Brits parlementair onderzoek: ‘Sky overschrijdt eigen ethische lijn’
Opnieuw beschuldigingen aan het adres van Bradley Wiggins - foto: Sirotti
maandag 5 maart 2018 om 09:27

Brits parlementair onderzoek: ‘Sky overschrijdt eigen ethische lijn’

Het Britse Digital, Culture, Media and Sports Committee heeft, in een maandag gepubliceerd rapport, Sky opnieuw beschuldigd van dopinggebruik. De Tour-formatie van 2012 zou geprepareerd zijn met triamcinolone, behorend tot de corticosteroïden. Het zou specifiek gaan om Bradley Wiggins, de uiteindelijke winnaar van de Tour de France dat jaar.

In het uitgebreide rapport over doping in de sport wordt er een heel hoofdstuk besteed aan het Britse wielrennen en Sky. Hierin komen ook eerdere beschuldigingen als het overmatig gebruik van TUE’s (therapeutic use exemption) en de ‘jiffy bag‘-affaire naar voren. Het comité bespreekt alle situaties waarin Sky ‘de ethische lijn overschrijdt. Er is geen bewijs voor een overtreding van de dopingregels van het WADA (wereld anti-doping agentschap), maar wel andermaal een bevestiging dat het team van Dave Brailsford opereert in een zogeheten grijs gebied.

Het gebruik van triamcinolone behoort tot dit grijze gebied. Het middel zou overmatig vet binnen snelle tijd elimineren, zonder hierbij kracht te verliezen. De vermogen-tot-gewicht ratio zou hiermee een onrechtmatige boost krijgen. Het gebruik van triamcinolone was niet illegaal gezien de verkregen TUE, maar de hoeveelheden die volgens het comité zijn gebruikt bij Sky neigen naar prestatiebevorderende doeleinden in plaats van gezondheidsredenen.

In het rapport roept de Britse overheidsinstantie op om alle corticosteroïden volledig te verbannen, ook met een medisch voorschrift.

[poll id=”745″]

RIDE Magazine
77 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2018 19:51
@horsm

Je bedoelt "minder vuil' ?
6 maart 2018 05:54
Het zou mij niet verbazen als het zelfs bij quickstep het geval is. Een ploeg die door zijn lange bestaan goed weet waar je op moet letten om niet op te vallen op dat vlak. Dit blijven natuurlijk speculaties..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.