Voorbeschouwing: Tour of Oman 2014
zondag 16 februari 2014 om 08:15

Voorbeschouwing: Tour of Oman 2014

 Dubai Qatar Oman Peloton

foto: Sirotti

De wielrenners zijn inmiddels al meer dan een maand uit hun winterslaap. In januari werd er gefietst in Argentinië en Australië, in februari is Azië aan de beurt. Na de Tour of Dubai en de Tour of Qatar is het nu aan de beurt aan de Tour of Oman. Deze zesdaagse rittenkoers kan rekenen op een veelzijdig parcours en een pak toprenners. Vorig jaar begon Tourwinnaar Chris Froome hier aan zijn lange zegetocht. Wie volgt de Brit op? WielerFlits neemt de koers onder de loep.

Tour of Oman

Historie
In 2010 besloot Oman dat het tijd werd voor een eigen wielerkoers. Dat werd de Tour of Oman, een zesdaagse rittenkoers door de oliestaat. Het recept voor de eerste editie was simpel: de sprinters konden zich in de eerste vijf dagen naar hartenlust uitleven, waarna de ronde beslist zou worden in een individuele tijdrit. De man die na zes dagen als winnaar uit de bus kwam, was niemand minder dan Fabian Cancellara. De Zwitser wist Edvald Boasson Hagen en Marco Pinotti achter zich te houden.

In 2011 besloot de organisatie meer variatie in het parcours aan te brengen, en werd voor de eerste keer de Jabal al Akhdhar verkozen als aankomstplaats. Deze klim, ook wel Green Mountain genoemd, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. De eerste winnaar was landgenoot Robert Gesink. De Nederlander bevestigde zijn suprematie in deze ronde door ook de afsluitende tijdrit naar zijn hand te zetten. Edvald Boasson Hagen en Giovanni Visconti mochten hem vergezellen op het podium. In 2012 ging de eindzege naar Peter Velits, voor Vincenzo Nibali. Vorig jaar wist Chris Froome concurrenten als Alberto Contador, Cadel Evans, Joaquim Rodriguez Vincenzo Nibali af te troeven.

Eindwinnaars
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2011: flag-nl Robert Gesink
2012: flag-sk Peter Velits
2013: flag-gb Chris Froome

Parcours
Sinds 2012 hoeft er niet meer tegen de klok te worden gefietst, en is de koers nog meer op het lijf geschreven van de klimmers. Ritten vier en vijf, naar respectievelijk Ministry of Housing en Green Mountain, zijn op maat gemaakt van de lichtgewichten.

18-02-Etappe 1: As Suwayg-Naseem Garden (164.5 km):

Tour of Oman

De openingsrit is echter voer voor de sprinters. De rit naar Naseem Garden is nagenoeg vlak, en tijdsverschillen zullen alleen kunnen ontstaan mocht de wind vrij spel krijgen.

19-02-Etappe 2: Al Bustan-Quriyat (139 km):

Tour of Oman

Ook op dag twee komen de rappe mannen aan hun trekken. De 139-kilometer tellende onderneming naar Quriyat voert de renners over enkele kleine heuvels, maar deze zijn waarschijnlijk niet lastig genoeg om de spurters overboord te gooien.

20-02-Etappe 3: Bank Muscat-Al Bustan (145 km):

Tour of Oman

De derde etappe kan uitdraaien op meerdere scenario’s. Op goed dertig kilometer van de streep wordt de heuvelachtige zone aangesneden, met de beklimmingen van Al Hamriya en Al Jissah. De top van de laatste helling ligt op 5.5 kilometer van de meet, en zal ongetwijfeld zorgen voor een spetterende finale. Vorig jaar won Peter Sagan op een identiek parcours. Kan de Slowaak zichzelf opvolgen?

21-02-Etappe 4:Wadi al Abiyad-Ministry of Housing (173 km):

Tour of Oman

Vandaag zal het klassement voor een eerste keer gemaakt worden. De etappe met aankomst op Green Mountain spreekt iedereen tot de verbeelding, maar de rit naar Ministry of Housing is minstens zo zwaar. Sleutelpunt is de Bousher Alamrat (355 meter), een 3.6 kilometer lange klim aan een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. In de laatste 67 kilometer moet deze helling vier keer beklommen worden. In 2013, toen Froome als ritwinnaar uit de bus kwam, was dat nog slechts driemaal. Verwachting is dus dat de sterkste klimmers zich hier zullen afscheiden.

22-02-Etappe 5: BidBid-Jabal al Akhdar (147.5 km):

Tour of Oman

De voorlaatste rit voert de renners naar de top van de bevreesde Jabal al Akhdar. De Groene berg is loodzwaar. Een lengte van 5.7 kilometer is allesbehalve schokkend, maar het gemiddeld stijgingspercentage van 10.5% zal veel renners angst inboezemen. De laatste anderhalve kilometer kunnen nog veel schade aanrichten, want de percentages gaan dan niet meer onder de 13%.

23-02-Etappe 6: As Sifah-Matrah Corniche (146.5 km):

Tour of Oman

Na enkele lastige ritten is het aan de sprinters deze vijfde editie van de Tour of Oman met een knal te besluiten. Vorig jaar won de rappe Fransman Nacer Bouhanni, ook dit jaar van de partij, in Corniche.

Favorieten
In koersen als de Tour Down Under, Tour de San Luis en Ronde van Dubai hebben we al een eerste indicatie kunnen krijgen van de vorm van de toppers. De Tour of Oman kan traditiegetrouw rekenen op een sterk deelnemersveld, zowel op klim- als sprintgebied.

Chris Froome

De titelverdediger is ook in 2014 aanwezig. Chris Froome, die vorig seizoen alle aandacht naar zich toetrok met onder meer Tourwinst, zal in Oman zijn seizoen beginnen. De Brit krijgt een sterke ploeg mee, met onder meer Sergio Henao en aanwinst Mikel Nieve. Beide mannen kunnen ook de rol van kopman op zich nemen, mocht Froome’s vorm niet toereikend zijn.

Vincenzo Nibali

Een andere topper die in Oman zal rijden, is Vincenzo Nibali. De Italiaan heeft er al avonturen opzitten in Argentinië en Dubai, en zal in het verre Oosten voor het eerst de degens willen kruisen met zijn Britse rivaal. Wellicht dat de Haai van Messina hier al een eerste tik kan uitdelen met het oog op de Tour. Bij Astana is het ook uitkijken naar landgenoot Lieuwe Westra.

Joaquim Rodriguez

De derde grote naam is die van Joaquim Rodriguez. De Spaanse springveer boekte vorig jaar in Oman zijn eerste zege van het seizoen door te zegevieren op de loodzware Green Mountain. In Argentinië en Dubai heeft de Catalaan wedstrijdritme op kunnen doen, en de verwachting is dat Purito in Oman voor de eerste keer zal schitteren. Hij krijgt steun van de immer aanwezige Daniel Moreno.

Robert Gesink

Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de prestatie van Robert Gesink. De ranke klimmer toonde Down Under (6e) al zijn goede benen, en vindt in Oman een parcours naar zijn smaak. In 2011 wist de condor van Varrseveld de eindzege binnen te slepen. Kan hij dat voor een tweede keer? Hij krijgt in de bergen steun van onder meer Stef Clement. België zal dan weer uitkijken naar het rijden van Jurgen Van den Broeck.

Rigoberto Uran

Er staan nog een pak wereldtoppers aan de start. Bij Omega Pharma-Quick-Step wordt de nieuw aangetrokken kopman Rigoberto Uran uitgespeeld. Bij Saxo-Tinkoff rekenen ze dan weer op het duo Roman Kreuziger en Nicolas Roche. AG2R heeft de immer constante Domenico Pozzovivo en de jonge Romain Bardet in haar rangen, en bij Trek hopen ze dat de gebroeders Schleck iets kunnen laten zien.

Verder is het voor het klassement nog uitkijken naar Tejay van Garderen (BMC), een ijzersterk FDJ-trio met Thibaut Pinot, Kenny Ellisonde en Arnold Jeanesson, Leopold König (Team NetApp-Endura) en een drietal bij het Zwitserse IAM Cycling , Mathias Frank, Johann Tschopp en Thomas Lövkvist.

peter sagan

Naast een pak ronderenners, verschijnen er ook heel wat sprinters op het appel. De twee meest aansprekende zijn André Greipel en Peter Sagan. Beide mannen toonden hun vorm de afgelopen weken. Greipel met ritzeges in de Tour Down Under en Tour of Qatar, Sagan met ereplaatsen in San Luis en Dubai. Naast deze twee klasbakken, staan er met Nacer Bouhanni (FDJ), Alexander Kristoff (Katusha) en Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step) nog drie topspurters aan het vertrek. Die laatste kan ook teren op een buitengewoon goede vorm.

Tot slot zijn er nog heel wat rappe mannen te ontdekken op de deelnemerslijst. De belangrijkste zijn Ben Swift (Sky), Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo), landgenoot Barry Markus (Belkin), Heinrich Haussler (IAM Cycling) en Borut Bozic (Astana).

Favorieten volgens Wielerflits
**** Chris Froome
*** Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali
** Sergio Henao, Robert Gesink, Domenico Pozzovivo
* Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Daniel Moreno, Jurgen Van den Broeck

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website (Organisatie)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.