Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel
Naam:
Mathieu van der Poel
Geboortedatum:19 januari 1995 (25 jaar)
Land:Nederland
Twitter:@MathieuvdPoel

Weg, mountainbike of veld. Voor Mathieu van der Poel (1995) maakt het niet uit op welke fiets hij zit, hij doet altijd en overal mee voor de winst. De alleskunner werd op 20-jarige leeftijd al voor de eerste keer wereldkampioen veldrijden bij de profs en deed dat in 2019 nog eens over. De laatste twee jaar domineerde Van der Poel het veldrijden en won hij bijna elke cross waar hij aan de start verscheen.

In 2019 reed de zoon van Adrie van der Poel voor de eerste keer een voorjaar op de weg en dat hebben zijn concurrenten geweten. Van der Poel won in Dwars door Vlaanderen, schreef de Brabantse Pijl op zijn naam en als kers op de taart volgde hij Erik Dekker op als laatste winnaar in de Amstel Gold Race. En dat na een finale die veel mensen voor lang zullen herinneren. Tussendoor reed de renner van Corendon-Circus ook naar top-5 plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

Na zijn voorjaar op de weg begon Van der Poel aan zijn mountainbikeseizoen, waar hij drie Wereldbeker-manches op zijn palmares schreef en hij Europees kampioen werd in deze discipline. In het najaar reed de wereldkampioen veldrijden nog een aantal wegkoersen met het oog op het WK in Yorkshire. Zo won hij drie ritten en het eindklassment in de Ronde van Groot-Brittannië. Op het WK was hij mee met de goede ontsnapping, maar kreeg hij twaalf kilometer voor het einde bezoek van de man met de hamer… In de cross ging hij daarna – bijna vanzelfsprekend – door met winnen. Alleen in Ronse pakte hij niet uit met winst; MVDP werd er derde.