Pinot wint op Rettenbachferner en rijdt Dumoulin uit het geel
Foto: Sirotti
woensdag 17 juni 2015 om 17:56

Pinot wint op Rettenbachferner en rijdt Dumoulin uit het geel

Thibaut Pinot heeft de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De kopman van FDJ achterhaalde op de flanken van de Rettenbachferner de vroege vluchter Stefan Denifl en kwam solo over de streep. Dankzij zijn overwinning neemt de Fransman de gele leiderstrui over van Tom Dumoulin, die iets meer dan anderhalve minuut verloor.

Acht renners in vroege vlucht
Al tien kilometer na de start in Untertertzen zorgden Przemyslaw Niemec (Lampre), Gregory Rast (Trek Factory Racing), Benjamin King (Cannondale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Stefan Schumacher (CCC Sprandi Polkowice), Mirko Selvaggi (Wanty-Groupe Gobert) en het Oostenrijkse IAM-duo Stefan Denifl en Matthias Brändle voor de vlucht van de dag. Ze namen een maximale voorsprong van tien minuten en hadden er daar in de straten van Sölden aan de voet van de moordende slotklim nog vijf van over.

Vooraan bleek Denifl over de beste klimmersbenen te beschikken. Eventjes moest hij King nog aan zijn zijde dulden, maar snel daarna ging de Oostenrijker alleen verder. Het verslaan van zijn medevluchters bleek echter niet voldoende van de ritzege, want in het peloton werd meteen in hoog tempo aan de klim begonnen.

Dumoulin lost, maar houdt schade beperkt
Tom Dumoulin wist snel dat hij zijn leiderstrui zou gaan verliezen. De Nederlander van Giant-Alpecin moest al 9,5 kilometer van de streep de favorieten laten gaan. Hij kon daarna alleen nog maar proberen de schade te beperken en slaagde daar aardig in. Zo passeerde hij tijdens de klim onder anderen Robert Gesink en Laurens ten Dam, die iets langer hadden geprobeerd om vooraan stand te houden.

Pinot kwam uiteindelijk het beste uit de verf op de twaalf kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan tien procent. De nummer drie uit de Tour de France van vorig jaar reed weg uit de groep met favorieten en liet wat later ook Denifl achter. Domenico Pozzovivo, die zijn rentree maakt na een zware val in de Giro d’Italia, werd knap tweede op 34 seconden. Simon Spilak werd op 37 seconden derde.

In het algemeen klassement heeft Pinot een voorsprong van 47 seconden op Thomas en 50 op Spilak. Dumoulin duikelt naar de zevende plaats, maar met de 38 kilometer lange tijdrit in Bern op de slotdag nog in het verschiet, lijkt de rol van de Limburger nog niet uitgespeeld.

flag-ch Ronde van Zwitserland 2015 (WT)
Uitslag rit 5: Unterterzen/Flumserberg › Sölden/Rettenbachgletscher (237.3k)
1. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) in 6u22m47s
2. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 34s
3. flag-si Simon Spilak (Katusha) op 37s
4. flag-co Miguel Angel Lopez (Astana) op 43s
5. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m15s
7. flag-cz Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) op 1m18s
8. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 1m29s
9. flag-at Stefan Denifl (IAM Cycling) op 1m31s
10. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m37s

14.flag-nl Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) op 2m16s
16. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m27s
31. flag-nl Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) op 6m55s

Volledige uitslag

Klassement na rit 5:
1.  flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) in 17u42m1s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 47s
3.  flag-si Simon Spilak (Katusha) op 50s
4.  flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 55s
5. flag-co Miguel Angel Lopez (Astana) op 1m7s
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m27s
7. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m32s
8. flag-ch Steve Morabito (FDJ) op 2m29s
9. flag-ch Sebastien Reichenbach (IAM Cycling) op 2m43s
10. flag-co  Sergio Luis Henao (Sky) op 2m46s

11. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m57s
16. flag-nl Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) op 3m49s
29. flag-nl Marco Minaard (Wanty-Groupe Gobert) op 15m55s

RIDE Magazine
237 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5 6 7 10
17 juni 2015 18:38
Dumoulin topfavoriet nu! fantastisch gereden en als je ziet dat die op het einde het groepje ten Dam op nog meer dan een halve minuut rijdt moet die ook een geweldige slotkilometer hebben gereden... enige bedreiging die ik nog zie is Thomas
17 juni 2015 18:41
Gesink van voor gebroken been komt niet meer terug. Na 3 jaar kunnen we toch wel ongeveer de definitieve conclusie trekken.
17 juni 2015 18:42
Ik geniet dit jaar meer van het ronde werk dan van de klassiekers/ ééndagskoersen met uitzondering wellicht van P-N als minder rondje en Strade Bianche juist als mooiere ééndagskoers. Prachtige rit weer, leek geen einde te komen aan die klim.

Ik vind Gesink helemaal niet tegenvallen. De verwachtingen zijn veel te hoog gespannen van een man die EN een gruwelijke beenbreuk EN een hartoperatie EN dit jaar ook nog eens en mindere seizoen opbouw heeft ondergaan. Het is eigenlijk ongelooflijk dat hij dit nog kan, wat mij betreft met alle lof, en tegelijkertijd een bijna droevige gedachte over wat had kunnen zijn. Hoe dan ook, met zo'n optelsom mogen 'we' met zijn allen blij zijn als hij ooit nog aan een top tien van om het even welke grote ronde mag ruiken.

PS ik wordt gek van al die ongefundeerde doping insinuaties. Opzouten!
17 juni 2015 18:43
Thomas reed in 2010-2011 ook goed bergop, maar ging toen trainen voor de OS in London op de baan en verloor daardoor heel wat klimrite en won aan power en spieren, nu is hij weer bergop gaan trainen in de winter.
Daarnaast is hij ook gewoon een absolute klasbak!
17 juni 2015 18:43
voorbereiding zegt niet alles. kijk naar kruiswijk en amador in de giro en bijvoorbeeld altijd rasmussen of menxhov bij rabo!!
17 juni 2015 18:45
@Bartje
Dat valt dit jaar inderdaad op dat de kleine rondes echt een geweldig parcours en wedstrijdverloop kennen. Veel genieten en hele open rondes.
Strade Bianchi gaat nog wel een top-klassieker worden binnen 10 jaar.

En ik snap ook die ophef over Gesink niet zo.

PS: Ik ben het veel met je eens
17 juni 2015 18:45
@ll
Over standvastigheid gesproken, Tom die geen schijn van kans maakte gister nog volgens jou. En stop aub met al je dopinginsuniaties, straks heeft Tom het ook nog gedaan, in afwachting op je reactie..
17 juni 2015 18:45
Voordat ik mijn oordeel wil vellen over de prestaties van Gesink & Ten Dam wacht ik eerst de reactie van de ploegleider af.
17 juni 2015 18:46
@goalgettert:
Pinot is ook geen koekenbakker op de tijdritfiets hoor. Die zou op een zwaar parkoers nog best eens het verlies beperkt kunnen houden
17 juni 2015 18:49
Ten Dam en Gesink rijden deze RVZ als voorbereiding voor de Tour. Een goede ontwikkeling: langzaam aan stijgen de prestaties. Vergelijk deze voorbereiding als een leuke avond met een mooie vrouw:

Een plagerig voorspel (net niet, ow wat een vrouw, ow toch net niet) en het hoogte punt op de Alp

Komt heus goed met die jongens. Vorig jaar waren Bau en Lau misschien te vroeg goed
17 juni 2015 18:49
Ik zie Dumoulin nog niet zo 1-2-3 winnen. Er staan mensen boven hem in het klassement die ook een aardige tijdrit kunnen rijden. Geheel terzijde: vanavond om 20.40 uur op Eén de start van een aardige serie over jonge, Belgische wielrenners, onder wie Tim Wellens.
17 juni 2015 18:52
Tsja, ik denk ook dat Gesink niet meer terug komt. En ben ook nooit echt groot fan van hem geweest, maar de conclusies hier zijn niet helemaal terecht in mijn ogen.

De geschiedenis leert dat renners die in het voorseizoen minder hebben kunnen trainen en koersen dit zelden meer goedmaken tijdens het seizoen. Gesink is ergens half mei echt aan zijn seizoen begonnen geloof ik, en rijdt hier dus echt niet op hetzelfde niveau rond als zijn concurrenten. Helaas voor de fans, maar ik denk dat we mazzel hebben als we weer een goede Gesink in het najaar gaan zien. In koersen die hem veel meer liggen zoals die in Canada.

Dumoulin, dat is een ander verhaal! Ik ben groot fan van hem, wat een klasbak!
17 juni 2015 18:53
De waan van de dag regeert weer. Pinot de terechte winnaar maar je moet dit soort prestaties niet op de tour projecteren. Dumoulin verrast me wel in positieve zin. Die reed gewoon sterk bergop.
17 juni 2015 18:53
Quote:
Ten Dam en Gesink rijden deze RVZ als voorbereiding voor de Tour.
Tja... wie niet? Chaves, VDB en misschien nog een handjevol niet. De rest echter wel.
17 juni 2015 18:54
Klasse van Dumoulin!! Zondag wordt een leuke tijdrit, hopelijk blaast hij iedereen weg.

Gesink en ten Dam hebben naar behoren gepresteerd. Ze komen net van een hoogtestages en we moeten niet vergeten dat Gesink nog heel wat wedstrijdkilometers mist in vergelijking met zijn concurrenten.

Ik zie het in ieder geval niet zo somber in. Al had ik natuurlijk meer gehoopt.
17 juni 2015 18:54
Sterk gereden van Tom, had ik eerlijk gezegd niet verwacht.
Thomas is een klasbak, dat laat hij vaak genoeg zien.
Gesink tegenvallend, erg spijtig voor hem, hij verdient beter!
Wellicht komt het nog goed, zoals Delahaye eerder aangaf: "Met Gesink heb ik een droomplan. Als dat lukt, is alles perfect"
Afwachten dus!
17 juni 2015 18:54
Haha schipperaar, de clown van wielerflits komt weer even langs. Jij was degene die zei dat Dumoulin ging winnen, en nu kom je dan alsof je gelijk had?? Ik had gedacht dat de verschillen veel groter zouden zijn en geef graag toe dat ik erg verbaasd ben over Dumoulin. Wat is er met mijn standvastigheid? Het is mij denk ik nog nooit verweten dat het me daaraan ontbreekt haha!

Ik zei voor de ronde dat ik niet dacht dat Dumoulin een kans maakte, en na etappe het geel al kwijt zou raken. Hij verbaast me keer op keer, maar jij kraamt alleen maar onzin uit over winnen op de Rettenbach, en meeklimmen met de toppers in de Tour. En dan ook nog je gelijk willen komen halen? Zout op.

Oh, en wie begint hier nou met doping insinuaties? Ik verdedig Thomas alleen maar, lees dan eerst de reacties voordat je weer mislukt gewiekst uit de hoek probeert te komen.

Quote:
Ik doe er echt niet moeilijk over mijn vraagtekens ergens bij te zetten, maar ik vind de prestatie van Thomas daar helemaal geen aanleiding voor. Die is echt al jaren een van de beste renners (all-rounders) van het peloton.
Quote:
Ik zei vandaag nog dat ik hem nergens van verdenk, niet meer dan Thomas.
17 juni 2015 18:56
1 ding is zeker. Wie als klassementsman goed is in de DL/Zwitserland is te vroeg in vorm. In de Tour moet je er staan. Conclusies verbinden tussen deze 2 rondjes en de Tour is belachelijk.

Koel: na de Giro verdient Delahaije, die ook bij mij verguisd is, wel weer wat krediet. We gaan het zien!
17 juni 2015 18:57
tram24..
Dank voor de tip.

stevofan..
Zo gaat het nooit bij mij.. meer van een hoogtepunt op de eerste klim van 4de categorie;
17 juni 2015 18:58
@rohan
Andy Schleck reed ook altijd een belabberde Tour na een belabberde Suisse?
17 juni 2015 18:59
Echt heel goed van Dumoulin. Het grootste talent van Nederland! En voor TLJ zit ervaar 1 ding op: dit seizoen stoppen met koersen en eerst eens gaan trainen. Deelname aan de Tour heeft geen enkele zin.
17 juni 2015 19:01
Wat een gezelligheid hier op Wielerflits. Iedereen probeert maar overal zijn gelijk te halen over zijn of haar favoriete renner zonder objectief te kijken. Ten Dam en Gesink gaan echt nog wel een stapje maken richting de Tour. Is het alleen verstandig om 4 klassementsmannen te laten starten? Misschien dat er volgend jaar één zich om de kortere rondes kan richten zoals dat bij andere ploegen ook gebeurd?
17 juni 2015 19:02
Wow kom net thuis..Klasse van Tom. Wordt erg spannend tussen hem en Thomas denk ik.
17 juni 2015 19:06
klootje kriekeljon - 17 juni 2015 om 18:56
Hij kan alle kanten op. Hij heeft een droomplan, lukt het is alles perfect.
m.a.w.: lukt het niet....
Die man zal wel iets kunnen, je materiaal moet ook goed zijn.
Bij Kruijswijk moest nog wel iets aanwezig zijn, maar nu was zelfs zijn tijdrit perfect, daar heb ik nog het meeste vertrouwen in voor de toekomst, echt een rasklimmer!
17 juni 2015 19:06
@bartje
Prima reactie van je. Aanvullend: Gesink stond vorig jaar 7e na ~2weken Vuelta toen ie naar huis moest. Waardeloze winter qua trainingsopbouw, en dat is m.i. genoeg verklaring.

Vandaag genoten van Pinot en Dumoulin. Heerlijk om te zien.
1 3 4 5 6 7 10

Om te reageren moet je ingelogd zijn.