhaalde.
15 augustus 2015 17:08
@Thoin
Ook al zo'n dommerik die dingen niet kan scheiden?

Hij reed in de Tour als een drol. Hij rijdt vandaag fantastisch. En that's it.
15 augustus 2015 17:08
Kelderman nog 3de in het klassement. Als hij derde kan worden dan heeft hij het goed gedaan deze ronde
15 augustus 2015 17:08
Kelderman teleurstellend? Hij was gwn heel sterk maar had weer eens geen ploegmaat bij zich
15 augustus 2015 17:09
Zeer zeer sterk Wellens! Gênante vertoning weer van TLJ, met uitzondering van Kelderman. Snel naar een andere ploeg.....
15 augustus 2015 17:10
@purito
1ste tour? Was Kelderman dan zo fantastisch? Ah wacht...
15 augustus 2015 17:10
Heerlijke koers van Wellens. Respect voor de 'domme' koerswijze van Van Avermaet. Kelderman ondanks mindere benen toch nog op koers voor het podium. BMC opnieuw de verliezer van de dag? Gilbert was duidelijk de mindere van Van Avermaet, maar heeft eigenlijk niets kunnen betekenen voor de kansen op eindwinst van Van Avermaet.
15 augustus 2015 17:10
Dit was mooie koers! En een goede les voor Kelderman.
15 augustus 2015 17:11
Yes yes yes yes yes yes yeeaaaahhhh! Wat blij ben ik en wat een fenomeen is het! Tim Wellens! Zijn seizoen is ruimschoots goed gemaakt! En hoe! Yeeaaahhh!

Wat een rit, wat een amusement! Met ook dank aan Van Avermaet! Wat te gretig lijkt me.
15 augustus 2015 17:11
edit redactie: iets meer respect voor andere leden aub
15 augustus 2015 17:11
Wellens terechte winnaar; prachtige koers vandaag, veel lof ook voor de parcoursbouwer. Kelderman heeft zich knap verweerd maar zat te vroeg te geisoleerd, hetgeen wel enigszins te verwachten was. Genoten ook van Van Avermaet, misschien tactisch niet altijd heel slim maar als wielerliefhebber kom je wel aan je trekken bij hem. Ben benieuwd naar de dag van morgen.
15 augustus 2015 17:13
@Thoin
Want hij deed het in de Tour zo geweldig ja..

Wellens krijgt het nog zwaar in zijn wielercarriere. Wordt op een voetstuk geplaatst door de Belgen en zijn eigen vader. Zwaar druk op hem uitgeoefend zag ik in een docu.. Hij spreekt zelf al van "de beste" zijn.
Ben bang dat hij er aan onderdoor gaat.
15 augustus 2015 17:13
@Thoin
Volgens mij heeft Wellens nog steeds niets laten zien in de voorbije Tour? Daar veranderd deze overwinning niets aan en het commentaar was dan ook terecht.

Wel een sterk nummertje van Wellens en de rest van de Belgen. Vijf Belgen bij de eerste 10.

De Cauwer snapt het wel. De ploeg heeft de leider (Kelderman) in de steek gelaten. Vroeg op kop van het peloton en al je renners oproken terwijl de finale nog moest beginnen. Toch wel apart dat er wederom een Nederlander de eindzege niet pakt vanwege een te slappe ploeg. Vorig jaar Dumoulin en nu Kelderman. Al had ik de laatste sowieso niet zien winnen. Wat had ik graag Dumoulin hier zien rijden.
15 augustus 2015 17:13
Chaotische rit.
Zwakke ploeg van TLJ, kon niet controleren.
Eigenlijk hetzelfde als vorig jaar toen de ploeg van Dumoulin niet kon controleren.
De ploeg van de leider is te zwak, de leider rijdt zich leeg door de aanvallen te controleren.
15 augustus 2015 17:13
@Thoin
Sagan won in zijn eerste Tour 3 ritten.

Wat is je punt?
15 augustus 2015 17:14
@Purito
Laten we het er gewoon op houden dat de verwachtingen voor z'n eerste Tour gewoon te hoog waren. Wetende dat hij zichzelf daarbij nog 'ns flink wat druk oplegt doet er geen goed aan.

Wat Been twittert over Welles klopt deels wel. Die poll op zich was al dom.
15 augustus 2015 17:15
Tim Wellens, wojoo overduidelijk de aller-aller-allersterkste! Kelderman leek super maar werd steeds minder, knap volgehouden!
15 augustus 2015 17:15
Weer een mooie ongecontroleerde rit waar als junioren gekoerst werd. Van Avermaet misschien toch wel wat te vroeg in koers met de krachten gesmeten. Maar Wellens was toch wel erg sterk, en spoelt daarmee de akelige smaak van een mislukte Tour wel mooi weg. Hij zal morgen wel op zijn gemak zitten met een mooie voorsprong en een goede ploeg. Kelderman leek me niet zijn beste dag te hebben, dit los van het feit dat hij al snel geisoleerd kwam te zitten. Toch netjes dat hij niet volledig weggezakt is en nog 3e staat.
15 augustus 2015 17:15
Kelderman kan morgen mee de aanval kiezen, TLJ hoeft niet meer te werken en de rit zal ze wellicht wat beter liggen.
15 augustus 2015 17:16
@Purito, ik ben het eens met jouw eerste reactie maar ik vind wel dat je wat netter mag gaan praten tegen mede-gebruikers. Dat jij een andere mening hebt wilt niet zeggen dat hij een dommerik is.
15 augustus 2015 17:16
Ik snap al dat geklaag van Wellens in de tour toch niet zo hoor... Hij was slecht ja, was dat ook niet wat te verwachten? Iedereen wi hem veel te graag als ronderenner zien maar volgens mij maakt hij veel meer kans als hij zig gewoon op klassiekers zou gaan richten en rondes wat laat liggen voor even.
15 augustus 2015 17:17
@purito
Sagan is wss de beste renner die er momenteel rond rijdt, het is toch gewoon normaal dat de eerste tour zwak is? Froome werd in 2008 83ste in de tour...
Enkel echt grote renners staan er direct in de tour

Om te reageren moet je ingelogd zijn.