Lage cortisolwaarde houdt Bennett (LottoNL-Jumbo) uit Giro
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 8 mei 2015 om 22:37

Lage cortisolwaarde houdt Bennett (LottoNL-Jumbo) uit Giro

George Bennett doet niet mee aan de Giro d’Italia. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo heeft een te lage cortisolwaarde. De Nederlandse ploeg zal hierdoor de rittenkoers beginnen met acht renners, meldt het in een persbericht.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Tijdens een reguliere test voorafgaand aan de Giro, die donderdag was, is een verlaging van de cortisolspiegel gemeten. De ploeg werd via de mail op de hoogte gesteld door de UCI. Van de internationale wielerunie mag Bennett starten, maar omdat de Nederlandse ploeg lid is van de MPCC, is dat niet toegestaan. In de regels van de beweging voor een geloofwaardig wielrennen staat dat een renner met een te lage cortisolwaarde preventief acht dagen niet mag worden opgesteld.

Op de ploegenpresentatie van vandaag was Bennett al afwezig. In 2013 overkwam de ploeg – toen nog Belkin – hetzelfde, toen Theo Bos vlak voor de Vuelta a España af moest haken vanwege een te lage cortisolspiegel.

RIDE Magazine
100 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2015 23:33
Dit is idd het gevolg van verkeerd cortisone-gebruik. Dan maakt de hypofyse id hersens teveel of te weinig cortisol aan. .waardoor de gezondheid ernstig achteruit kan gaan...zeker bij grote fysieke kwaal. Een kennis van mij heeft de aangeboren ziekte van Cushing. (teveel cortisol veroorzaakt door tumor in hypofese) Dit is succesvol operatief verholpen nadat de ziekte (door cortisonegruik) onleefbaar was geworden. Dus voor enkelen kan cortidonen een hele grote invloed hebben!!
8 mei 2015 23:36
@sh
Heb eerder verdenking naar ploeg"arts" in dit geval dan naar de renner zelf. Zovele domme artsen die sportlichamen in disbalans brengen door te experimenteren onder het motto baat het niet, who cares?
8 mei 2015 23:36
@ silent hill
Aha, dank voor de uitleg. Maar dan rijst gelijk de volgende vraag. Wat heb je dan aan het toedienen van cortisonen als het cortisolgehalte ervan omlaag gaat ? Je hebt toch juist baat bij een hoog gehalte ? Dan kun je net zo goed je eigen lichaam zijn werk laten doen, toch ?

@IverBon
Scheelt Kruiswijk iig al kostbare seconden morgen in de TTT. En daarnaast is Bennett zowat de enige die in staat zou moeten zijn hem bergop te volgen voor een poosje.
8 mei 2015 23:38
Stukje achtergrond nav de Rolland-case van enkele jaren geleden.

Een lage cortisolwaarde kán wijzen op cortisonegebruik. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken. In alle gevallen is er een gezondheidsrisico.
8 mei 2015 23:47
Hoezo geen vervanger. Slaat nergens op!

Jammer was misschien wel de beste knecht voor het middelgebergte!
8 mei 2015 23:47
Ti-Raleigh: "de arts" geeft dosissen kunstmatige cortisol of cortisone, hoe je het noemen wil, en pompt het lichaam dus vol corticos, meer dan het eigen lichaam zou aanmaken. Het eigen lichaam merkt dit en legt daarom zijn eigen menselijk cortico-aanmaak stil. Dus het lichaam zit wel nog vol kunstmatige corticoïden wat energie oplevert, maar de menselijke zijn gedaald, omdat het lichaam zelf er geen hoeft aan te maken, en het teveel kunstmatige wordt ook niet afgebroken ofzo. Die kunstmatige zijn niet op te sporen, daarom kan men zich enkel baseren op de menselijke. Beetje moeilijk om goed uit te leggen. Het is een soort weegschaal-systeem.

Edit: wat xistnc zegt: 'kan' - je kan er de echte oorzaak niet onmiddellijk van geven
8 mei 2015 23:49
Quote:
Hoezo geen vervanger. Slaat nergens op!

Te laat, er is een bepaalde deadline wat betreft vervangers oproepen.
8 mei 2015 23:57
@Nick Doup
"Er is een bepaalde deadline" is toch geen echte uitleg? Waarom is die deadline er?
9 mei 2015 00:01
Edit: het lijkt hier idd te gaan om een gezond persoon met een abnormaal laag cortisolgehalte. Dus ze kunnen niet bewijzen van welk product maar wel een indicatie dat er overdreven is met een gevaar voor de gezondheid. Ik veronderstel dat ze niet iedere renner onder de scanner gaan leggen om uit te maken of hij een tumor heeft. En voor een schorsing moet er nu eenmaal een naam kunnen geplakt worden op een product of bewijs van een illegale behandeling. (emails zijn niet sluitend trouwens)
9 mei 2015 00:10
@xistnc
Waarom die deadline er is, weet ik ook niet precies. Wat ik wel weet is dat Lotto zelf meldt dat hij niet vervangen kan worden. Ik leg dan de link met een deadline, vooral vanwege de timing van bekendmaking.

Edit: In de UCI regels kan ik geen deadline vinden voor aanvang van een meerdaagse. In dat geval is de reden waarom er geen vervanger opgeroepen kan worden mij onbekend.
9 mei 2015 00:10
Zwaar klote dit. Op zo'n moment mis je toch een renner als Goos, die was vorig jaar goed bezig. Had hem graag opnieuw aan het werk gezien in de Giro.
9 mei 2015 00:12
terecht wat anderen ook zeggen: als het een rus, italiaan of spanjaard was geweest, was het huis te klein hier. Nu het een LottoJumbo-renner is, ligt dat anders.... :6
9 mei 2015 00:17
Hier zakt de pantalon toch hard van af...
9 mei 2015 00:27
@Coldeportes waarom, dit heeft toch niets met doping te maken .. maar dit wijst gewoon op een gevaar voor zijn gezondheid. Van de UCI had hij ook gewoon mogen starten. Bij Rolland was het probleem dat hij gestart was terwijl hij wist dat zijn cortisonspiegel te laag was. Er komt ook geen onderzoek naar dopinggebruik of wat dan ook. Dus ook bij een Rus, Italiaan of Spanjaard was de discussie niets anders geweest. Wat wel vreemd is en blijft dat er nu een tweedeling ontstaat tussen ploegen die wel en niet lid zijn van het MPCC. Ik begin me ondertussen af te vragen wat eigenlijk de voordelen zijn als je als ploeg elke keer benadeeld wordt terwijl er eigenlijk geen problemen zijn maar mogelijk het kan ontstaan.
9 mei 2015 00:31
Quote:
rahimns - 9 mei 2015 om 00:27
dit heeft toch niets met doping te maken

Zo naïef hoeft nou ook weer niet. Doping is wel degelijk een mogelijkheid. De omstandigheden zijn er naar.
9 mei 2015 00:36
Cortisolwaarden schijnen gedurende de dag erg te verschillen, als ie van trainingskamp komt en er blakend uitziet wat zouden er dan voor risico's kunnen zijn?
9 mei 2015 00:51
Cortisolwaarden spelen het meeste op tijdens de middag wanneer een mensenlichaam op volle sterkte hoort te zijn. En dus oom best dan te meten. Iemand die een jaar geen problemen heeft en dan plots een rare curve vertoond,lijkt mij een onatuurlijk en gezondheidsprobleem dat bij zwaardere fysieke inspanningen zware gevolgen kan hebben voor het hart en andere. Lijkt me best even onder controle te krijgen over een periode van 10dagen. Ik vind het knap dat ploegen liever voorkomen enzo geen dodelijke gevallen op hun geweten hebben. De UCI kan geen start weigeren/wil dit niet weigeten omdat er juridisch moeilijk kan aangetoond worden van welk product het afkomstig is of van welke behandeling. Dan maar via de MPCC,voor de bereidwillligen.
9 mei 2015 01:03
@rahims
Dat bedoel ik dus.... Terwijl lage cortisolwaarden wel degelijk te maken kunnen hebben met teveel ' medicijngebruik'..... Bij een rus, italiaan of spanjaard hadden er meer speculaties over geweest, terwijl nu fans als jijzelf meteen van ' gezondheid' en ' toeval' uitgaan. En dat kan zeker zo zijn, maar er worden anders meteen andere vragen bij gesteld. opvallend verschil zodra het een renner van Nederlands enige WT-ploeg betreft....
9 mei 2015 01:11
@coldeportes.... pffff altijd datzelfde liedje van 'als het een renner uit een buitenlandse ploeg is...' dat staat werkelijk bij ELK vergelijkbaar topic als dit...

anyway, bah. voor kruiswijk, de moraal, de ploegentijdrit, voor bennett, en vanwege de eventuele rommelen met cortisonen implicaties. en de positie van delahaye lijkt me zo langzamerhand wel onhoudbaar worden
9 mei 2015 01:20
Ik geef Coldeportes gelijk. Maar euh... Jullie zijn toch Nederlanders? Ik was vroeger ook zo,maar nu jaag ik je ze als Belg zijnde allemaal over dezelfde kam inclusief Van Avermaet. Ben hard maar mijn jeugdsport gaat alleen nog maar over doping,bedrog en theater. En dat neem ik in de eerste plaats de renners maar vooral de ploegen(ploegleiders) kwalijk. De UCI kan maar zoveel van uit hun buro. Ben ook geen voorstander van de 'overdreven' MPCC maar uit gezondheidsredenen vind ik de tests een goeie zaak. Zeker nadat ik meegemaakt wat een hel langdurige hoge/lage cortisolwaarden kunnen aanrichten.
9 mei 2015 01:26
Ken hem niet echt, zie dat hij nog weinig gepresteerd heeft in het verleden. Dus Kruissie redt zichzelf wel hoor ;)
9 mei 2015 01:30
Zo vlak voor de Giro stinkt dit zaakje wel. Wat ik me dan afvraag, waarom doen ze die reguliere test niet eerder? Dan heb je nog de mogelijkheid om een vervanger op te roepen. Toeval dat het de tweede keer TLJ/Belkin overkomt?
9 mei 2015 01:44
Je moet tegenwoordig een halve arts zijn om het wielernieuws nog te begrijpen...
Als je de bijpassende symptomen leest wordt je daar niet vrolijk van. Vooral het lage libido zou me zorgen baren...
9 mei 2015 01:58
Eerst Bos, nu Bennett. Toch klopt er iets niet. te treurig voor woorden dit. ik ben dus wel bang dat er wat aan de hand is.
En geen vervanger vind ik terecht. moet je dit als ploeg en arts maar beter in de gaten houden. Op laatste moment is het gewoon helaas pindakaas.
9 mei 2015 01:58
Lijkt me idd toeval hoor. Maar ze de tijd geven een vervanger aantebrengen zou niet contraproductief zijn en dat is net de bedoeling.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.