Vermoeide Dumoulin beseft: “WK kan tegenvallen”
Foto: Sirotti
woensdag 16 september 2015 om 09:14

Vermoeide Dumoulin beseft: “WK kan tegenvallen”

Hoewel hij er geen enkele spijt van heeft, beseft Tom Dumoulin dat zijn inspanningen voor het klassement in de Vuelta hem de tijdrit op het WK kunnen kosten. Nadat hij de strijd tegen de klok in de Spaanse ronde ruim won, zegt hij inmiddels veel aan kracht te hebben ingeboet.

“In de tijdrit in Burgos had ik nog veel kracht en mijn resultaat gaf me veel vertrouwen voor het WK”, vertelt de Nederlander aan Cyclingnews. “Maar in de afgelopen dagen mis ik wat kracht, dus ik hoop dat het na een week rust beter is. Het is alleen moeilijk om te zeggen of het genoeg is voor het WK of niet. Toen ik, of wij eigenlijk, de keuze voor het Vuelta-klassement maakten, had ik in mijn achterhoofd dat het WK kon tegenvallen.”

“Het is dus zeker mogelijk dat het niet zo goed gaat als ik hoopte. Maar ik heb zoveel over mezelf geleerd in de afgelopen weken, dat het wel een slecht WK waard is. Er komen er nog genoeg. Maar het kan ook zijn dat ik herstel en vervolgens vlieg tijdens het WK. Ik stel mezelf geen doel. Normaal zou ik op het podium willen staan, daar zou ik echt een goede dag voor nodig hebben. Als het niet lukt, was deze Vuelta het waard.”

Niki Terpstra Nederlandse kopman
Dumoulin rijdt naast de individuele tijdrit ook de ploegentijdrit en wegrit, waarin hij aangeeft dat Niki Terpstra de Nederlandse kopman is. “Ik weet niet echt wat ik ervan moet verwachten. Als ik goed uitgerust ben, haal ik het misschien tot in de finale met goede benen. Maar dat is lastig te zeggen na deze Vuelta.”

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
16 september 2015 09:17
Opvallend en tegelijk mooi dat hij dit zegt. Je kan het zichzelf indekken noemen maar volgens mij is hij oprecht. Deze Vuelta was de meest waardevolle ervaring in zijn tot nu toe jonge carrière.
16 september 2015 09:25
@wakkie: +1
Desalniettemin ben ik benieuwd wat hij gaat doen op het WK. TT is al over een week...
16 september 2015 09:27
Ik snap eigenlijk niet goed dat hij de ploegentijdrit rijdt. Giant is op dat onderdeel toch kansloos.

Dan kan hij wellicht beter nog wat uitrusten en proberen te vlammen op de individuele tijdrit.
16 september 2015 09:30
Alleen maar rusten is ook niet alles...lijkt mij een prima voorbereiding die TTT.
16 september 2015 09:35
Ik verwacht hem toch wel. Supercompensatie...
16 september 2015 09:38
Tja, supercompensatie. Hoe werkt dat precies? Vaak zie je dat mannen die diep zijn gegaan in de Tour nog wel goed zijn in San Sebastiaan maar dat ze in de Ronde van Polen er weinig meer van bakken. Wat dat betreft is het WK te laat.
16 september 2015 09:39
Hoe je het wendt of keert Dumoulin begint toch vermoeider aan de tijdrit dan zijn grote concurrenten Martin en Dennis. Daarbij zegt de uitslag van de tijdrit in Burgos ook niet alles. Ik vermoed dat een Tony Martin ook wel een minuutje voor de rest was geëindigd.
16 september 2015 09:41
Branko +1, inderdaad extra rust pakken lijkt mij ook het beste.

Mocht het podium niet lukken jammer, maar deze mooie vuelta nemen ze hem (en ons :) niet meer af!
16 september 2015 09:53
@Prima Facie,
Ik ben geen specialist, maar dat heeft er misschien meer mee te maken dat de Ronde van Polen meerdere dagen is en San Sebastiaan 1 dag.
Door rust na een zware inspanningen kan je een soort vormpiek genereren. Ik zou mij echter voor kunnen stellen dat als je zo diep bent gegaan als tijdens een Tour wordt gevraagd, dat het niet altijd lukt om die vormpiek over een hele week vol te houden.
16 september 2015 09:53
@prima facie
Op het WK is Valverde vaak goed, en die rijdt ook vaak een Vuelta-klassement. Die stelregel gaat dus niet helemaal op.

Al zou het kunnen dat dit Dumoulin wat minder makkelijk afgaat, omdat hij op z'n tandvlees zat. Onbegrijpelijk, en ook enigszins onverantwoordelijk, dat Giant hem toch de ploegentijdrit laat rijden.
16 september 2015 09:55
@Prima Facie
Na de Giro en Tour zijn er nog veel belangrijke wedstrijden waardoor renners(zeer verstandig ook) rust nemen, Riblon in Polen en Intxausti in de Dauphiné uitgezonderd. De Vuelta is een ander beestje; deze ronde wordt juist als opbouw gebruikt voor een piek in de maand erna. Twee jaar geleden reden de beste mannen op het WK de Vuelta. Costa won weliswaar na voorbereiding in de Canadese GP's, maar hij was zeker niet de sterkste.
16 september 2015 09:56
Het is toch belachelijk om dan de ploegentijdrit te rijden waar ze geen kans hebben? Die extra paar dagen rust kunnen net het verschil uitmaken!
16 september 2015 10:06
Normaal gezien zou hij voor het hele WK moeten passen en niemand daarmee moeite moeten hebben. Mocht hij aan alles meedoen verwacht ik een deceptie + heleboel gezeur inclusief statistieken dat je normaal gesproken goed moet zijn na een slopende vuelta op je 24e.
16 september 2015 10:07
Zo'n impact gaat die TTT echt niet hebben hoor. Sterker nog een korte intensieve prikkel is alleen maar goed om in vorm te blijven.
16 september 2015 10:13
@ scotty
Dat denk ik ook. Die TTT kan hij goed gebruiken om zijn lichaam weer wakker te maken.
16 september 2015 10:29
@scotty, ti-raleigh
Als ze er echt vol voor gaan natuurlijk niet. Zelfs Tony Martin gaf vorig jaar na de tijdrit aan dat de TTT er iets te zwaar had ingehakt.
16 september 2015 10:30
Ik verwacht niet dat hij het podium zal halen in de TT maar de Vuelta was het zeker waard. Mocht in de TT blijken dat hij echt uitgepierd is, dan kan hij beter ook zijn plaatsje in de wegwedstrijd vergeven.
16 september 2015 10:30
Dumoulin in de TTT is natuurlijk van grote publicitaire waarde voor Giant-Alpecin, logisch dat hij die moet rijden. Ook al zou rust naar de ITT toe misschien beter zijn, maar die rijdt hij in een oranje shirt en niet in een zwart-wit.
16 september 2015 10:40
Lees net op nossport dat Landa officieel naar Sky gaat
16 september 2015 10:43
Sky heeft haar kopman voor de Giro en de Vuelta te pakken, jammer Wout, nog effe geduld jongen...
Deze Spanjaard gaat serieus prijzen pakken voor Sky, wat een geweldenaar, had dit jaar zowel de Giro en de Vuelta al kunnen winnen als ze de kaart Landa hadden getrokken....
16 september 2015 10:48
Sky kan met Landa even goed 'alle ballen op de bollen & ritten' + AK vuelta gaan doen met Landa.
16 september 2015 10:53
Is Slagter eigenlijk reserve bij Oranje? Kan Dumoulin zijn plek eventueel aan hem afstaan?
16 september 2015 10:59
Ik denk dat Dennis gaat verrassen. Martin gaat niet opnieuw wk worden.. Zijn val in de ronde van Frankrijk gaat hem de wereldtitel kosten. Wel podium.
16 september 2015 11:41
@tendam, als je je als renners optimaal voorbereid op een TT, dat wil zeggen veel relatieve korte intensieve training, veel kracht etc, kan ik me voorstellen dat je je helemaal leeg kan rijden in een TTT, waar je niet snel genoeg van hersteld. Maar Dumoulin heeft niet zon voorbereiding en zal het moeten hebben van z'n conditie opgebouwd in de Vuelta. Daarbij is zo'n prikkel zeer welkom om je spieren "scherp te houden". Waarschijnlijk dus ook de reden om hem te laten starten.

Daarnaast zijn er bij GA weinig renners die TD echt pijn kunnen doen, bij Etix daarentegen... (waarschijnlijk wist TM daar al dat ie niet goed genoeg zou zijn).
16 september 2015 11:44
Mooie testcase voor Rio, mocht Tom nu makkelijk herstellen en een competatieve TT rijden dan kun je overwegen om voor Rio de Tour te gaan rijden. Als deze Vuelta er toch te veel inhakt zou ik naar de OS een wat rustigere aanloop nemen. We gaan het zien, Tom heeft in ieder geval laten zien vanuit training direct een topniveau te kunnen halen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.