Wie is volgens jou de Flandrien(ne) van het jaar 2019?
foto: Cor Vos
dinsdag 5 november 2019 om 14:38

Wie is volgens jou de Flandrien(ne) van het jaar 2019?

Vanavond wordt bekendgemaakt wie zich de Flandrien en Flandrienne van het jaar mag noemen. Vorig jaar gingen de titels naar Yves Lampaert en Sanne CantWielerFlits zet alle genomineerden en hun belangrijkste prestaties op een rijtje.

Genomineerden Flandrien van het Jaar

Victor Campenaerts
Een ritzege in Tirreno-Adriatico, een reeks tweede plaatsen in tijdritten en ritwinst in de Baloise Belgium Tour. Victor Campenaerts boekte dit seizoen een aantal tot de verbeelding sprekende resultaten, maar het meest in het oog springend was zijn succesvolle aanval op het werelduurrecord. In het Mexicaanse Aguascalientes verpulverde hij het oude record van Bradley Wiggins en reed hij naar een afstand van 55,089 kilometer.

foto: Cor Vos

Thomas De Gendt
Thomas De Gendt liet dit jaar opnieuw zien waarom hij een van de sterkste renners van het peloton is. In de achtste rit van de Tour de France trok de Belgische vluchtspecialist ten aanval met als doel de rit te winnen. Tweehonderd kilometer later kwam De Gendt als eerste over de streep in Saint-Étienne, door in de finale sterke mannen als Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe achter zich te houden. Naast zijn ritzege in de Tour was de renner van Lotto Soudal ook de sterkste in de eerste etappe van de Ronde van Catalonië.

Remco Evenepoel
Neoprof Remco Evenepoel loste de verwachtingen van het publiek helemaal in tijdens zijn eerste seizoen als prof. Het was in de Baloise Belgium Tour waar het toptalent zijn eerste profzege boekte. In de rit naar Zottegem kwam de pas 19-jarige renner solo over de streep. Daar bleef het niet bij; Evenepoel boekte zijn grootste overwinning in het Baskenland, in de Clásica San Sebastian om precies te zijn. Verder werd de jonge Belg Europees kampioen tijdrijden en pakte hij zilver op het WK tijdrijden.

Philippe Gilbert
Monumenten winnen, dat is waar Philippe Gilbert zich in de herfst van zijn carrière op focust. Dit jaar mocht hij Parijs-Roubaix afvinken van het lijstje. De Waal kwam na een sprint-à-deux met Nils Politt als eerste over de streep op de wielerbaan van Roubaix. Naast zijn overwinning in Roubaix boekte Gilbert ook nog twee ritzeges in de Vuelta a España. Vooral de ritzege in Guadalajara zal veel mensen zijn bijgebleven, Gilbert was daar, na 220 kilometer aan vijftig kilometer per uur (!) gemiddeld, sneller dan Sam Bennett.

Wout van Aert

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Ritzeges in het Criterium du Dauphiné en de Tour de France, Wout van Aert schreef dit seizoen een aantal mooie overwinningen bij op zijn palmares. Vooral zijn sprintzege in de Tour was indrukwekkend. Naast deze zeges werd Van Aert ook Belgisch kampioen tijdrijden en was hij in het voorjaar van voren te zien. Zo eindigde hij in de top-10 van Milaan-San Remo en mocht hij het podium op in de Strade Bianche en de E3 Harelbeke.


Genomineerden Flandrienne van het Jaar

Sanne Cant

Sanne Cant – foto: Cor Vos

De wereldkampioene veldrijden kende in 2019 een uiterst succesvolle winter, zo won Sanne Cant in totaal elf crossen. De Belgische was onder meer de sterkste in de Superprestige-manches van Zonhoven, Diegem en Hoogstraten. Ook schreef ze het eindklassement op haar naam. De wereldkampioene was ook in de DVV Trofee succesvol met zeges in Niel, Lille en het eindklassement. Als kers op de taart werd Cant in het Deense Bogense voor de derde keer op rij wereldkampioene veldrijden.

Sofie De Vuyst
2019 was voor Sofie De Vuyst een sterk jaar. De 32-jarige renster van Parkhotel Valkenburg won de Brabantse Pijl en sprokkelde het hele seizoen door ereplaatsen bij elkaar. Zo werd De Vuyst tweede in de Flanders Ladies Classic en de Classique Morbihan. Ook in het Vlaamse voorjaar was de Belgische sterk met top-10-plaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad, de Omloop van het Hageland en Dwars door Vlaanderen.

Jolien D’Hoore

Jolien D’hoore (midden) – foto: Cor Vos

Jolien D’Hoore wist dit seizoen drie keer met haar handen in de lucht over de finish te komen. Zo won D’hoore de eerste rit in de Emakumeen Bira, een Baskische Women’s WorldTour-wedstrijd, en schreef ze twee ritten van de OVO Energy Women’s Tour op haar naam. Het najaar van de sprintster viel in het water door een valpartij in de BeNe Ladies Tour.

Lotte Kopecky
De 23-jarige Lotte Kopecky liet zich dit jaar goed zien tijdens het Vlaamse voorjaar. In aanloop naar de voorjaarskoersen won Kopecky, vroeg op het seizoen, de Ronde van Valencia voor vrouwen, waarna ze in Vlaanderen een aantal ereplaatsen greep. Zo werd de snelle Belgische derde in Nokere Koerse en de Driedaagse Brugge-De Panne. Ook in Gent-Wevelgem eindigde Kopecky in de top-10. Naast deze ereplaatsen werd ze Belgisch kampioene tijdrijden en won ze de MerXem Classic.

Lotte Kopecky – foto: Cor Vos

Julie Van de Velde
Naast Lotte Kopecky is nog een renster van Lotto Soudal geselecteerd voor de titel Flandrienne van het jaar. Julie Van de Velde eindigde dit jaar in de drie Ardennenklassiekers in of rond de top-20. Verder schreef Van de Velde de Flanders Ladies Classic op haar palmares en eindigde als derde op het BK wielrennen op de weg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.