Tour 2015: Nibali haalt zijn gram, Quintana pakt halve minuut op Froome
vrijdag 24 juli 2015 om 17:52

Tour 2015: Nibali haalt zijn gram, Quintana pakt halve minuut op Froome

Vincenzo Nibali heeft een tegenvallende Tour de France toch een mooi randje gegeven, met een fraaie etappezege op La Toussuire. De Italiaan vertrok ruim voor de finish uit het groepje klassementsmannen en kwam solo aan de streep. Nairo Quintana plaatste een late aanval op Chris Froome en deelde een tik uit, door een halve minuut te pakken. Robert Gesink en Bauke Mollema staan na vandaag zesde en achtste in het klassement, na het wegvallen van Geraint Thomas, die al vroeg in de etappe moest lossen.

Spektakel vanaf de start
Een relatief korte bergrit staat altijd garant voor spektakel en de vlag was nog niet gezwaaid of de eerste renners vlogen al uit hun hok, alsof de finish van de etappe al in zicht was. Direct na de start ging het bergop op de Col du Chaussy en ontstond er een grote vluchtersgroep. Drie Nederlanders meldden zich aan het front, maar Lieuwe Westra (Astana), Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) hadden het rijk niet alleen. Ten eerste kregen ze amper ruimte van het peloton en ten tweede werd er in dat peloton gelijk met buskruit geschoten. Chris Froome werd uit meerdere hoeken bestookt en verloor nog voor de top vrijwel al zijn Sky-helpers. Alleen Wout Poels bleef in de buurt van zijn kopman.

In de afdaling, die deels op nat wegdek verliep, kwam alles echter weer bij elkaar. Romain Bardet en Rigoberto Uran probeerden het nog wel, maar zouden achterhaald worden. Op het vlakke deel tussen de cols in, vormde zich een nieuwe kopgroep, die meer kans van slagen had. Opnieuw met drie Nederlanders; Kruijswijk en Van Baarle kregen nu gezelschap van Stef Clement (IAM), maar ook met erkende rittenkapers als Pierre Rolland (Europcar), Michael Rogers en Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Joaquim Rodriguez (Katusha). Het peloton gaf ze een paar minuten en Rolland besloot al vroeg in de beklimming van de Glandon, die over zou gaan in de Croix de Fer om zijn geluk te beproeven.

Thomas lost
In het peloton legde Astana er vanaf de voet van deze klim de zweep over, waardoor Geraint Thomas, die al slecht zat op de eerste klim, moest lossen. De nummer vier van het klassement liet voor de etappe al weten niet veel waarde te hechten aan zijn positie en moest dan ook volledig laten gaan. Toen ook Wout Poels moest lossen, zat Froome opnieuw geïsoleerd en begon Nibali aan de boom te schudden. De tempoversnelling van Astana was teveel voor zowel Robert Gesink als Bauke Mollema, waarna Kruijswijk de opdracht kreeg om zich terug te laten zakken en kopwerk te doen voor Gesink. De groep met favorieten liet vervolgens het tempo weer wat zakken, waardoor de gelosten weer konden aanhaken.

Een misschakeling bij Froome was de inleiding tot een ferme aanval van Vincenzo Nibali. De Italiaan spoot er vandoor, terwijl Froome even een voetje aan de grond had. De man in het geel vocht zich terug door een haag van middelvingers en boegeroep, maar toen was Nibali al verdwenen. Rolland bleef ondertussen een minuutje vooruit in de afdaling, terwijl in de groep-Froome gelosten konden aansluiten. Geraint Thomas zou het niet meer mee krijgen; hij moest definitief lossen en zou een duikeling maken in het klassement.

Nibali weg, Quintana valt aan
Op de Col du Mollard bleef het rustig en vond Nibali de aansluiting met Rolland. De beslissing zou vallen op de slotklim. Nibali verliet de worstelende Rolland met nog zestien kilometer klimmen voor de boeg en klom met een overtuigend tempo richting de top. In de groep met favorieten bleef het lang stil, tot Quintana op vijf kilometer voor de streep ten aanval trok.

Froome bleef zijn gebruikelijke tempo rijden, terwijl Quintana opeens grote stappen maakte richting Nibali. De Tourwinnaar van vorig jaar was echter ver genoeg vooruit om een etappezege te pakken, een goedmakertje voor deze tegenvallende Tour de France. Quintana’s aanval op Froome hield ondertussen stand en de Colombiaan maakte een halve minuut goed ten opzichte van Froome, die voor het eerst in deze Tour een enigszins kwetsbare indruk maakte.

Bauke Mollema en Robert Gesink kwamen boven als zevende en achtste, op 2.26 van winnaar Nibali.

flag-fr Tour de France
Uitslag etappe 19, Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire (138 km)
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) 4u22m53s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 44s
3. flag-gb Chris Froome (Sky) op 1m14
4. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 2m26s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R) z.t.
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.
7. flag-nl Bauke Mollema (Trek) z.t.
8. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.
9. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
10. flag-es Samuel Sanchez (BMC) z.t.

Volledige uitslag

Klassement na negentiende etappe
1. flag-gb Chris Froome (Sky) 78u37m34s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 2m38
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 5m25
4. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 6m44s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 7m56s
6. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 8m55s
7. flag-ch Mathias Frank (IAM) op 12m39s
8. flag-nl Bauke Mollema (Trek) op 13m22s
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R) op 14m08s
10. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 17m27s

Volledige klassement

RIDE Magazine
144 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2015 18:09
Veruit de mooiste bergetappe tot nu toe met een belangrijke rol voor de Nederlanders.

Gesink - Nog steeds sterk en constant maar vooral echt scherp.
Mollema - Blijft eraan hangen maar kan nog stijgen naar plek 7 als hij morgen 43 sec pakt op Frank.
Poels - Is echt goud waard voor Froome. Je moet je niet voorstellen dat Froome zelf tekens naar de wagen moet om drinken te halen.
Kruijswijk - De mooiste Nederlandse klimmer op het moment. Ik kan echt genieten van hoe hij op zijn fiets zit.

Daarnaast nog Westra, Clement, van Baarle en Ten Dam even in actie gezien.

Froome heeft vandaag echt een aantal keer gekraakt en Movistar rijdt te defensief. Wat als Quintana eerder was gegaan maar aan wat als hebben we niet zoveel.
24 juli 2015 18:10
@ghostrider ik heb Gesink 2x voor Contador zien klimmen. 1x was in de 1e bergrit en de 2e keer door een valpartij van Contador. Al die andere keren was Contador nipt beter.
24 juli 2015 18:10
Tamelijk interessante etappe, niet heel bijzonder. Nibali sterk en hij mocht ook gaan, Beetje blijkbaar niets extra's. Piti heeft teveel invloed bij Movistar waardoor Quintana te conservatief rijdt. Morgen voor de statistieken. Misschien Nibali nog voor het podium.
24 juli 2015 18:10
Dit is die gozer die op Froome tuft, eerst aanmoedigen en als ie langskomt tuffen wtf ? Zo'n zielige werkloze stumpert met een dikke baard en op blote voeten. http://gfycat.com/WelldocumentedAccomplishedKissingbug
24 juli 2015 18:10
Hoeveel punten zijn er morgen te rapen voor de bollen aub? Kan quintana die nog winnen
24 juli 2015 18:10
En Thomas nog altijd niet binnen. Dan verspeel je je hele klassement in één etappe.
24 juli 2015 18:11
Hopen op Kruijswijk morgen in de aanval, maar hij zal wel bij Gesink moeten blijven.

Pauwels nu 13e plaats, wat een held deze man!
24 juli 2015 18:11
@hnac
De etappe dat Gesink lek reed had Contador het zwaar terwijl Gesink alleen net zo hard die beklimming op reed als de favorieten samen.
24 juli 2015 18:11
@Biazzi

Onderweg 25 voor HC en op finish 50 voor HC (aankomst bergop).
24 juli 2015 18:12
@javier
Kruijswijk hoefde vandaag toch ook niet bij Gesink te blijven? Ik snapte dat gezeur van de Ducrots van deze wereld niet helemaal, hij liet zich pas terugzakken toen hij al op anderhalve minuut van Rolland reed of zoiets.
24 juli 2015 18:12
Als... ja als.... Als net als vorig jaar Quintana, Froome en Contador niet meedoen of uitvallen dan had Gesink op het podium gestaan. Duh....
Maar deze 6e plaats is gewoon steengoed!
24 juli 2015 18:13
@biazzi maarliefst 75 punten!. Theoretisch kan zelfs de nummer 26 van het bergklassement Emanuel Buchmann de bollen winnen ;). Froome lijkt mij echter favoriet, want heeft 33 punten voorsprong op Quintana
24 juli 2015 18:14
Grootse bewondering voor Kruijswijk. Wat een etappe heeft ie gereden! In kopgroep, meermalen tempo gemaakt voor Gesink, nog een extra bidonnetje voor hem gehaald .... Hulde!
24 juli 2015 18:14
@hanac
Dan wil ik jou definitie van constant wel horen, want gesink zat elke ettappe bij de eerste 31, en heeft bergop geen slechte dag gekend. Het enige tijdverlies dat hij bergop heeft geleden was toen hij pech kreeg. Bardet en Nibali werden nota bene grandioos gelost door Gesink in de eerste bergrit..
24 juli 2015 18:14
@Tendam

Dat klopt, niet dat ik probeer te zeuren maar ik vrees dat de ploegleiding ervoor zal kiezen om Kruijswijk bij Gesink te laten, omdat hij zo onwijs sterk was vandaag.

Ik hoop weliswaar dat ze hem de ruimte geven om in de vroege vlucht te gaan. Ik acht de kans 50/50.
24 juli 2015 18:15
Mooie overwinning van Nibali. Goed gereden ook van de Nederlanders. Ik snap alleen niet waarom Nibali bij een team blijft dat geleid wordt door Vinokourov. Daarnet het interview met Nibali en Vinokourov gezien, die twee lijken echt geen dikke vrienden. Nibali zou er goed aan doen dat team zo snel mogelijk te verlaten.
24 juli 2015 18:15
Een echte coureur, aanvaller pur sang heeft gewonnen. Quintana rijdt weg bij Froome maar het lijkt me te weinig voor de eindwinst. Bovendien wil Valverde het podium en gaat hij morgen niet meedoen bij een eventuele aanval van Quintana op het geel. Wel de mooiste bergrit van de Tour.
24 juli 2015 18:16
Heerlijk Nibali! prachtige zege
24 juli 2015 18:16
Thomas binnen, op 22 minuten. Oh-la-la.
24 juli 2015 18:17
Toch was het voor mij een verrassing dat Valverde er niet doorheen zakte.
24 juli 2015 18:17
Als quintana wint morgen, hoeveelste moet froome dan zijn als quintana de bollen wil
24 juli 2015 18:17
Ik begrijp echt de tactiek van quintana niet. Dit had echt nog een mooie tour kunnen worden. 30 sec. in vijf kilometer.. Wat als hij vana 18 km. was begonnen...
24 juli 2015 18:18
@GioVisconti, meest constante is niet hetzelfde als beste klimmer... Ik zei al dat Gesink bij de beste constante klimmers hoort (weinig verlies), maar jij gaat me niet vertellen dat Gesink harder omhoog ging dan Bardet in de laatste etappes. Wat je wel kan zeggen is dat Gesink een betere AK renner is. Als je een lijstje meest constante renner maakt, dan staat Gesink op het podium ;)
24 juli 2015 18:19
Nummer 58 op 22.30 minuut.. Wat is de limiet?!
24 juli 2015 18:19
Geweldige Kruijswijk. Ik pleit voor grote rondes van vier weken - minstens!

Poels ook erg goed. Jammer dat hij in dienst rijdt. Wat zou het mooi zijn om hem wat meer in een rol als Bardet/Rolland etc. te kunnen zien.

Gesink en Mollema harkenderwijs naar een klassering vlak achter de echte toppers. 'Wat als' kost Gesink 3 minuten en dat is weliswaar het verschil tussen plek 6 en plek 4, maar 'gelukkig' is het niet bepalend voor wel/niet podium.

Benieuwd naar morgen. We zouden wel eens met een grote groep naar de voet van de Alpe d'Huez kunnen gaan. Hopelijk durft Movistar wat meer risico's te nemen. Ze pakken veel prijzen, maar betalen toch voor het geld van de angst.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.