Wellens: “Veel mensen hoopten wellicht op Dumoulin als Giro-winnaar”
dinsdag 29 mei 2018 om 18:41

Wellens: “Veel mensen hoopten wellicht op Dumoulin als Giro-winnaar”

Tim Wellens moest na twee weken opgeven in de Giro d’Italia. Ondanks dit smetje, kan de Belg terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft. Tijd om op zijn lauweren te rusten, heeft Wellens echter niet. Binnenkort staan de Ronde van Zwitserland en het BK op het programma, waarna hij zal toewerken naar de wereldkampioenschappen in Innsbruck.

In gesprek met Sporza laat de Lotto Soudal-renner weten tevreden te zijn over zijn eerste seizoenshelft. “Het was jammer dat ik in de Giro moest opgeven, maar ik heb wél een rit gewonnen. Ik heb het daarnaast goed gedaan in Parijs-Nice en de klimklassiekers, mijn andere grote doelen. Mijn seizoen is voorlopig meer dan geslaagd.”

Wellens zal geen rustperiode inlassen, want binnenkort zal hij aan de start staan van de Ronde van Zwitserland en het Belgisch kampioenschap op de weg. Na een verkenning van het WK-parcours in het Oostenrijkse Innsbruck volgen in het najaar onder meer de BinckBank-Tour, de Canadese klassiekers, de mondiale titelstrijd en de Ronde van Lombardije. “Vooral in die laatste twee koersen wil ik top zijn.”

De Belgische rasaanvaller staat ook kort stil bij de veelbesproken Giro-overwinning van Chris Froome. Hij begrijpt de heersende scepsis. “Zijn overwinning in de Finestre-etappe was indrukwekkend. Ik denk wél dat veel mensen liever Tom Dumoulin zagen winnen. Het is niet aan mij om uitspraken te doen, maar je merkt wel dat renners in het openbaar vragen stellen. Het is een speciale winnaar”, zo besluit Wellens.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2018 21:48
Tim is niet gek. Hij wil ook niet voor smaad aangeklaagd worden o.i.d. en in het peleton ook gewoon lekker kunnen blijven fietsen zonder schrik...
29 mei 2018 21:50
@Gdeleu
Klopt, en dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Vandaar mijn opmerking dat ik het wel begrijp, maar liever anders zou zien. De renners durven niet vrijuit stelling in te nemen terwijl dat mijns inziens de enige manier is om doping uit te bannen. Als renners ervoor zorgen dat er geen plaats is voor een betrapte renner krijg je een zelfreinigend effect.
29 mei 2018 21:58
@patat
Goh, ik zal niet reageren op je algemene visie op de Belgische volksaard, maar alvast wat Wellens betreft vind ik dat je daar een heel unfair statement maakt, hij is net een van de renners die zich in het verleden al het duidelijkst heeft uitgesproken, zie deze recente stellingname ivm Valverde: http://archief.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Giro/1.3193562

En hier nog even de link naar de radio-uitzending waarin Wellens zelf uitlegt waarom hij zich op de vlakte houdt, vanaf 1u55' (weet niet of ie buiten België beluisterd kan worden)
http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/696aabf7-8e90-11e3-b45a-00163edf75b7/3ef5511e-629a-11e8-82e3-02b7b76bf47f/
29 mei 2018 22:04
Prima gast Tim Wellens, groot renner die zeer sympathiek overkomt en zeer verstandige dingen zegt.
Was mooi hoe die in de BBT vorig jaar een met hongerklop vechtende Dumoulin op sleeptouw nam.
29 mei 2018 22:05
Mijn Britse collega's stellen telkens dat Froome is not guilty until proven otherwise. Ik heb daar eens kort mijn gedachten over laten gaan en ben tot de conclusie gekomen dat het in Froome z'n geval juist andersom is: hij is schuldig totdat hij zijn onschuld heeft bewezen. Hij heeft een verboden middel gebruikt en moet nu aantonen dat hij dit niet intentioneel heeft genuttigd. Daar kom bij mij de wrang vandaan; hoezo mag hij rijden terwijl hij nog steeds schuldig is aan dopinggebruik?
29 mei 2018 22:10
Ha ha ha. Het is geen geheim dat Wellens en Dumoulin elkaar goed liggen. Allebei klasbakken ook. En inderdaad, ik zou Wellens ook niet zonder meer afschrijven voor Innsbruck. Deze gast heeft veel in zijn mars! GVA won Rio ook, geheel tegen (mijn) verwachtingen in.
29 mei 2018 22:24
Echt, die lui die gaan roepen dat Wellens hier te weinig zegt snappen er echt geen hout van. Als je Froome expliciet gaat beschuldigen van doping heb je zo een leger aan duurbetaalde Sky-advocaten achter je aan en die beschuldigen je van smaad.

Maar goed, dit soort uitspraken zeggen tussen neus en lippen heel veel. Sky ligt totaal niet lekker in het peloton en het wantrouwen is voelbaar.
29 mei 2018 22:26
Wellens dat was toch die gast die in Polen iedereen op minuten reed?
29 mei 2018 22:39
Laten de renners zich maar groeperen en Froome eruit werken.
29 mei 2018 22:50
Verschil tussen Vlaming en Nederlander? De Vlaming is gereserveerder, wikt en weegt zijn woorden om uiteindelijk weinig te zeggen met veel woorden. Een Nederlander is vrank en vrij, maar helaas daardoor ook vaak wat onbeschofter en arroganter. Elk vogeltje zingt zoals ie gebekt is.
Speciaal voor reusjen heb ik Wellens door de vertaalcomputer Vlaams-Nederlands gehaald: "Nou die Froome heb heel de boel belazerd! Niet normaal toch hoe die reed! Ik had het erover in het peuleton... hun zeiden ook, dat zaakje stinkt!"
29 mei 2018 22:57
Om nog even in te gaan op de titel....Vegni had voor de Giro al gezegd dat hij Froome liever niet zag winnen... hij weet (wist) wat er gaat gebeuren met zijn Giro ‘18.... maar heeft het uiteindelijk over zichzelf afgeroepen door de wurggreep van zijn hoge startcontract zonder ‘dopingclausule’....
29 mei 2018 22:59
Hhahahaha bedankt!
29 mei 2018 23:00
Ik vind dit de beste en meest complete Nederlandstalige website over wielrennen. Jammer (maar begrijpelijk) dat er toch vaak die vete B-Nl is. Als Belg heb ik echt wel gehoopt op een zege van Dumoulin, die hier (in Vlaanderen) toch op veel sympathie kan rekenen. Als we dat beetje sympathie nu hier ook een beetje meer voor elkaar hebben ;-)
29 mei 2018 23:06
Wellens is meer een waal dan een vlaming. Overigens was deze kerel ooit aan het vals spelen tijdens een klimtijdrit in de Giro, niet beseffende dat hij in beeld genomen werd. Schokkend, dat vond zelfs Boogerd die toen co-commentaar leverde bij Eurosport. Oja, en verleden jaar nog was Wellens allergisch voor de zon, maar hij wou daar geen middeltjes voor nemen. Tijdens de voorbije Giro bleek dat hij plots genezen is. Echt een typische wielersport - witte merel.
29 mei 2018 23:08
@Djerkson Belgen op een racefiets pruim ik i.i.g. veel beter dan 11 belgen op een voetbalveld. Dus van mij zul je hier B-N bash toestanden lezen...
30 mei 2018 00:13
@djerkson,

Van een vete Nl-B zou ik hier zeker niet willen spreken, wel van zo af en toe wat rivaliteit en wat uitdagen tot lichte pesterijtjes.

Allemaal vrij onschuldig, althans zo ervaar ik dat. Zeker bij het wielrennen op de weg, daar zie je op zijn hoogst dat sommigen erg fan zijn van een ploeg of renner en dat gaat vaak over de grenzen heen.

Tijdens het cross seizoen weet je op voorhand dat elke week als vd Poel weer wint wordt gezegd dat van Aert toch de beste is want nou ja ... .laten we dat maar voor het veldseizoen houden!

Een beetje uitdagen mag ook wel, had ik trouwens al gezegd dat Belgen helemaal niet kunnen voetballen en dat het toch wel heel frustrerend moet zijn dat de laatste Belg die een GT wint is dat deed toen Merckx nog rond reed :)!
30 mei 2018 06:30
Poulidor stopte in 77, De Muynck won in 78 de giro.
30 mei 2018 08:26
En zo blijft de omerta nog jaren gemeengoed in het peloton. Ook Wellens heeft natuurlijk "geen mening".
30 mei 2018 09:02
@djerkson
Ben het helemaal met je eens!
Ik ben Nederlander maar kan behoorlijk objectief naar sport kijken en enorm genieten van schitterende prestaties.
Vorig jaar genoten van Van Avermaet en vind Wellens een schitterende renner die nooit een overwinning steelt maar er écht voor gaat.
Heb er ook echt wel moeite mee als hier mensen op de site zijn die enkel hopen dat een renner niet wint omdat ie van de andere kant van de grens is.

Natuurlijk hoopte ik op Girowinst van Dumoulin. Ook omdat ie Nederlander is, omdat ie altijd eerlijk is in zijn commentaar, de aanval niet schuwt, nooit opgeeft, werkt voor zijn teamgenoten en je aan hem ziet dat hij zit te sterven op de fiets.
Had het hem daarom gegund.
Dat er hier mensen zijn die niets met hem hebben en daarom liever hebben dat een ander wint kan ik begrijpen. Als er mensen zijn die niet willen dat hij wint puur omdat hij Nederlander is, en die zijn er, dan vraag ik mij wel af wat je op wielerflits doet.

Ik zal nooit tegen een bepaalde renner zijn enkel om zijn nationaliteit.
30 mei 2018 09:21
@sooike als jij uit dit interview kan opmaken dat Wellens geen mening heeft zou ik nog een keer wat aandachtiger lezen.
30 mei 2018 09:50
Las net op Cycling Weekly waarvoor Froome precies gediskwalificeerd werd in de Giro 2010, en dat was voor het vasthouden van een motorfiets in de beklimming van de Mortirolo.
30 mei 2018 10:19
Sympathieke, bescheiden renner die aanvalt waar hij maar kan.
Met zijn uitspraak "het is een speciale winnaar" zegt hij precies voldoende, voor een goed verstaander uiteraard...!
30 mei 2018 11:32
Vind dit ook duidelijk genoeg, het is niet aan de renners zelf.
30 mei 2018 11:34
Kijk vooral nog eens naar de prestaties van Froome voor 2011. En sowieso naar de prestatieverbeteringen van Sky met ingang van 2012. Zou dat ook speciaal willen noemen. Net zoals ik het speciaal vindt dat Movistar, Sky en Quick Step regelmatig renners onderling laten verkassen... Zouden ze uit hetzelfde vaatje tappen en dat weten van elkaar?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.