Tour 2016: Matthews rondt ploegenspel Orica-BikeExchange af in Revel
dinsdag 12 juli 2016 om 17:05

Tour 2016: Matthews rondt ploegenspel Orica-BikeExchange af in Revel

Michael Matthews (Orica-BikeExchange) heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Hij maakte samen met twee ploegmaten deel uit van de kopgroep en won uiteindelijk de sprint van een zeskoppig groepje. Peter Sagan (Tinkoff) eindigde als tweede, Edvald Boasson Hagen moest genoegen nemen met een derde plek.

Bergpunten voor Dumoulin
De renners moesten vandaag direct vanuit de start de Port d’Envalira op. Deze 22,6 kilometer lange reuzencol zorgde voor een spervuur aan demarrages. Vooral Peter Sagan was erg actief in de beginfase. Ook Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter en Stef Clement sprongen af en toe mee, terwijl Wilco Kelderman bij de gelosten werd gemeld.

Uiteindelijk kwam Rui Costa als eerste boven. Een halve minuut later volgde Tom Dumoulin als tweede. De etappewinnaar van zondag sprokkelde daarmee acht bergpunten, maar hij belandde niet in de uiteindelijke kopgroep. Het waren Peter Sagan en Vincenzo Nibali die naar Rui Costa reden.

Sterke kopgroep
Twaalf anderen kwamen even later in brokjes aansluiten. Daarbij zaten drie renners van Orica-BikeExchange: Daryl Impey, Luke Durbridge en kopman Michael Matthews. Ook Mikel Landa (Sky), Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen, Stephen Cummings (Dimension Data), Damiano Caruso, Greg Van Avermaet (BMC) en Sylvain Chavanel (Direct Energie) waren meegeglipt.

De voorsprong van de vijftien leiders was lange tijd beperkt, maar uiteindelijk liep het verschil op tot zes minuten. In het peloton zorgde Katusha voor het achtervolgingswerk. Alexander Kristoff had onder andere Jurgen Van den Broeck op kop gezet om het tot een sprint te laten komen, maar na een tijdje gaf de Russische formatie het op. Daarna gingen IAM Cycling en Direct Energie het werk opknappen. Het peloton kwam echter nauwelijks dichterbij, want vooraan werkten de koplopers goed samen.

Sagan trekt door
Op 25 kilometer van het einde kwam die goede samenwerking tot een einde, toen Sagan het tempo opschroefde en voor een breuk in de kopgroep zorgde. De wereldkampioen kreeg Van Avermaet, Boasson Hagen, Dumoulin en het trio van Orica-BikeExchange met zich mee. De rest van de ontsnapping kon niet meer terugkeren.

Op negen kilometer van het einde kwamen de zeven leiders aan bij de voet van de Côte de Saint-Ferréol: een 1,8 kilometer lang klimmetje met een stijging van 6,6 procent. Orica-BikeExchange probeerde hier de overtalsituatie uit te spelen door Impey tot twee keer toe te laten aanvallen, maar Sagan hield alles onder controle. Durbridge kon het tempo niet volgen en moest passen.

Sagan controleert, maar verliest
In de afdaling deelde Edvald Boasson Hagen een speldenprik uit, maar opnieuw reed Sagan het gat dicht. De wereldkampioen reageerde vervolgens ook weer toen Impey een derde en een vierde aanval plaatste. Niemand geraakte weg, dus stevenden de zes vluchters af op een spannende sprint. Impey had in de slotkilometer de kop genomen om de spurt aan te trekken. Van Avermaet zette als eerste aan, maar Matthews bleek over de snelste benen te beschikken.

Sagan strandde op een tweede plaats. Als troostprijs mag hij morgen de groene trui aantrekken. De Slowaak pakte veel punten door zijn tweede plek en won onderweg ook de tussensprint.

12-07-2016 Tour De France; Tappa 10 Escaldes Engordany - Revel; 2016, michael matthews, orica-bikeexchange

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
12 juli 2016 17:26
En toch ziet dit er ook niet uit.
Prima ploegenspel, maar niet mooi.

Sagan : "als je wint heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden".
12 juli 2016 17:27
Sagan rijdt ook enkel voor de punten voor de groene trui. Als hij kan winnen is dat mooi meegenomen, maar zijn doel is vooral aankomen om te kunnen sprinten voor de eerste plaats.
12 juli 2016 17:30
Jij hebt in de teambus gezeten bij Tinkoff vanmorgen, Jowinho?
Of ergens een quote gevonden dat etappeoverwinningen ondergeschikt zijn aan de groene trui?
Ik ben benieuwd.
12 juli 2016 17:31
Jammer dat Giant Koen de Kort niet meeheeft. Als telt niet, maar zie hem verder komen in dit soort etappes dan wat nu rondrijdt. En zie Kelderman nog niet bij de 117 genoemde renners?
12 juli 2016 17:33
Van Avermaet gaf direct na de finish aan dat zijn benen verzuurd waren
Ik vind dat hij nogal makkelijk commentaar krijgt van sommige mensen hier
Van voor de televisie is dat altijd makkelijk
12 juli 2016 17:33
MacLay kon niet meekomen in dit rustige peleton.
12 juli 2016 17:35
Bennett en varmarcke puur sparen? of teveel moeite om in peloton te blijven?
12 juli 2016 17:35
kelderman 124
12 juli 2016 17:36
De redenatie van Jowinho is niet geheel onlogisch. Voor de vijfde maal op rij groen winnen in de Tour is ook belangrijk. Ik geloof dat Erik Zabel het record heeft met zes maal op rij. Sagan wil daar best wel zeven van maken.
12 juli 2016 17:37
Dit was DE etappe waar Sagan zijn groen trui kon veilig stellen en dat is gelukt. Alle andere sprinters op dikke achterstand inmiddels. Matthews pakt ook wal aardig wat punten en komt op een 4e plek nu. Tuurlijk wilde hij ook de etappe winnen. maar vooral podium was belangrijk na de 20 pts in de tussensprint waar de concurrentie 0 scoorde
12 juli 2016 17:39
“I'm not disappointed to lose the yellow jersey, c'est la vie. The yellow jersey is nice but one day it has to end. It's the race. Every year it's my goal to have green jersey. "

Dat zei Sagan na rit 5. Dus groene trui is zijn hoofdoel
12 juli 2016 17:39
Ah, daar is Wilco op 124.
12 juli 2016 17:46
Mooi voor Matthews, knap na Orica spel. Sagan smaakmaker van de dag!

d.Jongh (Tinkoff) bij de NOS. Nog 3/4 doelen. Groen/rit met Sagan, de bollen met Majka en wellicht top 10 met Kreuziger.

Lindeman heeft het geprobeerd, kwam niet weg en was daarna niet goed genoeg om te volgen met de aanval. Baalde daarvan.
12 juli 2016 17:48
Echt uitgekookt ploegenstelsel was dit natuurlijk niet. Durbridge maar op kop blijven rijden en er dus bij het begin van bergop er af. Dan twee halfslachtige demarrages van Impey, dus gewoon gokken op de sprint van Matthews. Gewaagd want had ook mis kunnen gaan. Ze hadden natuurlijk met z' n drieën moeten blijven zitten tot onderaan en dan om beurten, alle drie demarreren. En vooral ook va Avermaat op kop moeten dwingen, hij dacht weer te kunnen profiteren van anderen. De ' ritten kapers' van LJ dachten zeker dat er twee rustdagen waren.
12 juli 2016 18:02
Ik hoop voor Sagan dan dat De Jongh in het vervolg de knechten wat meer voor zijn doelen in gaat zetten. Blijft treurig dat Sagan er in zo'n topploeg zelfs na het vertrek van Contador helemaal alleen voor staat.
12 juli 2016 18:06
Tripodboom, zoiu grasg even een kijkje nemen achter de schermen bij TLJ. Verhoeven had het vooraf toch echt over enkele kansen voor de rittenkapers uit zijn ploeg. Ik houd hoop, (Bennet?) maar houd ook mijn hart vast.
12 juli 2016 18:27
Spijtig dat Sagan verliest en de eindwinnaar van de strijdlust zal wel voor een Fransman zijn.
12 juli 2016 18:42
sagan maakt in het begin van de etappe de koers door een aantal keer weg te springen,en tot slot { mogen } 15 renners mee in de ontsnapping !!als dan 40 km voor het einde de kopgroep een beetje begint te lamballen,neemt sagan ze weer op sleeptouw waardoor de eerste profiteurs eraf waaien.dan klimt hij de laatste kilometer van het klimmetje de kop over en bijna heel de afdaling ook!! dan springt impey tot 3x toe weg,wie haalt hem iedere keer terug Sagan.En in de sprint word hij nog 2de en dan zijn er nog mensen die zeggen ,sagan weer 2de maar hij wint net zo vaak dan dat hij 2de word.Peter Sagan hoort gewoon bij de beste renners aller tijden.Er is in mijn ogen nog nooit een renner geweest die zo koersbepalend was als sagan [b.t.w het hele jaar door}merkx niet hinault niet nobody ! daarom heb ik een enorme bewondering voor hem!!
12 juli 2016 19:18
Sagan bepalender in de koers dan Merckx?

Anders print de palmares van Eddy eens uit. Vergeet vooral ook niet de andere vijf A4'tjes van de printer af te pakken.
12 juli 2016 19:28
nou vooruit thijs E na Merckx dan ,maar toch bij de beste aller tijden..
12 juli 2016 19:31
Maar Merkx zat vol met doping en de tegenstand was niet Engelstalig
12 juli 2016 19:32
Ik denk dat de meeste mensen hier Merckx nog nooit hebben zien fietsen. In de laatste 25 jaar is er nog nooit zo'n bepalende renner geweest als Sagan.
12 juli 2016 19:47
Beste Jp
Ik ben het deels met je eens. Sagan is een Superman en alleskunner. En de mooiste WK die we ( het wielrennen ) kunnen wensen. Hij kleurt de koers keer op keer en straks voor de 5e keer op rij de groene trui. Ik denk vooral aan Sean kelly. de man die ook alles won behalve grote rondes.
Maar, de reden dat hij in de tour kan excelleren is dat hij NIET meedoet om het Klassement en dat is toch waar het om draait.
Sagan heeft deze tour hele mooie top 5noteringen laten zien. Maar de etappes waar het echt om draait voor het klassement komt hij in de bus binnen op tientallen minuten.
En sport is toch meedoen voor de hoofdprijzen. Ik zou graag zien dat Sagan met zijn kwalitieten de strijd om het geel zou aangaan. Dus tijd winnen op het vlakke ( en evt kasseien als die er weer zijn ) en wat tijd verliezen in de echt de bergen.
Overigens werd vandaag verteld hoeveel etappes de kopgroep samen had gewonnen. Cavendish had er in z'n eentje meer en ook nog een keer Wk.
Sagan met Merckxs vergelijken is appel en peren etc. Destijds reden de renners alles. Zowel klassiekers en ( alle) grote rondes.
Dat Sagan boven aan de Jaar Ranking staat geeft wel zijn Super klasse aan .
12 juli 2016 20:08
Sagan is uniek, maar wie weet gaat hij nog eens de kant van Laurent Jalabert op. Sprinten, klassementen, bergtruien....
Matthews natuurlijk ook een prima winnaar. Sowieso een lekkere kopgroep. Orica goed het overtal uitgespeeld en Van Avermaet en Dumoulin konden blijkbaar niet beter. Niet de puf om weg te springen en ook in de sprint bleek dat ze niks over hadden.
12 juli 2016 22:30
Sagan verprutst het weer voor zichzelf door oerdom te koersen, Matthews winst zoals we van hem gewoon zijn, zonder ooit zelf iets te doen, zonder aan te vallen, zonder op kop te kopen, kortweg zonder bling.
Verder wel blij dat EBH er wat doorkomt na zijn zware val in de eerste rit. Moest zich een paar keer inhouden tijdens de sprint, maar kwam toch vrij dicht. Hij zal wellicht nog verder beteren tijdens de Tour, helaas voor hem zijn er nog slechts twee ritten waar hij iets kan uitrichten (Rit 14, Rit 16), de Champs zal voor een dichte ereplaats zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.