Verslagen Kruijswijk: “Alles doet pijn, mijn rug, alles”
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
vrijdag 27 mei 2016 om 17:34

Verslagen Kruijswijk: “Alles doet pijn, mijn rug, alles”

Steven Kruijswijk kwam in de negentiende etappe zwaar ten val en verloor daarmee zijn roze trui. Hij vindt zichzelf nu terug op de derde plek in het klassement, op een minuut en vijf tellen van Chaves. “Ik verlies hier gewoon de Giro, dat is kut”, was hij duidelijk bij de NOS.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
‘Stomme fout’
Kruijswijk wist direct na zijn val dat het lastig zou zijn om terug te keren. “Een stomme fout in die afdaling. Ik verkloot daar gewoon alles, dat is gewoon kut. Ik zat redelijk aan mijn limiet op de top van de Colle del’Agnello. Daarna wilde ik wat gaan eten en drinken. Ik volgde de rest en maak dan zo’n stuurfout… Vervolgens knal ik op die sneeuwwand. Dat viel aanvankelijk nog mee, maar mijn fiets was kapot. Daar verloor ik de aansluiting. Ik voelde mijn rug, mijn ribben, alles… Mijn moraal was ook gebroken, maar ik moest nog naar de finish. Toen wist ik dat het over was. Je weet dat je voorsprong hebt en probeert alles te geven, maar mijn lichaam deed overal pijn. Ik verlies hier gewoon de Giro, dat is kut.”

RIDE Magazine
131 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2016 18:05
Het had zo mooi kunnen zijn. En de rest achteraf is het makkelijk praten.
Hopen dat Kruijswijk hersteld van deze letterlijk zware klap en het podium kan halen, maar ik vrees dat hij nog uit de top10 valt of zelfs afstapt als hij al vroeg moet lossen.
27 mei 2016 18:07
Dat peloton geen mannetje van TLJ in kopgroep accepteert is gelul of gewoon heel zwak van de ploeg.

Dat Kruijswijk over zn limiet gaat is stom. Zeker met groep Valverde er achter en de ruime marge.

Dat Kruijswijk vervolgens fiets halverwege wisselt lijkt onhandig maar misschien noodzakelijk vanwege veiligheid. Anders had de mecanieker vanuit de auto moeten sleutelen.

Tot slot: Nibali en Chaves staan in hun recht al is het wel misselijkmakend dat het weer Astana is. Ik zou als Nibali zijnde toch wel beetje schaamte hebben.
27 mei 2016 18:07
Kop Steven , iedereen maakt fouten , ook de kenners van hier. Als morgen alles redelijk goed voelt er gewoon weer tegen aan.
27 mei 2016 18:09
Dat hij nu de Giro nog zou kunnen winnen is zeer onwaarschijnlijk. Daar wordt door sommigen erg optimistisch over gedaan. Het podium houden is ook al een toer van jewelste. Een verdere terugval is eerder te verwachten met zo'n geblutst lijf. Vooral het begin van de etappe van morgen wordt heel gevaarlijk (moeilijk) voor hem, zeker als er gedemarreerd wordt. Heel jammer. Eén moment van onoplettendheid is fataal in zo'n rit. Was hij op dat moment niet fris en alert genoeg? Het is te begrijpen dat de concurrenten doorrijden, maar niet iedereen doet dat. Armstrong en Ullrich hebben beide op de ander gewacht na een val. Dat was een zeer sportieve geste.
27 mei 2016 18:11
Het lijkt alsof alle Nederlandse klassementmannen echt niet kunnen dalen.. wat is dat toch?
27 mei 2016 18:13
Die gaat afstappen. Laat al rontgenfotos maken. Zit echt niet goed
27 mei 2016 18:14
@RaketVuist

Bron!
27 mei 2016 18:14
@xtince dat zijn de vittoria fietsen alleen voor reclame. Daarnaast kunnen ze nooit alle maten hebben
27 mei 2016 18:15
Gelukkig zal hij morgen wel weer kunnen rekenen op steun van zijn gemotiveerde topploeg....wat een treurbeuken.
27 mei 2016 18:16
Raymond Kerckhoffs meldt dat net op twitter.
27 mei 2016 18:18
Het lijkt me duidelijk dat de ploegleiding nog nooit PCM gespeeld heeft. Toch licht de grootste fout bij Kruijswijk. Ik schijt doorgaans 384 kleuren tijdens mijn eigen afdalingen en ga vierkant door de bocht, maar dit flauwe bochtje zou ik zelfs niet gemist hebben. Hij stuurt niet eens in. Dan kan je overal naar wijzen, maar dat is allemaal bijzaak. Jammer.
27 mei 2016 18:20
Wat een gelul dat er niemand mee mocht van TLJ in de kopgroep. Als dat zo zou zijn moet je ook gewoon zeggen "wij niet, dan jullie ook niet" maar daar is deze teamleiding dan nog niet mannelijk genoeg voor.

Juist door de knechten vooruit te sturen hebben Nibali en Chaves behoorlijk wat tijd gepakt.
27 mei 2016 18:23
@teamNL

Gelul. Door kruijswijk zn eigen domme t*ring schuld pakken ze tijd
27 mei 2016 18:24
De mentale knak + de lichamelijke blessures is een heel slecht teken voor morgen. Voor Kruijswijk is het de schade beperken, ik denk echt niet aan een alles-of-niets poging. Dat is bijna onbegonnen werk.

Alsjeblieft, laat Chaves de Giro pakken. Niet alleen een geweldig persoon, hij verdiend het na Kruijswijk ook het meest over 3 weken koers.
27 mei 2016 18:25
TLJ heeft gewoon te weinig klimmers in de ploeg voor een sterke grote ronde ploeg.. meer dan de helft kan niks bergop. Op het vlakke win je (zeker in de Giro) niks aan tijd voor het klassement. Wat heeft Kruijswijk nou gehad aan z'n eigen ploeg? Buiten 2-3 man letterlijk niets.. ik zou het dan ook toejuichen als hij naar een grotere ploeg gaat. Of TLJ moet gaan investeren in klimmers, die je toch echt nodig hebt als je doelen over het algemeen grote rondes zijn..
27 mei 2016 18:26
Jammer. De echte analyse volgt later (iets met stress en onervarenheid op dit niveau).
27 mei 2016 18:27
Maken van foto´s zou niet onlogisch zijn. Hij zou - wielrenners stampen na een val altijd maar weer door - toch redelijk zwaar geblesseerd kunnen zijn.
27 mei 2016 18:27
Bashers
27 mei 2016 18:28
lees alle lange tijd hier mee maar voel nu even de behoefte een reactie te geven. Hoe balen ook, 1 (stuur)fout nekt onze topper nu. Fouten maken kan en normaliter mag het ook; deze niet. Je staat 3 minuten voor op nr 2 , dan maar iets rustiger de bocht in. Dan kun je nog tot nu toe idereen eraf gereden hebben. Helaas, het was hem zo gegund maar fouten worden keihard afgestraft in topsport. Daarnaast, diepe buiging voor Nibali....wat een karakter om je zou terug in de koers te knokken.
27 mei 2016 18:30
Zou het kunnen dat Nibali zodanig instuurde en wist dat Kruijswijk hem volgde waarna hij als een van de beste dalers scherp wegstuurde en weg was?
Kruijswijk zijn imposante schouderpartij hing op links een beetje uit het lood.. Knap dat hij de schade nog beperkt hield..
Eeuwig zonde dat we hier die Ronde niet pakken, want ze konden de rit uiteraard met dit materiaal niet controleren. TLJ zet volgend jaar alles op de giro! (Ok, niet zo groot als de tour maar goed..)
27 mei 2016 18:32
Als hij diezelfde bocht nog 100 keer maakt dan gaat het waarschijnlijk 100 keer goed...

TLJ te weinig klimmers? Als Kruijswijk, Kelderman, Bennet, Gesink, Bennet, Battaglin en Roglic in vorm zijn heb je een wereldploeg.
27 mei 2016 18:32
Dit doet voor iedereen pijn, maar voor Steven het meeste! Echt kut inderdaad :'(
27 mei 2016 18:32
Ik vind het zeer eigenaardig dat Nibali, na het bezoek van die dokter, plots herrijst. Het instituut waar hij naar toe ging heeft hem vast goede "vitaminientjes" gegeven!
27 mei 2016 18:34
Enige 'tactische fout' die wellicht gemaakt is, is Plaza in die kopgroep toelaten, want Chaves was de enige echte concurrent en ook nog eens iemand verder zonder ploeg. Verder niet veel mis.
27 mei 2016 18:35
Ongelofelijk hoe mensen af kunnen geven op de ploegleiding van TLJ..
Als Kruijswijk gewoon op zijn fiets was blijven zitten was die in die ideale situatie; Chaves & vooral Nibali wouden Valverde op verdere achterstand rijden, Kruijswijk had dan mooi in het wiel kunnen blijven zitten. Het enigste wat fout kon gaan en wat ook is gebeurd is dat die zou vallen in een afdaling.

TLJ heeft ook simpelweg niet de ploeg in deze Giro om de koers te kunnen dragen, laat staan iemand in zo'n berg etappe vooruit te sturen buiten Battaglin en heel misschien tankink om. Als ze dat hadden gedaan bij TLJ had Kruijswijk al vrij snel zelf op kop moeten gaan rijden van het peloton op de Agnello om er vaart in te houden anders kun je weer op elke aanval gaan reageren wat ook onnodige energie kost. Sommigen hier denken er veel te makkelijk over en ik vind het dus ook onterecht dat er zo wordt afgegeven op de ploegleiding van TLJ, die wss door teleurstelling wordt gevoed zo ook bij mij.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.