Richie Porte loopt gebroken sleutelbeen en bekken op na zware val
maandag 10 juli 2017 om 07:00

Richie Porte loopt gebroken sleutelbeen en bekken op na zware val

Richie Porte heeft aan zijn zware valpartij in de afdaling van de Mont du Chat een gebroken sleutelbeen en bekken overgehouden. De 32-jarige Australiër, in deze Tour een van de voornaamste concurrenten van gele trui Chris Froome, zal minimaal vier weken niet kunnen fietsen.

De ploegarts van BMC, Max Testa, is op de website van de ploeg echter hoopvol dat Porte nog dit seizoen zijn rentree kan maken. ”Hij was bij kennis na de val, en kon zich alles nog herinneren. Zijn conditie is op dit moment stabiel. Hij zal de komende nacht nog ter observatie in het ziekenhuis van Chambéry doorbrengen. We zullen kijken of het morgen al mogelijk is voor hem om naar huis terug te keren.”

Ondanks de serieuze verwondingen, zijn Testa en BMC hoopvol dat hun renner nog dit seizoen terug kan keren in het peloton. ”In normale omstandigheden dien je bij een gebroken bekken rekening te houden met een genezingsproces van vier tot zes weken. Als alles volgens plan verloopt, zou Richie begin augustus weer op de fiets kunnen zitten. We zullen op basis van het verloop van het herstel een programma opstellen voor de rest van het seizoen,” aldus Testa.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2017 00:04
Ouch. Was ook een erg nare val. Afhankelijk van hoe erg zijn bekken gebroken zijn, vind ik vier weken alsnog erg vlot voor een dergelijke breuk. Hoop voor hem dat hij goed hersteld!
10 juli 2017 01:16
edit redactie: niet provoceren
10 juli 2017 02:41
Ik zou bijna willen zeggen, dat valt nog mee. Want wat ging die hard onderuit, ik vreesde voor het ergste. Maar het valt helemaal niet mee natuurlijk. Heel erg vervelend voor hem, en zonde voor de tour.
10 juli 2017 06:45
Goed beschouwd draait zo'n Tour om valpartijen, schouderduwen en de commotie eromheen. Fijn toch dat er een delicatesse als de Giro bestaat. Die kan namelijk zonder.
10 juli 2017 06:54
@fraile: Ook als het zijn eigen schuld was kun je hem nog wel een spoedig herstel toewensen, toch? Valpartijen (zoals ook die van Cav, hoop ik) worden nooit express veroorzaakt door de renner zelf of andere renners, dus stellen dat dit gewoon het resultaat is is een beetje bot..

On: akelige val, hoop dat hij inderdaad over een maand weer kan fietsen! Aderlating voor de tour, Froome kan z'n 4e eindzege zo oprapen.
10 juli 2017 07:23
Goed om te horen dat de ploegarts zo hoopvol is maar betwijfel of hij dit seizoen nog kan schitteren als hij ruim vier weken niet kan fietsen en moet herstellen. Wel zonde voor de Tour want met zijn vorm leek hij één van de weinige die het Froome nog lastig kon gaan maken.
10 juli 2017 08:28
Hij kan zich misschien op het wk tijdrijden richten.
10 juli 2017 08:39
Hij maakte een stuurfout en helaas is dit het gevolg. Hij heeft zijn val zelf veroorzaakt maar ik spreek niet graag over "schuld" omdat hij natuurlijk niet expres zijn bekken wilde gaan breken.
10 juli 2017 08:39
Teveel valpartijen gisteren, waardoor kanshebbers/uitdagers uitgeschakeld worden.
Porte schakelt zichzelf en ook in feite Dan Martin uit, al kon die nog wel verder rijden.
De grote rondes en Porte zijn geen gelukkig huwelijk. Hij ging vermoedelijk over zijn limiet in de afdaling, stuurfoutje en niet meer te corrigeren. Al in de Dauphine was duidelijk dat Porte niet geweldig daalt. Helaas breekt hem dit nu dus letterlijk op. Sterkte met het herstel, jammer voor de Tour, mede doordat andere favorieten/outsiders ook minder presteren of al eerder zijn weggevallen.
10 juli 2017 08:41
@fraine: wat een nare opmerking
10 juli 2017 09:33
Hoop op een spoedig herstel.
Het was een akelige val. Blijf het raar vinden dat renners zoveel risico nemen in een afdaling, vooral als het wegdek ook nog eens natte plekken heeft.
En waarom blijft er een camera draaien als hij behandeld wordt? Dacht dat dit niet meer toegestaan was.
10 juli 2017 10:03
edit redactie: waarvan akte

@ThorHushovdd: Natuurlijk wens ik Porte veel succes toe maar het is en blijft zijn eigen schuld. Gelukkig heeft hij maar zijn bekken en sleutelbeen gebroken want hetzelfde geldt kon zijn leven ook gedaan zijn.

@ArieM: Dat is helemaal geen nare opmerking. Ik zeg gewoon dat het Porte zijn eigen schuld is.

@ScottSunderland: Als een renner een stuurfout maakt is die renner in sommige gevallen schuldig en dit is het duidelijk het geval want het kon slechter afgelopen zijn. Porte moest niet in dat gras rijden anders ging deze valpartij niet gebeurd zijn.
10 juli 2017 10:17
Ik zou toch nog graag eens van Porte horen waarom hij zo'n rare stuurfout maakte. Schrok hij ergens van? Zat hij te dromen? Week hij ergens voor uit?
10 juli 2017 10:24
Porte deed vermoedelijk een Kruiswijkje, alleen dan aan de binnenkant van de bocht.
10 juli 2017 10:33
Ik hoor het liever van Porte zelf dan van de vermeende interpretaties van WF-ers.
10 juli 2017 10:41
Precies. Het is niet dat het uitstapje naar de berm de oorzaak was van de valpartij, noch de stuurfout die tot dat uitstapje leidde. Het gaat erom waarom hij die stuurfout maakte.

Natte plek? Grote delen van die afdaling leken immers wel een lappendeken van natte en droge plekken. Dat was vooral goed te zien toen Fuglsang even werd gevolgd.
10 juli 2017 10:50
@spartacus Begrijp dat je het liever zelf van Porte hoort, maar dan verwijzen naar vermeende interpretaties van WF-ers, terwij je zelf 3 opties oppert: 1. schrok hij ergens van, 2. zat hij te dromen, 3. Week hij ergens voor uit. is wel frappant;)
10 juli 2017 10:51
@ Skylimit

Zou ook een mooie kop zijn. Porte zet er een Kruijs door.
10 juli 2017 12:20
Gelukkig, dat klinkt raar, maar gezien de beelden van de val en hoe hij erbij lag: het valt me mee.
10 juli 2017 14:10
zonde van porte
10 juli 2017 16:11
@skylimit Ik vraag me hardop af wat de reden voor de stuurfout was. Zet er dus ook vraagtekens bij. In jouw antwoord echter spreek je over 'vermoedelijk'. Dat is dan geen vraag meer, maar het voor jou het meest logische antwoord (dus de interpretatie)
Is toch een redelijk verschil.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.