Nibali geschrokken van kritiek: “Lijkt wel of ik iemand heb vermoord”
Foto: Sirotti
woensdag 26 augustus 2015 om 13:24

Nibali geschrokken van kritiek: “Lijkt wel of ik iemand heb vermoord”

Vincenzo Nibali is geschrokken van alle verwijten die hij heeft gekregen na zijn uitsluiting in de Ronde van Spanje. “Ik hou er niet van om als een monster behandeld te worden, want dat ben ik niet”, vertelde de Italiaan woensdag in een exclusief interview met Gazzetta dello Sport. “Het lijkt nu alsof ik iemand heb vermoord, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik heb een fout gemaakt. Dat is alles.”

Nibali werd zondagavond uit koers gezet wegens het opzichtig hangen aan een volgauto. Hoewel hij zijn excuses aanbood voor het vergrijp, vindt de Italiaan de straf wel erg zwaar. “Sommige mensen houden niet van het Astana-team, dat is duidelijk. Daarom weet ik zeker dat de beslissing om me te diskwalificeren niet alleen door de wedstrijdjury is genomen. Ik kan het mis hebben, maar ook de UCI zal hier wel een rol in hebben gespeeld.”

Hopen op rentree in Plouay
Zin om lang bij de pakken neer te zitten, heeft Nibali niet. “Ik wil deze bladzijde omdraaien en weer doorgaan. Misschien zelfs zondag al in Plouay. Maar dan heb ik wel de toestemming van de Vuelta-organisatie en de UCI nodig.” De Vuelta liet bij monde van directeur Javier Guillén al weten de Italiaan geen strobreed in de weg te zullen leggen.

Toekomst bij Astana
Met het einde van het seizoen in zicht, kijkt Nibali al voorzichtig vooruit naar 2016. Hij heeft een doorlopend contract bij Astana, maar het is geen geheim dat de verhouding met ploegbaas Alexandre Vinokourov danig is bekoeld. “Ik heb geen ontsnappingsclausule in mijn contract, dus de enige manier om uit elkaar te gaan is om overleg te voeren met de directie van Astana.”

“Maar ik denk dat het in ieders belang is om de goede verhoudingen te herstellen. Ik moet weer wat rust in mijn hoofd krijgen en een goede ploeg om me heen hebben. Ik heb bewezen dat ik op mijn best ben als ik vrolijk ben en relaxed. Laat me weer lachen en de resultaten komen vanzelf.”

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2015 15:28
Wat een gejank van Nibali, dit was gewoon pure valsspelerij. Eventjes aan een auto hangen met dezelfde snelheid of een duwtje krijgen bij een bidon is ook niet fair, maar aan de auto hangen en met 80 per uur een gat van ruim een minuut dichtrijden gaat gewoon helemaal nergens over.

Opzettelijk valsspelen door wielrenner en ploegleider is gewoon erg kwalijk. Om maar even voorzichtig de vergelijking met dopinggebruik te maken: dat is ook opzettelijk valsspelen en daarvoor word je 2 jaar geschorst, wat dat betreft valt uitsluiting van 1 wedstrijd nog behoorlijk mee.
26 augustus 2015 15:32
@Skedel:

Even los van dit voorval is de algehele tendens dat mensen vaak overdreven emotioneel en heftig reageren. Een beetje relativeren is voor sommige mensen blijkbaar lastig.

Iemand die 200 meter aan een auto meelift vermoord de wielersport? Seriously? Dan zie je imo de zaken niet meer in het juiste perspectief .
26 augustus 2015 15:39
een tip voor de ploegleiders: volgende keer een touw uitwerpen en heel de groep letterlijk op sleeptouw nemen.
26 augustus 2015 15:56
Nibali heeft te lang gedacht dat dit soort zaken moeten kunnen. Nu blijkt dat het niet zo is, moet hij bij zichzelf te raden en niet verongelijkt doen over de reacties.
26 augustus 2015 15:56
Tsja, er zijn inderdaad ergere dingen in de wereld. Maar deze reactie is wel erg Vino-achtig. Waar je mee omgaat word je mee besmet, blijkbaar.

Hij is wel de laatste die hierover moet mekkeren, overigens. Op het WK in Firenze was het helemaal schaamteloos, en daar was alles prima, want thuisrijder.
26 augustus 2015 16:15
hetgeen wat ik vooralsnog mis bij de reacties vanuit het Astana kamp: 'ik (we) zal (zullen) het niet meer doen'...
26 augustus 2015 16:47
Iedereen die dit supererg vindt heeft nooit op enig noemenswaardig niveau gesport.
26 augustus 2015 17:02
Top reactie van een toprenner! Respect!
Al die gebakjes van een astana-haters, die reageren zonder enig verstand, die netzo inconcequent zijn als de UCI. Hij biedt excuses aan en aanvaard zijn straf
26 augustus 2015 17:35
@ west:
iedereen die dit supererg vindt heeft nog nooit op enig noemenswaardig niveau gesport vals gespeeld.
26 augustus 2015 18:00
Men kan nu wel vinden dat Nibali miept, maar ik weet niet hoe deze headline is ontstaan.
halverwege het interview met 20 vragen vraagt de interviewer "Wat vind je van de reacties". Nibali: Ik ben wel een beetje geschrokken van sommige reacties.
Kop van het artikel, zie hierboven.

Zou zomaar kunnen .
26 augustus 2015 18:06
@8.6
Als je geen idee hebt hoe het is om helemaal kapot te zitten en alles waarvoor je getraind hebt uit je vingers te zien slippen dan zal het wel zo overkomen. Ik weet niet of je wel eens met (top)sporters omgaat, maar die doen niet zo moeilijk over dit soort dingen. Helemaal niet als degene is gestraft.
26 augustus 2015 18:11
@ west:
geef hier gewoon je mening, maar ga niet lopen zeverzakken dat jouw mening representatief is voor alle (top)sporters. that's just bullsh*t
26 augustus 2015 18:42
Kingstown +1
26 augustus 2015 18:46
Vindt dat Nibali maar ook de meesten hier op dit forum, hier wel enigzins overdreven reageren. Het is gebeurd, hij is gestraft en dóór. Het zal vast nog wel weer een keer gebeuren is het niet door Nibali dan vast wel door een ander. Zolang ze zulke praktijken aanpakken ben ik tevreden en kijk ik niet meer naar achteren maar naar voren. Ben trouwens nog wel fan van Nibali ondanks zijn 'sneue houding' en mindere presteren.
26 augustus 2015 19:27
Hopelijk verandert hij van ploeg deze winter. Ik wil zijn glimlach weer zien.
26 augustus 2015 19:53
Als je je straf niet op een fatsoenlijke manier kunt accepteren, reken dan ook niet op een milde respons en een snel vergeten door de mensen.
Hij trekt de onafhankelijkheid van de jury in twijfel en verdenkt de UCI van partijdigheid (in het profvoetbal worden zulke uitspraken tegenwoordig bestraft en terecht vind ik).
Hij weigert op het strafbankje te zitten.
Doet denken aan Thomas Dekker indertijd: verdorie, waarom ben ik BETRAPT en verdorie waarom ben IK betrapt.

Ik heb zeker geen aversie tegen Nibali, maar hiermee scoort hij bij mij wel minpunten.
26 augustus 2015 22:04
Nibali blijft doorwrijven in een hele vieze vlek. En sleept er weer nieuwe insinuaties bij (UCI heeft invloed uitgeoefend op jury-beslissing), bah wat een naar gedrag van deze JANKERD. Je bergop met 70 km/u uit een groep laten wegsleuren aan de ploegleidersauto is NIET normaal koersgedrag.
Eng mannetje dat hij dat zelf niet (meer) ziet; te lang bij Vino gezeten?
26 augustus 2015 23:29
Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.
Wat een lulreacties tot nog toe (tenminste voor 90 %).
Dit geldt voor ieder beroep, dus ook voor wielrenners.
26 augustus 2015 23:56
@8.6

Gezeik is niet fout v nibali, maar van media.
27 augustus 2015 07:16
@ SE:
de schuld van welke media? de schuld van wielerflits misschien? die wijdde er 8 artikels aan. of bedoel je andere media? en wat had 'de media' dan moeten doen volgens jou om 'het gezeik' te voorkomen? moeten zwijgen over de kwestie en er niet over berichten soms?
27 augustus 2015 07:40
@Wheely
Wat bedoel je 'vraag maar aan Gerrans'.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.