Wellens wint Ruta del Sol voor Poels, tijdritzege De la Cruz
foto: Sirotti
zondag 18 februari 2018 om 15:41

Wellens wint Ruta del Sol voor Poels, tijdritzege De la Cruz

Tim Wellens heeft zich op de slotdag van de Ruta del Sol verzekerd van de eindoverwinning. De Belg van Lotto Soudal verloor drie seconden op Wout Poels (Sky) in de afsluitende tijdrit rond Barbate, maar dat was genoeg om de leiding te behouden. De ritzege ging naar Poels’ ploeggenoot David De la Cruz. Stef Clement werd knap derde in de daguitslag.

Onverhard
De tijdrit was geen gebruikelijke. Naast dat de strijd om de eindzege beslist werd, had de organisatie ook ervoor gekozen om snel na de start maar liefst vijf kilometers over onverharde gravelwegen uit te zetten. Daarnaast zaten er de nodige valse hoogtemeters in. Enkel de laatste kilometer richting de finish in Barbate was volledig vlak.

David De la Cruz – foto: Sirotti

Clement derde, Van Baarle zevende
Dylan van Baarle zette met 17:23 een eerste snelle tijd op de borden, waarmee hij zevende zou worden vandaag. Zijn ploeggenoot David De la Cruz dook er twaalf seconden onder. Zijn 17:11 bleek een tijd waar iedereen de tanden op stuk beet. Stef Clement had een razendsnelle tussentijd, maar aan de finish moest hij toch zeven tellen toegeven op De la Cruz. Clement werd uiteindelijk derde.

Luis Léon Sanchez hoopte nog op te schuiven in het klassement en zijn 17:34 was ten opzichte van de concurrentie een prima tijd. Hij bleef er onder meer Steven Kruijswijk (17:46) en Jakob Fuglsang (17:41) mee voor in de daguitslag.

Tim Wellens – foto: Sirotti

Wellens houdt genoeg over op Poels
Aan het enige tussenpunt na 7,8 kilometer bleek klassementsleider Wellens de beste tijd van alle favorieten te hebben. De Belg wist zijn concurrenten in het eerste deel dus al op achterstand te zetten. In het tweede deel verloor hij echter tijd.

Wout Poels zette met 17:22 een richtpunt voor Wellens. Onze landgenoot had een achterstand van elf seconden goed te maken op de Belg. Dat werden er – toen iedereen over de finish was – slechts drie, wat niet genoeg was om de leiding terug te pakken. Poels wist wel Mikel Landa voorbij te streven. De Spanjaard kwam niet verder dan 18:00 en zakte weg in het klassement.

Marc Soler mocht zich na een sterke tijdrit melden voor de derde plek op het eindpodium. Steven Kruijswijk sloot de Ruta del Sol af als zevende.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2018 16:57
@jan blokland
Wat doet Herrada in die rij?
18 februari 2018 17:02
Komop . Niet zo moeilijk doen. Hij rijdt toch fantastisch op dit moment. Hij heeft nog nooit zo'n goede start gehad. is wat ouder dan de anderen met zijn 27 jaar, maar schijnt wel door te breken nu.
18 februari 2018 17:06
Wel duidelijk dat Froome niet durft te winnen. Dat zit mentaal toch niet best hoor.
18 februari 2018 17:11
Handig hoe sky de boel nu doet. Winnen netjes etappes, doen mee voor AK en Froome kan in de relatieve luwte zijn wedstrijdritme opdoen voor als het dit seizoen nog een keer van pas komt. Vraag is wel of het straks nog een gezellige boel is als de kopman(nen) voor de grotere koersen aangewezen moeten worden. Ik kan nu echt niet zeggen wie het meest aanspraak maakt op die rol.
18 februari 2018 17:13
@Jan Blokland, volgens die redenering is het vreemd Wellens niet te noemen.
18 februari 2018 17:14
@Covadonga. Heb je de vorige jaren onder een steen geleefd? Dylan v Baarle is tijdrijder met het grootste potentieel wat er op Tom Dumoulin na rondrijdt in Nederland. Dat hij het niet altijd laat zien, heeft meer met plaats in de ploeg/wedstrijd te maken dan met kunnen. Informeer eens bij zijn leeftijdsgenoten in het profpeloton.
18 februari 2018 18:23
@ruben
Dat de la cruz een goede renner is dat is wel bekent. En een goede renner komt best weleens wat bovendrijven bij tijdritten in kleine wedstrijden. Maar dat maakt hem nog geen goede tijdrijder. Je ziet weleens iemand die voor het ak gaat eens boven zichzelf uitstijgen. Maar dat was dit keer ook niet het geval. Ik heb al zijn tijdritten van z n eerste jaren eens bekeken, maar dan hebben we wel 100 goede tijdrijders. Ik kwam er eentje tegen van hem in een grote ronde. Iedere etappe lekker tussen plaats 26 en 92, Maar in de tijdrit 129e. Ik zet geen vraagtekens bij deze overwinning hoor, maar verrassend vind ik het wel.
https://www.procyclingstats.com/race/vuelta-a-espana/2013/stage-11
18 februari 2018 18:30
@olly
Ik was cynisch...

@janblokland
Soler een verrassing? Hij was vorig jaar 3e in het ak van Catalonië.
Als je zijn tijdrit bedoelt, snap ik je verbijstering wel ietsjes meer, al was hij vorig jaar op het nk al goed en ook in Zwitserland reed hij een goede tijdrit.
18 februari 2018 19:46
@Covadonga.
Klopt. Maar daarna erg wisselvallig.
Ik heb hem juist nu genoemd omdat zijn tijdrit zeer opmerkelijk was. Meestal geeft een tijdrit de kwaliteit van een renner aan. Dat bevalt me wel. Bernal is ook zo'n renner die een goede tijdrit in de benen heeft. Geen top maar wel goed. Meestal komen die renners er wel. Sam Oomen is ook zo'n renner.
18 februari 2018 23:33
Lol @ Olly "Informeer eens bij zijn leeftijdsgenoten in het profpeloton."
19 februari 2018 09:04
@WernerFranke bij de andere ploegen hadden de doctoren nog geen astma geconstateerd ,nou wel dus kan hij ook winnen
19 februari 2018 09:31
Geen top tijdrit, maar wel een goede ... Dat is echt een wereld van verschil op het hoogste niveau. Het halve peloton kan op een goede dag een prima tijdrit afleveren. Wil je echt meedoen om de grote ronde knikkers, dan heb je een uitmuntende tijdrit nodig ala Froome en Dumoulin.

@Blokland en Ruben_

Kruijswijk probeert sinds zijn terecht verworven kopmanschap wel degelijk goed te zijn vóór mei. Dat zag je vorig jaar ook al met een 7e en 8e plaats in Catalonië (WT) en Valencia. Verder eens dat dit momenteel zijn niveau is.
19 februari 2018 09:43
Wat te denken van de slechte tijdrit van Landa? 'Weg-bij-Sky-syndroom' dan maar? Had hem hier wel hoger verwacht...
19 februari 2018 09:49
Heel erg gegund deze zege van Wellens! Zie (als nl-er) 10 x liever Wellens als winnaar dan Poels van het hypocriete sky team
19 februari 2018 14:44
Weet iemand waarom Wellens Strade Bianche niet gaat rijden? Hij is hier toch een hele grote kanshebber!
19 februari 2018 14:56
Wellens rijdt waarschijnlijk Parijs-Nice dan.
19 februari 2018 20:51
@Ruben

Contador een top tijdrijder ? Dat had weinig met aanleg te maken, maar alles met het feit dat hij toen op een mengeling van kerosene en methanol reed. Toen hij eenmaal gepakt was op cero cero cero....., werd het veel minder met het tijdrijden. Als getalenteerd pocketklimmer met de goede lichaamsbouw, kon hij nadien wel nog behoorlijk uit de voeten in het klimwerk. Zonder echt nog te excelleren, zoals 'cortisone' Froome wel nog doet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.