Pinot wint op Rettenbachferner en rijdt Dumoulin uit het geel
Foto: Sirotti
woensdag 17 juni 2015 om 17:56

Pinot wint op Rettenbachferner en rijdt Dumoulin uit het geel

Thibaut Pinot heeft de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De kopman van FDJ achterhaalde op de flanken van de Rettenbachferner de vroege vluchter Stefan Denifl en kwam solo over de streep. Dankzij zijn overwinning neemt de Fransman de gele leiderstrui over van Tom Dumoulin, die iets meer dan anderhalve minuut verloor.

Acht renners in vroege vlucht
Al tien kilometer na de start in Untertertzen zorgden Przemyslaw Niemec (Lampre), Gregory Rast (Trek Factory Racing), Benjamin King (Cannondale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Stefan Schumacher (CCC Sprandi Polkowice), Mirko Selvaggi (Wanty-Groupe Gobert) en het Oostenrijkse IAM-duo Stefan Denifl en Matthias Brändle voor de vlucht van de dag. Ze namen een maximale voorsprong van tien minuten en hadden er daar in de straten van Sölden aan de voet van de moordende slotklim nog vijf van over.

Vooraan bleek Denifl over de beste klimmersbenen te beschikken. Eventjes moest hij King nog aan zijn zijde dulden, maar snel daarna ging de Oostenrijker alleen verder. Het verslaan van zijn medevluchters bleek echter niet voldoende van de ritzege, want in het peloton werd meteen in hoog tempo aan de klim begonnen.

Dumoulin lost, maar houdt schade beperkt
Tom Dumoulin wist snel dat hij zijn leiderstrui zou gaan verliezen. De Nederlander van Giant-Alpecin moest al 9,5 kilometer van de streep de favorieten laten gaan. Hij kon daarna alleen nog maar proberen de schade te beperken en slaagde daar aardig in. Zo passeerde hij tijdens de klim onder anderen Robert Gesink en Laurens ten Dam, die iets langer hadden geprobeerd om vooraan stand te houden.

Pinot kwam uiteindelijk het beste uit de verf op de twaalf kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan tien procent. De nummer drie uit de Tour de France van vorig jaar reed weg uit de groep met favorieten en liet wat later ook Denifl achter. Domenico Pozzovivo, die zijn rentree maakt na een zware val in de Giro d’Italia, werd knap tweede op 34 seconden. Simon Spilak werd op 37 seconden derde.

In het algemeen klassement heeft Pinot een voorsprong van 47 seconden op Thomas en 50 op Spilak. Dumoulin duikelt naar de zevende plaats, maar met de 38 kilometer lange tijdrit in Bern op de slotdag nog in het verschiet, lijkt de rol van de Limburger nog niet uitgespeeld.

flag-ch Ronde van Zwitserland 2015 (WT)
Uitslag rit 5: Unterterzen/Flumserberg › Sölden/Rettenbachgletscher (237.3k)
1. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) in 6u22m47s
2. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 34s
3. flag-si Simon Spilak (Katusha) op 37s
4. flag-co Miguel Angel Lopez (Astana) op 43s
5. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m15s
7. flag-cz Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) op 1m18s
8. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 1m29s
9. flag-at Stefan Denifl (IAM Cycling) op 1m31s
10. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m37s

14.flag-nl Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) op 2m16s
16. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m27s
31. flag-nl Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) op 6m55s

Volledige uitslag

Klassement na rit 5:
1.  flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) in 17u42m1s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 47s
3.  flag-si Simon Spilak (Katusha) op 50s
4.  flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 55s
5. flag-co Miguel Angel Lopez (Astana) op 1m7s
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m27s
7. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m32s
8. flag-ch Steve Morabito (FDJ) op 2m29s
9. flag-ch Sebastien Reichenbach (IAM Cycling) op 2m43s
10. flag-co  Sergio Luis Henao (Sky) op 2m46s

11. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m57s
16. flag-nl Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) op 3m49s
29. flag-nl Marco Minaard (Wanty-Groupe Gobert) op 15m55s

RIDE Magazine
237 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2015 18:16
En die Marco Minnaard op 6 minuten. Dat is ook niet slecht.
17 juni 2015 18:17
@bikepure: beiden

Mbt de Tour: alle ballen op Tom
17 juni 2015 18:18
@alsjewint, jij hebt die slotklim duidelijk niet helemaal gekeken want Ten Dam reed in het begin van de klim nog goed vooraan.
17 juni 2015 18:20
Miguel Angel Lopez! Fantastisch zon talent zo te zien rijden. Die gaat ooit een grote ronde winnen!

Thomas ook weer grote klasse, net als Dumoulin en natuurlijk Pinot.

Enige jammere is dat het niveau hier zoveel lager lijkt dan in de dauphine dat je bijna geen vergelijking kan maken.
17 juni 2015 18:20
prachtige prestatie van Tom, wat heeft deze man een uitstraling .
Alleen mensen laat hem met "rust".
Hij weet wat hij moet doen en laat hem zich rustig voorbereiden op de proloog,
en dan kunnen we samen genieten, van een ongelofelijke klabak, recht voor
zijn raap en altijd met goeie uitspraken .
17 juni 2015 18:21
Mooi voor Pinot! Dumoulin zorgt dat het spannend blijft. Dumoulin goed getraind op Curacao. Reed zelfs mij eraf ;) Fuglsang valt ook wel tegen.

Gesink vrij logisch. Hij is niet de renner van vorig jaar Vuelta. Hij mist gewoon een goede basis, die leg je namelijk in de wintermaanden. Het enige wat hij kan doen is blijven trainen en kilometers maken om zijn achterstand in te lopen. In de Tour proberen voor een rit, bolle of wellicht top 15. De Vuelta misschien als doel stellen.
17 juni 2015 18:22
@Kelder is de man dat hoop ik al sinds de Giro
17 juni 2015 18:22
Mooie klim, en idd zonder mee lopers en andere ongemakken.
Tom heeft gereden als een Kopman.
LTD gewoon prima.
Gesink had ik meer van verwacht, ik hoop dat hij weet wat hij doet.
De tour begint immers niet bergop in Utrecht.
17 juni 2015 18:22
@ Lynda > Hoe kom jij er toch steeds bij dat dat giropeloton 'harder dan ooit tevoren reed'? Het veld hier is misschien een heel klein beetje minder dan in de giro maar echt gigantisch veel scheelt het nou ook weer niet. Als Fuglsang reeds vantevoren 'Tja, dat is Astana he, dan weet je het wel…' naar zijn hoofd krijgt en tegelijkertijd de eerste Kasseienberggeit sinds lange lange tijd een monstercol als op 1 na sterkste man bedwingt is het volkomen normaal?

Persoonlijk denk ik dat Landa een megatalent zowel als dat Thomas een gruwelijke allrounder is,... maar dan wel eentje die Ketonen vreet :P Geen dopeurs dus.
17 juni 2015 18:25
@tendam
Ik twijfel of het aan de beenbreuk ligt. Ik vind dat Gesink al jaren bergafwaarts gaat in prestaties. Met name bergop. Ook voor zn beenbreuk. Het werd steeds een beetje overschaduwd doordat ie viel of ziek werd
17 juni 2015 18:26
@ romans

Ik zei alleen dat het ongeloofwaardig als hell zou zijn geweest als Fuglsang dit had gewonnen zoals zoveel man verwachtten. Ik zei vandaag nog dat ik hem nergens van verdenk, niet meer dan Thomas.

En hoe ik erbij kom dat het peloton in de Giro sneller dan "ooit" reed? Omdat ik veel over en van wielrenners en ploegleiders lees, en dan weet je genoeg.
17 juni 2015 18:28
In de Giro reden ze zeker niet harder dan voorheen. bergop ging het in de koninginnerit over de Mortirolo zelfs 4 minuten langzamer dan in de tijd van Pantani!
17 juni 2015 18:28
@Daan

Ik heb wel de hele klim gezien hoor. Volgens mij werden Gesink en Ten Dam al in de eerste kilometer naar het achterste deel van de groep gewaaid. Toen het even stil viel vooraan, kwam TenDam inderdaad even terug tot voorin, maar niet voor lang. Overigens oogde het wel alsof hij makkelijk reed, maar schijn bedriegt soms.
17 juni 2015 18:28
Thomas heeft het al eens eerder laten zien en vorig jaar trouwens ook want hij werd gewoon 22e in het algemeen klassement van de TDF vorig jaar.
17 juni 2015 18:28
Dumoulin heeft goed zijn rit ingedeeld. Voor Gesink vrees je toch wel het ergste richting de Tour. Als je in zo'n deelnemersveld nog geen top 15 kan rijden, hoef je geen wonderen van hem in de Tour te verwachten, erg teleurstellend. Ten Dam gewoon steady.
17 juni 2015 18:29
Vorig jaar in de tour verloor Pinot 1,34 op Dumoulin in tijdrit van 54 kilometer....
Denk niet dat Tom het red.
Maar ja, Dumoulin is wel beter dan vorig jaar...
17 juni 2015 18:29
Volgens mij overdrijven velen van jullie nou... Gesink en Ten Dam komen uit een hoogtestage, ook een terugval is voor hen niet heel onwaarschijnlijk geweest. Ook hebben beide weinig wedstrijdkilometers in de benen, en gaat het hen hier puur om die extra procenten. Dan hebben ze nu nog enkele etappe's in Zwitserland, nog wat tijd voor de start van de Tour om te trainen, en vergeet niet dat de bergen pas na 10 etappe's opdoemen. Ik zie deze ontwikkelingen nog heel gunstig uitpakken voor onze Lotto NL-Jumbo mannen. Raar altijd dat zoveel van jullie een maand van tevoren al precies weten hoe en wat... Kijk het nou toch eens wat meer aan,....
17 juni 2015 18:30
@LyndaLid: Waarom ga je niet naar de betrokken instanties en meld je hen even welke renners doping gebruiken en welke niet? Scheelt een hoop geld in dopingonderzoek..
17 juni 2015 18:31
Wat de Nederlanders in de Dauphine of Zwitserland presteren, zegt nog niks over hoe en wat ze in de tour gaan doen. Ik maak me totaal geen zorgen over wie van de Nederlanders dan ook.
17 juni 2015 18:32
Nee eindwinst gaat Tom denk ik niet redden, podium hopelijk wel! Alle drie die er nu staan zijn wel zeer goede tijdrijders, met name de nummers 2 en 3 natuurlijk. Ik heb goede hoop dat ie Spilak voorbij kan, maar hij kan ook prima vierde worden. Hoe dan ook, een top ronde en hij ontdekt zichzelf best een beetje vandaag denk ik.

@ magikdatzeggen

Op basis van het verleden zou dat soms best wat onnodig onderzoek schelen ja :). Verder ergens last van, of wil je het beestje niet bij de naam noemen?
17 juni 2015 18:34
@Pédaleur de charme .maar deze tijdrit is zwaarder, dus het kan, hoop ik
17 juni 2015 18:34
Echt he Coldeportes. Het niveau daalt met de dag.

LL: gewoon negeren, das het beste.
17 juni 2015 18:37
Pinot is de maatstaf en die zou ook in de Giro vooraan hebben gereden, ze gingen daar dus echt niet harder ook al denken sommige boekenwurmen dat. De Dauphinee hoger nivo, haha. Daar reed alleen Froome op nivo en was een subtopper als Tejay 1 van de betere en kon onze Wout zelfs purito bijhouden.

Kortom blablabla al die vergelijkingen en die wetenschappelijk onderbouwde conclusies en voorspellingen.

Bij Lotto hebben ze er vier die mee kunnen in de subtop "may the best man win"!

Tom moet vooral doorgaan en zich blijven ontwikkelen, wie weet wat er dan voor moois kan gebeuren. Verder weer een heerlijke ronde!
17 juni 2015 18:37
Kwiatowski bijna laatste vandaag, eindigt nog twee minuten achter Cavendish. Wat is er aan de hand?
17 juni 2015 18:37
Knap van Pinot dat hij zijn favorietenrol waarmaakt. In dit deelnemersveld hadden verder alleen De Gendt en VDB2 podium in een grote ronde gehaald! In het Criterium International ging het nog mis, toen was Péraud hem nog de baas!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.