Richie Porte slaat slag op Torrens Hill Road
foto: Sirotti
woensdag 18 januari 2017 om 05:03

Richie Porte slaat slag op Torrens Hill Road

Topfavoriet Richie Porte heeft de tweede etappe van de Tour Down Under gewonnen. De Australiër van BMC was veruit de beste op Torrens Hill Road, voor Gorka Izagirre (Movistar) en Esteban Chaves (Orica-Scott). Porte neemt door zijn solozege de leiderstrui over van Caleb Ewan.

Eenzame vluchter
De scherprechter van de tweede dag was Torrens Hill Road (1,2 km aan 9%). De aanloop bestond uit vijf heuvelachtige, plaatselijke rondes rond finishplaats Paracombe. Pas na 25 kilometer kon de vlucht van de dag ontstaan. Jasha Sütterlin van Movistar pakte in zijn eentje vijf minuten op het peloton. Onder leiding van BMC, Sky en Orica-Scott werd de Duitser op 40 kilometer van de finish teruggepakt.

Jasha Sütterlin – foto: Sirotti

Problemen voor Henao
Sky leek alles onder controle te hebben na het terughalen van Sütterlin, maar een lekke band van kopman Sergio Henao schopte de Sky-strategie in de war. Drie ploeggenoten, waaronder Danny van Poppel, moesten in volle afdaling achter het peloton aan. Ook Rohan Dennis, die in 2015 zegevierde op Torrens Hill Road, bleef niet van pech bespaard in de slotfase. Dennis kon snel terugkeren, Henao had de grootste moeite maar keerde wel terug in de voorste rangen.

Kelderman heeft geen antwoord op Porte
In aanloop naar Torrens Hill Road werd de klim op Gorge Road aangedaan. Op vier kilometer van de streep was het José Gonçalves (Katusha-Alpecin) die het vuurtje opstookte, maar er zat weinig kracht achter zijn versnelling. Hierdoor begon een nog redelijk groot peloton aan de slotklim. Richie Porte opende daar het bal, gevolgd door Gorka Izagirre en Wilco Kelderman. Onze landgenoot van Sunweb nam even de kop, maar had geen antwoord op een nieuwe versnelling van Porte.

Porte nieuwe leider
Met die demarrage reed de Australiër iedereen uit zijn wiel, waardoor hij solo zegevierde op Torrens Hill Road. Naast de zestien seconden die hij pakte op nummer twee Izagirre, mag Porte ook nog tien bonificatieseconden bijschrijven. Hij is daardoor de nieuwe leider in de Tour Down Under.

Wilco Kelderman werd in een achtervolgend groepje achttiende en was daarmee de beste Nederlander. Robert Gesink eindigde als negentiende. In het algemeen klassement staat Gesink elfde en Kelderman dertiende, allebei met 29 seconden achterstand op Porte.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
18 januari 2017 05:05
podium al gevormd na 2 etappes denk ik. Wilco en Robert in de groep erachter. Slagter niet gezien maar die is ook niet zo groot.

edit: verschil toch niet zo groot als ik had gedacht.
18 januari 2017 05:17
Je kan beter zeggen dat Porte wél een antwoord heeft op Kelderman :p
Straf van Guerreiro en Storer overigens ook.
18 januari 2017 05:26
Sterke versnelling van Kelderman, trok alles echt kapot na de eerste aanval van Porte. Porte daar handig gebruik van. En inderdaad goed gereden door Guerreiro en Storer, en Woods zit ook weer bij maar ik denk dat-ie toch gehoopt mee te kunnen met Chaves minstens.
18 januari 2017 06:05
Race niet gezien, maar het verschil in tijd tussen porte en de rest is indrukwekkend. Winnaar tdu is voor 99% al zeker
18 januari 2017 06:32
Izagirre ging verrassend lang mee maar Porte's vermogen telkens te blijven versnellen is fenomenaal. Het is voor de heuvelklassieke coureurs maar goed dat Porte geen reet om eendagskoersen lijkt te geven want ze zouden allemaal voor spek en bonen mee rijden.

Henao had niet een, zoals hierboven staat, maar twee lekke banden, heeft kilometers lang moeten achtervolgen en kwam net op tijd aansluiten ondanks! de 'hulp' van Elissonde. Opvallend was dat aanvankelijk iedereen leek te willen wachten tot Bahrein snoeihard begon door te trekken.

De rit was pittig maar toch minder zwaar dan voorzien, Porte's voorsprong is derhalve des te indrukwekkender. Op Willunga gaan Henao, Woods, Kelderman en misschien Gesink nog wel een zooi renners op afstand zetten.
18 januari 2017 07:48
Porte was verwacht, maar indrukwekkend hoe groot het gat is. De winnaar van de TDU is wel bekend.
18 januari 2017 08:04
Die Porte lijkt toch elk jaar beter te worden. Dennis ook niet misselijk.
Heel knap van Gesink dat ie in de tweede groep mee kon, had ik niet verwacht (al denkt volgens de poll een niet onaanzienlijk deel van de wielerflitsers dat ie TDU zal gaan winnen). Jammer dat Kelderman het niet vol kon houden.
18 januari 2017 08:39
Phoe, die porte kan flink versnellen zeg. Zoals een eerdere reactie al zei, met zo'n versnelling zou hij het ook eens moeten proberen in LBL of Amstel. Volgens past dat wel als je hoofddoel de tour is. En de rest dicht bij elkaar, met voor mij verrassende namen zoals Haas kort in het klassement.
18 januari 2017 08:40
Wow, dat is een beste punch van Porte. Die is sterk zeg, mooi om te zien.

Slagter ook niet best, op "zijn" aankomst.

18 januari 2017 08:44
Jammer dat, zoals ik lees, Henao 2 lekke banden heeft gehad... Eens zien hoe die verhoudingen op Willunga liggen.

Slagter toont weer dat talent niet alles is, Gesink en Kelderman vallen me op deze aankomst toch stiekem een klein beetje tegen. Guerreiro daarentegen bevestigt meteen al..

@ purito

Kom je dat biertje naar Oostenrijk brengen ? ;)
18 januari 2017 08:48
@Assen
Denken dat hij gaat winnen is erg overdreven ingeschat.
Maar een 19e plek al 'heel knap' vinden? Is dat ook niet een beetje overdreven?
18 januari 2017 08:53
@r525

wat boeit het nou of je als 4e of als 19e over de streep komt in dezelfde groep?
18 januari 2017 09:26
@mus
Dat zal zeker kunnen boeien in een rondje waar niet heel veel tijdsverschillen gemaakt kunnen worden.
18 januari 2017 09:33
Iemand die Michael Storer een beetje kent?
18 januari 2017 09:33
@LyndaLid
Haha, 1-0. Per postduif of met de post? ;)

Fantastische Porte weer. Hoe hij bijna een minuut op de trappers kan staan: fenomenaal. Mutant eigenlijk. Ook Izagirre laat gewoon weer zien hoe sterk hij is als renner. En een verrassende Chaves.
18 januari 2017 09:39
Welke wielerflitser zei er nu ook al weer dat Chaves pas vanaf mei in gang schiet ? :p
Voor de rest wint Porte met vingers in de neus deze TDU.
18 januari 2017 09:44
Een goede Porte is echt fenomenaal om te zien, een vaatje buskruit dat de berg op knalt. Kelderman toch ook vrij goed, ik had wel verwacht dat die hier met een goede vorm zou verschijnen. Alleen wat overmoedig geweest, maar hij kan de top-5 wellicht nog halen.
18 januari 2017 10:13
Laten we eerlijk zijn, een écht goede Porte is ook gewoon op het niveau van Quintana en mede de grootste uitdager van Froome in de Tour. Het is wachten op een grote ronde waarin ie eens een keer niet zoveel pech heeft.

Ook in het voorjaar eens pechvrij blijven en hij kan zo een Wiggins-achtig jaar rijden (buiten dan misschien de Tour winst, en logischerwijs geen olympisch goud).
18 januari 2017 10:14
@tendam: er kan op papier nog 33 anderen top-5 halen in deze TDU
18 januari 2017 10:15
Mas laat ook meteen zien waarom hij een plekje bij Quickstep heeft gekregen.
18 januari 2017 11:24
Op zich te verwachten, want Porte weet hier als geen ander naar toe te pieken. Gorka is voor mij toch wel de verassing van de dag, ik wist dat dat het prima renner is, maar dit is wel een heel sterk staaltje. Chaves kan het dus ook aan het begin van het seizoen, en Kelderman was ook uitstekend bezig. Gerrans eindigt hier toch behoorlijk ver. Is zijn uiterste houdbaardheidsdatum dan toch eindelijk overschreden?
18 januari 2017 12:15
@koersmaniak
Op papier kan iedereen de top-5 nog halen, maar als je de beelden bekijkt zie je dat Kelderman wel bij de beteren behoorde.
18 januari 2017 14:02
Talentje hoor die Ruben Guerreiro.
18 januari 2017 15:15
Inderdaad, 5e of 19e maakt niet uit, Gesink kwam net na de allerfristen boven, op een explosieve klim. Dat is toch knap!?!
18 januari 2017 17:33
Voor Porte altijd wel een piekmomentje dit al, erg sterk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.