Froome neemt bekende sportadvocaat in de arm
foto: Sirotti
vrijdag 15 december 2017 om 14:39

Froome neemt bekende sportadvocaat in de arm

Chris Froome heeft de bekende sportadvocaat Mike Morgan in de arm genomen om te voorkomen dat hij een schorsing krijgt voor zijn positieve test op Salbutamol. Dat melden Britse media. Morgan verdedigde eerder al de belangen van mensen binnen de wielerwereld, onder wie Alberto Contador en Johan Bruyneel.

Wielrenners Lizzie Deignan, Sergio Henao en Daryl Impey werden ook door Morgan bijgestaan, evenals topsporters Maria Sharapova, Marin Cilic (beiden tennis), Veronica Campbell-Brown (atletiek) en Mamadou Sakho (voetbal).

‘Zaak kan nog maanden duren’
Bronnen van Le Monde en The Guardian, die het nieuws over de positieve test van Froome naar buiten brachten, zeggen dat het aannemelijk is dat de zaak pas in de lente van 2018 – mogelijk tijdens de Giro d’Italia – verder gaat. Sky heeft een team van juristen en wetenschappers ingeschakeld om Froome’s onschuld te bewijzen, maar de benodigde laboratoriumstudie is nog niet uitgevoerd. Omdat dit onderzoek veel tijd vergt, is het onwaarschijnlijk dat het voor 2018 plaatsvindt.


Vuelta-winnaar Froome moet zich bij de UCI verantwoorden vanwege een te hoog gehalte Salbutamol in zijn urine. Na de achttiende etappe van de Ronde van Spanje is een dubbele hoeveelheid van het middel voor astmapatiënten vastgesteld. De A-staal en B-staal waren positief. Salbutamol staat op de dopinglijst, maar zonder attest mag een renner een bepaalde hoeveelheid inhaleren. Froome had 2000 nanogram per milliliter in zijn urine, waar 1000 nanogram is toegestaan.

Froome zelf ontkent iets strafbaars te hebben gedaan. Hij moet samen met zijn ploeg Sky, en nu dus ook met de steun van advocaat Morgan, uitleggen hoe het kon dat twee keer de toegestane hoeveelheid Salbutamol in zijn urine terecht is gekomen.

Alles weten over de zaak-Froome? Klik hier voor een overzicht.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
15 december 2017 15:20
@hoofdisvrij
mooi feitelijk leesvoer met goede achtergrond informatie over de feiten. Bedankt voor de link.
Inmiddels begrijp ik ondanks die feiten echter wel waarom iedereen spreekt over het meten met 2 maten. Ulissi kreeg met nagenoeg hetzelfde "vergrijp" wel een voorlopige schorsing in 2014. Dat is uitermate dubieus. Ik ben benieuwd of onze nieuwe UCI voorzitter dat nog even gaat uitleggen...
15 december 2017 15:21
Sky krijgt helemaal geen voorkeursbehandeling. Sky neemt een voorkeursbehandeling. Waar andere ploegen gelijk in de stress schieten en mensen beginnen te schorsen of ontslaan, weet Sky precies wat hun rechten en plichten zijn. En de UCI heeft hier verder geen handvest voor. Dus die kunnen, zowel in dit geval als alle andere gevallen, helemaal niks zonder medewerking van de ploeg. Hun procedure is namelijk gebaseerd op normale rechtsgang en niet ingesteld op een wielerseizoen.
Bv Ulisi kon alleen maar snel geschorst worden omdat zijn ploeg gebaat was bij een snelle afhandeling.
15 december 2017 15:31
TomDJ en Hoofdisvrij; +1
Je kunt er van alles van vinden (dat doe ik ook want het rammelt en riekt wat) maar we kunnen pas echt 'oordelen' als er meer informatie is. Ik ben vooral benieuwd wat de verklaring gaat zijn en als de uitkomst is dat zijn lichaam extreem reageert dan lijkt me zo'n test gewoon niet betrouwbaar genoeg en misschien moeten ze dat middel dan gewoon helemaal niet meer toestaan. Dan is ziek gewoon 'ziek' en moet je afstappen. Verder heel logisch toch dat hij een advocaat in de arm neemt? Als je het tegendeel moet bewijzen lijkt me dat niet meer dan normaal. Wat ik me wel afvraag is hoe een kleine ploeg met veel minder budget dit voor elkaar zou moeten krijgen, zij kunnen al dat soort onderzoeken toch nooit betalen? Dat voelt wat scheef, maar dat ligt niet aan Sky of Froome.
15 december 2017 15:31
Waarom neemt Froome een sportadvocaat in de arm ? Hij hoeft toch alleen maar een aanvullende verklaring af te leggen aan de UCI, waar de UCI genoegen mee zal nemen, toch ?!
15 december 2017 15:59
Twee keer te hoog boven een al heel ruime limiet lijkt me duidelijk. Waarom wordt die gozer niet per direct geschorst?
15 december 2017 16:04
Tja, voor de juridisch geinteresseerden (wat er altijd keiveel zijn hiero) heerlijk voer maar vd sport is het natuurlijk ongelofelijke shitzooi zo'n spookzaak.
15 december 2017 16:19
het lijkt me onmogelijk dat hij willens en weten en bewust en/of op aanraden van de arts twee keer zoveel genomen heeft... zo'n overschrijding door een externe oorzaak (uitdroging) geloof ik ook niet... ik denk dat Sky een vergissing of rekenfout heeft gemaakt, in paniek door de slechte dag op Los Muchacos, met een bloedzak waar nog andere middelen in zaten... zou het niet kunnen dat Froome altijd op de max gaat zitten met dit middel en dus ook op de dag dat er bloed afgetapt werd? of zoals de longarts op tv zei: hij heeft pillen of injecties genomen...
15 december 2017 16:26
Als Froome al sinds zijn jeugd asma heeft dan zou het interessant zijn dat eens iemand onderzoekt of dit:
1. bekend is bij de huisarts uit zijn jeugd.
2. zijn klasgenoten Chris Froome in zijn schooltijd al met een inhalator zagen.
15 december 2017 16:27
Froome zag er volledig uitgeperst uit op 6 september, onmogelijk dat ie een dag later volledig hersteld de sterren van de hemel rijdt.
En kan iemand uitleggen wat een sportadvocaat is, zoiets als een dik overbetaalde misdaadadvocaat die alles recht praat wat krom is en wellicht met naar een naarstig gezocht proce dure foutje de dans weer weet te ontspringen?
Sky lijkt de rollen omgedraaid te hebben, verdenking ligt nu bij de UCI, benieuwd hoe ze zich hier uit gaan redden.
15 december 2017 16:27
Elke modale renner was al geschorst, maar deze renner wordt weer zijn hand boven zijn hoofd gehouden.
15 december 2017 16:33
@Hoofdisvrij: Thanks. Eindelijk eens een objectieve uiteenzetting van de situatie i.p.v. al dat onderbuik-gebrul.

Dat deze situatie verkeerd wordt ingeschat wat betreft juridische procedure is dan weer niet zo gek als je ziet hoeveel artikelen je bij elkaar moet schrapen om tot de juiste conclusie te komen. Maar zoals gewoonlijk roepen mensen liever eerst voordat ze nadenken of research doen.
15 december 2017 16:46
@Spinergy Dit is niet eens meer in gaan op dit onderwerp maar gewoon laster. Is er ook maar één onderbouwd argument wat wijst op bloeddoping. Ik zie graag de erkende bron.
15 december 2017 16:47
Begrijpelijk dat hij zichzelf wenst te verdedigen. Ook zijn goed recht; dat recht heeft in principe iedereen in een normale rechtstraat. Maar daar waar schuld pas schuld is als het bewezen is en eventuele sancties pas na schuldvaststelling in hoort te gaan, zie ik op het gebied van professionele sport toch wel een verschil. Ben toch wel van mening dat het vanuit een sportief oogpunt rechtvaardiger is als de verdachte preventief aan de kant wordt gehouden in plaats van het recht gebruik maakt door te blijven gaan. Dit om te voorkomen dat prestaties bij evenementen, die tenslotte op specifieke kalenderdagen vastgelegd zijn, geannuleerd moeten worden. Daar is niemand echt bij gebaat, zeker het publiek niet waar je die evenementen voor organiseert.

Na vaststelling van een schuld, kan een eventuele schorsing met terugwerkende kracht worden afgedaan. Bij vrijstelling is de verdachte een slachtoffer van de situatie. Liever dit dan dat bijvoorbeeld de Giro als evenement, collega's en het publiek straks het slachtoffer zijn als de resultaten uiteindelijk op de schop moeten.
15 december 2017 16:56
lijkt wel alsof de UCI een brits tintje heeft.
15 december 2017 17:18
Voor de mensen die wat meer achtergrondinfo willen over Salbutamol en de eventuele vervolgstappen die de komende tijd waarschijnlijk te lezen zijn:

http://sportsscientists.com/2017/12/brief-thoughts-froomes-salbutamol-result/

Ik acht de kans vrij klein dat Froome zich hieruit gaat redden..
15 december 2017 17:36
@ thorsen, misschien is het afschrijven van de meningen hier als een onderbuik gevoel wel kortzichtig. Andere veroodelen omdat ze zich misschien minder kunnen verwoorden is ook makkelijk.

Waarom tot de bodem uitzoeken? De regels is vast gesteld en hij gaat er overheen. Duidelijker kan het volgens mij niet worden. Daarna moet er meteen een straf komen anders kan je de grenzen net zo goed niet opstellen. Of het terecht is en/of de waarde te laag is vraag 2 maar daar houdt men zich nu mee bezig. De UCI heeft naar mijn idee zwak opgetreden door Sky de mogelijkheid te geven voor een verklaring waar ze hiervoor dat niet hebben gedaan.
15 december 2017 17:42
Nu begrijp ik ook waarom Froome de Giro gaat rijden. Hij wist natuurlijk al lang dat hij een jaar geschorst zou worden. Nu kan hij nog een heel voorjaar en een giro rijden, waarna hij eind mei geschorst wordt met terugwerkende kracht voor een jaar. Ja zijn giro en vuelta overwinningen gaat hij moeten inleveren, maar hij gaat straks maar 3 maanden aan de kant staan, waarin hij zich gewoon op het wk tijdrijden gaat voorbereiden.
15 december 2017 17:49
@Lopopodium; mooie inhoudelijke reactie, ik kan wel mee in je gedachtegang. Goed punt wat betreft onmiddellijke schorsing bij grote afwijkende waarden of positieve testresultaten. Het scheelt inderdaad veel onduidelijkheid, achteraf klassementen bij moeten stellen, gelijke behandeling, minder discussies en tijdrektactieken.
15 december 2017 17:55
Denk deze gast en zijn team dat ze boven de wet staan (meende een Amerikaan ook ) schorsen deze notoire gebruiker
15 december 2017 18:12
Ze hebben al drie maanden de tijd gehad en nu opeens wordt de hele reutemeteut uit de kast getrokken.

Echt, het zou een zegen zijn voor de wielersport zijn als deze van meet af aan uiterst schimmige ploeg zo snel mogelijk verdwijnt.
15 december 2017 18:14
Het is wel sterk dat hij nu pas een advocaat raadpleegt.
Als de krant er niet achter was gekomen van zijn "doping" had er geen haan
naar gekraait en was hij zo de dans ontsprongen.
15 december 2017 18:18
Advocaten: mensen met de gave om van daders slachtoffers te maken en vice versa.
Blijft knap, dat we daar in blijven stinken....
15 december 2017 18:29
Vele lopen hieral op vooruit op een schorsing en dat Froome zijn overwinning in de Vuelta moet inleveren. Geldt dit niet alleen bij dopinggebruik ? Froome heeft toch alleen een medisch toegestaan middel genomen, waarbij er bij 1 test een veel te hoge afwijkende waarde is geconstateerd t.o.v. andere testen. Logisch dat de UCI hier eerst een nadere verklaring wil alvorens vervolgstappen te nemen. Froome is toch wel een boegbeeld in het huidige wielrennen. De UCI kan ten alle tijde een schorsing opleggen, beter even afwachten, want als achteraf blijkt dat een vooraf opgelegde schorsing vooruitlopend op het onderzoek onterecht is vanwege een steekhoudende verklaring en bewijs dan zijn de rapen ook gaar.
Froome gaat hier zo wie zo door al deze publiciteit niet goed uitkomen. Enige terughoudenheid en zorgvuldigheid lijkt mij wel gepast.
15 december 2017 18:45
Dat gaat met Froome in de wedstrijden die hij nog mag rijden in 2018 niet
"Goed" komen.
Als hij de TDF zou rijden, vrees ik het ergste voor hem, want door de Fransen
zal die uit gekotst worden .
Arme gendarmerie die hem moet beschermen langs de routes tegen de
" wielerliefhebbers", laat de organisatie nu al beginnen met overal hekken
te zetten, dit wordt een " ramp" voor het wielrennen.
Dus Froome blijf thuis en neem een jaar "vakantie"
15 december 2017 18:52
Quote:
skylimit - 15 december 2017 om 18:29

Vele lopen hieral op vooruit op een schorsing en dat Froome zijn overwinning in de Vuelta moet inleveren. Geldt dit niet alleen bij dopinggebruik ? Froome heeft toch alleen een medisch toegestaan middel genomen, waarbij er bij 1 test een veel te hoge afwijkende waarde is geconstateerd t.o.v. andere testen.


Ja, en die te hoge waarde mag niet, dus dopinggebruik. Tenzij Froome, a) ondubbelzinnig kan aantonen dat hij absoluut niet meer dan de toegestane hoeveelheid van 800 microgram heeft geïnhaleerd, b) ondubbelzinnig aantonen hoe het fysiologisch kan dat die 800 microgram bij hem een urinewaarde van 2000 nanogram heeft opgeleverd, terwijl met een toegestane urinewaarde van 1000 nanogram al een veel hogere marge is gesteld door het WADA dan wat die maximale inname van salbutamol aan urinewaarde zou opleveren en die 2000 nanogram bijzonder vreemd maakt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.