Froome wil niet profiteren van blessure Contador
donderdag 7 juli 2016 om 10:30

Froome wil niet profiteren van blessure Contador

Alberto Contador was gisteren opnieuw een van de verliezers van de dag. De aangeslagen Spanjaard, die in de openingsdagen van de Tour twee keer ten val kwam, verloor in de vijfde etappe ruim een halve minuut op zijn rivalen. Chris Froome zat niet te wachten op die extra marge. “Ik win liever tijd op hem in de bergen, niet omdat hij geblesseerd is.”

Dat Contador moest lossen toen het tempo in de slotfase werd opgevoerd, is volgens Froome niet meer dan logisch. “Dat is heel normaal als je een paar keer hard bent gevallen. Niemand vindt dit leuk om te zien, ik ook niet.”

“Verbaasd over Nibali”
Waar Contador nog steeds enigszins de aansluiting heeft met de rest, hoeft Froome met een andere oud-Tourwinnaar geen rekening meer te houden. Vincenzo Nibali verloor gisteren bijna een kwartier en liet daarmee zien geen ambities te hebben voor het klassement. “Ik was erg verbaasd over Vincenzo”, geeft Froome aan. “Ik had eigenlijk verwacht dat hij hier op zijn best zou zijn.”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2016 10:32
Altijd correct, Froome. Weinig charismatisch misschien maar een voorbeeldige prof, wat mij betreft.
7 juli 2016 10:33
Ik had een klein beetje het idee dat vicenzo zich bewust liet lossen om straks in de Pyreneeën of alphen te mogen aanvallen.... Gaan we echt nog wel wat van zien (hoop ik) en anders is het een grote teleurstelling.
7 juli 2016 10:35
Ik geloof wel dat Froome dit meent. Elke kampioen wil het liever zelf doen dan te profiteren van zo'n blessure.
De enige die verantwoordelijk gehouden mogen worden zijn de teamleiders van Tinkoff, die geen enkele knecht bij Alberto hebben gelaten, gewoon schandalig is het.
7 juli 2016 10:36
Nibali ging hier als knecht naar toe dus of die gaan we later zien of die is geen laatste knecht van Aru :P

En inderdaad politiek correct gereageerd op Contador, alhoewel ik me goed kan voorstellen dat hij het meent. Liever je rivalen eerlijk verslaan dan door geluk/pech.
7 juli 2016 10:43
Froome is een rolmodel als het sportifiteit betreft. Zeer aardige gast. Misschien gunt hij aan het einde van de tour Contador wel een etappe s het geel al binnen is. Zou mooi zijn.
7 juli 2016 10:44
Froome zal het niet vervelend vinden dat hij wat extra voorsprong heeft op Contador, maar snap wel dat hij liever een voorsprong opbouwt in de bergen door te laten zien dat hij gewoon beter is dan dat je een voorsprong in de schoot geworpen krijgt door een valpartij of blessure van 1 van je concurrenten.
Nibali had ik veel meer van verwacht. Durf niet te zeggen of hij gister liet lopen of dat hij echt niet mee kon, maar een kwartier verliezen in een etappe als gister voor iemand als Nibali is natuurlijk ongekend. Zou goed kunnen zijn dat hij bewust op achterstand binnengekomen is gister, zodat hij dit weekend de aanval kan kiezen. Aanstaande vrijdag zie ik al gelijk een mooie mogelijkheid voor hem, met die beklimming aan het einde van de etappe en dan die stijle afdaling. Ideale etappe voor iemand als Nibali. Hoop en verwacht hem deze Tour nog wel van voren.
7 juli 2016 10:49
Mee eens @Wim. Messi heeft ook het charisma van een natte tosti, maar is wel gewoon de beste, en op wat belastingontduiking na, ook een gentleman.
7 juli 2016 10:51
Sportief gezien win je altijd liever in een eerlijke strijd. De tijd leert dat er altijd favorieten en outsiders wegvallen door pech. Ook Froon zal erkennen dat het beter een ander kan overkomen dan jezelf. Na gisteren staat het merendeel van de uiteindelijke top tien al in de top 20. Nog niet op achterstand verwacht waren met name Contador, Landa, Nibali. Verwacht deze heren ook niet meer in de top 10.
7 juli 2016 10:52
Gelukkig bestaan ze nog, die sportiviteit voorop stellen, een voorbeeld voor velen omdat een deel het waarschijnlijk niet erg vond dat bertje het asfalt kuste. Noem het charisma voor mijn part Wim.
7 juli 2016 10:58
Ik denk wel dat hij het meent, al sluit ik niet uit dat dit soort teksten ook voorbij komen tijdens de mediatraining.
Ten aanzien van Nibali, ik denk dat hij verstandig is geweest. Zodra hij aanvoelt dat hij Aru niet meer kon helpen, en hij wist dat de etappe weg was, was sparen, sparen en nog eens sparen het beste wat hij kon doen. Wat heeft hij eraan om 2 min te verliezen op de groep favorieten wanneer dit veel energie kost?
7 juli 2016 11:05
Froome weet dat hij Contador in topvorm al kan verslaan. Laat staan een geblesseerde Bertje.
7 juli 2016 11:08
Dat Froome een gentleman is wisten we al natuurlijk.

Waarom de kritiek op de Tinkoff ploegleiding? Gisteren ook al 3x van je gelezen Johny. Ben je boos? Kreuziger heeft er toch de hele tijd bij gezeten voor Contador? Dat Contador in die laatste afdaling geen knecht meer voor zich had lijkt me geen ramp, en voor die 3 seconden die het had gescheeld ga je toch ook niet een (vooralsnog) in topvorm verkerende Kreuziger laten wachten? Ze zullen dondersgoed beseffen dat de Tour winnen er al niet meer in zit, waarom dan Kreuziger ook onnodig tijdverlies laten oplopen? Mocht Contador straks in de Alpen alsnog voor het podium mee kunnen gaan doen, wat me door de Pyreneeën die snel komen uitgesloten lijkt, dan kunnen ze alsnog Kreuziger gebruiken.
7 juli 2016 11:10
Natuurlijk zal Froome dit menen. Voldoening zal ook een stuk groter zijn wanneer hij Contador op een sportieve manier verslaat dan door valpartijen. Maar als Froome aan het einde van de Tour 10 sec overhoudt op Contador, dan zal hij toch ook erg blij zijn dat Contador nu wat last had van die valpartijen.

Nibali had ik hier niet op z'n best verwacht. Heeft net de Giro gewonnen, en hier is Aru de kopman. Ben wel benieuwd of Nibali zich vooral op knechtenwerk gaat richten, of op etappewinst.
7 juli 2016 11:14
Hij wil niet profiteren, ondertussen heeft hij toch al 1,20 min. "cadeau" gekregen, al kan Froome daar natuurlijk verder niets aan doen als Bertje er zelf bij gaat liggen.
Nibali is weer een groot vraagteken. Is hij goed dan zou hij deze etappe bij de beste mee hebben moeten kunnen, geldt eigenlijk ook voor Dumoulin en Landa. Het is duidelijk dat deze met andere doelen hier rondrijden en zich misschien hoogstens een keer in een etappe mee gaan doen voor een top-notering. Astana als ploeg lijkt mij momenteel minder sterk dan Sky en Movistar. Het wordt dus een gevecht tussen Sky en Movistar en de rest mag proberen zolang mogelijk aan te klampen.
Purito lijkt ook op tijd klaar voor zijn Andorra en Aru schijnt ook weer bij de pinken te zijn.
Benieuwd welk wondermiddel hier de oorzaak van is, behalve hard trainen, goed rusten, hoogtestages - goed gezond menu m.b.t. drank en voeding.
7 juli 2016 11:20
Een directe concurrent versla je altijd liever in een 1-tegen-1 duel, maar Froome vindt het helemaal niet erg dat Contador op achterstand staat. Aan Quintana gaat hij z'n handen vol hebben, dus Contador heeft hij graag op een anderhalve minuut staan.

En eigenlijk geloof ik best nog wel in een eindoverwinning van Contador. Een anderhalve minuut achterstand is echt niet bijzonder veel. De Pyreneeën wordt overleven, maar misschien komt hij er in Andorra wel wat doorheen. Hij is de afgelopen dagen al flink verbeterd. En als je ziet wat er allemaal nog aankomt relatief laat in de Tour, zoals de Ventoux, 2 tijdritten, Joux Plane, Mont Blanc en Grand Colombier, dan koester ik nog wat hoop.
7 juli 2016 11:31
@kwiat

In de bergen was die gewoon goed, alleen had die moeite met die laatste versnelling door zijn mankement aan z'n schouder. Daarbij kwam die echt tot op 10 meter van dat groepje dus hoop heb ik ook nog. Sowieso op podium en een mooie etappe. Mannen als Pinot, Aru en Bardet gaan naar alle waarschijnlijkheid ook nog een mindere dag hebben.
7 juli 2016 11:33
Nette reactie van Froome. Ik had het verlies van Contador wel weer verwacht gisteren maar hij lijkt er iets doorheen te komen. Hopelijk gaat het weer rustig vandaag, zodat hij in de Pyreneeën erbij kan blijven.
Nibali zegt zelf zoiets van: "Nothing happened. I'm alright. It's normal. I knew I was coming on this Tour de France to work for my team and for Fabio Aru. The legs didn’t work well so I gave up. We said it from the start, Fabio is the one who matters. The goal is to help Fabio and to build a good form for the Olympics."
Later in de tour zal Nibali wel beter worden, beetje zoals het in de Giro ook ging. Maar zonder klassementsambities laat je iets meer lopen natuurlijk.
7 juli 2016 11:35
Een giro winnaar presteert na het EPO-tijdperk hetzelfde jaar nooit goed in de Tour.
Froome had wat beter op moeten letten toen AndriesW zijn stats hier op WF heeft neergezet.
7 juli 2016 11:38
Hoop op het podium..? Ja, het kan nog. Niks is onmogelijk, en nog meer van dat soort clichés. Maar bedenk wel: er is gisteren hard gereden, maar alleen Bardet versnelde echt eventjes, op een colletje van 3e categorie. Daar vloog Contador er meteen af. Dat betekent voor mij toch echt dat ie er dit weekend af gaat moeten, en dan is het podium weg.

Bardet, Purito (tóch), Aru, Van Garderen, Rolland (die is goed!), Mollema, Pinot (die wordt wel beter) en ook Porte.. Allemaal jongens die voor die derde podiumplek gaan, en ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat Contador minstens 3 van die jongens nooit meer gaat inhalen. Hij gaat dit weekend gesloopt worden ben ik bang. Ik hoop het echter niet, want een Contador die hoog staat geeft gegarandeerd spektakel.
7 juli 2016 11:39
De prestatie van Nibali gister bewijst eens te meer wat voor een unieke renner Contador is.
7 juli 2016 11:52
Condator gaat afstappen is mijn voorspelling en zowiezo gaat ie niet 3de worden .........uitgesloten
7 juli 2016 11:53
@lyndalid

Wanneer Contador herstelt gaat die sowieso een bepalende rol hebben. Wie weet helpt die ze Spaanstalige maten van Movistar, of gooit die alles op de schop in de etappe met de Grand Colombier en de Joux Plane. Contador heeft vaak genoeg top 5 gefietst, dus dan zie ik hem eerder voor een mooie rit gaan dan voor een 6e/7e plek. Laten we hopen dat die goed herstelt. Mollema zie ik trouwens wel weer een dag een minuutje of 9 verliezen ofzo. Gewoon, puur omdat het een Nederlander is.:P
7 juli 2016 11:55
@Cyclingbruh
De vorm is er bij Contador, alleen die extra versnelling zit er (nog) niet op, inderdaad. Vandaag goed doorkomen, en dan is het hopen dat hij de Aspin eerst maar overleeft. In de tweede en derde week valt er een hoop goed te maken, want nog altijd hoort Contador bij de beste klimmers van dit peloton. Froome en Quintana heeft hij dit seizoen allebei verslagen. En ik vind dat hij flink verbeterd is ten opzichte van zaterdag. Dus hopen dat hij die lijn voortzet. Dat heel goed voor Contador, maar ook voor de Tour!
7 juli 2016 11:56
Nibali gaat toch gewoon voor de Olympische Spelen en het najaar neem ik aan? Dan lijkt het me niet handig om je in de Tour weer helemaal uit elkaar te trekken na de Giro.
7 juli 2016 12:03
Ach, op de joux plane kan ie zomaar minuten pakken, redelijk technische afdaling en ook de klimtijdrit is een kolfje naar zijn hand, heeft gister misschien ook wel een beetje zand gestrooid, conditie verlies je niet door een paar schrammetjes maar door gebrek aan nachtrust misschien wel, nog niks loos.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.