Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde
foto: Sirotti (archief)
zondag 8 april 2018 om 17:15

Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Peter Sagan heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen kwam als eerste aan op de wielerpiste van Roubaix nadat hij op 55 kilometer van het einde ten aanval was getrokken. Hij klopte zijn Zwitserse medevluchter Silvan Dillier in een sprint-a-deux. Niki Terpstra finishte een kleine minuut later als derde.

Negen vluchters
Na de start in Compiègne ontstond tijdens de aanloop naar de eerste kasseistroken de vlucht van de dag. Tijdens een razendsnelle opening werden er maar liefst vijftig kilometers afgelegd. De vluchtersgroep ontstond in verschillende fases. Het waren aanvankelijk de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic) die als eerste op avontuur gingen. Zij kregen gezelschap van Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Sven Erik Bystrøm (UAE-Emirates) en Marc Soler (Movistar). Ook Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Geoffrey Soupe (Cofidis) en Jay Robert Thomson (Dimension Data) wisten zich bij de koplopers te voegen, waarna de vlucht van negen renners het eerste gedeelte van de wedstrijd zou kleuren. De vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

Hartstilstand Goolaerts
De wedstrijd werd ontsierd door de nodige incidenten. Al op de eerste kasseistrook was er een grote valpartij, die onder meer Geraint Thomas dwong om de strijd te staken. Tijdens de tweede strook werd de koers opgeschrikt door een nare val van Michael Goolaerts. De renner van Vérandas Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Later in de wedstrijd gingen Matteo Trentin en Sebastian Langeveld op de kasseistrook van Haveluy tegen de grond. Beide schaduwfavorieten moesten hierdoor de wedstrijd verlaten.

Gilbert en Stybar roeren zich
In het Bos van Wallers viel de kopgroep – die nog een voorsprong van twee minuten had – uiteen. Vooraan bleven er vijf renners over. In het peloton zorgde een versnelling van Mike Teunissen (Sunweb) ervoor dat hij samen met Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) wat afstand nam van het peloton. De twee wisten werden – samen met enkele renners uit de vroegere kopgroep – even later alweer ingerekend door het peloton. Zdeněk Štybar was de volgende Quick-Step-renner die op jacht ging naar de vijf leiders. Onderweg raapte hij Soler op, die hij net voor de strook van Beuvry-la-Forêt achter zich liet. Ook Robeet werd door Štybar bijgehaald, maar bij Orchies werden de twee ingerekend door de achtervolgers.

Sagan gooit knuppel in hoenderhok
Met nog 55 kilometer te gaan plaatste Greg Van Avermaet een versnelling. De kopman van BMC kwam niet weg, waarna Peter Sagan op kousenvoeten vertrok. Jasper Stuyven en Wout van Aert gingen in de tegenaanval. Sagan wist zich op de strook van Bersée bij de drie overgebleven leiders te voegen.

Op de beruchte vijfsterrenstrook bepaalde Sagan het tempo in de kopgroep. Stuyven en Van Aert – die inmiddels gezelschap hadden gekregen van een teruggevallen Bystrøm – werden met nog 42 kilometer te gaan opgeslokt door de achtervolgers. Terpstra kwam in de groep van zes achtervolgers geïsoleerd te zitten. Sagan wist ondertussen goed samen te werken met Wallays en Dillier, waardoor de voorsprong van de koplopers uitliep tot een minuut. Op 25 kilometer van het einde moest Wallays vooraan afhaken, maar de koplopers slaagden erin om hun voorsprong uit te breiden.

Sprint-a-deux op de piste
Op Carrefour de l’Arbre lukte het Dillier om het wiel van Sagan te houden. Terpstra bepaalde het tempo in de groep der achtervolgers, die een halve minuut dichterbij wist te komen.

Sagan en Dillier wisten voorop te blijven en samen mogen sprinten om de overwinning. De Zwitser draaide als eerste de wielerbaan op. De twee besloten om lang te wachten om de sprint aan te gaan, maar toen het zover was bleek Sagan over het sterkste eindschot te beschikken. Na een zege in de Ronde van Vlaanderen in 2016 voegt de 28-jarige Slowaak daarmee een tweede monument aan zijn erelijst toe. Hij is de eerste wereldkampioen sinds Bernard Hinault (1981) die Parijs-Roubaix op zijn naam weet te schrijven.

Niki Terpstra was in de slotfase uit de groep der favorieten ontsnapt en zou een kleine minuut later als derde finishen. Hij was de enige Nederlander in de top tien. Mike Teunissen finishte op een elfde plaats.

RIDE Magazine
106 Reacties
Sorteer op:
8 april 2018 19:08
Sagan is en blijft een sleper als hij in een groepje zit. Hij slaagt er zelf in om vroege vluchters meer op kop te laten rijden dan hij zelf doet... heeft deze roubaix gekregen In een cadeauverpakking. Eerst snel 30-40 seconden gekregen van de groep met favorieten en dan op kop met de vroege vluchters die zich graag voor Sagan leegrijden. Dan vond ik Terspra vorige week toch een pak indrukwekkender.
8 april 2018 19:11
Waarom was TLJ maar met 6 gestart?
8 april 2018 19:15
Complimenten aan de ploegen Bora en Lotto Soudal voor een puike koers. QS reed ook een mooie koers, maar kon het niet op de gewenste manier afmaken. EF Drapac Cannondale verloor helaas Langeveld. Sagan verdiende winnaar.
Grote verrassingen voor mij in het voorjaar: Niki Terpstra en Wout van Aert.
8 april 2018 19:17
Jammer dat de spanning eruit was op 25 km voor de meet. Maar voor de rest een heel mooie koers. Hopelijk niet te veel zwaargewonden en fingers crossed voor de renner van verrandas. Blijkbaar hartstilstand op de fiets en dan gevallen. Belgen kwamen tekort zo simpel ist, normaal was t steijd tussen nikki eç wout voor t podium
8 april 2018 19:23
@Chasse_patate Timo Roosen staat (nog) niet in de einduitslag, is al vroeg in de wedstrijd gevallen. bron: website TLJ
8 april 2018 19:33
Mooie race, mooie winnaar. Als Sagan ergens echt zijn zinnen op zet wint hij vaak.
Dillier de verrassing, reed gewoon 200+ km in de aanval met het bit tussen de tanden, RESPECT. Terpstra waarschijnlijk de sterkste, had de hoop dat hij er met WvA nog naartoe zou rijden. De "rest" kon gewoon niet beter, moesten heel diep gaan om te volgen met Terpstra op kop en konden veelal zelf nog maar laffe beurtjes op kop draaien.

verder gaan de gedachten uit naar Goolaerts .............
8 april 2018 19:37
Ok, ja, Timo miste ik inderdaad. Dank voor info.

Is Dillier boven zichzelf uitgestegen, of is dit een kenmerk van deze koers?

Beiden, maar vooral het laatste. De toppers moeten langdurig een hoger wattage leveren om bij de eersten te komen, en daarna kan degene met uithoudingsvermogen van de eerste groep nog gewoon mee.
8 april 2018 19:37
Ik heb even gemist hoe het nou precies zat toen Sagan wegreed. Volgens mij zaten de Quicksteps toen even met z'n allen achterin het peloton. Maar waarom? Overleg? Plasje plegen? Niet opgelet?
8 april 2018 19:53
Omg kijk het nu terug, Sagan als een mallemoot over die laatste strook
8 april 2018 19:59
@Tuubke
Op YT staat een volledig verslag ... ik geef even een link vanaf het moment dat Sagan versnelt. https://youtu.be/p8IsLJce0cs?t=2h32m10s

Sporza heeft een samenvatting ... http://sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/v-wielrennen/ParijsRoubaix/1.3176837
8 april 2018 19:59
@ Wheely: was echt schitterend inderdaad, hoe hij Dillier onder druk zette daar door langs die blokken te scheren. Toch ne ‘vreeje coureur’...
8 april 2018 20:00
Jammer dat Stuyven en Van Aert niet konden aansluiten. Dan was er tenminste nog iets te zien geweest in de laatste 25km. Sagan zeer goed maar dit is nog geen nummer à la Cancellara of Boonen.
8 april 2018 20:07
mooi koerske
8 april 2018 20:12
Ook mooi dat Phinney weer een teken van vorm geeft.
8 april 2018 20:21
Soler niet uitgereden?
8 april 2018 20:35
1. Hoe is het mogelijk dat Sagan zo kan wegrijden ?
2. Waarom gaat Phinney zich niet uit de naad rijden om zijn kopman naar Sagan te brengen?
3.Waarom reden Wallays en Dillier zo onvoorstelbaar veel op kop om op die manier Sagan in een zetel naar de wielerbaan te brengen. Mag ik een bandopname horen van de gesprekjes onderweg om te horen wat Sagan geregeld heeft met die twee?

Overigens gun ik Sagan de overwinning van harte, alleen de manier waarop brachten bij mij bovenstaande vragen naar boven. Vanmarcke, de enige met een ploegmaat in de achtervolgende groep, deed helemaal niets om iets te forceren. Onbegrijpelijk, beetje laf en anoniem in de groep meerijden terwijl een podiumplek wellicht tot de mogelijkheden had behoord.
8 april 2018 20:42
1. Sagan nam in no-time 50m en niemand kon de sprong maken.
2. Dat heeft hij wellicht naar vermogen wel gedaan, maar het had een onsje meer gemogen. Het slaat natuurlijk nergens op dat ze uiteindelijk 6e en 8e worden.
3. Die reden voor zichzelf. Het leverde Dillier nota bene een mooie 2e plek op. Wallays heeft zichzelf weer eens op de kaart gezet, dat zal hem deugd doen.

Zinloos om dit soort vragen zoveel lading te geven, voor wie pretendeert het wielrennen al wat langer te volgen.
8 april 2018 20:43
En voordat ik het vergeet: opnieuw een puike prestatie van Terpstra net als trouwens weer een indrukwekkende wedstrijd van Wout van Aert !
8 april 2018 21:18
Net ook HET moment teruggekeken dat Sagan wegrijdt. Het begint met van Avermaet die uit een grote groep, met QuickSteppers voorin, wegspringt en van Aert die er als eerste achteraan gaat. Een groep van ongeveer 15 man komt dan samen zonder 1 iemand van QuickStep. Op dat moment rijdt Sagan weg en dan is het volgens mij Gilbert die het gat naar die groep van 15 aan t dichtrijden is. Van Aert en van Avermaet kijken alleen maar achterom en Burghardt is aan het afstoppen.

Dus de QuickSteppers reageren te laat (niet) op de versnelling van van Avermaet.
Onder andere Vanmarcke, Stuyven, van Aert en van Avermaet reageren niet op de versnelling van Sagan.

En de Tsaar was gevlogen en werd pas weer terug gezien op het Velodrome met een Kei in de handen.
8 april 2018 21:26
Wielrennen is geen exacte sport, dat vindt ik het leuke eraan. De sterkste wint niet altijd, behalve bij het tijdrijden en grote rondes!
8 april 2018 21:48
Net als bij de demarrages van Terpstra in de E3 en de Ronde is dit ook weer vreemd koersen van de rest. Maar mooi dat Sagan wint!!
8 april 2018 22:06
Sagan heeft volgens mij tientallen kms op kop gereden. Phinney heeft kopwerk verricht voor de achtervolgers, betaalde een minuut later de prijs. Den Greg heeft lang aan moeten klampen.. de enige achter Sagan die nog een potje kon breken was Terpstra en die zat zonder ploegmaats. Sagan timede zijn aanval goed en kon het gat overbruggen, waar Stybi en Gilbert eerder bleven hangen.
8 april 2018 23:35
Zeer verdiende overwinning die naast sterk erg dapper en vandaag ook nog eens handig was met het inpalmen van de vluchters en behoorlijk gelukkig met Dilliers topdag.
9 april 2018 07:21
Gilbert en Stybar veels te vroeg in de aanval. Beter had Quick-step als team harder over de stenen gereden en zo het peloton uitgedund. Sagan heeft de race goed gelezen, terechte winnaar!!! Dillier pfff petje af!!!
9 april 2018 08:21
Peter de Grote

Om te reageren moet je ingelogd zijn.