Zo zien de grindpaden eruit van de nu al veelbesproken gravelrit in de Tour de France
foto: ASO
donderdag 26 oktober 2023 om 14:22

Zo zien de grindpaden eruit van de nu al veelbesproken gravelrit in de Tour de France

De negende etappe van de Tour de France 2024 kan weleens een cruciale worden. De renners krijgen op zondag 9 juli namelijk meerdere gravelstroken voorgeschoteld op weg naar Troyes. Op sociale media heeft de Tourorganisatie inmiddels foto’s gedeeld van een van de grindpaden, waar na de parcourspresentatie van woensdag al veel over te doen was.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het gaat om foto’s van de tweede sector van de dag, de Chemin de Baroville. Dit is een strook vrij vroeg in de wedstrijd, na 67 van de 199 kilometer. Het is een van de veertien grindpaden die de renners voor de kiezen krijgen. Het gaat, zo laat de organisatie van de Ronde van Frankrijk desgevraagd weten, om een hellende strook. De renners hoeven deze weg die te zien is op de foto’s dus niet af te dalen.

Nadat de route van de Tour de France 2024 woensdag onthuld was in Parijs, was er al het nodige te doen over de negende etappe. Richard Plugge begreep de keuze voor een gravelrit bijvoorbeeld niet. “Het gaat om wegwielrennen. Gravel kan zo’n impact hebben op het resultaat, puur door pech. Hetzelfde geldt voor kasseien, maar dat komt niet zo veel voor en en hoort historisch ook meer in die regio”, zei de teammanager van Jumbo-Visma tegen WielerFlits.

Ook de teammanager van Soudal Quick-Step, Patrick Lefevere, was niet enthousiast over grindpaden in de Tour de France. “In het begin was ik ook geen fan van de Strade Bianche. Alleen een idioot verandert nooit van mening, maar ik vind niet dat elke rittenkoers van betekenis nu gravelstroken in het parcours moet opnemen. Je kunt in dat soort ritten de Tour niet winnen, maar wel verliezen”, stelde hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.