Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium
zaterdag 9 september 2017 om 18:00

Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium

Alberto Contador heeft op grootse wijze afscheid genomen van het profwielrennen. De 35-jarige Spanjaard – die morgen zijn laatste officiële wedstrijd zal afwerken – zegevierde na een knappe solo op de flanken van de Angliru. Wilco Kelderman verloor op de steile stroken van de slotklim zijn podiumplaats aan Ilnur Zakarin. Chris Froome eindigde achter ploegmaat Wout Poels als derde, en mag zich morgen kronen als eindwinnaar van de 72e Vuelta.

Miezerig weer voorbode hallucinante finale 
In de striemende regen werd de voorlaatste etappe van deze Vuelta a España in gang geschoten. Ondanks de allesbehalve florissante weersomstandigheden, waren er veel renners die tuk waren om mee te zitten in de vlucht van de dag. Een spervuur aan demarrages volgde, met Los Machucos-ritwinaar Stefan Denifl als grote initiator. Onder leiding van de Oostenrijker formeerde zich een kopgroep van achttien renners, met daarbij kleppers als Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Nicolas Roche, Rui Costa en de gebroeders Yates.

Waar in de voorgaande dagen de kopgroep alle ruimte van het peloton kreeg, was één renner in het bijzonder gebrand om een herhaling van een dergelijk scenario ditmaal te voorkomen. Alberto Contador was in de laatste bergrit uit zijn carrière uit op ritwinst, en liet zijn Trek-Segafredo ploeg dan ook vol overgave op kop rijden. Mede hierdoor kreeg de kopgroep niet meer dan een schamele bonus van 1.30.

Alto de la Cobertoria baart muis, afdaling breekt koers open
De spanning bouwde zich in de eerste twee koersuren op met het oog op de eerste klim van de dag, de Alto de la Cobertoria (8,1 km aan 8,6%). Waar vooraan echter koers werd gemaakt, bleef het peloton lang gesloten. Halverwege de beklimming besloot Bahrain Merida wel om de koershandschoen op te pakken, maar meer dan een strak tempo leverde dit niet op. Het was Tomasz Marczynski die zich als eerste over de Cobertoria wist te hijsen.

Waar bergop de koers gesloten bleef, werden bergaf alle remmen los gegooid. Bahrain Merida – met kopman Vincenzo Nibali als grote aanjager – reed het peloton in stukken in de bij momenten technische afzink. Eenmaal gearriveerd aan de voet van de voorlaatste klim van de dag, de Alto del Cordal (5,7 km aan 8,6%), bleek de favorietengroep nog maar dertig man groot. Grootste afwezigen waren de nummers vier, zes en acht van het klassement: Ilnur Zakarin, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru. Waar de Rus wist terug te keren, bleven de twee Astana-renners spartelen in de achtergrond.

Afdaling Cordal eist opnieuw slachtoffers
Op de flanken van de Cordal reed Trek-Segafredo een strak tempo in dienst van kopman Contador. Het tempo lag echter niet hoog genoeg voor David de la Cruz. De Spanjaard besloot om de sprong te wagen naar de kopgroep, die inmiddels was gereduceerd tot Soler, Bardet, Marczynski, de gebroeders Yates en een verbluffend sterke Søren Kragh Andersen. Het uitgedunde groepje met favorieten – bestaande uit nog maar twintig man – kwam boven op een dikke halve minuut. López volgde veertig seconden later, terwijl Aru een mal día kende met een verlies van ruim 2.30.

De afdaling van de Cordal is berucht in het Spaanse wielrennen. Vandaag bleek maar weer waarom. Zo ging leider Soler hard onderuit na het wegglijden in een bocht. Ook Nibali en De La Cruz maakten kennis met het asfalt. Waar de Italiaan snel weer wist aan te sluiten, greep de onfortuinlijke Spanjaard van Quick-Step Floors naar zijn sleutelbeen. Ondertussen was het tweevoudig ritwinnaar en koploper Marczynski die als een speer naar beneden ging, wat ervoor zorgde dat de groep met favorieten terrein verloor.

Contador begint met bonus aan Angliru
De afdaling van de Cordal vormde ideaal terrein voor Contador om een putsch te plegen. Samen met ploegmaat Pantano reed hij weg in de afdaling. De Spanjaard mocht met een voorsprong van een halve minuut op grupo Froome beginnen aan de Angliru. Het sein voor Kelderman – die zich bedreigd voelde in zijn jacht op het podium – om zijn ploeg op kop te zetten. Op acht kilometer van de top werd de nog enig overgebleven vluchter Marczynski ingerekend door een op hol geslagen Contador, die Mas, Bardet en de weer teruggekomen Soler meenam in zijn spoor.

Eenmaal gepasseerd aan Via Pará – het begin van de laatste zes loeisteile kilometers – besloot Contador nogmaals om op de pedalen te staan. Alleen een moedige Soler wist aanvankelijk nog stand te houden, tot dik vijf kilometer van de streep, toen ook de jonge Spanjaard moest passen onder het aanvalsgeweld van zijn afscheidnemende landgenoot. Het elitegroepje, aangevoerd door good old Franco Pelizotti, volgde nog altijd op een veertigtal seconden. Zowel Kelderman als Kruijswijk vormden nog onderdeel van de acht overgebleven matadoren. Op iets minder dan vijf kilometer van de meet zag die laatste zelfs zijn tijd gekomen om ten aanval te trekken.

Zakarin steekt lont in het kruitvat, Sky met machtsontplooiing 
Onder de vod van de laatste vier kilometer telde de immer uitlopende Contador inmiddels al een voorsprong van 1.20 op de groep met Froome en Kelderman, die hierdoor zijn podiumplaats ter faveure van de Spanjaard in gevaar zag komen. Met het aansnijden van de Cueña les Cabres (800 meter aan 19%!), op iets minder dan drie kilometer van de meet, nam Zakarin in de achtervolging het initiatief. Het door de Rus ontwikkelde tempo deed zijn concurrenten Kelderman en Nibali kraken.

Het echte verschil werd echter gemaakt door de mannen van Sky. Onder leiding van een beresterke Poels – die zijn kopman op sleeptouw nam – wist het de achtervolgende groep uit elkaar te rijten. Het was Zakarin die in het spoor van de twee Sky-renners wist te blijven, terwijl Kelderman meter voor meter de Rus moest laten gaan. Het door Poels ontwikkelde ritme bleek bij momenten zelfs te veel voor de toekomstig Vuelta-winnaar.

Ondertussen bleek ook Contador flink wat van zijn pluimen te verliezen. Zijn voorsprong van ruim een minuut halveerde binnen geen tijd, maar de Spanjaard wist in de laatste dalende honderden meters stand te houden. Poels en Froome kwamen uiteindelijk zeventien tellen tekort voor de dagwinst. Ilnur Zakarin kwam achttien tikken later binnen, terwijl Kelderman de man met de hamer tegenkwam in de slotkilometer, wat een verlies betekende van ruim een halve minuut op de Rus.

RIDE Magazine
162 Reacties
Sorteer op:
9 september 2017 19:12
Een lekke band en een kopman die geen vrijgeleide geeft kosten Kelderman hier het podium en Poels de ritzege. Poels neemt daar een belachelijk stijle bocht aan de binnenkant, waanzinnig gewoon. Ik hoop voor de sport an sich dat Poels ervoor kiest om ergens kopman te worden. Bolletjestruien en ritzeges moeten toch opwegen tegen wat ponden meer?
9 september 2017 19:12
Jammer voor Kelderman, maar eerlijk is eerlijk Zakarin ook heel erg verdiende ook een toprenner. Kelderman gaat nog wel eens podium rijden. Zeker als er 2 tijdritten in zitten zie ik hem voor winst meedoen (als Dumoulin er niet is :P )
9 september 2017 19:12
Shapoo voor Poels, Kruiswijk en Kelderman. Verder ook Oomen, Clement en Tolhoek goed natuurlijk. Jammer van Wilco, maar hij kan terugkijken op een super Vuelta. En Poels natuurlijk in dienst van Froome een mooie 6e plaats. Wie doet hem als knecht dat na. Dat is maar weinigen gegund. Nederland sowieso mooi met 5, 6 en 9.
9 september 2017 19:13
Wat een etappe en wat een geweldige Vuelta! Kelderman uiteindelijk een 5e plek en dat vind ik ontzettend knap! In dit deelnemersveld en met alles wat er in de eerste week is gebeurd...echt chapeau! Hij heeft zichzelf vandaag binnenste buiten gefietst. Dat hij (nog) niet aanvallen kan doen alla Contador, soit! Alle mensen die hem laf vinden rijden wens ik heel veel succes bij hun training om hetzelfde te presteren. En misschien kunnen ze ook wat meer geduld en respect hebben voor zijn ontwikkelingsproces. Top gereden van ook de rest van team Sunweb. Ze hebben wederom een hele knappe teamprestatie neergezet. Contador die hier toch wel weer een uitblinkende etappe rijdt, wint en zo een turbulente maar ook mooie carrière afsluit ook geweldig! Een fantastisch afscheid en wat zal ik die man met zijn aanvallersmentaliteit missen. Maar nu weer op naar nieuw talent. Kruijswijk die het toch maar weer sterk probeert. Mooi dat gevecht. En Froome+team Sky.... terecht gewonnen. 2 grote ronden achterelkaar winnen....respect daarvoor!
9 september 2017 19:16
Lees ik hier nu dat poels Contador de zege zou hebben geschonken ? Hou alsjeblieft op en heb respect voor deze zege van Alberto.
9 september 2017 19:16
Contador wat een baas, doet die het gewoon.
9 september 2017 19:24
Froome schrikt vannacht wakker, en waarvan wel toen Wout Poels Froome
aan de binnenkant van een bocht (25%) passeerde.
José de Cauwer, riep zelden is zoiets vertoond.
9 september 2017 19:27
Sunweb reed vandaag als ploeg erg sterk. Toch netjes voor een ploeg die nog maar met een paar man in koers is.
9 september 2017 19:28
Poels was gewoon reserve-kopman, heeft echt niet vaak moeten werken, dat waren vrijwel altijd anderen. Ook nam hij het nu op tegen een hoop renners in hun 2e grote ronde terwijl hij (door omstandigheden) nog zo fris als een hoentje was. Hoger dan dit gaat Poels niet meer eindigen, alles zat deze keer perfect. Hij had zoals altijd en zoals in elke grote ronde zijn zwakkere dagen, maar kon het deze keer tot een minimum beperken.

Maar goed, zoals te verwachten valt is iedereen dat snel vergeten en moet hij volgend jaar ongetwijfeld weer ergens kopman worden, terwijl hij echt wel veel geschikter is als meesterknecht. Maar dan misschien wel voor een kopman die een ander ook iets gunt, dat mogelijk wel.
9 september 2017 19:28
Prachtige Vuelta en een mooi slot voor Contador. Zonder hem zou deze Vuelta een stuk minder interessant zijn geweest, omdat de anderen hooguit op hangen en wurgen de Sky trein kunnen volgen.
9 september 2017 19:30
@Beloki
Gebaseerd waarop is Barguil een betere klassementsrenner dan? Zo denderend is het palmares van Barguil nou ook weer niet.
9 september 2017 19:30
Vaarwel Baas Bert, maar Froome wint voor het eerst sinds Pantani Tour en andere grote ronde in zelfde jaar.
9 september 2017 19:30
Tolhoek 28e in AK. Echt goed.
9 september 2017 19:31
Alle WF'ers die vinden en zeggen dat kelderman laf heeft gereden hebben nog nooit een berg opgereden samen met iemand die dit makkelijker doet. Want dan weet je pas hoe het voelt als je alleen maar kan aanhaken. Heb respect voor wat hij gedaan heeft in deze Vuelta. Hier krijgt hij vertrouwen door, en daarmee krijgen wij WF'ers meer grote rondes waarbij Nl'ers mee gaan doen voor de knikkers.
9 september 2017 19:31
@Verweggistan, net 23jr.
Ook dat is winst, m.n. Kragh Andersen net 23jr. Eerst bepalend voor Dumoulin in de BB-tour en nu zich helemaal leeg gereden voor Kelderman, daar gaan ze nog een hoop plezier aan beleven.

Mess - 9 september 2017 om 19:30
Van Barguil zal verwacht worden dat hij zijn verrichtingen in de TdF minimaal zal evenaren, dat zal niet meevallen en voor klassementsman is hij te wispelturig vermoed ik.
9 september 2017 19:35
@olly

Je hebt gelijk want hij was gestagneerd in z'n groei, maar hij heeft zich weer lijkt het teruggevonden. Ook met de ijzersterke tijdrit. Hierop kan hij bouwen en die pit zal er denk ik ook nu meer inzitten. Hij weet nu hoe diep hij kan gaan en dat die ook voor Froome nauwelijks onder doet.
9 september 2017 19:42
Verzuring bij Wilco in de laatste kilometers. Wie eens een keer echt diep is gegaan weet dat je daar op dat moment niets meer aan kan doen.

http://www.nu.nl/wielrennen/4915274/kelderman-kijkt-ondanks-teleurstellend-einde-terug-mooie-vuelta.html

We kunnen als Nederlanders toch niet teleurgesteld zijn deze Vuelta? Drie man in de top 10 en ook Tolhoek en Bouwman hebben een prima Vuelta gereden, ook nog maar 23 jaar.

Kelderman is zichzelf weer aan het ontdekken. Wat gaan we genieten van Dumoulin, Kelderman en Oomen de komende jaren bij Team Sunweb. En dan hebben we ook nog Poels, Gesink, Kruijswijk en Mollema. In hun schaduw gaan renners als Tolhoek en Bouwman zich hopelijk verder ontwikkelen.
9 september 2017 19:44
De Nederlandse strijders hebben weer een mooie ronde neergezet, onze renners zijn gewoon aan een topjaar bezig. Dat Vuelta podium komt er nog wel een keer.
9 september 2017 19:45
Wilco is net als Barguil niet de goed heilig man dus ook hij mag bekritiseerd worden. Dumoulin en ook Zakarin sprokkelden seconden bij een door kort te finishen wat Wilco naliet, verschil tussen een vijfde en derde plek, zakte er vandaag helaas een beetje doorheen door tempowisselingen.
Voor de rest stabieler gereden dan ooit tevoren, hulde zonder een bergploeg om hem heen.
9 september 2017 19:48
Jammer voor Wilco. Maar toch een bijzonder goede prestatie. Hij is terug als GC man. Die Søren Krahg is ook een geweldige renner.
9 september 2017 19:48
Wat me van deze etappe bijblijft:
- de aanvalslust van Contador, beest
- Guardia Civil, die aardig aan de gang was op de Angliru
- Krach Anderson, sterk!
- Nibali die weer eens overschat wordt als afdaler
- Poels die de binnenbocht neemt (was minimaal 45% daar ;))
- sowieso meer dan prima prestaties van de Nederlanders!
- moet zelf toch echt eens een keer in Spanje gaan fietsen, schitterend!
9 september 2017 19:55
Drie Nederlanders in top 10 van het klassement. Daar doe ik als Belg mijn hoed voor af. Kunnen wij enkel maar van blijven dromen. Tevens vind ik het bijzonder jammer dat Kelderman zijn 3de plek hier nog verliest.

Ook al hebben we in de verste verte geen klassementsrenners meer (die verdomde klassiekers hier) we behalen hier dan toch 3 ritoverwinningen. Dat is ook niet slecht.
9 september 2017 20:05
@Merzbow
Het is allebei mooi, ik zou best wel een verre top 10 notering willen ruilen voor een leuke ritzege.
9 september 2017 20:05
Ik hoop dat er onverwacht nieuws komt dat AC nog een jaartje doorgaat, maar dat is helaas ijdele hoop. Ik zal hem missen.
9 september 2017 20:11
Zakarin werd tot vandaag vaak zwetend wakker uit steeds dezelfde droom over Oropa en het beeld van een fantoom in een Sunweb shirt dat hem opvrat. Hij wist dat hij vandaag met die nachtmerrie moest afrekenen. Dat is gelukt, ten koste van Kelderman. Jammer voor hem.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.