Giro 2024: Visma | Lease a Bike verwacht niet meteen spektakel op gravelstroken
Klassementskopman Cian Uijtdebroeks wil gewoon veilig aan de finish komen - foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 11:33

Giro 2024: Visma | Lease a Bike verwacht niet meteen spektakel op gravelstroken

Het peloton koerst vandaag tijdens de zesde etappe van de Giro d’Italia 2024 in de omgeving van Siena, de bekende finishplaats van Strade Bianche, en dus mogen de bekende gravelstroken niet ontbreken. Maar mogen we ook spektakel verwachten? “Ik verwacht niet dat het doorslaggevend gaat zijn”, aldus Maarten Wynants, ploegleider bij Visma | Lease a Bike.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Belgische oud-renner blikt met Het Nieuwsblad vooruit op de zesde rit van de Giro. Het parcours is 180 kilometer lang en kent 1.900 hoogtemeters. Onderweg komen de renners twee beklimmingen van vierde categorie, twee tussensprints maar bovenal drie grindstroken tegen. “Het is maar zo’n 25 procent van de Strade Bianche”, aldus Wynants. “Er zit geen echte klim in zoals de Monte Sante Marie bijvoorbeeld.”

“Het zijn de eerste twee stroken van de Strade en een derde nieuwe sterrato. Ze hebben er dan wel wat gravel in gestopt, maar ik denk dat de organisatie niet wil dat pech het verschil maakt in deze Giro. Ik verwacht niet dat het doorslaggevend gaat zijn. Het is echt een light versie van de etappe van drie jaar geleden toen Mauro Schmid won. Dat was een tweede Strade, nu is het een light versie.”

Maar wat verwacht Wynants op weg naar Rapolano Terme? “Er gaan al wat renners bergop moeten lossen voor de eerste gravelstrook. Als ze er met minder volk aankomen, betekent dat ook minder stress voor ons. Er zit wel een pittig klimmetje in één van de stroken, maar ik denk niet dat het daar gaat ontploffen. Wij verwachten eigenlijk dat de rit vanuit de ontsnapping gewonnen gaat worden.”

‘Overleven’ voor Cian Uijtdebroeks
Voor Cian Uijtdebroeks, de kopman van Visma | Lease a Bike voor het klassement, is het vooral zaak om geen tijdsverlies op te lopen. “Het is niet zoveel gravel”, zegt de jonge Belg. “Het gaat om drie stroken waarbij er eentje meteen overgaat in de andere. Ik weet zelfs niet of het verschil daar gemaakt zal worden als er geen materiaalpech aan te pas komt. Naar die stroken toe belooft het wel nerveus te worden. Ik verwacht me wel aan een zeurende rit. Als klimmer is het in zo’n etappe overleven, net zoals bij een kasseirit in de Tour.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.