Armstrong niet overtuigd van leiderskwaliteiten Cookson
vrijdag 12 juni 2015 om 12:04

Armstrong niet overtuigd van leiderskwaliteiten Cookson

Lance Armstrong heeft zijn twijfels geventileerd omtrent het functioneren van UCI-president Brian Cookson. Volgens de Amerikaan maakt Cookson zich druk om de verkeerde dingen en zou hij er goed aan doen om zich te richten op de misstanden in het wielrennen.

Armstrong sprak tegenover de Irish Times, als reactie op een uitlating van Cookson. Die noemde Armstrong ’totaal respectloos’, toen bleek dat de in onmin gevallen Texaan volgende maand een liefdadigheidsrit zal maken in Frankrijk. Het zogenaamde One Day Ahead-evenement is een initiatief van oud-voetballer Geoff Thomas en deze heeft Armstrong uitgenodigd om mee te doen, tot woede van Cookson.

Armstrong zelf had er wel het nodige over te zeggen. “Ik ben als die figuur in Harry Potter, waar niemand over mag spreken”, zei hij. “Voldemort? Alsof je z’n naam niet mag noemen. Ik ben degene waarvan iedereen graag doet alsof hij nooit geleefd heeft, maar dat gaat een keer ophouden. Het werkt niet en men is niet dom. We weten wat er is gebeurd. Ik heb m’n best gedaan om met iedereen in het reine te komen, meer kan ik niet doen.”

“Ik ken Brian Cookson niet en ik weet niet wat zijn visie is voor de sport”, vervolgde Armstrong. “Ik weet niet of hij er überhaupt eentje heeft. Maar wat ik wel weet, is dat hij wel wat belangrijkers heeft om zich over op te winden, dan een rit van Geoff en mijzelf in Frankrijk.”

“Jullie kunnen bepalen of hij het goed heeft gedaan, of hij hard genoeg is geweest voor Astana, of dat hij zijn beloftes is nagekomen. Genoeg mensen zullen vinden dat hij te soft is geweest, Cookson is niet goed in het neerhalen van mensen.”

RIDE Magazine
77 Reacties
Sorteer op:
12 juni 2015 17:15
@iLLan
Je moet niet net doen alsof je sport met het echte leven kunt vergelijken. Als er in een rechtsstaat op dezelfde manier met bewijs wordt omgegaan als in de Lancegate, moeten we allemaal gaan vrezen.
12 juni 2015 17:17
@albertoooo
Je maakt een aantal redeneerfouten.

Zo is er geen sprake van analogie:
Armstrong is levenslang verbannen uit de sport, de anderen niet.

Ook pas je de techniek van het bagatelliseren toe; door het ' One Day Ahead'-evenement als een "toertochtje" te omschrijven, beweeg je weg van wat het feitelijk is: een groots opgezet media-initiatief (wat al tijden vantevoren media-aandacht genereert) en dat de exposure van de grootste UCI-wedstrijd (Tour de France) misbruikt/gebruikt door daar een dag vantevoren de etappes vooruit te gaan peddelen, is geen..... toertochtje. Ook niet omdat het technisch geen toertocht is waarvoor mensen zich kunnen inschrijven etc. Het is een liefdadigheidsevenement dat gericht is op maximale media-exposure om zoveel mogelijk geld binnen te halen. En voor Lance om wederom via het misbruiken van een goed doel zijn eigen imago wat op te vijzelen....

Slaap lekker verder ;)
12 juni 2015 18:29
@Coldeportes
Ik heb niet liggen slapen toen Bruyneel voor tien jaar uit de sport geband werd, tot 2024.

En zoals jij het One Day Ahead-evenement omschrijft, vind ik dat er al helemaal geen reden is om Armstrong te weren. Liefdadigheid kan in principe alle aandacht gebruiken, en het is niet eens een UCI-evenement. De WU-recordpoging was dat wel. De UCI en Cookson verdienen het gewoon om Armstrong daar te hebben rondfietsen volgende maand. Het monster Lance hebben ze nl. zelf gecreëerd.

Hier trouwens een leuk stukje over de UCI, zeker de moeite waard gezien de laatste ontwikkelingen.Link
12 juni 2015 19:41
Als zo'n charity Armstrong erbij wil hebben, wie is Cookson dan om te zeggen dat hij buiten beeld moet blijven? Het is als Sepp Blatter die even bepaalt dat Maradona zich buiten de publieke arena moet houden. Maar dan een Sepp Blatter die niemand kent en waarvan ook niemand weet waarvoor hij staat.
12 juni 2015 20:53
die arme strong toch. staan zijn gele truien eigenlijk al op marktplaats (EBay), of was zijn bedoeling er wat te dragen tijdens de benefiet ?
12 juni 2015 21:00
@tendam
Van Blatter wist je inderdaad waar hij voor stond. Dan toch liever Cookson.

Het is natuurlijk een gotspe dat uitgerekend Armstrong suggereert dat Astana zwaarder gestraft zou moeten worden. Maar zelf vind ik het niet zo interessant wat Armstrong wel of niet vindt. Ik vind het vooral treurig dat het wielrennen drie jaar na 'Armstrong' ('de laatste kans voor de sport') zo weinig verder is.
12 juni 2015 21:09
Armstrong heeft nog een lange weg te gaan maar in Amerika zal hij wel een icoon blijven. Je kan niet zo maar vd ene op de andere dag veranderen van schijnheilig/psychopatisch of what ever,naar oprecht en goedbedoeld. Iedereen vetdiend een tweede kans en eerlijke sportieve berechting. Maar dit is enkel zijn schuld. Of nog meer Bruyneel als gids/inspirator. Hij mag van mij zijn niet-UCI koerskes en triatlons rijden. Zelfs terugkomen na 4jaar. Maar hij heeft nog veel media-oplapwerk en excuses nodig voor de mensen die hij het leven zuur maakte. Dat zijn verschillende zaken maar ditgene en de 'veraders' hebben hem de das omgedaan. Die come-back he Lance waarom was dat nodig. You idiot. Was toch de strafste van zijn generatie. Al vond ik Ullrich inhoudelijker nog veel beter en Pantani natuurlijk. Natuurlijk is Coockson een tandenloze marionet. De ene dag haat ik armstrong dan kijk ik weer weemoedig naar zijn overwinningen(ja toch wel) en hoop ik op een nieuw supertalent. (Maar liefst geen crimineel gekken maar een sympatieke binnen de kleurtjes lijner)
12 juni 2015 21:27
Een slimme uitgekookte man als Armstrong weet zelf echt wel dat hij nergens in het wielerwereldje onopvallend aanwezig kan zijn. Hij weet ook wel dat zodra Lance Armstrong ergens aankomt alle aandacht naar hem en andere negatieve zaken gaat.
Als hij al aanwezig moet zijn bij koersen en als hij dan al antwoord op vragen van journalisten moet geven dan past hem een hele andere houding dan kritiek in welke vorm dan ook op wat dan ook. Wat hij zou moeten zeggen, als hij schuldbewust en tot inkeer gekomen zou zijn, is iets van: "ik ben op dit moment nog wel even de laatste die daar wat over zou moeten zeggen."
Ik ben zijn zinnen over vertrouwen terugwinnen bij Oprah nog niet vergeten, hij kennelijk wel. Maar laten we er geen doekjes om winden, deze grootmeester in het schaakspel weet donders goed wat hij doet en geen actie is spontaan of ondoordacht. Ben benieuwd hoe en in welke vorm hij terug denkt te komen en op welk podium, want dat is het enige wat er achter zit.. Niet wat wil Lance er mee zeggen, maar wat wil Lance er mee bereiken.
12 juni 2015 22:15
@klootje: +10

@albertoooo
Hier gebruik je de drogreden van de overdrijving: " het monster Lance hebben ze nl. zelf gecreerd". Pardon? En, jij gelooft ook zeker dat de USA zelf ISIS heeft gecreerd zeker? Aluhoedjes verzamelen! ;)

Het gebrekkige controlesysteem en lange tijd het gebrek aan een goede epo-test heeft veel zaken mogelijk gemaakt. En ja, nederlander Verbruggen heeft ook wat zaken laten verdwijnen van Armstrong. Maar.... niemand bij de UCI heeft Armstrong gedwongen doping te gebruiken, niemand bij de UCI heeft hem opdracht gegeven om zijn ex-masseuse, journalisten, ploeggenoten (o.a. Andreu) te intimideren, bedreigen en zelfs financieel te ruineren. Dat zijn de keuzes van enge Lance zelf geweest! Komop zeg...
12 juni 2015 22:26
@tendam
Wat een vreemde vergelijking? De "publieke arena" is een heel algemeen en breed begrip versus Armstrong die specifiek een dag voor het grootste evenement ter wereld de aandacht op zich probeert te vestigen...
Zowieso is je ad hominem op Cookson niet sjiek; door hem weg te zetten als iemand die niemand kent en waarvan niemand weet waar hij voor staat. Feitelijk overigens volkomen onjuist: de man heeft zeer veel media-exposure gehad in de wieler- en sportwereld en zeer stevige uitspraken gedaan waarin zijn visie op valsspelers, mechanische doping en de toekomst van o.a. de grote ronden heel helder is.

Maar 1 ding wordt dan wel duidelijk uit je post: je hebt meer met het type Blatter dan type Cookson. Bravo!! ;)
12 juni 2015 22:45
Wauw, haat komt van diep...
Bitterheid komt van diep....
Tegen iemand die je niet eens kent, in een tijd waar 90 procent van de renners doping gebruikte.
12 juni 2015 22:58
Daan, ik vroeg straks aan Vinnie hoe oud hij was. Wat ik eigenlijk met die vraag bedoelde is: wat herinner jij je van de tijd Armstrong?
Ieder zijn mening, en leeftijd zegt niet alles. Maar ik verzeker je dat je een heleboel context mist om een oordeel over Armstrong te kunnen vellen, als je die tijd niet bewust meegemaakt hebt.
12 juni 2015 23:28
tja, de ene keer een slimme uitgekookte man, en de andere keer een psychopaat. kom op zeg. doping is van alle tijden en het is nog wel eens georganiseerder ook geweest (DDR) maar een man krijgt levenslang omdat hij toevallig een klootzak is.
ik ben zeer tegen doping maar ik kan er niet bij dat er met zo veel verschillende maten wordt gemeten.
12 juni 2015 23:34
8.6, wat is je punt? Beide zouden niet samen kunnen gaan? Kom op zeg.
12 juni 2015 23:45
mijn punt is dat je je ervoor moet hoeden om je frustratie over de dopingproblematiek niet moet projecteren op alleen maar een man. ja, hij is schuldig, ja hij is een klootzak. maar er zijn zo veel schuldigen en klootzakken, en een klootzak als enige voor de rest van zijn leven schorsen, zeges afpakken, doodzwijgen en weren terwijl de rest er veel makkelijker van afkomt doen de problemen niet oplossen.
13 juni 2015 00:24
Zolang Vinokourov nog gewoon achter het stuur van de ploegwagen zit, heeft Armstrong gewoon hartstikke gelijk.

Eens met 8.6 en oneens met klootje.

We kunnen wel doen alsof Armstrong de Judas van het wielrennen is, maar zolang ik niet weet hoe het er bij andere ploegen aan toe gaat en ging (daar is gewoon heel weinig informatie over) kan je dat amper in perspectief plaatsen.
13 juni 2015 00:30
Dat ze hem symbolisch Tours afgepakt hebben enz. het zal wel. Mij om het even.

Deze man staat voor wel wat meer dan dopinggebruik alleen, dat wordt wel heel makkelijk van tafel afgeveegd. De man was niet zomaar een klootzak maar dé ambassadeur van het wielrennen. Het hele verhaal was niet een dopingschandaal, het was vele malen groter dan dat.
Dus wederom vraag ik je dan: wat zijn de voordelen voor de wielersport om hem 'weer in de armen te sluiten' tov de nadelen? Motiveer dat eens dan. Of gaat het je puur over Armstrong zelf? Dat de man (iedereen) een kans verdient?
13 juni 2015 09:13
Mijn reactie is een beetje laat, maar zelfs als jarenlange tegenstander van Armstrong begrijp ik de algemene conclusie uit het usada rapport niet.

Feit: uit de hertesten bleek dat iets van 95% van het tourpeloton epo gebruikte (in 1998 of zo).

Wanneer je dit feit in je achterhoofd houdt, en redeneert, dan komen er vragen bij mij op.

Vraag 1) is het geloofwaardig dat doping massaal gebruikt wordt, maar dat het team van Armstrong grote druk van Armstrong nodig had om overstag te gaan?
M.i. suggereert dit de gewenste stelling van usada dat Amerikanen clean waren en van natuur hun sport eerlijk beoefenen.
Armstrong zat niet bij Once, Mapei, Kelme, Saeco, Telekom, TVM, Rabo, etc. In die teams gingen de renners blijkbaar zonder druk overstag om te doperen. Er was in ieder team druk. Zonder epo kon je niet het benodigde niveau halen en kon je dus een ander beroep zoeken.

Vraag 2) ik kan mij geen massaal uit de school klappende vrienden en familieleden van andere renners herinneren. Ook zij hielden hun mond. Ging dat dan altijd op vriendelijke wijze? Stel dat een vriend van Contador hem wil naaien en de vuile was buiten hangt, zegt Contador dan 'eerlijk' dat klopt en ik stop met wielrennen, of zal hij de strijd aan gaan, de boodschapper ongeloofwaardig afschilderen en zijn hachje proberen te redden? Dit is natuurlijk hypothetisch, maar een absolute topsporter zal altijd de strijd aan gaan want dat is nu eenmaal zijn natuur.
13 juni 2015 12:06
@Daan
Eens met KlootjeKriekeljon: ik zie in je profiel dat je 15 jaar jong bent. Dat verklaart deels je reactie. Lance won zijn eerste Tour toen jij nog niet geboren was. Ik volg het wielrennen intensief van 1980 en dat was een poos na mijn geboortejaar ;)
Veel ' context' zoals klootje het noemt, heb ik zelf meegemaakt. Met open mond heb ik naar demonstraties van de Gewiss Balan ploeg gekeken in de klassiekers, het uit de sport stappen van rasklimmers als Lucho Herrera a.g.v. de opkomst van EPO etc. Ook volgde ik Armstrong al vanaf vroeg in zijn carriere, waarbij hij wereldkampioen in Oslo werd. Ik was fan en kocht zijn (trainings)boeken. Maar tijdens zijn zegereeks in de Tour was hij al niet meer geloofwaardig voor mij, zijn transformatie te ongeloofwaardig en zijn gedrag te arrogant en respectloos naar anderen. Ik zie hem nog tijdens een Tour-etappe een jonge wielrenner terughalen en 'koudstellen'. Daar nam ik al afstand van hem, lang voor het USADA-rapport. Heb je dat trouwens al eens integraal gelezen? Ik wel en ik kan je dat echt aanbevelen. Hoe meer context je kent, hoe beter je je uiteindelijke mening kunt vormen over L. Armstrong.
13 juni 2015 13:02
Scotty jij maakt het wel heel bont. Jij maakt van de feiten een prachtig verhaal. Armstrong heeft in tientallen pogingen tot keihard ontkennen zelfs die ziekte gebruikt. Hij heeft meerdere keren uitspraken gedaan als: miljoenen zieke mensen hebben hun vertrouwen in mij gevestigd, en dan denken jullie dat ik lieg over dopinggebruik. Ik zou alles kwijt raken, geld, sponsors, maar vooral... het vertrouwen van die miljoenen zieke mensen.

Coldeportes, mensen zijn pijnlijk kort van geheugen. Ik vraag me af of namen zoals Simeoni, Walsh, O'Reilly, Kimmage ook recht op een tweede kans hebben in het leven. Krijgen die ooit nog een tweede kans op wat ze misgelopen hebben? Die zitten niet op hun met bedrog en manipulatie verdiende miljoenen. Die hebben niet gelogen. Maar waar zijn die in jullie nobele verhaal?

Sommigen willen mij zelfs doen geloven dat er tientallen voorbeelden zoals Armstrong in het wielrennen waren. Tientallen 'bosses'. Maar in al die jaren geen enkel sappig detail of gerucht over die renners naar buiten gekomen in tegenstelling tot alle verdachte feiten die er in de jaren '90 al reeds waren rondom Armstrong.
13 juni 2015 14:09
@Klootje
In ALLE ploegen in de jaren '90 gingen de renners overstag om epo te gebruiken. In de ploegen waar Armstrong reed, maar net zo goed in al die ploegen waar hij niet reed. Hoe kan je dan het usada rapport op DIT gebied serieus nemen? Je kon geen succesvolle profrenner zijn zonder epo. Dus alle renners voelden een druk om overstag te gaan. Usada wil suggereren dat de Amerikaanse renners van nature roomser dan de paus waren en enkel door de 'duivel' (Armstrong) tot doping zijn overgegaan. Ongeloofwaardig (ook van Zabriskie).
13 juni 2015 14:57
Jij pakt dus alleen de doping er uit en je vergeet het aanzetten tot dopinggebruik, afleggen van valse verklaringen en liegen onder eed, manipulatie, chantage, bedreiging, machtsmisbruik en ga zo maar door.
Welke renner vind je dus dat je met Armstrong mag vergelijken? Er komt echt niemand in de buurt bij hem. Geen renner was ooit zo machtig als Armstrong, geen renner zou het voor elkaar krijgen om tot aan de hoogste tak van de boom invloed uit te oefenen.

Maar voor de derde keer: zeg mij dan wat de winst is om Armstrong wel weer in genade aan te nemen? Wat wint de wielersport die in een crisis verkeert er bij. Welk doel dient dit.?
13 juni 2015 15:59
Voor mij hoeft hij niet in genade aangenomen te worden. Ik ben altijd tegenstander van Armstrong geweest. Maar het klakkeloos aannemen van de conclusies van een eenzijdig en naïef usada rapport, is een ander uiterste. Nogmaals de vraag dus wie die andere 800 profrenners heeft aangezet tot dopinggebruik in 1999. Was dat Armstrong, of was er iets anders aan de hand? Waarom is usada niet kritischer in gegaan op de slachtofferverhalen van Zabriskie, Leipheimer, etc? Waarom dopeerde Leipheimer zich ook toen hij naar andere teams overstapte? Hier heb ik nooit een bevredigende verklaring op gehoord.
13 juni 2015 17:17
@klootje
Je had toch in de gaten dat ik het volledig eens met je ben, of niet? :)
13 juni 2015 17:18
Waar je voor mij ook de fout in gaat is doen alsof hij types als Leipheimer tot doping aangezet heeft. Ben het helemaal met je eens dat je met bijv. een Leipheimer geen mededogen hoeft te hebben. Die zijn er mee in aanraking gekomen, mede door Armstrong. Voor een Hamilton geldt dat ook, maar als je zijn boek leest zie je precies wie er aan de touwtjes trok. Wie bepaalde. Er is zeker een flinke mate van druk geweest, maar dan heb je nog altijd de vrijheid om er nee tegen te zeggen.
Er zijn echter ook renners die niet wilden gebruiken en gewipt werden uit het team, en daar gaat het mij meer over. Dat kun je allemaal niet bagatelliseren. Ook Landis zijn verhaal is daarin interessant. Jij bent Armstrongs rol wel heel erg aan het down-playen, Orakel. Waarom heeft die man de bijnaam 'the Boss' gekregen denk je.

Je noemt je kijk genuanceerd, ik neig juist naar het tegenovergestelde als ik eerlijk ben. Ik mis alle kanttekeningen in je verhaal als je het over bijvoorbeeld inspiratiebron hebt: iemand die wint en aan een goed doel doet. Dat is wel heel kort door de bocht, de wijze waarop laat je onbesproken.

Edit: laat ik het zo zeggen: bepaalde aspecten van Armstrong kunnen zeker inspirerend zijn en daar doen zelfs de ergste details niet veel aan af. Maar Armstrong een inspirerende man noemen, das toch wel gewaagd hoor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.