Tour 2016: Cummings voert huzarenstukje op in eerste Pyreneeënrit
Foto: Sirotti
vrijdag 8 juli 2016 om 17:09

Tour 2016: Cummings voert huzarenstukje op in eerste Pyreneeënrit

Stephen Cummings heeft voor het tweede jaar op rij een etappe in de Tour de France gewonnen. De 35-jarige renner van Dimension Data maakte onderweg naar Lac de Payolle onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep en reed nog voor de Col d’Aspin bij iedereen weg. De verliezer van de dag was Thibaut Pinot. De Franse hoop moest passen op de slotklim en verloor veel tijd.

Sagan en Cavendish in vroege vlucht
Het eerste uur was aan de sprintersploegen. Peter Sagan en Mark Cavendish waren direct vanuit de start in de aanval gegaan. Samen met tien andere renners, waaronder Rui Costa, reden ze een tijdje voor het peloton uit, maar dat was tegen de zin van Etixx-Quick-Step en Lotto Soudal. De ploegen van Marcel Kittel en André Greipel rekenden de koplopers na één uur weer in, waardoor de koers opnieuw kon beginnen.

De gele trui ten aanval
Veel renners maakten daar gretig gebruik van. Na een spervuur aan demarrages ontstond een omvangrijke kopgroep van 29 man, met daarbij een aantal grote namen, waaronder zelfs de geletruidrager. Greg Van Avermaet (BMC) had gezelschap van:

Bakelants, Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Martens (LottoNL-Jumbo), Cancellera, Stuyven (Trek-Segafredo), Naesen (IAM Cycling), Kiryjenka (Sky), Gorka Izagirre (Movistar), Nibali, Lutsenko (Astana), Breschel, Howes, Langeveld (Cannondale), Cummings (Dimension Data), Geschke (Giant-Alpecin), Voss (Bora-Argon 18), Vicioso (Katusha), Durasek, Grmay (Lampre-Merida), Roelandts (Lotto Soudal), Chavanel, Duchesne (Direct Energie), Tony Martin (Etixx-Quick-Step), Navarro, Bozic, Maté (Cofidis), Impey (Orica-BikeExchange) en Périchon (Fortuneo-Vital Concept).

Cummings rijdt weg
De 29 leiders kregen een maximale voorsprong van zes minuten. Vlak nadat Nibali op de Côte de Capvern – met nog 46 kilometer te gaan – het enige bergpuntje pakte, spatte de kopgroep uit elkaar. Breschel, Navarro en Duchesne zagen de voorsprong slinken en dus gingen ze ten aanval. Even later kwam Cummings daarbij aansluiten.

Acht anderen waren eveneens op komst, met daarbij Van Avermaet en Nibali, maar nog voordat ze bij de voorste vier konden geraken, was Cummings alweer vertrokken. De Brit begon met een halve minuut voorsprong aan de Col d’Aspin en liep vervolgens alleen maar verder uit. Op de top had Cummings zijn voorsprong verdubbeld.

Impey en Navarro hadden Nibali achtergelaten en waren de eerste achtervolgers, maar zij kwamen nauwelijks dichterbij, waardoor Cummings solo over de streep kon rijden. Impey eindigde ruim een minuut later als tweede, Navaro werd derde. Nibali en Van Avermaet kwamen binnen als vierde en vijfde.

Pinot zakt door het ijs
Daarachter hadden de klassementsmannen zich rustig gehouden. Op een paar speldenprikjes na – waaronder van Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) – bleef iedereen zitten waardoor een relatief grote groep met favorieten over de top kwam.

Thibaut Pinot was op dat moment al een tijdje gelost. De kopman van FDJ kende een slechte dag en verloor bijna drie minuten op zijn belangrijkste concurrenten.

Zakkende boog
Op het einde werd het nog even spannend in de groep met favorieten toen het luchtkussen van de slotkilometer naar beneden zakte en op een aantal renners landde. Dat zorgde kort voor een ontstopping, met Adam Yates (Orica-GreenEDGE) als grootste slachtoffer, maar hij krijgt dezelfde tijd als de rest van de groep. Dat heeft de organisatie gemeld.

08-07-2016 Tour De France; Tappa 07 L'isle Jourdain - Lac De Payolle; 2016, Bmc Racing; Van Avermaet, Greg; Lac De Payolle;

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
8 juli 2016 19:41
Even expliciet vermelden dat je het niet gezien hebt voordat je een hoop verbale diarree dropt, dat laat je echt als de slimste van de klas overkomen.
8 juli 2016 19:47
@Roberto
Alleen een mede wielerflitser mag je niet zgn respectloos behandelen. Ieder ander mens mag je ongefundeerd de grond in trappen cq uitschelden. De redactie is lui aan het worden en reageert niet eens meer op meldingen.

Edit: redactie, dank voor de corrigerende actie. Graag wat sneller de volgende keer.
8 juli 2016 19:50
@JanJanssen
Wist je dat Mart Smeets ook nooit de volledige etappe keek en enkel de samenvatting?
8 juli 2016 19:50
Yates dus 1 seconde voor Alaphilippe. Bijzonder dat de organisatie een Fransman z'n trui ontneemt. Yates was waarschijnlijk toch de groep niet voor gebleven op het laatste stuk, maar wel goed om zo toch het aanvallende rijden te belonen. Hebben ze de groep die voor de boog moest wachten nog wel gecompenseerd voor de verloren tijd daar? Een belabberd einde van een zwakke etappe, hoewel Cummings wel een lichtpuntje was.
8 juli 2016 19:51
@debarreman
De reactie is nu verwijderd.

@TeamNL
Daarom ook dat hij er regelmatig naast zat met zijn commentaar.
8 juli 2016 19:53
@teamNL

En daarom zette Smeets zich ook constant voor lul door gewoon totale onzin te verkopen.
8 juli 2016 20:15
@roberto en JanJanssen
Dus Nederlanders hebben deze etappe en Tour al wel veelvuldig in de aanval gereden en zaten dicht bij een overwinning?
8 juli 2016 20:28
Waarom genieten van prestaties als je ook lekker kunt zeiken? :)
8 juli 2016 20:34
@teamnl

Dat zeg ik toch niet.
Ik vind het gewoon heel dom om te oordelen zonder te kijken.

En misschien is het verstandig om gewoon tot het einde van de Tour te wachten want op enkele ritten na is er nog geen fatsoenlijke mogelijk geweest om in een ontsnapping te zitten die succesvol kan zijn.
Sowieso is het merendeel van de Nederlanders gewoon als knecht in de Tour dus die moeten gewoon ploegorders volgen.
Kelderman, mollema , Groenewegen, Clement en Dumoulin dat is het volgens mij wel.
8 juli 2016 20:37
Dat deze Nibali de Giro heeft kunnen winnen...dat moet toch pijn doen bij Steven...
8 juli 2016 20:38
Ongelooflijk! Yates die tijd pakt op de concurrentie krijgt dezelfde tijd doordat de organisatie hem vloert? Ik ben laaiend!
8 juli 2016 20:49
De ' grote' mannen moeten zich schamen. Ik vind het een totaal gebrek aan respect om de gele truidrager zomaar in de ontsnapping mee te laten gaan. Zo van ach Greg rijen maar we halen je de volgende dagen toch wel in.
8 juli 2016 21:01
Oh tussen haakjes onze 'rittenkapers' waren weer nergens te bekennen.
8 juli 2016 21:10
Quote:
En je kan beter kansloos in een kopgroep zitten dan kansloos in een peloton.

Nederlanders mogen niet knechten? Ze moeten even met elkaar over de ploegen heen afspreken dat er iedere dag iemand mee moet zitten? Ik begrijp weinig van deze manier van naar wielrennen kijken, alsof er niet allerlei andere belangen spelen dan je oranje gekleurde voorkeuren.

Je kunt wel de pogingen van Dumoulin, Clement, Lindeman en Slagter om in de kopgroep te komen met recht bekritiseren (zeker met een groep van 29 renners, woensdag was een iets ander verhaal). Je kunt misschien het sprinten van Groenewegen niet relevant vinden, of het rijden tussen de favorieten van Kelderman en Mollema. Je kunt het niveau van Poels van afgelopen woensdag teleurstellend vinden en dat van Ten Dam tot nu toe. Daar een jankerige optelsom van maken, vind ik echter om van te kotsen.
8 juli 2016 21:14
De fiets van Yates lag wel degelijk óp de boog. Hij viel ervan af toen men een doorgang probeerde te maken.
8 juli 2016 21:19
Yates heeft zijn zeven seconden voorsprong aan de kilometerboog gekregen en draagt morgen het wit.
8 juli 2016 21:23
@janjanssen
Jij loopt te roeptoeteren dat wat ik zeg 'verbale diarree' is terwijl het toch gewoon klopt tot nu toe?

Wat mij steekt is dat jongens als Dumoulin en Kelderman roepen dat ze gaan aanvallen maar ondertussen (vooral eerstgenoemde) het gewoon niet kunnen. Van Kelderman kan ik enigszins begrijpen dat hij niet aanvalt. Het schijnt toch allemaal beter te gaan dan verwacht dus een klassement heeft hij niet uit zijn hoofd gezet.

Dit heeft niets te maken met een half vol of half leeg glas. Ik zie liever een Nederlander kansloos in de kopgroep dan kansloos naast Degenkolb (Curvers, Timmer, Sinkeldam) te zien rijden.

We kijken gewoon anders naar Nederlandse renners, dat kan toch?

@vlek
Tuurlijk mogen Nederlanders knechten. Één voor één een bidon halen voor John Degenkolb en de echte kopman (Barguil) alleen laten zitten. Ik hoop overigens dat de Giant ploeg (mijn favoriete ploeg ook nog eens) sterk gaat verbeteren. Wat ze tot nu toe laten zien is erg slecht in vergelijking met voorgaande jaren. Zeer benieuwd of Barguil überhaupt hulp gaat krijgen van Ten Dam, Preidler of Geschke.
8 juli 2016 21:37
Totaal verklaarbaar en terecht dat de grote mannen etc vandaag niet aanvatten voor een ultieme aanval. De situatie was er totaal niet naar > de klim iets te makkelijk, het weer iets te mooi, de ritwinst uit zicht, de SKYtrein te groot.

@ TeamNL > En welke NLler had er vandaag zo per se mee moeten zitten dan ?
8 juli 2016 21:42
Quote:
Ik zie liever een Nederlander kansloos in de kopgroep dan kansloos naast Degenkolb (Curvers, Timmer, Sinkeldam) te zien rijden.

Barguil werd vandaag wel erg goed afgezet in die sprint naar de voet van de Aspin en daar waren Timmer, Sinkeldam en Curvers mede voor verantwoordelijk. Langeveld deed in de kopgroep exact hetzelfde werk vandaag. Misschien zie jij het ene als relevanter dan het ander, maar ik vermoed dat je intelligent genoeg bent om in te zien dat het verschil eigenlijk niet zo groot is. In ieder geval niet groot genoeg om je eigen voorkeur zodanig op te blazen, dat daar niet aan voldoen schaamte zou moeten veroorzaken bij degene die tekort schieten.
8 juli 2016 22:33
Wim Lu - Ja, de Boog heeft de vorm van een kruis. Hij lag op de onderste helft van de boog. Yates lag over de bovenste helft en hij krabbelde op, om zijn fiets te zoeken. Hij keek onder de bovenste helft van de boog maar zag zijn fiets niet. Toen de adrenaline-stoot afnam en hij de fiets toch niet kon vinden, ging hij zitten...

Maar waar de fiets ook was.. Hij was hem aan het zoeken... En het maakt niet zo veel uit, op of onder een van de vier delen van de boog... Het was mij te doen om de afstand van Yates tot zijn fiets. Hij is er vol opgeknald! Ook blijkens zijn eigen getuigenis.. Boem en ik wist niets meer. "Hij viel er van af toen men een doorgang probeerde te maken" is onzin... Wie is "men" die een doorgang zouden proberen te maken?De stuntelende motorjournalisten die graag zelf hulp wilden van de wielrenners? De agenten bij de bocht gingen het peloton pas waarschuwen toen Yates daar al lag met een scheur in zijn bakkes.
9 juli 2016 01:02
Clement! Knap
9 juli 2016 12:06
@ Naspa:
Leuk dat je zo dankbaar op mijn informatie reageert.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.