Tour 2016: Cavendish pakt in Montauban derde ritzege
foto: Sirotti (archief)
donderdag 7 juli 2016 om 17:38

Tour 2016: Cavendish pakt in Montauban derde ritzege

De zevende etappe in de Tour de France 2016 is bijgeschreven op het palmares van Mark Cavendish. De 31-jarige Brit van Dimension Data was in de straten van Montauban de snelste in de massasprint. Hij verschalkte Marcel Kittel en Daniel McLay. Greg Van Avermaet behoudt de gele trui.

Duo-aanval
In de 190,5 kilometer lange etappe van Arpajon-sur-Cère naar Montauban besloten Yukiya Arashiro (Lampre-Merida) en Jan Bárta (Bora-Argon 18) hun moments of fame te beleven. Het duo kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat zich geen seconde drukmaakte over de voorsprong van de Japanner en de Tsjech. Het peloton besloop de twee echter als een leeuw dat bij zijn prooi doet en vatte het duo op een kleine twintig kilometer in de kraag. Arashiro hield nog een extraatje over aan zijn escapades: hij mocht de prijs van de strijdlust in ontvangst nemen.

Snelle finale
In volle vaart stormde het peloton vervolgens af op de streep in Montauban. Voorin was het drummen geblazen, met Sky (Chris Froome), BMC (Greg van Avermaet, Richie Porte en Tejay van Garderen), Direct Energie (Bryan Coquard), Lotto Soudal (André Greipel) en LottoNL-Jumbo (Dylan Groenewegen) allemaal op de voorposten. Zonder schermutselingen koerste het peloton af op een koninklijke massasprint, waar er vervolgens geen maat stond op Cavendish. Overigens nog een opvallend feit: voor het eerst in de Tour-geschiedenis is het peloton nog compleet na rit zes.

Cavendish balt zijn vuist na winst - foto: Sirotti

Cavendish balt zijn vuist na winst – foto: Sirotti

Greg Van Avermaet mocht een nieuwe gele trui aantrekken - foto: Sirotti

Greg Van Avermaet mocht een nieuwe gele trui aantrekken – foto: Sirotti

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2016 21:18
Cavendish legt er Kittel weer mooi op. Gelukkig Etixx niet beloond voor het laffe rijden van gisteren en ook voor vandaag weinig tot niets uitgevoerd. Greipel laat het gewoon lopen, zijn trein staat ook niet goed op de rails. Eigenlijk geen enkele trein functioneert goed, alle sprints verlopen chaotisch. TLJ had 2 man voor Groenewegen en er probeerde nog wel iemand van TLJ bij te komen, maar dat lukte niet. Coquard zijn ploeg voor niks laten werken.
Verder mis ik iemand die probeert de sprint te ontregelen door een ultieme jump/demarrage. Zag BMC 20km voor het einde aangeven om rustiger aan te doen en vervolgens blijft iedereen keurig in het gelid in zijn treintje achter mekaar rijden. Niemand durft of kan iets ? Geen Jelle Nijdamtje of zelfs een Cancellaratje ?
7 juli 2016 21:38
off topic: wat heeft een 3-km regel voor zin in een vlakke etappe ? Als er zich geen valpartijen of pechgevallen voor doen kan je dus gewoon nog op achterstand gereden worden, dus blijven de klassementsmannen gas geven tot aan de finish, waardoor het extra gevaarlijk blijft. Waarom niet gewoon tijdswaarneming op 3km van de meet in vlakke etappes zodat iedereen die niet mee wil sprinten zich kan laten uitzakken...wel zo veilig lijkt mij....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.