Vuelta 2018: Yates slaat dubbelslag op Les Praeres de Nava, Kruijswijk maakt indruk
foto: Luis Ángel Gómez
zaterdag 8 september 2018 om 17:31

Vuelta 2018: Yates slaat dubbelslag op Les Praeres de Nava, Kruijswijk maakt indruk

Simon Yates heeft de veertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott wachtte op de slotklim af tot de laatste kilometer en plaatste vervolgens zijn aanval. Rigoberto Uran, Nairo Quintana en Miguel Ángel LópezAlejandro Valverde, Steven Kruijswijk en Thibaut Pinot hadden daar geen antwoord op, waardoor Yates met enkele seconden voorsprong over de finish kwam en de leiderstrui overnam van Jésus Herrada.

In de eerste dertien etappes van de Vuelta wisten slechts twee renners uit de top-10 van het klassement bonificatieseconden te behalen. Dat zegt wat over de successen van de vroege vlucht deze ronde. In de veertiende etappe waren de klassementsrenners daarom vastberaden om zelf eens voor de etappezege te strijden.

Sterke kopgroep met Kwiatkowski en Woods
De voorsprong van de vroege vlucht werd daarom – in tegenstelling tot de afgelopen etappes – goed onder controle gehouden. Thomas de Gendt, Michael Woods, Michal Kwiatkowski, Brent Bookwalter en Ivan Garcia Cortina zaten in die kopgroep, maar kregen met een maximale voorsprong van vier minuten nooit echt de ruimte.

Herrada verliest leiderstrui na offensief Bahrain Merida
Cofidis controleerde het peloton voor leider Herrada en kreeg bij tijd en wijle hulp van een mannetje van Astana en Movistar. Later kreeg de Franse ploeg voor deze inspanning de rekening gepresenteerd. In de afdaling van de Alto de la Mozqueta opende Bahrain Merida – de ploeg van Ion Izagirre – het offensief. Hier verloor Herrada zijn leiderstrui. Een groep van twintig renners scheidde zich hier af van het peloton, met daarbij alle andere klassementsrenners.

De kopgroep – waar De Gendt zijn ketting eraf had getrapt en Wood was weggevallen – werd in deze periode genaderd tot dertig seconden, maar het gat werd pas aan de voet van de Praeres de Nava dichtgereden.

Kruijswijk maakt indruk, Yates slaat dubbelslag
Daarna was het de beurt aan de klassementsrenners. Steven Kruijswijk opende daarin al vroeg de aanval. Hij reed een aantal seconden voorsprong bij elkaar met nog vier kilometer te gaan, maar de andere favorieten sloten op 2,3 kilometer van de finish weer aan. Op Wilco Kelderman na. Hij kon het tempo niet meer volgen en zou meer dan een minuut verliezen.

Zeven klassementsrenners bleven met elkaar over in de laatste kilometer. Quintana en López waren vlak daarvoor even in de aanval, maar ook zij werden teruggepakt. Yates plaatste daarna zijn winnende aanval. Niemand kon de Brit volgen, zelfs Valverde niet. Al kwam hij in de laatste paar honderd meter met López nog erg dichtbij. Met zijn zege nam Yates de leiderstrui over van Herrada. Kruijswijk eindigde op de zesde plaats en steeg in het klassement naar de vijfde plaats.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
8 september 2018 17:54
Geweldige etappe. Een van de mooiste van het jaar. Ik vind het het leukste als er voor de dagzege strijd is tussen de favorieten.
Valverde was heel sterk. Er had voor hem meer in gezeten.
    8 september 2018 17:57
    Nou lijkt me niet. Valverde is slim genoeg om er het maximale uit te halen.
8 september 2018 18:01
Benieuwd hoe mitchelton scott morgen de koers gaat controleren...
8 september 2018 18:03
Ik gun Kruijswijk en Pinot alles. Echte aanvallers en bijters die in het verleden door pech mooie prestaties zijn misgelopen. Hopelijk kunnen ze allebei nog mooie dingen laten zien deze Vuelta.
    8 september 2018 18:06
    Eens. Na de Nlders gun ik het Pinot het meest.
    8 september 2018 19:36
    Je bedoelt Pinot, die 80 km in het wiel van Dumoulin gezeten heeft achter Froome aan, terwijl hij op dat moment concurrenten op achterstand had kunnen rijden?
    Die Pinot die vorig jaar in de Giro ook enkel in het wiel van Dumoulin bleef zitten om vervolgens steeds 1 km van de finish er uit weg te demarreren?

    Ik vind het helemaal niet zo’n aanvaller en gun hem helemaal niets.
    Was erg tevreden dat zijn dagje kopgroep niet in tijdwinst uitmondde.
    8 september 2018 23:28
    @Ab Normaal bekijk de beelden nog maar eens terug, dan zul je merken dat je sterk overdrijft!
    9 september 2018 23:36
    Ab is kennelijk vanuit zn frustratie over het falen van dumoulin de realiteit uit het oog verloren. Jammer.
    Pinot reed diverse etappes met dumoulin mee op kop. Waaronder ook die etappe.
    Pinot man bleek vlak daarna ook totaal op te zijn. Bizar als je hem dan verwijt niet nog meer voor dumoulin te doen.
    Dumoulin en zijn fans moeten eens afleren om cadeaus te eisen. Grote kampioenen als nibali zie je dat nooit doen. Ook quintana neemt weinig over maar gaat tenminste niet lopen janken dat andere niet Zijn probleempjes oplossen.
8 september 2018 18:07
Valverde is voor mij één van de topfavorieten voor de eindzege. De enige etappe die hij moet overleven is die naar Andorra. Hij heeft het lastig als de hoogte richting 2000 meter gaat, dat zal iets genetisch ofzo zijn. Want als je hem dezelfde klim van 0 tot 1000 meter zou laten oprijden (ipv van 1000 naar 2000 meter) dan zou hij het veel sneller doen. Als hij dit flikt, dan kunnen we spreken van een ongelooflijke prestatie.
    9 september 2018 23:39
    Ja hebben zn ouders en kinderen dat ook relatief veel? En andere die in dezelfde omstandigheden opgroeiden niet
8 september 2018 18:08
Heeft iemand de lichaamsgewichten van de eerste 5 aankomenden van deze etappe?
8 september 2018 18:12
Kruijswijk 66 kilo volgens zijn eigen fan pagina.
8 september 2018 18:19
Kruiswijk had voor de Vuelta gezegd dat hij gezien de Tour en het ontbreken van een hoogtestage hoopte deze Vuelta op hetzelfde niveau te blijven. Ziet er naar uit dat hij toch verbetert en zichzelf verrast. Mij ook, want ik geloofde hem natuurlijk.

In de Giro gingen de meesten ervanuit dat Yates wel zou winnen en dat Froome op een gegeven moment kansloos was. Ook deze Vuelta gaan er nog verrassende dingen gebeuren. Maar welke?

Kelderman heeft misschien toch te maken met de gevolgen van zijn val tijdens het NK en de daardoor specifieke voorbereiding en het gebrek aan wedstrijdritme. Daardoor is het vaak toch moeilijk om drie weken stabiel te blijven en is een kans op een mindere dag altijd groter.
8 september 2018 18:31
Dit soort aankomsten liggen Yates gewoon heel goed. De concurrentie weet dat inmiddels toch ook? Hij wordt in een zetel naar de laatste kilometer geloodst. Yates benut optimaal zijn sterke punten, zoals iedere renner dat zou doen. Morgen een andere slotklim welke Quintana dan weer veel beter ligt. Kruiswijk erg goed vandaag. En zijn fameuze 3e week? Ik weet het niet hoor...hij heeft zich in de Tour niet verstopt en die rekening gaat een keer komen
8 september 2018 18:33
Heeft Kruijswijk van de top 10 zo’n beetje de beste tijdrit of zijn er mannen die dat beter kunnen?
    8 september 2018 18:52
    Een goede Valverde kan zeker tijdrijden.
    8 september 2018 19:00
    Ik heb Uran al goede tijdritten zien rijden. Maar bij Uran weet je het echt niet op voorhand.
    8 september 2018 19:02
    Valverde kan toch zeker wel een minuutje pakken op de meesten.
    8 september 2018 19:09
    Izagirre heeft ook een goede tijdrit. Yates moet je daarnaast ook niet onderschatten.
8 september 2018 18:44
Kruijswijk fantastisch gereden, maar ook hij zat al snel moederziel alleen.
Geen klim voor Kelderman zoals hij zelf al had aangegeven, maar zelfs dan verliest hij hier toch te veel, eigenlijk vergelijkbaar met een van de laatste etappes vorig jaar.
8 september 2018 18:56
Mooie etappe. Kruijswijk in een strak tempo naar boven gereden. Zo optimaliseert hij z'n eigen uitslag. Lopez... waarom die niet overneemt: geen idee. Quintana probeert het wel, pakt ogenschijnlijk zonder moeite een meter of 50 en dan blijft hij hangen. Yates ook maar hij doet het dan ook maar 1 keer. Heeft optimaal gebruik gemaakt van de anderen.

Uran lekker knokken, Valverde is de meester in het maximaal presteren dus zolang die geen minuten verliest, blijft hij levensgevaarlijk.

Pinot. Topper. Heerlijke renner. Eigenlijk gun ik het hem meer dan dat ik denk dat hij ook echt een potentiële winnaar is.
8 september 2018 19:16
Yates wat een sluipmoordenaar. Lelijk maar wel zo efficiënt. En het plakken aan Dumoulins wiel in de Giro is Lopez blijkbaar goed bevallen. Kruijswijk dapper en sterk, maar wat jammer dat hij echt geen enkele versnelling heeft. Kelderman toch wel een flinke teleurstelling vandaag. Hij zou gezien zijn weinige koerskilometers dit jaar toch minder moeten verzwakken dan anderen die al aan hun tweede grote ronde toe zijn.
8 september 2018 19:24
Snap er niets van dat mensen Yates hier laf vinden. Die was in de Giro ongeveer twee eken langs elke dag in de aanval. Smeet met krachten en zakte er uiteindelijk doorheen. Daar heeft hij van geleerd, hij probeert het nu gedoseerd, en dat lijkt me redelijk verstandig eigenlijk.
8 september 2018 19:39
Hier het (korte) verhaal van Bennett: https://www.stuff.co.nz/sport/other-sports/106931002/george-bennett-loses-ground-on-top10-at-vuelta-a-espana
Een slechte dag dus, maar hij zegt niet dat hij ziek is. Jammer dat we dat weer helemaal uit Nieuw-Zeeland moeten horen. Geen enkel Nederlands medium dat dit oppikt?
    8 september 2018 20:56
    Waarom zouden ze?
    Kruijswijk doet het prima, waarom moet je dan over een Kiwi gaan leuteren?
8 september 2018 20:07
We hebben het hier steeds over springveren, maar Valverde en Pinot worden 3 en 4 en vallen met hun gewicht >60 toch wel buiten die categorie!
8 september 2018 20:49
Wat een rotseizoen voor Meintjes overigens. Hij lag nog vaag op koers voor een plek bij de beste 20 in deze Vuelta, maar na die nare val van vandaag kan ie daar inmiddels ook wel een streep door zetten.
9 september 2018 09:09
En Nibali heeft er een lekker trainingske opzitten met oog op het WK!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.