Groenewegen: “Naesen is een goede renner, maar een slechte verliezer”
foto: Sirotti
maandag 3 oktober 2016 om 08:00

Groenewegen: “Naesen is een goede renner, maar een slechte verliezer”

Oliver Naesen had na afloop geen goed woord over voor de sprint van Nederlands kampioen Dylan Groenewegen in de Tour de l’Eurométropole. “Vandaag heb ik gewonnen en heb ik er zelf voor gereden. Daarmee is alles gezegd”, reageert Groenewegen op zondagavond tegenover WielerFlits.

Groenewegen dient Naesen van repliek
Na afloop kreeg de 23-jarige Amsterdammer veel kritiek over zich heen van voornamelijk Belgische collega’s. Naesen noemde Groenewegen ‘achterlijk’ en ‘debiel’. “Wat Naesen zegt moet hij weten. Het is een goede renner, maar een slechte verliezer. In mijn ogen doe ik niets fout. Het blok op de finishlijn is gevaarlijker. Ik geniet meer van deze overwinning en van mijn seizoen, dan dat ik me iets aantrek van de kritiek.”

‘Ik luister liever naar mensen die het een mooie zege vonden’
Groenewegen kan dus weinig met de kritiek die onder meer Tom Boonen, Jasper Stuyven en Rik Verbrugghe uitten aan het adres van de sprinter. “Meningen van anderen heb je toch altijd. Dat doet me niet zo veel. Er zijn genoeg mensen die het wel een prachtige zege vinden. Ik luister liever naar die personen. Ik ga in ieder geval vol vertrouwen naar het WK in Qatar.” Onze landgenoot stapt aankomende dinsdag in het vliegtuig naar Doha.

Afwijken van lijn
De renner van LottoNL-Jumbo week tijdens de eindsprint in de Belgische eendagskoers van zijn lijn, maar volgens de jury was dat niet genoeg om Groenewegen te diskwalificeren. “Ik moest eerst om de kopgroep heen en daarna nog Jens Debusschere voorbij. Ik week zeker uit naar links, maar ik liet genoeg ruimte om te kunnen passeren”, liet hij al weten in het persbericht van de Nederlandse WorldTour-formatie.

RIDE Magazine
83 Reacties
Sorteer op:
3 oktober 2016 11:36
En ook een bijnaam vanuit het peloton, die zijn heel wat beklijvender, ik hou hem er in !

Is het tijd voor een poll die vraagt of de bowlingbal eigenlijk WK kan worden ?
3 oktober 2016 11:40
Naesen moet even een tik op zijn lange neus krijgen, hij is niet uitgenast genoeg.
Jury heeft geoordeeld en daarmee is de kous af.
Naesen heeft zelf de overwinning weggegeven en daar komt nog bij dat ze de aankomst al diverse keren hebben gezien en gepasseerd.
3 oktober 2016 11:50
Naesen zou voor de grap eens een massasprint in de Tour moeten doen. Dan komt hij waarschijnlijk woorden te kort.
3 oktober 2016 11:52
Geinig, 'de bowlingbal'. Maar dan vraag ik me wel af wat voor een bowlingbal? Zo eentje die een professional gooit met een prachtige curve helemaal naar het randje en terug? Zo eentje die ik gooi; gewoon hard en recht door het midden en maar hopen dat je geen split gooit? Of zo eentje die je tante Truus gooit; zacht en binnen 10 meter in het gootje links of rechts?

Belangrijke vraag lijkt me ;)
3 oktober 2016 12:08
Hoewel DG wel degelijk fors van zijn lijn afwijkt, is deze jurybeslissing 'in de geest van de wedstrijd' terecht. Het gat dichtmaken is positioneren en ON had niet links hoeven aanhouden.
3 oktober 2016 13:18
Als men Debusschere vorig jaar diskwalificeert in Koolskamp, moet men Groenwegen hier ook eruit gooien...
Het is niet omdat Naesen niet valt en niks breekt zoals Groenewegen vorig jaar, dat er geen fout is...
Nu ja wat zou Bouhanni hier van denken, als ik dat zou doen, heb ik het zitten
3 oktober 2016 13:36
In dit soort situaties moet je als renner zelfbeheersing tonen en het oordeel aan de jury laten. Naesen heeft zich niet bepaald beheerst en zijn reactie (met name na het bekend worden van de uitspraak van de jury) toont dat hij niet alleen weinig respect voor zijn collega, maar vooral voor de jury opbrengt. Dat is onprofessioneel.
3 oktober 2016 13:40
Groenewegen is sterk gezakt in mijn achting na gisteren. Dat je een fout maakt: kan iedereen gebeuren. Dat je het niet kunt toegeven is iets anders, want dit was er flagrant over. Het is een wonder dat Naesen, dankzij zijn behendigheid, dit zonder kleerscheuren overleefde. Naesen en niemand anders was de enige terechte winnaar. Groenewegen moet ALTIJD gedeclasseerd worden voor zo'n actie!
3 oktober 2016 13:48
Groenewegen had beter gezwegen. Was een schandalige manier van sprinten.
3 oktober 2016 14:05
@shutup
Wat vind je eigenlijk van Jens Debusschere? Die reed Groenewegen vorig jaar daadwerkelijk de hekken in, en presteerde het om Groenewegen daar zelf de schuld van te geven. De jury was het niet met hem eens.

Ik kan me niet herinneren dat daar onder Belgen toen zo'n consternatie over was. Rara hou zou dat komen...
3 oktober 2016 14:14
Enorm verdeelde reacties. Had ik niet verwacht. Erg opmerkelijk: Groenewegen is niet zo geliefd onder zijn collegas zo lijkt het.
3 oktober 2016 14:22
tendam - 3 oktober 2016 om 14:05
Waarna Jens Debusschere al snel het belachelijke van zijn tweet inzag en diep door het stof ging..
Eerlijk is eerlijk.
3 oktober 2016 14:26
Ach, dit is zo'n sprint die op het randje is en soms kom je daar mee weg en soms besluit de jury om je te diskwalificeren. Hopelijk beseft Groenewegen dat de jury de volgende keer misschien anders oordeelt en zwiept hij niet vaker onnodig van zijn lijn.
3 oktober 2016 14:29
Mooie sprint van Groenewegen.
Niet te vergelijken met bouhanni want er zijn geen kop- of elleboogstoten.
Goede reactie van de Nederlandse kampioen, dat siert hem.
3 oktober 2016 14:40
Als Amsterdammer zal Groenewegen toch nooit populair bij de Belgen worden. Net zoals Bouhanni bij sommigen hier al snel geliefd object van irritatie is.

Anyway, knokken hoort bij sprinten, en gelukkig is er een jury om in te grijpen als het te ver gaat. Dus al te moralistisch hierover doen vind ik een tikje potsierlijk.
3 oktober 2016 14:43
Filmpje na afloop. Confrontatie tussen Naesen en de Groene Amsterdammer : https://www.youtube.com/watch?v=VpCVztS8Rks
3 oktober 2016 14:45
Wat ik eigenlijk bedoel: natuurlijk gaat Groenewegen te ver in zijn sprint. Maar er zijn verzachtende omstandigheden: het was het heetst van de strijd, de situatie was licht chaotisch, het parkoers naar de finish deugde niet.

Naessen ging na afloop op een manier over de streep die ik veel moeilijker goed te praten vindt. Een collega sporter achterlijk en debiel noemen, de jury publiekelijk afvallen en op het podium die duim naar beneden. Daar is geen excuus voor. Dan heb je geen respect. Niet voor je tegenstander en niet voor de jury. En tenslotte staat en valt een sport met een gedeeld respect voor de jury. Anders is het anarchie.
3 oktober 2016 14:55
Wel een mooie bijnnaam voor Groenewegen, de bowlingbal.
Hoeveel heeft hij er in de sprint al omgekegeld dan ?
Naast de bowlingbal, hebben we dus ook de boksbal en de kamikazebal in het sprintpeleton.
3 oktober 2016 14:59
De sprint nog even op YouTube teruggekeken. Zeker geen reden voor diskwalificatie.
3 oktober 2016 15:04
ook het filmpje gekeken van Naesen die tegen Groenewegen 'aanrijdt', wie daarom huilt had vroeger zeker ook een nare schoolpleintijd,... Moordaanslag !
3 oktober 2016 15:09
DQ had van mij gemogen maar is niet gebeurd, dus heeft Dylan in deze niks fout gedaan. Verder niet te druk over maken Dylan, Edit redactie: niet provoceren.
3 oktober 2016 15:13
Ha! Iedere topsprinter gaat tot het randje van wat kan en wat eigenlijk niet kan. Groenewegen is inmiddels een topsprinter. Hij stuurde in volle sprint geleidelijk naar links en stopte daarmee toen er z.i. nog genoeg ruimte over was. Maar daar kon Naesen niet van profiteren omdat hij zich uiteraard niet ten volle kon geven in zo'n nauwe positie. Hij had gewoon eerder moeten komen. Volgens mij een terechte beslissing van de jury. Het commentaar daarop van N. is beneden peil.
3 oktober 2016 15:59
Mooi, de bowlingbal striket toe en alleen Naesen belandt in het gootje!
3 oktober 2016 16:53
@Merijn Neeman
Na Groenewegen gisteren te zien en horen verbaast het mij niet dat hij niet ik de bovenste lade ligt bij zijn collega's.
Had hij nu gewoon een foutje toegegeven was het al wat beter.
3 oktober 2016 17:08
Zoals al eerder aangegeven zijn hier drie verliezers. De wedstrijd met een achterlijke aankomst, Groenewegen met zijn sprint en deze reactie en Naesen die zich gedraagt als een kleuter.

Laten we het maar snel vergeten en op naar het WK.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.