Tim Wellens pleit voor nieuwe regels rond attesten
foto: Sirotti (archief)
woensdag 10 januari 2018 om 17:57

Tim Wellens pleit voor nieuwe regels rond attesten

Tim Wellens is van mening dat er nieuwe regels rond het gebruik van attesten moeten komen. De voorbije Tour de France weigerde de renner van Lotto Soudal nog een attest voor zijn warmteallergie, waardoor hij tijdens de vijftiende etappe gedwongen af moest stappen. Door de affaire-Froome is de discussie weer opgelaaid. In gesprek met RTBF legt Wellens uit waarom hij tegen het gebruik van attesten is.

Op zijn beslissing de Tour te verlaten kwamen gemengde reacties. Desalniettemin staat hij nog altijd pal achter zijn keuze. “Het merendeel van de mensen zei “chapeau” maar sommige mensen vonden het dom dat ik geen attest gebruikte. Dat is jammer. Het is een grijs gebied en dat is jammer omdat deze producten de prestaties daadwerkelijk verhogen. Ik zou graag nieuwe regels zien. Persoonlijk ben ik ertegen (de attesten, red.) en negentig procent van de mensen is het met me eens”, legt hij uit.

Ook Wellens krijg regelmatig te horen wat de voordelen zijn van het gebruik van een inhalator. Desondanks houdt hij voet bij stuk. “Als prof onderga ik veel tests in het ziekenhuis. Ik heb soms last van mijn luchtwegen, dus mij werd verteld dat ik met één pufje mijn ademcapaciteit zeven of acht procent kan verhogen. De dokters vertelden mij dat ik dit zonder attest kan doen, maar ik wil mijn ademhaling niet met zeven procent verbeteren op die manier. Ik ben duidelijk tegen, maar als het publiek wist hoeveel coureurs het gebruiken… veel!”

Grijs gebied
Waar de Belgische klimmer zelf weigert, zijn er om hem heen veel coureurs die wel attesten gebruiken. Daar kan hij zich aan ergeren.”Het stoort me echt als ik renners TUE’s (Therapeutic Use Exemption) zie gebruiken. Soms is het de enige uitweg. Dan is het aan iedereen voor zichzelf om te beslissen of ze het willen gebruiken of niet, maar ik heb nog nooit een TUE geaccepteerd. Ik wilde begin 2017 een contract ondertekenen om te bewijzen dat ik nog nooit een TUE heb gebruikt en het zou onthullen als ik dat wel zou doen. Dit werd me enorm afgeraden en daarom heb ik het uiteindelijk niet gedaan, dat is erg vervelend”, stelt hij.

Waar hij zelf ‘slechts’ uit de Tour moest stappen, besloot zijn jongere broertje Yannick zijn carrière vroegtijdig te beëindigen vanwege inspanningsastma. “Hij moest een keuze maken en besloot om te stoppen. Ik weet nog dat aan het begin van mijn carrière ik in een ploeg zat waar vijf van mijn zeven ploeggenoten pufjes gebruikten. Ik wil accepteren dat sommige mensen het nodig hebben, maar niet vijf van de zeven”, legt hij uit.

Ook bij de profs ligt het gebruik erg hoog, al is het niet iets wat de renners verbergen in het peloton. “De renners verbergen hun pufjes niet. Ze schamen zich er niet voor, maar in de teambus zijn er vaak discussies”, vertelt hij. Zelf ziet Wellens graag een andere oplossing dan het systeem waarin attesten worden verstrekt. “Ik zou graag willen dat het wit of zwart is. Er moet niet sprake zijn van een grijs gebied waarin zaken zoals cortisonen zich nu bevinden.”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2018 18:02
respect... heel veel respect. Goed dat een renner als Wellens dit zegt.
10 januari 2018 18:11
Hier ben ik het helemaal mee eens, behalve dan dat hij vindt dat sommige renners het wel mogen gebruiken.
10 januari 2018 18:17
Heel goed dat Wellens dit probleem signaleert. Eerlijke competitie houdt op bij TUE.
10 januari 2018 18:17
Chapeau!
Goed dat steeds meer renners zich hierover uitspreken.
Dat grijze gebied moet gewoon verdwijnen.. Renners weten niet waartegen ze nou fietsen, kijkers weten niet waar ze nou naar kijken..
10 januari 2018 18:19
@reusjen: Van mij mogen ze dit soort dingen als het echt nodig is best gebruiken, maar dan zouden ze ze op zijn minst geen wedstrijden mogen rijden voor een bepaalde tijd.

Dus ongeveer:
TUE + koers = doping
TUE - koers = medicijn
10 januari 2018 18:36
@thorsen; dan heb je de Tue niet meer nodig. Ziek is dan gewoon ziek en niet geschikt voor topsport.
10 januari 2018 18:53
Prachtig, maar ook jammer voor hem tegelijk. Waar er sowieso concurrenten rondrijden met TUE's die dat niet verdienen, moet hij uit de Tour omdat hij een TUE weigert.
Hij rijdt dan wel niet voor "de meest transparante ploeg ooit", er zijn weinig wielrenners die ik meer vertrouw.
10 januari 2018 19:16
Respect dat Wellens niet aan de TUE's wil. Ik vind dat die eigenlijk alleen gebruikt zouden mogen worden voor "duidelijke" medische aandoeningen zoals diabetes, met medicijnen die onder normale omstandigheden geen fysiologisch voordeel bieden. Niet voor zoiets als inspanningsastma, waar zo'n beetje iedereen wel last van heeft bij een zware inspanning. Met het afschaffen van TUE's daarvoor ben je er alleen nog niet zolang je nog steeds de nodige pufjes mag blijven nemen zonder TUE's.
10 januari 2018 19:19
Wat is eigenlijk het verschil tussen een sportman en iemand die in loondienst
werkt in het gebruik van medicijnen om van een kwaal(tje) te genezen om te
kunnen blijven presteren.
Zou het niet beter zijn dat producten die nodig zijn om van een ziekte of kwaal
te herstellen , door een arts voorgeschreven , van de dopinglijst te halen.
10 januari 2018 19:35
Iemand in loondienst is niet bezig met een competitie waarin de omstandigheden gelijk moeten zijn. Iets wat in de mitivatie van wellens wel zo is, jammer dat niet iedereen dat vind.
10 januari 2018 19:38
En als je dus iets door een arts voorgeschreven moet hebben, ben je ziek. En dus kun je ook niet competatief zijn. Dus geen wedstrijden.
10 januari 2018 19:55
Vijf vd zeven geeft al aan dat 70%!!! met astma kampt. Hoop dat een eerlijke gast als deze eruit komt door wie weet veel aan zee te trainen met bergen in de nabijheid.
10 januari 2018 19:56
Ik sta volledig achter deze uitspraken. Waren er maar meer renners zoals Tim Wellens. En waren er maar meer mensen zoals hij binnen de UCI.
Dit zou zeker een positieve bijdrage leveren aan de geloofwaardigheid van de wielersport.
Ik ben vanaf nu fan van Tim Wellens
10 januari 2018 20:06
limburgia,

Als je met een beloningssysteem werkt voor je werkgevers wat een grootdeel van hun loon kan vormen, dan gaat het in ene veel uitmaken of ze prestatiebevorderende middelen nemen of niet. Want als je collega het doet loopt jij een hoop geld mis. Los van de erkenning die voor velen nog een rol speelt.
10 januari 2018 20:18
@Sephiroth
Moeten die werknemers dan ook geregeld op doping of drugs controle ?
Het gaat mij om het verschil tussen voorgeschreven medicijnen door
artsen om een kwaal of ziekte te bestrijden en prestatie bevorderen middelen
die altijd verboden moeten zijn , ook de regulaire medicijnen .
10 januari 2018 20:23
Een stap in de goede richting zou al zijn dat er enkel een onafhankelijke arts een TUE mag uitschrijven en dat er standaard een andere onafhankelijke arts een controle uitvoert als een TUE is uitgeschreven door de 1e arts. Weg met het concept van eigen ploegdokter die de TUE mag/kan uitschrijven, daar zit namelijk de belangenverstrengeling.

Mogelijk is dit systeem moeilijk te hanteren bij kleinere koersen, maar bij de grote rondes en de grote klassiekers moet het niet te moeilijk zijn om meerdere artsen door de UCI aangenomen rondom de koers aanwezig te laten zijn en dat zij komen als iemand bijv. door benauwdheid een controle wil hebben om Astma medicijnen te mogen gebruiken. Zal voor de renners niet even makkelijk zijn, want je moet dan toch wachten op en arts. En benauwdheid - ik spreek uit ervaring - door Astma treed vooral op in de avonduren dat je juist wilt gaat slapen.
10 januari 2018 20:45
Voilá, zo komen we weer wat verder.
10 januari 2018 20:45
@Viking
Inspanningsastma treedt normaal gesproken niet vooral op in de avond.
Ik word een beetje moe van alle mensen die zelf astma hebben/een rib gebroken hebben/iets anders hebben meegemaakt, en op basis daarvan denken hun ervaringen als algemene waarheid te kunnen poneren.
10 januari 2018 20:47
Men gebruikt gewoon en masse het toegestane ook lekker wanneer ze niet ziek zijn, dat is het hele punt. Nu heb je feitelijk dezelfde situatie dat een aantal renners van het type Wellens omringd door TUE-misbruikers de nieuwe Moncouties tussen EPOSpuiters zijn. Sowieso lijkt hij als renner wel wat op hem want ook hij leunt zonder hulpmiddelen op zijn buitengewone talent en kiest met zorg zijn dagen uit, ik weet wel zeker dat zijn koerskeuze (kapen ipv AK) mede gebaseerd is op de nog steeds ongelijke concurrentie, zulke renners hebben we er meer van nodig.

En nogmaals > Inspanningsastma is bullcrap, gewoon lossen als het ademen niet meer lekker gaat want anders kan je er net zo goed van die Pistoriuspootjes eronder hangen. Ik zeg het maar eerlijk dat ik liever zo nu en dan een clown van het type Ricco erdoor zie vliegen dan al die keurige statements ophoestende heren die ondertussen scheel kijken van de Tramadol en een heel leger artsen laten monitoren hoeveel shit ze nog onder de noemer 'ziek' erin kunnen jassen. Froome is een ideaal offer om de boel om te draaien nu, 2jaar zonder terugwerkende kracht graag.
10 januari 2018 20:48
Aanhakend op war Viking hierboven zegt: Alle ploegen hebben nu een ploegarts in dienst. Als je nu dat deel van het budget als ploeg laat afdragen aan de UCI, kan de UCI artsen in dienst nemen, die onafhankelijk van ploegbelang de gezondheid van renners in de gaten houden. Kostenneutraal! Dat moet aardig wat TUE's schelen, zeker als je er een poultje van artsen van maakt, zodat je als renner niet weet welke dokter je gaat krijgen.....
10 januari 2018 21:26
@nijman
Het is de verantwoording vd renner zelf, als 3 op 4 astma voorwenden en een "arts" doet niet de moeite om hem door te luchten verandert er niks. Gezonde renners kunnen best zonder een ploegarts/dieetist overigens.
@viking
Misschien een raampje openzetten?
10 januari 2018 22:22
Het verklaart ook waarom Wellens zo belachelijk veel sterker rijdt in kolereweer.
10 januari 2018 23:34
Als je er zo over leest ga je je bijna afvragen of Wellens eigenlijk niet zon beetje de meest getalenteerde coureur van het moment is. Voor de sport zou het goed zijn om Froome aan de schandpaal te nagelen en de regels aan te scherpen. Een beter imago gaat het wielrennen nooit krijgen als ze zich alleen conformeren aan de regels in andere sporten.
11 januari 2018 09:25
Goed statement van hem zeg, helemaal mee eens.

@ FondriestTF3, kan je die link uitleggen? Ik kan niet volgen, dit is te moeilijk voor mij. Als iemand last heeft in slecht weer, en hij neemt pufjes en Wellens niet, dan heeft Wellens toch juist in slecht weer nadeel?

@ Noud89, dat lijkt mij wat overdreven. Wellens is een uitstekende renner, en ik geloof dat er veel pufjes ed gebruikt worden, maar het is natuurlijk niet zo als we geen pufjes hadden dat Wellens dat 4 tours of 5 momumenten op zijn palmares had staan.
11 januari 2018 09:33
@ Limburgia, het verschil is het wedstrijdelement, een reguliere werknemer voert een prestatie uit tegen betaling zonder wedstrijd element. Dat maakt het verschil waarom een reguliere werknemer ruimere marges heeft qua medicijnen dan een sportman. Logisch toch?

Tot slot, RV en Viking +1

Om te reageren moet je ingelogd zijn.