zondag 14 april 2024 om 19:17

Arthur van Dongen blikt terug op Amstel Gold Race: “Snap het niet helemaal”

Video Visma | Lease a Bike kan terugkijken op een succesvolle koerszondag. De Nederlandse formatie wist met Marianne Vos de vrouwenversie van de Amstel Gold Race te winnen, terwijl Tiesj Benoot derde werd in de mannenkoers. “We hebben veerkracht getoond”, concludeert ploegleider Arthur van Dongen in gesprek met WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“We zitten al weken in de hoek waar de klappen vallen, maar vandaag heb ik toch een goede ploeg gezien”, begint Van Dongen zijn relaas. “Met twee kopmannen (Benoot en Jorgenson, red.) die nadrukkelijk aanwezig waren en Tiesj die meedeed voor de overwinning. We hebben veerkracht getoond en een goede wedstrijd gereden.”

Benoot hoopte in de finale zijn medevluchters nog te verrassen, maar slaagde niet in zijn opzet. “Vansevenant besliste daar anders over. Dat is zijn goed recht, maar ik snap het niet helemaal. Als hij Tiesj laat rijden en de andere twee (Pidcock en Hirschi, red.) rijden het dicht, dan was het voor hem de grootste kans geweest om voor de overwinning te rijden. Hij beslist anders en dat is jammer, maar we zijn blij dat Tiesj er was en nog op het podium eindigt.”

Benoot kreeg na ruim 250 kilometer de kans om te sprinten voor de zege, maar dan wel tegen twee – op papier – snellere renners. “We wisten dat het in de sprint moeilijk zou worden, maar het mooie van de wielersport is dat het vaak net anders loopt. We waren er dicht bij, hebben een goede wedstrijd gereden maar helaas net niet gewonnen.”

Benoot (links) kwam in de sprint tekort – foto: Cor Vos

De mannen van Visma | Lease a Bike reden een zeer aanvallende koers, en dat was niet zonder reden. “Iedereen zit natuurlijk te wachten tot het moment dat Mathieu (Van der Poel, red.) zijn bom gaat gooien. Die kwam er alleen niet. Hij was misschien iets minder, maar het is zaak om in de cruciale fase mee te zitten als je mee kunt zitten. Ook om de klap van Mathieu voor te zijn. We hebben daarop geanticipeerd”, schetst Van Dongen.

Ardennenklassiekers
Wat heeft de ploegleider vandaag eigenlijk geleerd voor de komende Ardennenklassiekers? “Dat het nieuwe wedstrijden zijn. Nieuwe ronde nieuwe kansen. We weten dat we met Tiesj een man in vorm in de ploeg hebben. Zijn vrouw is hoogzwanger en we hopen dat hij nog wel de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik kan betwisten. Voor Luik komt ook Attila Valter er weer bij. Ik denk dat we weer goed in koers zitten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.