Giro 2024: Nummer zes! Tadej Pogacar toont zich in rit over Monte Grappa nog één keer de meester
foto: Cor Vos
zaterdag 25 mei 2024 om 17:09

Giro 2024: Nummer zes! Tadej Pogacar toont zich in rit over Monte Grappa nog één keer de meester

De laatste bergrit in de Ronde van Italië is een prooi geworden voor Tadej Pogacar. De rozetruidrager reed op de laatste beklimming van de Monte Grappa weg bij de andere klassementsrenners en boekte zo zijn zesde ritoverwinning van deze Giro. Valentin Paret-Peintre werd tweede, Daniel Felipe Martínez derde. Thymen Arensman verloor nog wat extra tijd, maar de Nederlander redde zijn zesde plaats wel.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De klassementsrenners moesten op de zaterdag voor Rome nog één keer flink aan de bak in de Giro d’Italia. De twintigste rit telde namelijk 4.200 hoogtemeters en bevatte een tweevoudige passage over de gevreesde Monte Grappa (18.1 km à 8.1%). De finish lag na 184 beneden, in Bassano del Grappa.

Elf man voorop
In de openingsfase zagen we de nodige uitvalspogingen. Uiteindelijk wisten Cyril Barthe (Groupama-FDJ) en Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) zich los te weken. Het duo kreeg even later het gezelschap van Andrea Pietrobon (Polti Kometa), Jimmy Janssens, Nicola Conci (beiden Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sánchez (Movistar), Edward Theuns (Lidl-Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Henok Mulubrhan (Astana Qazaqstan), Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani CSF-Faizanè) en Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), de ritwinnaar van vrijdag.

foto: Cor Vos

De elf kregen de zegen van het peloton en reden een voorsprong bijeen van ruim vier minuten. Die voorsprong verdedigden ze tot aan de voet van de Monte Grappa, waar Vendrame meteen een gaatje sloeg. De Italiaan werd al snel echter voorbijgevlogen door Janssens. Het leek een spelletje van de grote Belg, maar nadat Vendrame op zijn beurt de kop weer had genomen, bleek de renner van Alpecin-Deceuninck toch nog wel wat in de tank te hebben. Hij reed nogmaals weg van Vendrame en kon vervolgens aanpikken toen Sánchez en Mulubrhan voorbijkwamen.

UAE Emirates voert tempo op 
Vendrame kwam vervolgens op eigen tempo terug, samen met Tonelli. Later konden ook Conci en Fernández nog terugkeren, waardoor we halverwege de Monte Grappa zeven renners vooraan hadden. Hun voorsprong liep ondertussen wel vrij vlot terug, want UAE Emirates legde de pees er flink op in het peloton. Het werk van Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen en Domen Novak zorgde er ook voor dat Filippo Zana, de nummer negen van het klassement, al in de problemen kwam.

Vooraan dunde de kopgroep opnieuw uit. Janssens, Sánchez en Tonelli bleken de sterksten en begonnen samen aan de slotkilometer van de Monte Grappa. Geen van hen zou echter als eerste bovenkomen op de beklimming van de eerste categorie, want vanuit het peloton kwam Giulio Pellizzari nog oversteken. De Italiaan ging in de laatste honderd meter voorbij de vroege vluchters en pakte zo nog veertig punten in het bergklassement. Hij ging zodoende voorbij Tobias Steinhauser in het nevenklassement en steeg zo naar de tweede plaats in het bergklassement, achter Tadej Pogacar. Laatstgenoemde was inmiddels mathematisch zeker van de winst in het nevenklassement.

In de afdaling van de Monte Grappa verloor Janssens de aansluiting met Pellizzari, Tonelli en Sánchez, die weer wat meer tijd pakten op het peloton. De voorsprong liep weer op tot boven de tweeënhalve minuut, terwijl het op de top minder dan een minuut was. In de eerste kilometers van de tweede beklimming van de Monte Grappa ging Pellizzari alleen door en hield hij knap stand. Op elk kilometer van de top was het verschil met het door UAE Emirates aangevoerde peloton nog altijd meer dan twee minuten. Felix Großschartner reed blijkbaar niet hard genoeg, en dus gaf Pogacar het consigne aan Novak om over te nemen.

Majka leidt aanval in van Pogacar
Novak drukte het gaspedaal nog wat dieper in dan zijn voorganger had gedaan. Het ging daardoor te hard voor Romain Bardet, de nummer zeven van het klassement. De volgende slachtoffers vielen toen Rafal Majka op kop kwam en eens op de pedalen ging staan. Onder meer Geraint Thomas kreeg het lastig. De Brit liet een gaatje, waardoor Majka, Pogacar, Daniel Felipe Martínez, Antonio Tiberi en Einer Rubio wegreden. Enkel Michael Storer kon de bres nog dichten, onder meer Ben O’Connor en een harkende Thymen Arensman moesten ook passen.

Pogacar had de tijd om jonge fans blij te maken – foto: Cor Vos

Na nog een tussenversnelling van Majka, zette Pogacar op 5,4 kilometer van de top zijn aanval in. Iets meer dan vijfhonderd meter later raapte hij Pellizzari op. De rozetruidrager gaf aan de jongeling het sein dat hij zich in het wiel moest nestelen. En als de rozetruidrager dat vraagt, doe je dat. De Italiaan kon zo nog even profiteren van de slipstream van Pogacar, maar 3,5 kilometer voor de top moest hij de ontketende Sloveen laten gaan. Pogacar begon aan een solo van 34 kilometer.

Pogacar slaat gigantisch gat
Op de top van de Monte Grappa had Pogacar een voorsprong van bijna twee minuten op de eerste achtervolgers: Martínez, Rubio, Tiberi en Pellizzari, die nog als tweede boven wist te komen. Het kwartet Thomas, Storer, O’Connor en Valentin Paret-Peintre volgde door het werk van laatstgenoemde niet veel later. Arensman kreeg een grotere tik. Hij kwam, in zijn eentje, bijna drie minuten na Pogacar boven.

Op een klimmetje dat de afdaling van de Monte Grappa onderbrak, leken de groepjes van Martínez en Thomas samen te lopen. De Colombiaan liet dat echter niet gebeuren en gaf er een lap op. Pellizzari moest passen, maar kon aanhaken bij Thomas en co, die later in de afdaling toch nog de aansluiting konden maken met de groep Martínez. Omdat Storer hier gelost was, kregen we zeven renners die zouden strijden voor plek twee in de daguitslag.

Strijd om plek twee
Dat was op grote achterstand van Pogacar, die in Bassano del Grappa alle tijd had om te zegevieren. Hij boekte zijn zesde ritzege van deze ronde en breidde zijn voorsprong in het algemeen klassement nog maar wat verder uit. De kopman van UAE Emirates hoeft zondag enkel nog de slotrit naar Rome uit te doen en kan zich dan met de Giro op zak klaarstomen voor de Ronde van Frankrijk in juli.

Terug naar de strijd om plek twee in de daguitslag. Martínez, Rubio, Tiberi, Pellizzari, Thomas, O’Connor en Valentin Paret-Peintre bleven bij elkaar en zouden zouden sprinten om de eerste plaats achter Pogi. Paret-Peintre was de snelste, voor Martínez. Het groepje met Arensman zou een dikke minuut verliezen. Voor zijn plek in het klassement zou dit geen verschil meer maken: hij bleef zesde staan. Tiberi verzekerde zich dus van de witte jongerentrui.

Verderop in de top-tien waren er nog wel wat verschuivingen. Bardet zakte van plek zeven naar negen, terwijl Zana terugviel naar plek elf. Rubio, Jan Hirt en Storer profiteerden. Terwijl Storer de top-tien binnenkwam, steeg Rubio naar plek zeven en is Hirt de nieuwe nummer acht.