Westra bekent gebruik cortisonen
foto: Sirotti (archief)
zaterdag 28 april 2018 om 10:22

Westra bekent gebruik cortisonen

Lieuwe Westra heeft tijdens zijn profcarrière cortisonen gebruikt. De Leeuwarder Courant weet te melden dat de Friese wielrenner dat in zijn boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra bekent.

De ex-prof kon de cortisonen gebruiken dankzij een medisch attest dat de ploegarts hem verstrekte. “Je was echt een hele knaap als je een uitslag zonder cortison kon rijden. Naar mijn idee bestond dat niet. Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen”, legt hij uit in het boek.

De ploegleiding was niet op de hoogte van het gebruik, al denkt hij wel dat ze wisten wat er gebeurde. “De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde: dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert”, zegt hij.

Westra gebruikte de cortisonen naar eigen zeggen vooral voor aandacht. “Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.”

Artsen schuldig
Spijt heeft de 35-jarige Westra niet. “Ik vind dat ik het verhaal over de cortisoneninjecties open kan vertellen, omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe. Hoe denk je dat de klassiekerspecialisten en ronderenners zich van elkaar probeerden te onderscheiden? Die deden het echt niet anders. En de ‘marginal gains’ van Team Sky? Zelfde laken een pak. Als er al een schuldige moet worden aangewezen, is het misschien beter om naar de artsen binnen het wielrennen te kijken. Zij faciliteren dit gedrag door te helpen met attesten”, vertelt hij.

Wel is hij bij dat zijn profcarrière niet eerder op gang is gekomen. De verleiding om dan naar andere prestatiebevorderende middelen te grijpen was volgens hem te groot geweest. “Ik prijs me tot de dag van vandaag gelukkig dat mijn professionele carrière pas in 2009 begon. Had ik eerder de overstap van de amateurs gemaakt, dan was de verleiding mij te sterk geweest. Mijn hand zou naar epo of een variant daarvan hebben gegrepen.”

Westra versleet het overgrote deel van zijn carrière bij Vancansoleil-DCM en Astana. In januari 2017 beëindigde hij zijn carrière om persoonlijke redenen. Zijn grootste zeges als prof zijn etappeoverwinningen in de Ronde van Catalonië, Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné.

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
28 april 2018 13:33
Experimenteren met 25 XTC pillen op één avond en een paar maanden geleden coke pakken om opnieuw het gevoel te kennen.

Instabiele junkie die doping pakte om geld te verdienen en die nu doping bekent om geld te verdienen. "Het beest"? "Mentaal gestoord" lijkt een betere titel.
28 april 2018 13:42
@spruch
In elke sport wordt doping gebruikt om beter te zijn dan de ander. Om bewust vals te spelen

Met gewichtheffen, met de 100mtr sprint, zelfs met denksporten...
Doping heeft geen bal met de zwaarte van het parcours te maken. Dat kunnen al die mannen wel aan en ja ze zullen soms roepen om hun moeder en slechte dagen zullen frequenter of heviger zijn.
Ze zullen minder snel gaan ook, maar wielrennen is een duursport, een test van uithoudingsvermogen en herstel. Zeker de grote rondes!

Ik ben voor korte etappee, net zoals ik voor hele lange zware etappes ben. Beide hebben hun belang en plaats in het wielrennen.
28 april 2018 13:52
@Spartacus
Dank voor de tweet-post. Dit geeft preciees het probleem aan: met een attest IS het legaal. Juridisch okee, moreel niet. Dat weet Lieuwe best, en ik wens hem oprecht veel sterkte om zichzelf weer op de rit te krijgen.
@Geflitst en anderen
Ik zie niet in waarom Westra geen boek mag schrijven om geld te verdienen en willekeurig welk ander persoon wel. Je hoeft het niet te lezen hè. Daarbij, het naar voren schuiven van de 'vroeger, toen er nog doping was'-grens vind ik uitermate relevant.
28 april 2018 13:54
VERBIEDEN DIE ATTESTEN!!!
vandaag nog graag
28 april 2018 13:55
Laten we nu niet zo schijnheilig doen alsof het wielrennen tegenwoordig weer helemaal schoon is. De hele topsport verzint altijd wel een manier om op een niet sportieve manier de beste te zijn. of het nu de postbode is die het even komt langs brengen of een verzonnen blesure er er is altijd wel een manier om aan doping te komen en eronder uit te komen.
28 april 2018 14:14
@04398
Goh, waar heb je beweerd zien worden dat wielrennen nu 'helemaal schoon is'? Vast niet hier op WF. Fatalistische benaderingen als de jouwe gaan ons zeker verder helpen (net als mijn geschrijf hier op WF ;-).
28 april 2018 14:17
Van de veronderstelling, dat er tegenwoordig geen of nauwelijks doping wordt gebruikt, raken we op deze manier gelukkig ook weer af. Niet dat ik daar gelukkig mee ben.
28 april 2018 14:25
Ik weet nou niet precies of ik dit boek moet kopen, of de nog te schrijven biografieën van Johnny Hoogerland of Rob Ruijgh.
28 april 2018 14:31
Kortom Westra bevestigt nog eens dat hij geen doping gebruikt heeft. Bij het gebruik van medische attesten kun je vraagtekens plaatsen, maar als een ploeg arts dat mag doen creëer je een grijze zone.
28 april 2018 14:32
Zal me benieuwen of ze van hem ook al zijn uitslagen schrappen die nog niet verjaard zijn zoals bij Michael Boogerd , die was ook nooit betrapt maar gaf achteraf openlijk toe.
28 april 2018 14:34
Zo kwam Westra over de streep op de slotklim van die ene Paris-Nice: https://youtu.be/7lEqbsNoiNc?t=6m40s
Nauwelijks ademend, vergeten om door te trappen tot op de meet voor de leiderstrui. Typisch Westra. Hij maakte het Wiggins nog moeilijk in diens superjaar 2012.

Dit is wel gunstig voor Wiggins natuurlijk, als meerdere renners vals verkregen attesten bekennen met de mededeling dat het eigenlijk legaal is.
28 april 2018 14:38
Wellicht wat cynisch, maar die bekentenis van Kroon komt Westra finaniceel gezien waarschijnlijk slecht uit.
Ik vraag me ook af of de timing van Zonneveld met dit artikel te maken heeft.
28 april 2018 14:43
Vond de knieblessure van WvA vlak voor het WK 2 (?) jaar geleden al verdacht maar nu vind ik dat helemaal stinken.

Wordt gewoon hoog tijd voor een totaal verbod op die attesten, werkt valsspelen in de hand en je wet niet meer wie echt iets heeft en wie de boel belazerd. Niet fit? Blessure? Ziek? Astma? Een ander mankement? Dikke pech, (tijdelijk) niet geschikt voor topsport.
28 april 2018 14:51
@Mus.

Vóór het WK 2017 in die steengroeve. Moest ik ook aan denken.
28 april 2018 14:51
Quote:
Wout van Aert heeft op de persconferentie van de Belgische selectie gereageerd op de actie van enkele concurrenten die hun formulier van dopingcontrole openbaarden. “Ik weet niet waarom zij dat gedaan hebben, maar ik ga het niet doen”, meldt Van Aert.

De uittredend wereldkampioen begon het traditionele persmoment, twee dagen voor de wedstrijd, met een statement. In een verklaring legde hij de aard van zijn knieblessure uit in de hoop dat er geen verdere vragen zouden volgen over de kwetsuur. HLN schrijft dat dat slechts deels lukte.

Van Aert maakte zich ook druk over de insinuaties aan zijn adres over vermeend cortisonegebruik.

http://www.wielerflits.nl/nieuws/231196/wout-van-aert-niet-van-plan-formulieren-dopingcontroles-te-openbaren.html
28 april 2018 14:57
Ik wil hem geloven maar vind het heel moeilijk
28 april 2018 15:11
Blessure/ziekte faken - attest scoren - 'legaal' prestatie-bevorderende middelen tot je nemen.

Leuk en actueel; wie starten er met een attest de komende Giro? Knieklachten? Inspanningsastma?
28 april 2018 15:16
LUL
28 april 2018 15:18
Ik hoop dat hij flink gestraft gaat worden. Smerige vent.
28 april 2018 15:19
Er kan beter 1 artikel verschijnen over de coureur die niet gebruikt. Ben helemaal klaar met deze onzin.
28 april 2018 15:24
Anti-held en held liggen dicht bij elkaar. Terwijl menigeen zich opwindt over het gerommel van Westra, wordt De Gendt op Sporza een held genoemd. Beiden reden ooit voor dezelfde schimmige ploeg...
28 april 2018 15:27
De Gendt heeft toch niet bekent of wel dan.
28 april 2018 15:38
Goed dat hij ermee in de openbaarheid komt. Hij had er ook voor kunnen kiezen daar nooit over te beginnen. Hij legt ook duidelijk uit hoe het systeem van misbruik werkt met die attesten. Zowel renners als artsen zijn een spel aan het spelen. Attesten is het nieuwe doping. Dat wisten/vermoeden we ook wel en met zijn openheid krijg je een nog sterker gevoel bij bepaalde renners waar vermoedens over bestaan zoals bv Wiggins etc. Renners van het niveau sir Wiggins zullen natuurlijk altijd blijven volhouden dat zij die attesten wel echt nodig hadden voor hun gezondheid. Veel meer te verliezen dan Westra. Ik denk eigenlijk alleen maar who's next.
28 april 2018 15:54
Kan iemand mij uitleggen waarom er zo heftig gereageerd word op de bekentenis van Lieuwe?
Toen Kroon laatst zijn bekentenis aflegde werd er totaal anders gereageerd.
Ik wil hier niemand beledigen, ik vraag me gwn serieus af waarom dit gebeurd.
28 april 2018 15:55
@pedaleur, Lars Boom reed samen met Westra bij Astana. Moeten we daar dan ook vragen bij stellen? Het een (daad Westra) heeft niets met het ander (constant presteren van De Gendt)te maken..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.