Voorbeschouwing: Tirreno-Adriatico 2012
dinsdag 6 maart 2012 om 20:12

Voorbeschouwing: Tirreno-Adriatico 2012

Aanstaande woensdag gaat een halve week na Parijs – Nice de Italiaanse tegenhanger van de Franse koers, de Tirreno-Adriatico, van start. De ronde zal van start gaan in San Vicenzo en zal dinsdag zeven etappes later eindigen in San Benedetto del Tronto. De ronde is een eerste echt test voor de klassementsmannen en een goede manier voor de klassiekerspecialisten om het vormpeil nog wat op te krikken. In het parcours van dit jaar is er zowel een ploegentijdrit als een individuele tijdrit opgenomen. Vorig jaar was het Cadel Evans die de eindzege naar zich toetrok. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tirreno-Adriatico werd voor het eerst verreden in 1966 met Dino Zandegu destijds als eindwinnaar. Dit zorgde voor de eerste Italiaanse eindoverwinning in de koers, iets dat daarna nog 21 keer zou gebeuren. Daarmee staat het land ruim aan kop van meeste eindoverwinningen, op een tweede plaats staat België met zeven overwinningen, gevolgd door Zwitserland met vijf eindzeges. Drie Nederlanders wisten de Tirreno naar hun hand te zetten. Joop Zoetemelk in 1985, Erik Dekker in 2002 en Thomas Dekker in 2006.

De meeste eindoverwinningen gingen echter naar een Belg. Roger De Vlaeminck was tussen 1972 en 1977 oppermachtig en wist de koers zes keer te winnen. Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Tony Rominger en Rolf Sörensen gingen allen twee keer met de eindoverwinning naar huis. Vorig jaar was het Cadel Evans die de eerste Australiër werd met een eindzege in de Tirreno-Adriatico. Daarmee voegde hij een negende nationaliteit toe aan de erelijst.

Hoogtepunten Tirreno-Adriatico 2011

Parcours

Eerste etappe woensdag 07 maart – San Vincenzo – Donoratico (16.9km) (TTT)


De Tirreno start ook dit jaar weer met een ploegentijdrit. Over een afstand van 16.9 kilometer zullen de teams met sterke tijdrijders in de gelederen gaan strijden om de eerste leiderstrui. Het volledig vlakke parcours leent zich voor de teams met de echte hardrijders. Vorig jaar was het de Rabobank die verrassend de winst pakte.

Tweede etappe donderdag 08 maart – San Vincenzo – Indicatore (230 km)


De tweede etappe is een vrij lange etappe over een licht glooiend parcours. De twee gecategoriseerde klimmen bevinden zich echter nog voor de helft van de rit, waardoor de sprinters zeker niet kansloos zijn. Verwacht wordt dan ook dat deze rit een goede test zal zijn voor de renners die straks voor de overwinning gaan meestrijden in Milaan – San Remo.

Derde etappe vrijdag 09 maart – Indicatore – Terni (178km)


De derde etappe is een niet al te lastige overgangsetappe van Indicatore naar Terni. Onderweg komt het peloton weinig obstakels tegen, waardoor ook voor vandaag verwacht mag worden dat de mannen met rappe benen vooraan in de daguitslag komen te staan.

Vierde etappe zaterdag 10 maart – Amelia – Chieti (252 km)


Vandaag is de eerste dag dat de mannen van het klassement zich in de debatten zullen mengen. Wanneer de Passo Lanciano nog geen scherprechter is, dan zullen de laatste kilometers zeker nog voor schifting gaan zorgen. Tussen twee en één kilometer van de streep bevindt zich namelijk een klim met stijgingspercentages tot 19%. Na 250 kilometer fietsen zullen de sterksten hier als eerste de finishlijn passeren.

Vijfde etappe zondag 11 maart – Martinsicuro – Prati di Tivo (196 km)


De koninginnerit van de Tirreno staat vandaag op het programma. Met een twintig kilometer lange klim, de Passo Roseto, zal het kaf al van het koren worden gescheiden. Daarna volgt de steile slotklim Prati di Tivo, waar de mannen met klassementsambities zichzelf van voren moeten laten zien, zodat zij na vijftien kilometer klimmen hun handen in de lucht mogen steken.

Zesde etappe maandag 12 maart – Offida – Offida (181 km)


Deze etappe begint en eindigt in Offida en bevat enkele plaatselijke ronden. De plaatselijke ronde bevat een korte steil stuk, waardoor het de heuvelsprinters zullen zijn die hier vandaag hun kans zullen wagen.

Zevende etappe dinsdag 13 maart – San Benedetto Del Tronto (9.3 km) (ITT)


De Tirreno – Adriatico 2012 sluit af met een individuele tijdrit van 9.3 kilometer. De laatste kans voor klassementsmannen met tijdrijderscapaciteiten om nog wat tijd goed te maken, die zij eerder verloren hebben in de bergen. De echte tijdrijders zullen er ook zeker staan op dit volledig vlakke parcours, dus er zal zowel een strijd losbarsten voor de dagwinnaar als de eindwinnaar.

Favorieten
Namens BMC Racing Team staat de winnaar van vorig jaar Cadel Evans aan de start. De Australiër heeft slechts twee koersdagen in de benen dit seizoen, maar er zal zeker rekening met titelverdediger moeten worden gehouden. Namens Liquigas is Vincenzo Nibali de kopman. De Italiaan is al een tijd bezig met koersen en in zijn vormpeil is een duidelijke stijgende lijn te zien. Zijn sterke tijdrit komt goed tot zijn recht op dit parcours, waardoor de Italiaan een gevaarlijke klant is voor het eindklassement. Voor Lampre-ISD is het Michele Scarponi die voor de ereplaatsen moet strijden. De Italiaan stond in de afgelopen drie edities op het podium en in 2009 zelfs op het hoogste schavot. De koersen in Italië blijken vaak een kolfje naar zijn hand en dus zullen wij hem gaan terugzien wanneer de percentages oplopen.

Wanneer Omega Pharma Quick-Step de zegereeks kan voortzetten, dan zal dat voornamelijk moeten komen van Peter Velits. De Slovaak liet in Oman al zien dat de vorm er is en met zijn sterke tijdrijderscapaciteiten moet hij ook in Italië goed voor de dag kunnen komen. De grootste Nederlandse kanshebber rijdt voor Vacansoleil-DCM en dat is Wout Poels. Zijn resultaten in de Algarve en Murcia wijzen erop dat de Nederlander klaar is voor de strijd met de andere klassementsmannen.

Een outsider die voor een goede klassering zal gaan is Chris Horner. Op de oude Amerikaan lijkt nog weinig slijt te zitten en hij is in de korte rondes altijd sterk. Voor Astana liet Roman Kreuziger in de Strade Bianche al zien te beschikken over goede benen. Joaquin Rodriguez en zal zijn vorm voor de aankomende heuvelklassiekers hier alvast willen aanscherpen en zal zeker zijn benen al eens willen gaan testen op de hellingen. Vaste waarde in Italiaanse koersen is Domenico Pozzovivo die de kleuren van Colnago goed zal willen vertegenwoordigen. Nederlanders waar ook nog uitgekeken mag worden zijn Johnny Hoogerland en Steven Kruijswijk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Michele Scarponi, Cadel Evans
** Peter Velits, Wout Poels, Joaquin Rodriguez
* Chris Horner, Johnny Hoogerland, Roman Kreuziger, Domenico Pozzovivo

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.