Van der Poel wint, Van Aert valt in Valkenburg
Foto: Jos Kafoe
zondag 23 oktober 2016 om 16:07

Van der Poel wint, Van Aert valt in Valkenburg

Mathieu van der Poel heeft de Caubergcross op zijn palmares bijgeschreven. De jonge Nederlander nam op die manier weerwraak voor zijn valpartij en bijhorende nederlaag van gisteren in Boom. Wout van Aert, die in de voorlaatste ronde zonder erg ten val kwam, werd tweede. Michael Vanthourenhout mocht mee op het podium.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Schoenwissel voor Van der Haar
De Caubergcross kende dit jaar een vernieuwd parcours, waarop in 2018 het WK veldrijden wordt afgewerkt. Voor de renners was het dus een soort van generale repetitie. Op de oude omloop was huidig Europees kampioen Lars van der Haar de voorbije drie (!) jaar nog de beste.

Ook ditmaal liet de explosieve Woudenberger zich gelden. Van der Haar pakte uit met de snelste start en sloeg meteen een klein gaatje. Van Aert volgde enkele seconden verderop, terwijl Van der Poel rond positie tien bleef hangen. Van der Haar ging echter iets te onstuimig door de bochten en kwam daar in de tweede ronde bij ten val. Gevolg: zijn schoenplaatje zat los, en dus moest de Europees kampioen van schoen wisselen. Dat kostte hem een tal van plaatsen en veel tijd.

Van Aert gaat, VDP achtervolgt
Dat was het sein voor Wout van Aert om de gaskraan open te draaien. Met een indrukwekkende versnelling knalde de jonge Lillenaar iedereen uit het wiel. Van der Poel, nog altijd maar in positie zes, kon zich pas een half rondje later naar de tweede plek wurmen. Van Aert had intussen wel al ruim tien seconden bij elkaar gereden.

In een mum van tijd dichtte de Nederlander de kloof op de wereldkampioen. Toen de twee kleppers bij elkaar kwamen, volgde – zoals de voorbije wedstrijden wel vaker gebeurde – een twijfelfase. Dat klonk als muziek in de oren voor achtervolgers Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Toon Aerts, die op die manier de aansluiting mochten maken.

Wereldkampioen tegen de vlakte
Een kwartier voor het einde kwam de verwachte uitval van Van der Poel tot stand. De achtervolgers, waaruit Pauwels en Aerts intussen waren weggevallen, gaven meteen vier seconden prijs. Van Aert en co moesten dus risico’s nemen om dichterbij te komen, maar dat werd hen met nog anderhalve ronde te gaan fataal. Van Aert ging onderuit in een dalende strook en nam Meeusen mee in zijn val. Ook Vanthourenhout werd even opgehouden.

Van der Poel kreeg op die manier helemaal vrij spel voor de zege. Voor de Nederlander was het pas zijn eerste Wereldbekercross van het seizoen, nadat hij moest passen voor Las Vegas en Iowa. Wout van Aert blijft leider in het klassement.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 3: Valkenburg

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
8. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
10. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
23 oktober 2016 16:10
Mooie cross, jammer van de valpartij en schoenproblemen van van der Haar.
23 oktober 2016 16:12
Jammer dat er altijd wel eentje valt. Hoewel ik denk dat VdP het ook wel had gehaald zonder die val.
23 oktober 2016 16:15
Ik denk zo stilaan dat ze gewoon beide even goed zijn en degene die de zwaarste fout maakt verliest.
23 oktober 2016 16:15
Niks weerwraak, gewoon een klasse beter.
23 oktober 2016 16:16
Van Aert nam risicos, dat zag je dus kan het fout gaan, gisteren VD Poel, vandaag hij. Geweldige koers gereden door VD Poel. Ook gezien hoe die ik neem aan Belgische toeschouwers tekeer gingen toen VD Poel even los was van de rest, niet normaal, supporteren is goed maar hier zag je toch wel wat anders. Zelfs de Belgische tv commentatoren zeiden er iets van. Ik mis alleen het stuk over de dames, Thalitha de Jong een klasse apart, en nog zo jong.
23 oktober 2016 16:56
God wat is dit een saaie sport zeg. Ik vind curling of snooker nog spannender
23 oktober 2016 17:06
@Piet Wat een slechte trol poging. En trouwens, snooker kan zeer zeker zeer spannend zijn.
23 oktober 2016 17:07
Dan ga je toch curling of snooker kijken. Er word je niets verplicht.
23 oktober 2016 17:15
Was veelbelovend, maar de val nam veel spanning weg. Van der Poel leek me frisser dan Van Aert, maar we zouden nog minstens een volle ronde keiharde strijd gezien hebben.

Op de Koppenberg zal het duel pas echt losbarsten.
23 oktober 2016 17:18
Piet heeft wellicht vorige week Zonhoven gemist.

Boom gaf onlangs aan dat hij wilde meerijden voor de voorste plaatsen in de cross. Dan lijkt het me stilaan tijd worden om in het veld aan te haken.
23 oktober 2016 17:22
Snooker is keigaaf man. Ronnie O'Sullivan in topvorm: betere sport krijg je echt niet.
23 oktober 2016 17:26
Purito - 23 oktober 2016 om 17:22
Kroeg"sport", net als pijltjes gooien!
23 oktober 2016 17:32
Ik was serieus dat ik snooker en curling spannender vind hoor

Zeg niet dat veldrijden geen topsport is alleen zijn er maar een paar die het echt serieus nemen waardoor je bijna ltijd weer naar hetzelfde kijkt. In mijn beleving helaas saai.
23 oktober 2016 18:33
@Piet
Je hebt wel gelijk. Cross is tegenwoordig erg voorspelbaar. Je weet van tevoren dat het een duel tussen Van Aert en Van der Poel wordt.
23 oktober 2016 18:36
Van der Poel , een klasse apart.
Technisch beter,explosiever en meer koersinzicht
23 oktober 2016 18:39
Decoders en alleenheerschappij maken deze voorheen glorieuze niche sport kapot
23 oktober 2016 19:28
@Piet Lut

Kijk dan niet. Hoeven wij jouw gezeik niet te horen. Ik vind curling ontiechelijk saai, maar ik ga toch ook niet op curlingforums verkondigen hoe saai ik het wel vind.

WF, waarom bannen jullie zo'n figuren niet gewoon?? Is gewoon puur reacties uitlokken.
23 oktober 2016 19:38
Ik zou het absurd vinden als ik geband zou worden omdat ik aangeef dat deze sport aan het doodbloeden is omdat de top steeds beperkter wordt en er nog maar een handvol specialisten zijn.

Ik snijd misschien een onderwerp aan wat velen niet willen horen maar zelf stiekem wel onderkennen.

Wat is er mis aan een discussie 'uitlokken? Is een reactie functie cq forum daar juist niet de uitgesproken plaats voor?
23 oktober 2016 19:46
Had je een massaspurt verwacht Piet?
23 oktober 2016 19:49
"God wat is dit een saaie sport zeg. Ik vind curling of snooker nog spannender."

Ja, want dit is hoe je een constructieve discussie op gang brengt. Hou op zeg. Puur provoceren, dat was duidelijk je enige bedoeling.
23 oktober 2016 19:50
@Piet Lut, zeker wel. Tis jou recht om dit saai te vinden en het is delgado's recht om het daar niet mee eens te zijn.
Zeker zo bij het einde van het wegseizoen helemaal geen vreemde opmerking.

Ik ben het iig met je eens. Ik vind dit een individualistische ontactische sport. Het enige waar ik het niet mee eens ben is dat curling en snooker interessanter zijn.
23 oktober 2016 19:52
@piet lut: De top is altijd al heel beperkt geweest. Er zijn seizoenen geweest dat Nys alles won. Nys en Wellens was lange tijd een duel met af en toe Vervecken die won. Daarna Nys en Albert en nog eventjes Stybar/Boom en af en toe Pauwels en nu de strijd van Aert/Van der Poel. Dus het is een beetje onzin dat het voorspelbaar is geworden, dat was het over het algemeen altijd al, hooguit 2014/2015 was een onvoorspelbaar seizoen met een tegenvallende Nys, Albert die gestopt was en een opkomende VdPoel en v.Aert en Van der Haar en Pauwels als de 'toppers'.
23 oktober 2016 21:09
Zonder die val had VD Poel ook gewonnen denk ik.
Belg zijnde ben ik fan van hem. Hij heeft gewoon alles. De duels worden steeds beslist door een foutje maar wanneer er geen foutjes gebeuren zet ik mijn geld telkens in op VD Poel.
De Belgen denken dat Van Aert almachtig is omdat hij vorig jaar alles won toen VD Poel nog niet meedeed maar toen die er bij kwam won die laatste meer.
23 oktober 2016 21:16
@Doordrijver
"De Belgen denken dat Van Aert almachtig is omdat hij vorig jaar alles won toen VD Poel nog niet meedeed maar toen die er bij kwam won die laatste meer."
Dat is zever he. "De Belgen" (wie?) weten maar al te goed dat Van Aert en Van der Poel aan mekaar gewaagd zijn en dat die laatste wellicht net iets meer klasse heeft. Ik heb nog nooit iemand horen of zien zeggen dat Van Aert zonder meer beter is.
23 oktober 2016 21:35
De stelling is al vaker neergelegd: Van der Poel is technischer, explosiever. Hij neemt doorgaans ook meer risico's om die punten uit te buiten. Van Aert is de grotere diesel.

Tegen mijn verwachting in lijkt het krachtsverschil wel klein(er) te zijn geworden. Van Aert reed een goed wegseizoen, terwijl Van der Poel bij/na het mtb-en met beide knieën kwam te kwakkelen. Zijn sterke punten zijn wellicht door het mtb-en verder verbeterd. Bij een echte moddercross verwacht ik dat Van Aert (nog) de bovenliggende partij is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.