Pechvogel Wilco Kelderman: een overzicht van alle tegenslagen
foto: Cor Vos
zondag 10 maart 2024 om 15:33

Pechvogel Wilco Kelderman: een overzicht van alle tegenslagen

Wilco Kelderman liep zondag een sleutelbeenbreuk op in de slotrit van Parijs-Nice. Het is niet de eerste keer dat Kelderman moet terugknokken na tegenslag. Pech en blessures vormen een rode draad in zijn wielercarrière.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In zijn eerste profjaren verliep alles nog crescendo voor Kelderman, maar sinds de winter van 2014 op 2015 koerst de pechduivel geregeld mee op de schouders van de Nederlandse ronderenner. Zo bezeerde hij in juni 2015 zijn pols bij een valpartij in het Critérium du Dauphiné. Kelderman bleef last houden van zijn pols en kon een goed klassement vergeten na een heuse baaldag in de koninginnenrit naar Saint-Gervais Mont Blanc.

In de daaropvolgende Tour de France ging het ook fout voor Kelderman. De klimmer, die toen nog uitkwam voor LottoNL-Jumbo, kwam in zijn eerste Ronde van Frankrijk geregeld in aanraking met het asfalt en haalde door rugproblemen nooit zijn gebruikelijke niveau. In Parijs moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een anonieme 79e plaats in het algemeen klassement.

Ook in 2016 en 2017 bleef Kelderman niet gespaard van pech. Zo werd hij ziek in de Ronde van Catalonië, liep hij kneuzingen op in de Tour en in 2017 stond hij een maand buitenspel vanwege een breuk in de lingerwijsvinger. De grootste teleurstelling volgde in de Giro d’Italia van 2017. Kelderman brak er zijn vinger na een ongelukkige botsing met een motard en moest al vroeg opgeven. Zijn ploeggenoot Tom Dumoulin wist uiteindelijk die Giro te winnen.

Overzicht:
23 december 2014: Sleutelbeenbreuk tijdens training
8 juni 2015: Polsblessure na val in het Critérium du Dauphiné
13 juni 2015: Zakt door het ijs in koninginnenrit Dauphiné door eerdere valpartij
2 juli 2015: Lichte valpartij tijdens training
13 juli 2015: Komt meerdere keren ten val bij Tourdebuut. geteisterd door rugklachten
21 maart 2016: Ziek geworden in Ronde van Catalonië
23 juli 2016: Kneuzingen door late val in vijfde etappe Tour de France
7 maart 2017: Maand buitenspel door breuk in vinger, opgelopen in Strade Bianche

Wilco Kelderman (links) komt ten val in de Tour van 2016 – foto: Cor Vos

14 mei 2017: Breekt vinger bij botsing met motor in Giro d’Italia
22 augustus 2017: Komt ten val in vierde etappe Vuelta a España
22 oktober 2017: Loopt diepe snee in arm op bij valpartij in Tour of Guangxi
11 maart 2018: Loopt sleutelbeenbreuk op bij val in Tirreno-Adriatico
5 april 2018: Langer aan de kant door complicaties sleutelbeenbreuk
1 juli 2018: Onderzoek naar schouder na valpartij op NK wielrennen
29 maart 2019: Breuk in de nekwervel en gebroken sleutelbeen na val in Catalonië
22 juli 2019: Kelderman verlaat de Tour de France door rugproblemen

16 januari 2021: Gebroken wervel en hersenschudding na trainingsongeluk
7 april 2021: Verwondingen aan hoofd en ledematen na val in het Baskenland
1 september 2021: Loopt gebroken bekken en ribben op bij val in Benelux Tour
24 april 2022: Hersenschudding na betrokkenheid bij massale val in Luik-Bastenaken-Luik
11 maart 2023: Opgave Tirreno-Adriatico na valpartij, geen Giro d’Italia
17 september 2023: Kelderman rijdt Vuelta a España uit met gebroken pink
10 maart 2024: Kelderman breekt sleutelbeen bij val in laatste bocht Parijs-Nice

Het bleef niet bij enkele gebroken vingers. Een jaar later ging hij in Tirreno-Adriatico tegen de grond en brak hij zijn sleutelbeen. Een nieuwe revalidatie volgde, die ook nog eens langer duurde dan aanvankelijk gedacht vanwege complicaties. Ondanks alle pech slaagde Kelderman er toch nog in om in die jaren geregeld zijn neus aan het venster te steken in het rondewerk, met onder meer een vierde plaats in de Vuelta.

In 2019 begon Kelderman weer met goede moed aan een nieuw wielerseizoen in dienst van Team Sunweb, maar in maart ging het alweer mis in de Ronde van Catalonië. Na een valpartij in de finale van de vijfde etappe bleek Kelderman een breuk in een nekwervel en een gebroken sleutelbeen te hebben opgelopen. Na een lange revalidatie raakte Kelderman op tijd fit voor de Tour, maar door rugproblemen bleek Parijs halen een brug te ver.

Nieuwe revalidatie
Kelderman kende in 2020 eindelijk een blessurevrij seizoen, al gooide het coronavirus ditmaal roet in het eten. Toch wist de Nederlander in de Giro d’Italia een bijzondere mijlpaal te bereiken. Heel even leek de in Barneveld opgegroeide renner op weg naar de eindzege in de Italiaanse ronde, maar Kelderman mocht als nummer drie in de stand alsnog voor de eerste keer plaatsnemen op het eindpodium van een grote ronde.

Vol hernieuwd elan begon Kelderman in 2021 aan een nieuw avontuur bij BORA-hansgrohe, maar al in januari ging het mis. Dit keer aan het Gardameer. Kelderman was op de slotdag van een trainingsstage van zijn nieuwe werkgever bezig aan de laatste kilometers van een trainingsritje, toen hij met enkele ploeggenoten werd aangereden door een auto. Het verdict in het ziekenhuis: een gebroken wervel en een hersenschudding.

Bekkenbreuk
Bij zijn rentree, in de Ronde van Catalonië, bleef Kelderman op zijn fiets zitten. Maar de daaropvolgende Ronde van het Baskenland kwam hij niet ongeschonden door. In de derde etappe ging hij net voor de slotklim onderuit, waarna hij de wedstrijd met ‘verwondingen aan hoofd en ledematen’ moest verlaten. Ook in de Tour de France kwam hij in de slotweek een paar keer ten val, maar hij wist de ronde wel uit te rijden en eindigde zelfs als vijfde in het eindklassement.

Kelderman gebutst en gehavend na de bewuste rit in de Benelux Tour 2021 – foto: Cor Vos

Niet lang na de Tour sloeg het noodlot opnieuw toe, nu in de Benelux Tour. In de derde etappe ging Kelderman hard onderuit. Hij liep bij deze val gebroken ribben en een bekkenbreuk op, waardoor zijn seizoen erop zat. In het voorjaar van 2022 keerde hij terug in competitie in de Ronde van Valencia. Hij moest hier echter opgeven na een val in de tweede etappe, al viel de schade relatief gezien nog mee. In Luik-Bastenaken-Luik, waar hij betrokken was bij een massale valpartij, kwam hij er ook vanaf zonder breuken, maar liep hij wel een hersenschudding op.

Kelderman kon niettemin van start gaan in de Giro d’Italia en ook de rest van 2022 verliep vervolgens relatief geruisloos, een valpartijtje in de Ronde van Burgos daargelaten.

Terug bij Jumbo-Visma/Visma | Lease a Bike
In 2023 keerde Kelderman terug bij Jumbo-Visma, waar de pech nog niet ophield. In Tirreno-Adriatico, zijn eerste koers in het geel-zwart sinds 2016, moest hij opgeven na een op het oog lullig valpartijtje. Deze schuiver had echter grote gevolgen. Kelderman kon niet mee op hoogtestage en was daardoor niet op tijd klaar voor de Giro d’Italia. Wel reed hij de Tour de France en de Vuelta a España. Beide rondes reed hij uit, maar achteraf bleek wel dat hij een groot deel van de Spaanse rittenkoers met een gebroken pink had rondgefietst.

Nu, in de kleuren van Visma | Lease a Bike, heeft Kelderman dus opnieuw een rittenkoers uitgereden met een botbreuk. Ditmaal legde hij de laatste meters van Parijs-Nice af met een gebroken sleutelbeen.

Kelderman reed de Vuelta 2023 uit met een gebroken pink – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.