Tour de Tietema en de Canyon(s) van Mathieu: dit was populair op Materiaalzone in 2023
Materiaalzone Nog maar enkele tientallen uren en 2023 zit erop. De afgelopen maand blikten we op WielerFlits uitgebreid terug op het voorbije wielerjaar en op de laatste dag van het jaar kijken we ook terug op de verschillende verhalen van Materiaalzone. Dit zijn de tien best gelezen verhalen op Materiaalzone van 2023.
Na afloop de dameswedstrijd van Strade Bianche was er genoeg om over na te praten: de bijzondere sprint tussen Lotte Kopecky en Demi Vollering, het paard dat de koers verstoorde en… de diskwalificatie van Kristen Faulkner. Dat laatste was het gevolg van een glucosemonitor waar Faulkner tijdens de wedstrijd gebruik van maakte; iets wat in strijd is met de regelgeving van de UCI. WielerFlits dook in de materie om uit te leggen wat deze glucosemonitor precies doet en waarom het verboden is.
9. Op bezoek bij de grootste fietsenfabrikant van Noord-Amerika
Als een fietsmerk je uitnodigt om een kijkje in hun figuurlijke keuken te nemen, ben je gek als je nee zegt. Dus toen Trek ons uitnodigde om tijdens de wereldbekercross in Waterloo hun hoofdkantoor te bezoeken hoefden wij niet lang na te denken. Collega Maxim kreeg een uitgebreide rondleiding door de productiefaciliteit en de kantoren van het Amerikaanse merk en schreef daarover deze reportage voor RIDE magazine.
8. Mathieu van der Poel test ook in het veld nieuwe Canyon-fiets
Eerder werd Mathieu van der Poel al gespot op een nieuwe Canyon Aeroad (waarover later in dit lijstje meer), maar aan het begin van dit kalenderjaar zagen we Van der Poel ook zijn crosswedstrijden afwerken op een nieuw model Inflite. Het nieuwe model van Canyon’s crossfiets bleek enkele kleine wijzigingen te zijn ondergaan, meest noemenswaardig dat de bekabeling rond de cockpit is geïntegreerd. Ondertussen is de nieuwe fiets ook officieel gelanceerd.
7. Wout van Aert rijdt Milaan-San Remo met enkel voorblad
Jumbo-Visma verkoos dit jaar de groepsets van het Amerikaanse SRAM boven Shimano. Dat betekent dat ze nu niet enkel kunnen kiezen voor een 2×12-groepset (2 versnellingen voor, 12 versnellingen achter), maar ook voor een 1-by setup: een enkel voorblad. Wout van Aert was de eerste die daar gebruik van maakte, tijdens Milaan-San Remo; de Belg reed La Primavera met een 52-tands voorblad en een 10-28 cassette.
6. Shimano lanceert nieuwe groepsetfamilie: Shimano Cues
Dit jaar kwam Shimano weer met enkele productintroducties, waarvan de nieuwe onderdelenfamilie Cues één was. Dit betreft een nieuwe productlijn, welke een verzameling van 9-, 10- en 11-speed groepsets en onderdelen daarvoor is. Op termijn moet Shimano Cues de verschillende groepsets onder 105 gaan vervangen, om het gebruiksgemak voor zowel de fietser als fietsenwinkel groter te maken. Zo wordt het makkelijker om verschillende onderdelen te vervangen en zullen deze beter voorradig zijn.
5. Jumbo-Visma en Team DSM starten met bandendrukregulator in Parijs-Roubaix
Eén van de meest opvallende materiaalinnovaties van het seizoen, zagen we tijdens Parijs-Roubaix: systemen waarmee al fietsend de bandendruk aangepast kon worden. Team DSM had al wel eens een dergelijk systeem getest, maar hadden er nog geen gebruik van gemaakt in de koers. Tot dit seizoen, toen DSM het in Parijs-Roubaix introduceerde en ook Jumbo-Visma een gelijkaardig systeem gebruikte in de helleklassieker.
4. Dit is hoe de bandendrukregelaren van Jumbo-Visma en Team DSM werken
Dat die materiaalinnovatie de interesse van menig wielerliefhebber trok is overduidelijk, want ook op nummer vier in dit lijstje staat een artikel over de bandendrukregelaren. Dat ermee gereden zou worden was ondertussen duidelijk, maar hoe zitten de systemen in elkaar en wat zijn nou de exacte voordelen ervan? WielerFlits dook in de technische details van de Scope Atmoz wielen en het KAPS Hubtech-systeem.
3. Victor Campenaerts rijdt Omloop Het Nieuwsblad met innovatief Classified schakelsysteem
Nog een innovatief snufje wielertechniek welke we dit jaar voor het eerst in een profkoers in actie zagen, was Classified Powershift. Dit schakelsysteem maakt de voorderailleur overbodig door in de naaf van het achterwiel een versnelling te integreren. De innovatie is al langere tijd bekend op de markt, maar maakte in de fiets van Campenaerts zijn profdebuut tijdens de Omloop Het Nieuwsblad
2. Zien: dit is de nieuwe Canyon Aeroad van Mathieu van der Poel
In December 2022 wist WielerFlits de hand te leggen op beelden van Mathieu van der Poel die aan het trainen was op een prototype Canyon Aeroad. Dit seizoen werkte MVDP er ook zijn koersen op af en kregen we steeds beter beeld van het tot dusver nog ongelanceerde nieuwe model van de Aeroad. Zeker de detailbeelden van de Belgische gespecialiseerde spuiterij M-Level van Van der Poels unieke kleurstelling vielen goed in de smaak.
-
Lees ook Mathieu van der Poel gespot op prototype Canyon Aeroad
-
Lees ook Mathieu van der Poel test nieuwe fiets
1. TDT-Unibet presenteert opvallende fiets voor nieuwe seizoen
In navolging van hun populaire Youtube-account lanceerde het team achter Tour de Tietema dit seizoen een continentale wielerploeg. Met succes, want volgend jaar gaat de ploeg al een stapje hogerop zetten als ProContinentaal team. Met hun opvallende wielerkleding maakte de nieuwe ploeg de tongen los, iets wat al helemaal gold voor de kleurrijke kleurstelling van de Cannondale Systemsix Hi-MOD waarop de ploeg dit jaar reed.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.