Axel Laurance pakt eerste WorldTour-zege in Catalonië
vrijdag 22 maart 2024 om 17:25

Axel Laurance pakt eerste WorldTour-zege in Catalonië

Na de winst van Mathieu van der Poel in de E3 Saxo Classic en de zege van belofterenner Simon Dehairs in Olympia’s Tour, heeft Axel Laurance Alpecin-Deceuninck ook in de Ronde van Catalonië de zegebloemen bezorgd. De vijfde etappe van de Volta Ciclista a Catalunya was een kolfje naar de hand van de Fransman in een massasprint. Hij bleef Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) nipt voor. Voor Tadej Pogacar was er de hele dag geen vuiltje aan de lucht: hij behield met sprekend gemak de leiding in het klassement.

Een onvervalste overgangsrit op dag vijf van de Ronde van Catalonië. Er lagen kansen voor de vluchters, maar ook puncheurs danwel sterke sprinters hadden de etappe in het etappeschema aangekruist. De 167,3 kilometer lange etappe telde iets meer dan 2300 hoogtemeters. Geen zware beklimmingen, maar wel de hele dag op en af. De Coll de Les Ventoses (10 km aan 3,8%) en de Alt de la Creu d’Aragall (7,2 km aan 5,4%) — met de top op zo’n dertig kilometer van de finish — vormden de belangrijkste hindernissen.

Veel geschreeuw, weinig wol
Het eerste uur werd afgehaspeld aan een gemiddelde snelheid van 47 kilometer per uur. Daarin attaqueerden de renners alsof het een lieve lust was, onder hen Steven Kruijswijk (Visma | Lease a Bike), maar geen enkele renner kreeg de vrijheid. Tot Óscar Rodríguez (INEOS Grenadiers), Jacopo Mosca (Lidl-Trek), Enzo Paleni (Groupama-FDJ), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) en Christopher Juul-Jensen (Jayco-AlUla) op de pedalen gingen staan.

Daarachter waren het Alpecin-Deceuninck en Cofidis die de voorsprong van het kwintet binnen de perken hield. Op de laatste klim was het waren het de mannen van Israel-Premier Tech die stevig doortrokken en de vluchters een voor een inrekenden. Het tempo bleek te hoog voor Marijn van den Berg, die moest lossen op de flanken van de beklimming, al had hij in de finale nog wel kans om terug te keren.

Sprinters keren net op tijd terug
En zo geschiedde. Rodríguez en Steinhauser pakten nog wel de puntjes op de laatste klimpartij, maar daarna was hun verhaal uit. Ook in de finale diverse aanvalspogingen, maar deze hadden geen van allen het gewenste effect. Wel kwam er in de absolute slotfase nog een hele bak renners weer vooraan aansluiten, waaronder enkele zeer snelle mannen.

En die snelle mannen mochten het dan ook onder elkaar uitvechten in Viladecans. Het was Patrick Konrad die de sprint als eerste inzette, maar de Oostenrijker was lang niet snel genoeg. Van den Berg leek lang sterk genoeg, maar Axel Laurance toonde zich in de laatste meters nog net iets sterker. De Fransman, vorig jaar wereldkampioen bij de beloften, pakte daarmee zijn derde profoverwinning, zijn eerste zege op WorldTour-niveau.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.