Tour 2017: Indrukwekkende Bauke Mollema soleert naar etappewinst
foto: ASO
zondag 16 juli 2017 om 17:49

Tour 2017: Indrukwekkende Bauke Mollema soleert naar etappewinst

Bauke Mollema heeft de vijftiende etappe van de Tour de France op indrukwekkende wijze gewonnen. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam solo over de finish in Le Puy-en-Velay, nadat hij op dertig kilometer van de finish weggereden was uit een grote kopgroep. Diego Ulissi eindigde als tweede, voor Tony Gallopin en Primoz Roglic.

Grote kopgroep krijgt de ruimte
Dylan van Baarle was de aanstichter van de eerste kopgroep van de dag, maar op de eerste klim van de dag (1e categorie) trok zijn medevluchter Warren Barguil stevig door. De bollentruidrager kreeg Serge Pauwels, Damiano Caruso, Dylan van Baarle en Tsgabu Grmay mee. Daarachter zette Bauke Mollema een grote achtervolging (23 renners) op poten. Onder meer Primoz Roglic, Michael Matthews, Thomas De Gendt en Maurits Lammertink zaten in deze groep-Mollema, die op de top van de eerste klim op twee minuten van het koptrio volgde. Het peloton liet beide groepen begaan en reed op 4.30 achterstand.

Matthews pakt weer punten
Na een achtervolging van zo’n vijftig kilometer maakte de groep-Mollema de aansluiting bij de vijf koplopers, waardoor we een 28-koppig peloton op kop hadden. De samenwerking was goed vooraan, waardoor de voorsprong opliep tot boven de zes minuten. Bij de tussensprint op 93 kilometer van de finish pakte Matthews 20 punten, waardoor hij weer iets inliep op groene trui Marcel Kittel.

Tony Martin solo
Met nog 65 kilometer te gaan sprong Tony Martin weg uit de kopgroep. De wereldkampioen tegen de klok reed in de tijdrithouding ruim een minuut weg van zijn achtervolgers. Dat deed de Duitser op een vlak gedeelte en in een snelle afdaling. Met een voorsprong van 1.30 begon hij aan de Col de Peyra Taillade (8,3 km aan 7,4%) van 1e categorie. BMC trok in dienst van Caruso stevig door in de achtervolging, waardoor Martin beetje bij beetje teruggepakt werd.


Koplopers

Grootse solo Mollema
Voor Pauwels en Barguil ging het niet hard genoeg. De bollentruidrager ging op de steile flanken solo in de tegenaanval en pakte Martin al snel terug. De Fransman pakte de punten en liet daarna een groep achtervolgers, met daarbij Pauwels, Mollema en Roglic, terugkeren. Onze landgenoot sprong op een moment van stilte weg. Hij pakte direct een goed gat van tien seconden en liep uit op de rest.

foto: ASO

Bij het aanvatten van de laatste klim (Côte de Saint-Vidal) had Mollema een kleine minuut voorsprong. Op dat moment moest hij nog 15 kilometer. Achter hem trok Roglic ten aanval, met Barguil in zijn wiel. Op de top had Mollema nog twintig tellen over op het tweetal. Gallopin en Ulissi sloten daar aan, maar dat zorgde niet direct voor een betere samenwerking.

Onder de boog van de 10 kilometer was het gat negentien seconden. In de kilometers erna schommelde dat tussen de tien en twintig seconden, maar dichter kwamen de achtervolgers niet, waardoor Mollema met de handen in de lucht over de streep kon komen.


Favorieten

AG2R waarschuwt Froome, gele trui moet van de fiets
In het peloton trok AG2R La Mondiale in aanloop naar de Peyra Taillade het gas open, waardoor er een klein gaatje ontstond. Een onrustige Froome miste de slag, maar kon op eigen kracht terugkeren. Tot bleek waarom hij onrustig was: de Brit moest van fiets wisselen. Bardet en zijn ploeg trokken vol door, waardoor de Britse geletruidrager in de achtervolging moest. Aan de voet had hij een achterstand van bijna 50 seconden.

Met hulp van Henao en Nieve liep Froome wat in op de groep-Bardet, waar Quintana gelost werd. De Colombiaan waaide terug kon ook het tempo van Froome niet volgen. De gele trui leek op de steile flanken op zichzelf aangewezen, maar zijn ploeggenoot Landa liet zich terugzakken. In het wiel van de Spanjaard werd Froome teruggebracht naar de favorietengroep.

Versnelling Bardet teniet gedaan, Martin pakt tijd
Een kleine drie kilometer onder de top demarreerde Bardet. Urán reageerde direct, in tegenstelling tot Froome. Daniel Martin bracht de rest van de favorieten echter terug bij elkaar, waarna tot de top alles bij elkaar bleef. Op het plateau dat naar de finish leidde hield AG2R het tempo hoog.

Waar een aanval van Yates op de Côte de Saint-Vidal werd afgeslagen, kreeg Dan Martin vlak daarna wel de ruimte. De Ier pakte, met enige hulp van De Gendt en Geschke, veertien kostbare seconden in het algemeen klassement.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
16 juli 2017 18:54
edit redactie: geen insinuaties svp
16 juli 2017 18:56
De man die door die verschrikkelijke Mart Smeets hardnekkig Bauke MolKema werd genoemd ;-)
16 juli 2017 18:57
Ondertussen staat Barguil gewoon 13e in het klassement net achter Bennett. Die zal nu ook niet meer zoveel ruimte krijgen.

Edit: Genoten van het commentaar op Sporza!
16 juli 2017 18:58
Nog opzienbarender dan de overwinning van Mollema is het gebrek aan levensplezier bij Kingstown!
16 juli 2017 19:02
Ook knap van McLay. De hele dag alleen rijden.
16 juli 2017 19:09
Wat het niet-aanvallen onder de favorieten betreft. Aanvallers hebben ook vandaag weer pech met de wind en een superlange afzink he, bovendien haalt iedereen terug in deze fase van de tour. Ze zijn allemaal ontzettend aan elkaar gewaagd.
16 juli 2017 19:16
Fantastische zege van Mollema!!!! Man man man wat een solo!!!! Pfff blijkbaar had ik vandaag de deo van Dick Advocaat gebruikt....
16 juli 2017 19:22
Wat een top 10 van de etappe zeg. Met Mollema bovenaan, echt niet gedacht, superblij! Blijft spannend in de tour
16 juli 2017 19:26
Dit redt toch wel de Tour van Trek, want verschillende renners van dat team vallen tegen deze ronde. Knap gedaan van Mollema!

Heel mooi om te zien dat AG2R initiatief neemt, helaas levert het net als vorige zondag niet echt iets op.
16 juli 2017 19:27
En in deze vorm moet Mollema ook beide Alpenritten meezitten, ijzer smeed je op zijn heetst.
16 juli 2017 19:32
Inderdaad RV, er valt denk ik een koelkast van de rug van Mollema. Woensdag of donderdag nieuwe kansen . Mooi dat Benoot en Pauwels zeggen dat Mollema de sterkste was!!!
16 juli 2017 19:36
Mollema redt mijn tour. En Kingston -100.
16 juli 2017 19:38
Mollema reed als een mallema, gaaf gaaf gaaf
16 juli 2017 19:42
@LyndaLid

Yates en Martin gaan dat echt niet doen hoor. Vooral bij Yates zie ik het niet gebeuren.
Contador mag weg.. daar geeft niemand nu meer om. Alleen Meintjes trouwens...

En wat is vroeg weggaan bij jou? De laatste 3km en dan nog 10 seconden pakken? Is dat al spektakel in deze tour.. of heb je het over 50/60km van het einde waar Sky nog een voltallig treintje zal hebben, en wegrijden dus totaal niet van de orde zal zijn.
16 juli 2017 19:48
Linda bedoelt vooral te zeggen dat Martin en Yates 'hey mates' zijn, die mogen wel wat wegkruipen van de eindbaas Froome, itt tot camembertvreters, spaghettivreters en piñatarammers. They are jolly good fellows weet je.
16 juli 2017 19:50
Hoera voor Bauke. Wel kans gemist voor ag2r om de boel echt te flikken. Als je ziet dat Landa afzakt... Dan ga je toch?
16 juli 2017 19:54
Geschke doet een mini-Jungels voor Martin....
16 juli 2017 20:12
Hij flikt het op precies dezelfde manier als in San Sebastian. Toen reed hij ook weg bovenop die klim. Nu moest hij iets langer alleen rijden natuurlijk. Dat neusje voor het goede moment om weg te rijden komt met de jaren.
16 juli 2017 20:53
Ik dacht een paar jaar terug dat Mollema het vooral zou gaan hebben van zijn sprint vanuit een select groepje, een beetje ala Valverde. Zijn grootste overwinningen zijn echter prachtige solo's.
16 juli 2017 20:55
Froome komt er steeds beter in volgens mij. Reed gister al menig puncherts loeihard voorbij op dat heuveltje. Vandaag was hij ook rete sterk, na dat gat van 45 sec dicht te rijden en Bardet's aanvallen te pareren, rijdt nog als een gek op kop in die afdaling en legt iedereen er nog op in de sprint. Lijkt erop dat hij precies goed piekt voor de dubbel.
16 juli 2017 21:28
Waar ik kan ik de hele etappe terugzien? Alvast bedankt :)
16 juli 2017 21:30
Heerlijk, held. Prachtige etappe ook.

Eigenlijk gek dat er zo weinig reacties zijn op WF. Er zijn onzin items die meer reacties krijgen.
16 juli 2017 22:16
Helaas niets gezien (stukje etappe van donderdag gereden, dat dan weer wel). Geweldig, ook het lezen van de posts hier. Barguil deed namens Sunweb iets terug voor de hulp van Mollema aan Tom in de Giro? Geschkes hulp aan QS is al genoemd. Hoop dat die zaak nu vereffend is...
16 juli 2017 22:31
@Alban

Nou, nu dan LTD dan nog helpen voor een overwinning van Orica. En dan de Kort en Degenkolb de sprint aantrekken voor Groenewegen ivm helpen Kruijswijk en Van den Broeck.
16 juli 2017 22:44
prachtig Bauke dit is 10x mooier dan 7e of 8e worden in het eindklassement.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.