Interview Kelderman: “Hoop lang bij Gesink te blijven”
dinsdag 14 mei 2013 om 08:24

Interview Kelderman: “Hoop lang bij Gesink te blijven”

wilco kelderman

foto: Sirotti

Wilco Kelderman kende een erg sterke eerste week in zijn eerste Giro d’Italia. De 22-jarige renner van Blanco Pro Cycling kwam de Italiaanse regen goed door en reed een zeer verdienstelijke tijdrit. ”Zonder val had ik daar ongeveer een halve minuut sneller kunnen zijn, al ben ik zeer tevreden met mijn veertiende plaats”, klinkt het tevreden. WielerFlits maakte de balans op met de leider in het jongerenklassement.

”De eerste week in mijn eerste grote ronde is me meegevallen” opent de Barnevelder. ”Het is wel elke dag lastig en afzien. Ook het weer zit niet echt mee. Maar de vorm is wel heel erg goed en ik sta er ook goed voor.” Ondanks de vele regen van de afgelopen week, liet onze landgenoot weten dat de zon tijdens de rustdag wel aanwezig is.

Als gezegd, met een twaalfde plek in het algemeen klassement staat Kelderman er goed voor. Hij had zelfs in de top tien kunnen staan, mits hij niet gevallen was in de derde etappe. ”Door die valpartij krijg je toch een beetje een mentaal knakje. Ik was daarna ook wat banger, waardoor ik wat te ver achterin zat toen we aan de afdaling begonnen. Tijdens die afdaling brak het en was het peloton in stukken verdeeld waardoor ik tijdens de klim niet meer vooraan kon komen. Dat was een minder momentje, al was het voor mij niet noodzakelijk om per sé vooraan te geraken. De lichamelijke schade viel gelukkig mee, de dag erna was ik in de finale gewoon weer goed.”

De Nederlander verloor tijdens de derde etappe één minuut en 36 tellen op de groep der favorieten. Ook de etappes daarna verteerde de jongeling goed, waarna afgelopen zaterdag de eerste test volgde met een lange tijdrit. Ondanks een val en problemen aan zijn fiets, zette Kelderman een knappe veertiende eindtijd neer, op een kleine twee minuten van winnaar Alex Dowsett. ”Er had misschien iets meer ingezeten. Zonder val had ik daar ongeveer dertig seconden sneller kunnen zijn, al ben ik zeer tevreden met mijn veertiende plek”, analyseert Kelderman.

Ook gisteren, in een etappe die opnieuw geteisterd werd door regenval, kwam de Blanco Pro Cycling-coureur goed door: ”Het was gisteren een lastige etappe. Vanuit de start werd er direct hard gereden en de regen maakte het er niet makkelijker op. Je ziet weinig door je bril vanwege het water en het was dus zaak geconcentreerd te blijven. Het was ook een stuk kouder, waardoor we extra kleding droegen. Dit kost meer energie en dus moet je meer eten en drinken onderweg. Doe je dat niet, dan krijg je het lastig en verlies je tijd. Ik denk dat Hesjedal daar een mooi voorbeeld van is.”

Met dinsdag de eerste aankomst bergop, wordt de spoeling bovenaan in het klassement nog maar eens dunner. ”Wat ik ervan verwacht? Dat is lastig te zeggen. Ik hoop lang bij Robert (Gesink, red.) te kunnen blijven, dat zou mooi zijn. Om daar een klassering bij te plakken is lastig, maar ik hoop heel lang mee te kunnen. Daarnaast zou het mooi zijn om mijn jongerentrui te kunnen behouden. Ik weet nog niet echt hoe mijn concurrenten zich staande houden in het hooggebergte, maar ik hoop zelf kort te kunnen eindigen”, besluit Kelderman.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.