Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium
zaterdag 9 september 2017 om 18:00

Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium

Alberto Contador heeft op grootse wijze afscheid genomen van het profwielrennen. De 35-jarige Spanjaard – die morgen zijn laatste officiële wedstrijd zal afwerken – zegevierde na een knappe solo op de flanken van de Angliru. Wilco Kelderman verloor op de steile stroken van de slotklim zijn podiumplaats aan Ilnur Zakarin. Chris Froome eindigde achter ploegmaat Wout Poels als derde, en mag zich morgen kronen als eindwinnaar van de 72e Vuelta.

Miezerig weer voorbode hallucinante finale 
In de striemende regen werd de voorlaatste etappe van deze Vuelta a España in gang geschoten. Ondanks de allesbehalve florissante weersomstandigheden, waren er veel renners die tuk waren om mee te zitten in de vlucht van de dag. Een spervuur aan demarrages volgde, met Los Machucos-ritwinaar Stefan Denifl als grote initiator. Onder leiding van de Oostenrijker formeerde zich een kopgroep van achttien renners, met daarbij kleppers als Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Nicolas Roche, Rui Costa en de gebroeders Yates.

Waar in de voorgaande dagen de kopgroep alle ruimte van het peloton kreeg, was één renner in het bijzonder gebrand om een herhaling van een dergelijk scenario ditmaal te voorkomen. Alberto Contador was in de laatste bergrit uit zijn carrière uit op ritwinst, en liet zijn Trek-Segafredo ploeg dan ook vol overgave op kop rijden. Mede hierdoor kreeg de kopgroep niet meer dan een schamele bonus van 1.30.

Alto de la Cobertoria baart muis, afdaling breekt koers open
De spanning bouwde zich in de eerste twee koersuren op met het oog op de eerste klim van de dag, de Alto de la Cobertoria (8,1 km aan 8,6%). Waar vooraan echter koers werd gemaakt, bleef het peloton lang gesloten. Halverwege de beklimming besloot Bahrain Merida wel om de koershandschoen op te pakken, maar meer dan een strak tempo leverde dit niet op. Het was Tomasz Marczynski die zich als eerste over de Cobertoria wist te hijsen.

Waar bergop de koers gesloten bleef, werden bergaf alle remmen los gegooid. Bahrain Merida – met kopman Vincenzo Nibali als grote aanjager – reed het peloton in stukken in de bij momenten technische afzink. Eenmaal gearriveerd aan de voet van de voorlaatste klim van de dag, de Alto del Cordal (5,7 km aan 8,6%), bleek de favorietengroep nog maar dertig man groot. Grootste afwezigen waren de nummers vier, zes en acht van het klassement: Ilnur Zakarin, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru. Waar de Rus wist terug te keren, bleven de twee Astana-renners spartelen in de achtergrond.

Afdaling Cordal eist opnieuw slachtoffers
Op de flanken van de Cordal reed Trek-Segafredo een strak tempo in dienst van kopman Contador. Het tempo lag echter niet hoog genoeg voor David de la Cruz. De Spanjaard besloot om de sprong te wagen naar de kopgroep, die inmiddels was gereduceerd tot Soler, Bardet, Marczynski, de gebroeders Yates en een verbluffend sterke Søren Kragh Andersen. Het uitgedunde groepje met favorieten – bestaande uit nog maar twintig man – kwam boven op een dikke halve minuut. López volgde veertig seconden later, terwijl Aru een mal día kende met een verlies van ruim 2.30.

De afdaling van de Cordal is berucht in het Spaanse wielrennen. Vandaag bleek maar weer waarom. Zo ging leider Soler hard onderuit na het wegglijden in een bocht. Ook Nibali en De La Cruz maakten kennis met het asfalt. Waar de Italiaan snel weer wist aan te sluiten, greep de onfortuinlijke Spanjaard van Quick-Step Floors naar zijn sleutelbeen. Ondertussen was het tweevoudig ritwinnaar en koploper Marczynski die als een speer naar beneden ging, wat ervoor zorgde dat de groep met favorieten terrein verloor.

Contador begint met bonus aan Angliru
De afdaling van de Cordal vormde ideaal terrein voor Contador om een putsch te plegen. Samen met ploegmaat Pantano reed hij weg in de afdaling. De Spanjaard mocht met een voorsprong van een halve minuut op grupo Froome beginnen aan de Angliru. Het sein voor Kelderman – die zich bedreigd voelde in zijn jacht op het podium – om zijn ploeg op kop te zetten. Op acht kilometer van de top werd de nog enig overgebleven vluchter Marczynski ingerekend door een op hol geslagen Contador, die Mas, Bardet en de weer teruggekomen Soler meenam in zijn spoor.

Eenmaal gepasseerd aan Via Pará – het begin van de laatste zes loeisteile kilometers – besloot Contador nogmaals om op de pedalen te staan. Alleen een moedige Soler wist aanvankelijk nog stand te houden, tot dik vijf kilometer van de streep, toen ook de jonge Spanjaard moest passen onder het aanvalsgeweld van zijn afscheidnemende landgenoot. Het elitegroepje, aangevoerd door good old Franco Pelizotti, volgde nog altijd op een veertigtal seconden. Zowel Kelderman als Kruijswijk vormden nog onderdeel van de acht overgebleven matadoren. Op iets minder dan vijf kilometer van de meet zag die laatste zelfs zijn tijd gekomen om ten aanval te trekken.

Zakarin steekt lont in het kruitvat, Sky met machtsontplooiing 
Onder de vod van de laatste vier kilometer telde de immer uitlopende Contador inmiddels al een voorsprong van 1.20 op de groep met Froome en Kelderman, die hierdoor zijn podiumplaats ter faveure van de Spanjaard in gevaar zag komen. Met het aansnijden van de Cueña les Cabres (800 meter aan 19%!), op iets minder dan drie kilometer van de meet, nam Zakarin in de achtervolging het initiatief. Het door de Rus ontwikkelde tempo deed zijn concurrenten Kelderman en Nibali kraken.

Het echte verschil werd echter gemaakt door de mannen van Sky. Onder leiding van een beresterke Poels – die zijn kopman op sleeptouw nam – wist het de achtervolgende groep uit elkaar te rijten. Het was Zakarin die in het spoor van de twee Sky-renners wist te blijven, terwijl Kelderman meter voor meter de Rus moest laten gaan. Het door Poels ontwikkelde ritme bleek bij momenten zelfs te veel voor de toekomstig Vuelta-winnaar.

Ondertussen bleek ook Contador flink wat van zijn pluimen te verliezen. Zijn voorsprong van ruim een minuut halveerde binnen geen tijd, maar de Spanjaard wist in de laatste dalende honderden meters stand te houden. Poels en Froome kwamen uiteindelijk zeventien tellen tekort voor de dagwinst. Ilnur Zakarin kwam achttien tikken later binnen, terwijl Kelderman de man met de hamer tegenkwam in de slotkilometer, wat een verlies betekende van ruim een halve minuut op de Rus.

RIDE Magazine
162 Reacties
Sorteer op:
9 september 2017 18:42
@fabifan1
Niet echt zin in een Nederland/België discussie. De overwinning van Armee was er zeker één om in te lijsten. Lampaert was ik alweer vergeten. De Gendt heeft zijn triple binnen. Onze Tom deed dan overigens binnen 365 dagen.

Eindoverwinning Giro, Bauke op 7 in de Giro, 3 ritoverwinningen Giro, 2 ritoverwinningen Tour en een Nederlander op 5, 6 en 9 in de Vuelta.

Helaas geen ritoverwinning in de Vuelta, maar de rittenkapers reden hier ook niet.

@Pedaleur
Dat denk ik ook. Ze hadden ook eerder SKA terug moeten laten zakken.
9 september 2017 18:43
Naait Wout nu Wilco?! Contador wint op helse klim, Kelderman valt van podium af ?
9 september 2017 18:43
Hey ik had gelijk
9 september 2017 18:44
Gefeliciteerd Alberto ik heb van je genoten ondanks je dopingverleden. Het ga je goed. Gelukkig vindt een heel pak sukkelaars op WF het nodig Froome tot op het bot af te zeiken terwijl de beste man net moderne wielergeschiedenis heeft geschreven maar goed respect is een term die weinigen meer kennen. Gefeliciteerd Froome fantastische prestatie! Ik snap dat Poels baalt dat hij Contador niet mocht oprapen maar ik ben er vrij zeker van dat SKY het feestje voor Contador niet wilde verpesten.
9 september 2017 18:45
@Myridley
Nee, nooit aan topsport gedaan. Mag ik daarom ineens geen voorkeur meer hebben voor schone renners? Ik weet niet waar je heen wilt met jouw vraag?
9 september 2017 18:46
@fabifan1
Je eet nu met plezier de kruimels uit de etalage, terwijl je niet ziet dat er in de Hollandse oven de lekkerste taart in jaren wordt gebakken.
9 september 2017 18:48
Hulde Alberto, het is je gegund. Jammer Kelderman, komt net te kort op de laatste dag.
9 september 2017 18:49
@Puffin: lees aub het interview met de Nederlandse dopingarts vandaag in de volkskrant. Doping is namelijk geen zwart/wit verhaal. Dus een wel/niet doping onderscheid is net zo onzinnig als een Belgie/Nederland discussie.
9 september 2017 18:49
@puffin: ik snap je, maar we weten van niemand die nu rijdt of ze 'schoon' zijn. Jouw favoriet kan wellicht ook aan het spul zijn of zijn geweest. Ook nu zullen er nog stevige pakkers rondrijden. Het is waarschijnlijk gewoon wachten op nieuwe technologie waarmee later aangetoond zal worden dat er nog steeds renners doperen of gedopeerd hebben rond gereden.
9 september 2017 18:50
Wat een prachtige etappe gezien. Petje af voor Contador. Kelderman komt op het eind dan toch nog tekort ondanks dat hij vanochtend nog zo vol vertrouwen was.
9 september 2017 18:51
@fabifan1; ik heb niemand afbreuk zien doen hier aan de mooie Belgische etappezeges, dus mij verbaast het dat vanuit Vlaamse hoek - je bent de eerste niet onder dit artikel - de vergelijking wederom getrokken wordt.
Laat ons allemaal genieten van de prestaties van de jongens uit de Lage Landen, met ieder zijn eigen voorkeur voor renner, stijl, ambitie etc.

Vermoeiend dat eeuwige Belgie/Nederland gedoe

On topic; gewoon een fantstische etappe gezien, reclame voor het wielrennen. Hopelijk neemt Kelderman de ervaring mee voor komende jaren en in staat om aanvallen te gaan plaatsen a la Contador
9 september 2017 18:51
Kelderman geweldig gereden en geeft al diegenen die zeggen dat hij altijd valt lik op stuk. Deze prestatie had hij nodig om volgend jaar een stap vooruit te zetten.
9 september 2017 18:51
Prachtige zege Contador. Kelderman op waarde geklopt, maar gewoon heel sterk gereden. Kruijswijk geknokt voor wat hij waard is en Poels in potentie de beste vandaag?
9 september 2017 18:51
Toch wel enorm teleurgesteld dat Kelderman zijn derde plaats in het algemeen klassement niet heeft kunnen vasthouden.
9 september 2017 18:51
Wat een baas is Contador! Gegund dat hij deze etappe wint. De smaakmaker van deze Vuelta. We gaan een renner met zijn aanvalsmentaliteit nog missen komende jaren.

Heel jammer voor Kelderman, maar ja. Toch trots op de Nederlanders. Het gezeik op Sky, Froome en Poels vind ik wel echt onnodig: we willen de hele tijd Nederlanders zien winnen, maar ik vind het ook mooi als Nederlanders mooi werk verrichten. Iedere Nederlander tot spits bombarderen hier slaat nergens op. Klasse gereden door Poels. Hij werkt voor de winnaar en komt naar mijn idee fantastisch uit de verf.
9 september 2017 18:52
@puffin noem een echt schone sport buiten jeugdsport
9 september 2017 18:53
@Bauke
Als ik dat stuk lees is doping slechts een zwart verhaal. Ik zie weinig wit. Ik dacht dat de enige witte trui aan Boumans toebehoorde maar dat blijkt dus ook al niet het geval.
9 september 2017 18:53
Dat binnenbochtje van Poels op 2 kilometer van de finish was een mooie illustratie van de geroemde marginal gains
9 september 2017 18:53
Egoïsme barguil kost Kelderman podium
9 september 2017 18:59
T80JZ - 9 september 2017 om 18:51
Teleurstelling hoort ook bij sport.
De steile klimmen liggen Wilco nu eenmaal minder en ik vermoed dat hij in zijn poging om Zakarin te volgen te ver in het rood is gegaan.
Wat mij betreft heeft hij een fantastische Vuelta gereden, een overwinning op hem zelf.
9 september 2017 19:00
''Kelderman zakt er helemaal doorheen op de Angliru....', lees ik hier ergens in een reactie. Sorry hoor, die jongens komt in de top 10 binnen en heeft een geweldige Vuelta gereden. Afgeschreven, maar schrijft hier een mooi hoofdstuk dat een opening biedt voor een mooi toekomst. Vijfde in veruit de sterkst bezette ronde van het jaar. Gewoon heel knap.
9 september 2017 19:03
@52voor: wat ik eigenlijk bedoel is het meer een soort 50 schades of Grey. Dingen die niet gecontroleerd worden of (nog) niet op de dopinglijst staan zijn natuurlijk moraal verwerpelijk maar niet verboden.
9 september 2017 19:04
Voor alle mensen die denken dat sky contador de zege heeft gegund, wake up!! Bertje heeft kilometers alleen op kop gereden en sky versnelde pas op het eind niemand kon beter voortaan de koers gewoon volgen jongens.
9 september 2017 19:06
Ha djerkson, mij blijven die drie ritzeges nu weer niet bij. Veelal win je een rit om dat er door de klassementsmannen en het peloton niet gereden wordt omdat de vluchters al ver staan. Dus zo'n overwinning zegt minder dan een heel,goed klassement en dus blijft mij bij dat er drie Nl in de top 10 staan, maar vind ik het ook best leuk als onze zuiderburen etappes winnen.
9 september 2017 19:11
Natuurlijk heeft Barguil Kelderman niet geholpen. Maar ook zijn laffe rijden heeft tegen hem gewerkt. Zijn vijfde plaats is verdiend, en mooi. Daarmee is ie ietjes verder gekomen dan drie jaar geleden toen ie 7e werd in de Giro. Hopelijk rijdt ie nu constanter en is de weg definitief omhoog geslagen, na drie jaar ellende en gebrek aan vooruitgang.

Ik vroeg me wel af trouwens, of Kelderman misschien iets overkomen de laatste km, bijv een botsing met een toeschouwer. Ik vond het raar dat ie ineens zoveel verloor en door renners werd gepasseerd.

Poels was verstandig. Als ie niet luistert en weg zou rijden bij Poels, dan kan ie het daarna schudden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.