Wellens snelste vluchter in Ruta del Sol, Valverde eindwinnaar
foto: Sirotti (archief)
zondag 19 februari 2017 om 16:49

Wellens snelste vluchter in Ruta del Sol, Valverde eindwinnaar

Tim Wellens heeft de vijfde en laatste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in de regen de rapste van zes overgebleven vluchters. Nick van der Lijke behoorde ook tot die kopgroep, hij werd zesde. Alejandro Valverde wist het eindklassement op zijn naam te schrijven.

Twee Zeeuwen op kop
Een achtkoppige vluchtgroep pakte snel een ruime voorsprong. Daarbij waren veel Nederlandse connecties: Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) komen van Zeeuwse bodem, terwijl Victor Campenaerts voor LottoNL-Jumbo rijdt. Ook Tim Wellens (het regende), Garikoitz Bravo, Simon Clarke, Domen Novak en Maciej Paterski sprongen mee. De maximale voorsprong bedroeg net iets meer dan zes minuten.

Peloton komt te laat
De acht werkten goed samen, terwijl in het peloton weinig ploegen waren die aanstalten maakten om het gat te dichten. Lang bleef de voorsprong hangen rond de vier minuten. Dat verschil zakte nog wel, maar uiteindelijk gingen zes vluchters (zonder Minnaard en Bravo) strijden om de ritzege in Coín.

Van der Lijke opende met een demarrage, maar Wellens haalde onze landgenoot terug, waarna het linkeballen begon. Uiteindelijk draaide het uit op een sprint met zes, waarin Wellens aantoonde onklopbaar te zijn in de regen. Campenaerts werd derde, Van der Lijke moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Eindzege Valverde
De voorsprong van Alejandro Valverde in het algemeen klassement, die één seconde was op Alberto Contador, kwam niet meer in gevaar. Het is voor de kopman van Movistar al zijn vijfde eindoverwinning in Andalusië. Het betekent ook al de honderdste UCI-zege in zijn carrière.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2017 19:53
@Cunego: Dat is een te gemakkelijk excuus. Het zijn geen sukkelaars die op dit moment winnen. Iedere overwinning is belangrijk en de Belgen gaan nog veel overwinningen pakken dit jaar. Ik spreek nog niet eens over de top 10 plaatsen die ze al hebben gereden in bepaalde westrijden. Nee, ik heb geen glazen bol maar ik heb er vertrouwen in.
@Schipperaar: Ik bedoel alleen maar dat de Nederlanders niet goed begonnen zijn met overwinningen.
@TykkeThor: We hebben jaren geweten dat we in de eerste 2 maanden geen platte prijs hebben gereden maar wij zijn als Belgen blij dat die renners als Wellens, Campenaerts...al zo goed begonnen zijn in het nog prille begin van het seizoen.
19 februari 2017 20:01
Campenaerts is ook dik in orde volgens mij
19 februari 2017 20:01
Ach ja, je hebt kwantiteit en kwaliteit...

Nederland doet het al enkele jaren fantastisch in zowel het veld, in (weg)klassiekers, tijdritten en klassementen en daar komt nu naast Van Poppel een klasse sprinter bij. Hier in Nederland geen enkele reden tot paniek.
19 februari 2017 20:17
Gelukkig kan ik net zo hard juichen voor de meeste belgen hollanders als duitsers :D (let wel, niet alle)
19 februari 2017 20:52
@pdg
We zitten half februari en overwinningen tot nu toe waren veelal gebaseerd op eindspurten.
Mollema, Gesink, Dumoulin, Kelderman en Kruijswijk zijn klaar voor het grote werk waaronder ik niet die plattelands en loopgraven koersen bedoel maar het echte werk in lbl, de giro en de tour natuurlijk.
19 februari 2017 21:31
@Peter

Dit is geen excuus. Degene die zo vroeg winnen zijn meestal de renners die het verst staan in hun opbouw. Dit zijn niet de verhoudingen die we kunnen verwachten half maart tot eind april. Dan pas gaat het om de knikkers. De belangrijke wedstrijden(San Remo, Parijs Nice, Tirreno, Roubaix, RvV, Luik,Amstel) met alle toppers aanwezig. Hopelijk in vorm.
19 februari 2017 22:35
@schipperaar
Haha de nieuwe Max Tailleur
19 februari 2017 23:24
Ook wel een mooi resultaat van Poels. Podium was natuurlijk mooi geweest maar vierde worden achter deze namen, niet verkeerd.
20 februari 2017 00:12
@schipperaar
Als ik goed gekeken heb naar de resultaten van vorig jaar, scoorde Nederland niet beter als België... Zeker niet op gebied van ritoverwinningen. Ik denk dat je toch even beter opzoekingswerk moet verrichten. Procyclingstats is daar heel handig voor, daar kan je zelfs makkelijk op 'land' sorteren, als je dat wenst ;)
20 februari 2017 08:46
Gaap voor de nationalistische vergelijking. Gio probeert op trumpiaanse wijze wielerflits te polariseren en ontwrichten.
20 februari 2017 12:29
@schipperaar: Welke Nederlander heeft er vorig jaar op Poels na een klassieker gewonnen? Niemand en als ik zou moeten kiezen tussen een Belgische ritzege of zeges of in een algemeen klassement 65ste te staan dan weet ik het wel hoor.
@DeLuiaardVanLimburg: Ik probeer helemaal niet op trumpiaanse wijze wielerflits te polariseren en ontwrichten maar ik zeg gewoon de feiten en de realiteit zoals ze op dit moment zijn. Daar is niks verkeerd mee toch?
20 februari 2017 14:23
@ Peter,
Volgens mij komt Mollema uit Nederland.

@ Achilles,
Ik vind de vergelijking met Amador en Rosa niet helemaal terecht. Deze renners(met name Amador) rijden vrijwel elke wedstrijd in dienst van een kopman. Dit neemt niet weg dat Wellens aan een imponerende palmares werkt.
20 februari 2017 16:42
@Peter de Grote: ik vind je uitspraak niet bijster sportief hoor. Zonder aanleiding en vooral zonder inhoud zomaar wat modder smijten naar onze Hollandse vrienden. Maar je bedoelt het vast beter dan het klinkt :) ?
Ik als Belg bedank "den hollander" liever voor deze prachtige website, die het wielergebeuren op de voet volgt en ons voorziet van alle smakelijke details. Echt om duimen en vingers van af te likken.
Ik zie het liever zo : De Belg & Den Hollander samen zijn goed voor 10 overwinningen. Is dat geen mooi statistiekje voor deze 2 kleine landjes die opboksen tegen landen die vele malen groter zijn ?
Je kan wel stellen dat België all-round gemiddeld en historisch gezien iets beter scoort in het wielrennen dan Nederland, maar ik denk dat onze resultaten sámen pas echt verbazend zijn.
Getekend,
Braakbal de Belg
20 februari 2017 16:53
@pdg
Wie reed er voor een klassement vorig jaar, Dumoulin en Kruijswijk in het roze,
Poels als secondant op de voorste rij, Mollema met een voortreffelijk klassement in de tour tot de voorlaatste bergrit en Gesink was klaar voor een klassement in de Vuelta maar liet zich helaas afhouden door de ploegleiding al won ie nog een magistrale bergrit. Dumoulin die Wellens aanspoorde aan te vallen en jij baseert je op een paar rit overwinningen die veelal op sprints gebaseerd waren. Appels met peren heet dat.
20 februari 2017 17:10
We zouden in NL heel blij zijn met een NLse Boonen of van Avermaet. Maar als het om klassementsrenners gaat... zegt vooral veel over het belang van de soort koers in beide landen.
20 februari 2017 17:12
Mooi gezegd @Braakbal. Al denk ik dat je tot op zekere hoogte het nationalisme überhaupt moet laten varen. Uit elk wielerland komen voor mij favoriete en minder favoriete renners, net zoals ik ook supporter voor een buitenlander in mijn favoriete ploeg. Tijdens het WK ben ik trouwens wel erg oranje gezind ;)
20 februari 2017 19:44
Ik kijk gewoon puur op de resultaten van dit moment en al wat jullie daarbij gooien is voor mij bijzaak. Het is gewoon een feit dat de Belgen dit jaar heel goed begonnen zijn met overwinningen en al een resem top 10 plaatsen hebben genoteerd. Dat de Nederlanders niet zo goed begonnen zijn aan het seizoen kan ik niks aandoen. Nogmaals, het is feit en statistieken liegen nooit. Bij deze ben ik uitgepraat in deze discussie.
20 februari 2017 19:54
Zinloze 'discussie', maar waarschijnlijk een warm bad voor degenen die nu met pijn in het hart afscheid moeten nemen van het veldritseizoen met zijn 'discussies'.

Reacties zijn gesloten.