Tour 2015: Rodriguez de beste in Huy na chaotische rit, Froome geel
foto: Sirotti
maandag 6 juli 2015 om 17:30

Tour 2015: Rodriguez de beste in Huy na chaotische rit, Froome geel

Joaquim Rodriguez heeft de Touretappe naar de top van de Muur van Huy gewonnen. De Katusha-renner bleef Chris Froome (Sky) en Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) voor. Tom Dumoulin kwam onderweg hard ten val en moest de Tour verlaten. Fabian Cancellara viel ook en verliest zijn gele trui aan Chris Froome.

Kopgroep van vier; wéér Barta mee
Na het buitenrijden van Antwerpen waren – net als gisteren – de vluchters binnen een mum van tijd los van het peloton. Jan Barta (Bora-Argon 18) zat weer mee, en Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) was in zijn eigen streek van de partij. Bryan Nauleau (Europcar) en Martin Elmiger (IAM Cycling) vervolledigden de kopgroep van de dag. Hun grootste voorsprong was een kleine vier minuten.

Valpartijen zorgen voor korte neutralisatie
Trek Factory Racing hield controle, samen met ploegen van klassementsmannen. Op de open vlaktes, in aanloop naar de eerste klim van de dag, werd plotsklaps het gat dichtgereden. De chaos leidde tot een zware valpartij, waar Fabian Cancellara en Tom Dumoulin bijlagen. Even later volgde nog een valpartij. De Tourorganisatie besloot de koers te neutraliseren door gebrek aan ambulances en doktoren. Het peloton stond stil, terwijl er vier opgaves gemeld werden.

Waaiers na neutralisatie
De organisatie liet alle achteropgeraakte renners terugkeren en neutraliseerde de koers tot de top van de Côte de Bohissau. Vanaf hier was nog vijftig kilometer te gaan tot aan Huy. Tinkoff-Saxo en Astana zetten zich op kop trokken het peloton op de kant.  Het peloton brak in twee delen. Valverde, Van Avermaet, Pinot en Bardet misten de slag en maakten met zijn vieren de sprong naar voren. De tussensprint in Havelange ging naar groene trui-drager André Greipel, voor John Degenkolb en Nacer Bouhanni. Even na de sprint volgde een algemene hergroepering.

Cancellara past
Bij het ingaan van de laatste 20 kilometer moest Cancellara het peloton laten gaan. De ploegen die dachten kans te maken op dagsucces maakten tempo met de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave, die de finale inluidden. Angelo Tulik wilde de eerste bergpunten pakken, maar werd teruggehaald. Michael Schär kwam als eerste boven op de Côte d’Ereffe.

Rodriguez slaat toe op Muur van Huy
Op de Cherave werd het peloton uitgedund, onder meer Rui Costa en Thibaut Pinot moesten de rol lossen. Een groep van ruim dertig man stormde op de voet van de Muur van Huy af. Bauke Mollema en Robert Gesink melden zich op de voorposten. Froome maakte tempo, maar het was Rodriguez die op de pedalen ging staan. Gallopin en Froome probeerden te volgen, maar zagen de Spanjaard zegevieren.

Beste Nederlander was Bauke Mollema op een tiende plaats, op elf seconden achterstand. Robert Gesink werd veertiende op 22 seconden van Purito.

flag-fr Tour de France 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 3: Antwerpen – Huy (159,5 km)

1. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
2. flag-gb Chris Froome (Sky) z.t.
3. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) op 4s
4. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 5s
5. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 11s
6. flag-us Tejay van Garderen (BMC) z.t.
7. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) z.t.
8. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) z.t.
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) z.t.
10. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) z.t.

14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 22s
Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 3
1. flag-gb Chris Froome (Sky)
2. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step) op 1s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 13s
4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 26s
5. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 28s
6. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 31s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 34s
8. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 36s
9. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 1m03s
10. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m04s

12. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
204 Reacties
Sorteer op:
1 7 8 9
6 juli 2015 21:56
Dan Martin rijdt gewoon weer de snelste klim hoor als je ziet van waar die nog komt. Ik ben blij voor Purito.
6 juli 2015 22:49
Dan Martin denkt er zelf heel anders over als je zijn tweets leest.
7 juli 2015 09:02
Ik denk toch dat je bij Martin kunt stellen dat je zelf plaatsen ook hoort bij het beste zijn op een muur. Uiteindelijk was Purito gewoon de sterkste, met Froome die eigenlijk gelijke tred houdt.

Op basis van de afgelopen dagen zou je zeggen dat Froome de gedoodverfde winnaar is. Quintana, Nibali en Purito die gaan strijden voor de podiumplekken, en Contador die daar pas achter komt. Maar het kan ook zomaar weer veranderen, en daarom is deze Tour ook zo leuk.
7 juli 2015 09:06
Hm... v Garderen ziet er ook wel goed uit voort podium... al kan die zomaar erdoorheen zakken binnenkort
1 7 8 9

Om te reageren moet je ingelogd zijn.