Tour 2015: Nibali haalt zijn gram, Quintana pakt halve minuut op Froome
vrijdag 24 juli 2015 om 17:52

Tour 2015: Nibali haalt zijn gram, Quintana pakt halve minuut op Froome

Vincenzo Nibali heeft een tegenvallende Tour de France toch een mooi randje gegeven, met een fraaie etappezege op La Toussuire. De Italiaan vertrok ruim voor de finish uit het groepje klassementsmannen en kwam solo aan de streep. Nairo Quintana plaatste een late aanval op Chris Froome en deelde een tik uit, door een halve minuut te pakken. Robert Gesink en Bauke Mollema staan na vandaag zesde en achtste in het klassement, na het wegvallen van Geraint Thomas, die al vroeg in de etappe moest lossen.

Spektakel vanaf de start
Een relatief korte bergrit staat altijd garant voor spektakel en de vlag was nog niet gezwaaid of de eerste renners vlogen al uit hun hok, alsof de finish van de etappe al in zicht was. Direct na de start ging het bergop op de Col du Chaussy en ontstond er een grote vluchtersgroep. Drie Nederlanders meldden zich aan het front, maar Lieuwe Westra (Astana), Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) hadden het rijk niet alleen. Ten eerste kregen ze amper ruimte van het peloton en ten tweede werd er in dat peloton gelijk met buskruit geschoten. Chris Froome werd uit meerdere hoeken bestookt en verloor nog voor de top vrijwel al zijn Sky-helpers. Alleen Wout Poels bleef in de buurt van zijn kopman.

In de afdaling, die deels op nat wegdek verliep, kwam alles echter weer bij elkaar. Romain Bardet en Rigoberto Uran probeerden het nog wel, maar zouden achterhaald worden. Op het vlakke deel tussen de cols in, vormde zich een nieuwe kopgroep, die meer kans van slagen had. Opnieuw met drie Nederlanders; Kruijswijk en Van Baarle kregen nu gezelschap van Stef Clement (IAM), maar ook met erkende rittenkapers als Pierre Rolland (Europcar), Michael Rogers en Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Joaquim Rodriguez (Katusha). Het peloton gaf ze een paar minuten en Rolland besloot al vroeg in de beklimming van de Glandon, die over zou gaan in de Croix de Fer om zijn geluk te beproeven.

Thomas lost
In het peloton legde Astana er vanaf de voet van deze klim de zweep over, waardoor Geraint Thomas, die al slecht zat op de eerste klim, moest lossen. De nummer vier van het klassement liet voor de etappe al weten niet veel waarde te hechten aan zijn positie en moest dan ook volledig laten gaan. Toen ook Wout Poels moest lossen, zat Froome opnieuw geïsoleerd en begon Nibali aan de boom te schudden. De tempoversnelling van Astana was teveel voor zowel Robert Gesink als Bauke Mollema, waarna Kruijswijk de opdracht kreeg om zich terug te laten zakken en kopwerk te doen voor Gesink. De groep met favorieten liet vervolgens het tempo weer wat zakken, waardoor de gelosten weer konden aanhaken.

Een misschakeling bij Froome was de inleiding tot een ferme aanval van Vincenzo Nibali. De Italiaan spoot er vandoor, terwijl Froome even een voetje aan de grond had. De man in het geel vocht zich terug door een haag van middelvingers en boegeroep, maar toen was Nibali al verdwenen. Rolland bleef ondertussen een minuutje vooruit in de afdaling, terwijl in de groep-Froome gelosten konden aansluiten. Geraint Thomas zou het niet meer mee krijgen; hij moest definitief lossen en zou een duikeling maken in het klassement.

Nibali weg, Quintana valt aan
Op de Col du Mollard bleef het rustig en vond Nibali de aansluiting met Rolland. De beslissing zou vallen op de slotklim. Nibali verliet de worstelende Rolland met nog zestien kilometer klimmen voor de boeg en klom met een overtuigend tempo richting de top. In de groep met favorieten bleef het lang stil, tot Quintana op vijf kilometer voor de streep ten aanval trok.

Froome bleef zijn gebruikelijke tempo rijden, terwijl Quintana opeens grote stappen maakte richting Nibali. De Tourwinnaar van vorig jaar was echter ver genoeg vooruit om een etappezege te pakken, een goedmakertje voor deze tegenvallende Tour de France. Quintana’s aanval op Froome hield ondertussen stand en de Colombiaan maakte een halve minuut goed ten opzichte van Froome, die voor het eerst in deze Tour een enigszins kwetsbare indruk maakte.

Bauke Mollema en Robert Gesink kwamen boven als zevende en achtste, op 2.26 van winnaar Nibali.

flag-fr Tour de France
Uitslag etappe 19, Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire (138 km)
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) 4u22m53s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 44s
3. flag-gb Chris Froome (Sky) op 1m14
4. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 2m26s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R) z.t.
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.
7. flag-nl Bauke Mollema (Trek) z.t.
8. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.
9. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
10. flag-es Samuel Sanchez (BMC) z.t.

Volledige uitslag

Klassement na negentiende etappe
1. flag-gb Chris Froome (Sky) 78u37m34s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 2m38
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 5m25
4. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 6m44s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 7m56s
6. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 8m55s
7. flag-ch Mathias Frank (IAM) op 12m39s
8. flag-nl Bauke Mollema (Trek) op 13m22s
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R) op 14m08s
10. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 17m27s

Volledige klassement

RIDE Magazine
144 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
24 juli 2015 17:53
Wordt nog spannend morgen!
24 juli 2015 17:54
Mooie etappe
24 juli 2015 17:54
Mooie koers gezien vandaag. Nibali enorm sterk vandaag. Quintana maakt ook indruk en die gaan we morgen nog zien
24 juli 2015 17:54
Wat een fenomenale etappe zelden zo'n mooie rit gezien
Nibali verschrikkelijk sterk maar dat geldt ook voor Poels!
Nogmaals FENOMENAAL
24 juli 2015 17:54
Ja sorry voor wat ik ga zeggen want er zullen vast mensen boos worden, maar:

Quintana wat ben je toch een lulletje (liefkozende belediging) dat je zó lang wacht!!! Dit is nou precies de reden dat ik hem laf rijden verweet, als ie met Nibali mee was gegaan was het écht spannend geworden. Froome kraakt gewoon een beetje, en had toen niet direct kunnen reageren. Wat ongelooflijk jammer!!!

Zo, en het dopingverhaal van Sky kan ook weer de ijskast in tot de eerste berg aankomst volgend jaar. Heerlijk dat we daar even vanaf zijn! :D
24 juli 2015 17:55
Een Italiaan die zijn gram haalt..waar kennen we dat van? ;-)
24 juli 2015 17:55
Ik slik m'n woorden in over Nairo, hij heeft het toch maar gedaan. Ff Froome een kleine gevoelige tik gegeven. Je moet het toch maar doen. Die zal morgen ook wat tijd terugpakken oo Froome, maar het zal niet genoeg zijn. Toch top van Quintana! Gees weer sterk en naar behoren gereden!
24 juli 2015 17:56
Quintana, niet meer naar Valverde luisteren en morgen vol knallen. Dood of gladiolen. Dan kan Froome misschien nog volledig gekraakt worden.
24 juli 2015 17:56
@BartBrouwer
Ik heb legio mooiere ritten gezien.

1. Froome
2. Quintana
3. Nibali

Dat wordt het podium. Het verschil tussen Nibali en Valverde is slechts 1.19. Dat wordt een pijnlijke zaak voor Bala.
24 juli 2015 17:56
alle hoop in de wielersport verloren QQ
24 juli 2015 17:57
Mooie etappe, mooie winnaar. Morgen verwacht ik een kopie van 2013 ongeveer, met Quintana als winnaar
24 juli 2015 17:57
Die knakker die op Froome spuugde mag ook even gevierendeeld worden.
24 juli 2015 17:58
Mooie koers, hardmaken vanaf moment 0 werkt dus wel :P en Nibali mooi aangevallen. Movistar weer eens te lang gewacht, of naja Quintana dus. Zou die nog angst hebben van zn verre aanval een paar jaar geleden?

Gesink super, mollema prima geplakt, maar ik vind zo een sprintje altijd jammer als je al die tijd plakt.. enfin dat hebben er meer gedaan in die groep
24 juli 2015 17:58
Gelijk oppakken die man die spuugde naar Froome. Idioot, ga je gedragen. Je kan alles zeggen over de Franse regie maar goed dat ze dit fragment afspelen na de finish.
24 juli 2015 17:58
Quintana too little too late
24 juli 2015 17:58
@LyndaLid
Of ze zijn nu met de doping gestopt omdat ze denken dat Froome toch wel gewonnen heeft. Dat had ik gedaan (als ik Sky was en doping aan het gebruiken was).
24 juli 2015 17:59
Schitterende etappe, met afstand de mooiste van deze Tour.

Wat conclusies:

- De Skybashers kunnen hun hok weer in;
- Nibali heeft zijn Tour in het begin vergooid;
- We hebben vier geweldige Nederlanders gezien: Gesink, Mollema, Kruijswijk en Poels;
- Matthias Frank verliest in extremis zijn aanspraak op de Carlos Sastre-award.

En de mooiste conclusie van allemaal: door de tijdswinst van Quintana vandaag zal het morgen nog spectaculairder gaan worden.
24 juli 2015 18:00
Nibali, een tourwinnaar waardig. Met Siciliaans temperament doorvechten ook al was hij opgegeven. Nu voor de derde plaats gaan.
24 juli 2015 18:00
Na vandaag denk ik dat Nibali podium kan rijden. Prognose eindstand

geel: Froome
groen: Sagan
bollen: Froome
wit: Quintana
ploeg: Movistar
aanval: Sagan (!?)

top 10 AK:
1. Froome
2. Quintana
3. Nibali
4. Valverde
5. Contador
6. Gesink
7. Bardet
8. Mollema
9. Frank
10. Rolland

plaats 3 en 7,8,9 zijn nog interessant!
24 juli 2015 18:00
Nairo verdomme, ga toch van aan de voet als je waarden dat toelaten!!!! 30 sec vandaag, 30 sec of meer morgen en je staat min die verloren tijd in Zeeland gelijk. Dan verliest Froome gewoon de Tour.
24 juli 2015 18:00
Het is je gegund Nibali! Heel erg sterk en gedurfd gereden de hele etappe. Die staat 4e nu en gaat vol voor het podium morgen.
Quintana heel sterk, maar hij kon niet beter denk ik, anders zou hij wel eerder zijn gegaan. Morgen gaat hij alles of niet, alleen hij komt tekort voor het Geel.
Froome gewoon nog heel goed, alleen nu niet meer zo ongelofelijk als in de Pyreneeën. Hij pakt wel het geel.
Gesink weer heel erg goed en gaat waarschijnlijk 6e worden. Gewoon best of the rest achter 5 grote rondewinnaars.
Mollema ook gewoon sterk hij kan niet beter.
Thomas er helemaal doorheen gezakt vandaag en dat is niet meer dan normaal.
24 juli 2015 18:01
Verdiende overwinnaar.
24 juli 2015 18:02
Profiteur van de bovenste plank Rolland heeft zich weer laten zien vandaag........!
24 juli 2015 18:03
Prachtige zege, hij reed in z'n eentje sneller die slotklim op dan de hele groep-Contador/Gesink. De barstjes in het Sky-bastion zijn ook duidelijk, Quintana zal morgen wel vroeger gaan en kijken waar het schip strandt.

Mollema weer op z'n Mollema's geen seconde op kop gereden, en Gesink weer op z'n Gesinks kilometers op kop gereden. Beiden blijven wel erg taai.
24 juli 2015 18:03
@Purito ik ook enkele maar dit was tpch geweldig
Het pleit ook enorm voor korte etappes
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.