INEOS Grenadiers verliest controle in Tour of the Alps: “Geen zorgen om Geraint Thomas”
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
donderdag 18 april 2024 om 08:15

INEOS Grenadiers verliest controle in Tour of the Alps: “Geen zorgen om Geraint Thomas”

Interview Wanneer je met de meest indrukwekkende ploeg aan de start van een rondje komt, dan brengt dat ook de nodige verwachtingen met zich mee. Dat mocht INEOS Grenadiers in de eerste drie dagen van de Tour of the Alps aan den lijve ondervinden. De Britse equipe had het niet onder de markt en verloor dan ook de leiderstrui aan de verrassende Juan Pedro Lopez.

De Oostenrijks-Italiaanse Alpenronde begon nochtans sterk voor INEOS Grenadiers. Een herboren Tobias Foss verraste zichzelf door de eerste etappe te winnen, maar dat bracht zo mogelijk nog meer druk op hun schouders terecht. Rit twee werd dan ook een dag waarin alle neuzen in de richting van de Britse equipe gingen, wat er dan weer voor zorgde dat de vroege vlucht het peloton verraste.

“En dus moesten we op de derde dag wel iets anders verzinnen”, zegt ploegleider Zak Dempster aan WielerFlits. “Ons plan was om Pippo (Filippo Ganna, red.) voorop te sturen, dan is het niet zo lastig. Het was koud en regenachtig, we kregen ook heel de dag tegenwind voorgeschoteld. We dachten dat het beter was om Pippo op deze manier te gebruiken dan wéér eens de koers te controleren en onze knechten al vroeg een jasje laten uitdoen. Dat plan is goed uitgedraaid, denk ik. Nu moesten de andere ploegen eens achtervolgen.”

De Australische sportdirecteur toont zich echter niet verbitterd richting ploegen als dsm-firmenich PostNL, Lidl-Trek en EF Education-EasyPost, die in etappe drie het heft in handen moesten nemen. “Het is ook niet dat we boos zijn dat niemand ons helpt. Andere ploegen moeten er gewoon op voorbereid zijn dat we creatief gaan en willen koersen. Dat is wat we vandaag hebben gedaan, toch hebben twee renners kunnen ontsnappen en we misten een mannetje om ons plan perfect te kunnen uitvoeren. Maar anderzijds, we zijn niet hier om de rest te helpen, hé. We wilden hen juist uit hun kot lokken met onze tactiek.”

Ganna werd in de aanval gegooid – foto: Cor Vos

Kopmannen door het ijs?
Wat ook lukte. Iets te goed misschien, gezien de Grenadiers-kopmannen Geraint Thomas en Tobias Foss geen antwoord in huis hadden toen Juan Pedro López en Giulio Pellizzari op dertig kilometer van de streep versnelden. Foss nam als leider wel steeds zijn verantwoordelijkheid en hield de kloof binnen de perken. “We weten al langer dat Juanpe (zijn bijnaam, red.) een solide klimmer is, die het opnieuw goed heeft gedaan. Niemand gaat ontkennen dat hij de beste man in koers was. Hij heeft die hele vlakke sectie tussen de eerste twee en laatste twee beklimmingen volledig voor zijn rekening genomen. Tobias ging op de laatste twee klimmen nog voluit en kwam daar niet veel dichter.”

Je zou kunnen zeggen dat de kopmannen op dat moment lichtjes door het ijs zakten, maar dat ziet Dempster anders. “Tobias wilde zijn eigen tempo zetten om de explosieve aanvallen van renners als Romain Bardet en Ben O’Connor te vermijden. Hij kan vertrouwen putten en misschien wordt hij wel de man die de volgende dagen een bommetje dropt. Hij was allicht de meest indrukwekkende renner in de favorietengroep.”

“Het vertrouwen in Foss blijft dan ook groot. Daarom is hij ook overgekomen naar de ploeg, maar hij is zijn fundering nog aan het opzetten om tot consistente resultaten te komen. Wanneer die dag komt, kan je niet vertellen, want hij heeft een heel gecompliceerde periode gehad. Dan mag je niet alle druk op hem leggen voor de Tour of the Alps en zeggen: jij bent de leider. Dat zou niet de juiste aanpak zijn. We willen hem wel pushen en uitdagen. Dat is wat we hier met hem doen, en hij maakt voorlopig een uitstekende beurt.”

Foss kreeg een zware taak voorgeschoteld – foto: Cor Vos

Situatie Geraint Thomas
Giro-kopman Geraint Thomas is een ander geval. Waar Foss tempo kon blijven zetten, moest de Brit overboord. Hij heeft duidelijk nog werk op de boeg en besloot zich in de vallei dan maar op te offeren voor Foss. “G was aan het afzien van de koude, zoals iedereen. Met alleen hem in die groep van twintig, moesten we een beslissing nemen. De renners hebben die zelf genomen. Tobias zei: ik ben goed. Geraint was meer dan gewillig om zich dan op te offeren. Alleen missen we daar misschien een extra renner.”

Een slecht teken, met het oog op de Giro? “Wat G betreft, maken we ons geen zorgen. Het is belangrijk om deze week goed af te werken en spanning op de benen te zetten. Hij is ook nog niet ver in het klassement, maar ook niet dichtbij. Maar hij moet die inspanningen blijven doen. Dit was alvast een goede oefening voor de koude etappes in de Giro. Want daar ligt nog altijd zijn hoofddoel. Bovendien kan je juist door deze koude nog maar weinig conclusies trekken. Het was op de limiet met het koude-protocol, maar gelukkig maakte de korte afstand van de rit het doenbaar.”

INEOS Grenadiers geeft de Tour of the Alps bovendien nog niet definitief op, nu Foss als tweede (op 31 seconden van Lopez) aan de twee laatste bergritten begint. “Ik hoop voor Lidl-Trek dat ze een solide ploeg hebben hier. Er staan nog twee belangrijke dagen voor de deur. We moeten een nieuw plan maken en een goede koers rijden voor de week eindigt. Het was geen slechte dag en gisteren ook niet, anderen waren gewoon iets sterker. Lopez staat op dit moment in polepositie. Maar we zijn niet veraf en geven niet op.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.